Månedsbrev Lyngtua

Her kan dere lese litt om hva vi er opptatt av på avdelingen i løpet av året. Siden vil bli oppdatert en gang i måneden med nyheter, barnas interesser og ulike aktiviteter.

FEBRUAR  2024 

Da var februar over og vi har fått kjenne at solen kommer snikende frem men også fått ake litt i snø enda en gang. Vi har fått brukt mer tid ute alle sammen og sommerfuglene har fått spise på tur og ute i barnehagen som er stor stas. 

Sommerfuglene var på tur til bibloteket, og vi tok bussen og gikk for å lese bøker sammen. Det var kjempe spennende å ta den store grønne bussen, og vi fikk spise lunsj også på bibloteket før vi tok turen tilbake til barnehagen. Små og store koste seg masse på tur og vi fikk lånt med oss noen bøker til barnehagen. 

 

 

Vi har forsatt med prosjektet "Bukkene bruse" der barna har utviklet en god rollelek både ute på tur i skogen med trær som bro og alle er med og leker troll og bukkene. Dette har gitt mange gode samtaler og vi leser mye de forskjelige bøkene vi har på avdelingen. 

 

Den 6 februar feiret vi Samenes Nasjonaldag. Vi startet dagen med en samling der vi fortalte eventyret om kaninen og frosten. Her var både joik og dans med og barna syntes det var fint å se på nordlyset som kom på i taket. Vi laget Ghakko brød og spiste bidos til lunsj! 

 

 

Vi har laget mye kunst frem mot fargefesten, og barna har fått leke med farger, malt med svamper, klippet og limt og dette har vært veldig spennende. Noen små hender synes malingen er litt klissite og noen vil smake på. Men alt i alt ble det en nydelig bukett av fargerike kunstværk som vi pyntet avdelingen med. 

 

 

23.03 var det FARGEFEST som ble en stor suksess! Vi var kledd i alle regnbuens farger, og pyntet avdelingen medm ballonger og kunstværk. Vi startet dagen med disco og ansiktsmaling. Etterfulgt av fellessamling på Eikenøtta. De eldste barna slo på pinjatarn og ut kom en skatt vi fikk dele. Det smakte med en sjokoladebit. Vi feiret festen med pølser til lunsj!

Nå ser vi frem til våren og lysere tider og mye mer tid ute og på tur. kanskje vi får se noe spire og gro snart. 

JANUAR 2024

Da var det et nytt år og januar startet med mye kulde og minusgrader. Vi har delt oss mer i team nå der barna er sammen på tvers av alder. Vi har hatt flere eksprimenter ute i kulden noe som har skapt stort engasjement blandt barna som nysgjerrige har snakket mye om å vært med på eskrpiemntene. 


Vi laget snølykter: Barna var med og fylte vann i ballonger som vi satt ute over natten i barnehagen. Dagen etterpå sprakk vi ballongene og så på at det ble fine lykter vi kunne ha til pynt ute og vi satte fine lys inni å så på dem gjennom vinduene. 

 

Vi laget også røyk ute i kulden av vann. Vi kokte opp vann og kastet det ut i den kalde lufta og da kom det frostrøyk som lignet på snø i en stor sky. Dette var kjempe spennende å se på gjennom vinduet og ble fort samtale tema resten av dagen.

 

 

Vi fikk også oppleve mye snø som kom dalene ned, dette er alltid like koselig og det var mange glade barn ute som lekte og akte i snøen. 

Vi måtte utnytte den snøen vi hadde og ville lage is sammen. Vi fant en kjekke oppskrift og det ble iskrem av snøen vi samlet sammen. Noen ingredienser og mange nysgjerrige barn ble til slutt veldig glade for å få smake på "krem-isen" som ble laget. En kjekk aktivitet sammen. 

 

Barnehagen skal legge til rette for at barna kan forbli nysgjerrige på naturvitenskapelige fenomener, oppleve tilhørighet til naturen og gjøre erfaringer med bruk av teknologi og redskaper.
Rammeplanen for barnehage. 

 

 

Videre i januar vil vi ha prosjekt om "De tre bukkene bruse". Barna er veldig engasjerte i dette eventyret og vi leser masse om bukkene bruse på badeland og de andre bøkene gjennom hele hverdagen i barnehagen. Dette har igjen gitt barna god inspirasjon til lek og vi ønsker å bygge videre på dette fremover med både eventyr, sanger og kunst. 

 

DESEMBER 2023

Endelig var desember her, måneden som vi alle har gledet oss til. Vi har kost oss med gaveinnpakking, utdeling av julegaver og barna har vært veldig stolte av det de selv har laget. Vi har også fått bakt litt pepperkaker som barna fikk med seg hjem. 


Hver dag i desember har vi hatt julesamlinger, både på avdelingen der hvert enkelt barn har fått pepperkakehjerte sitt, og fått henge opp pynt på filtjuletreet på veggen. Sommerfuglene har også fått vært med på fellessamling hver dag i desember inne på eikenøtta. 

På fellessamling har fokuset vært å lytte til julefortellingen om Maria og Josef som reiste til Betlehem og fikk en babygutt. Der konkreter/figurer ble brukt for å illustrere fortellingen. Vi tente lys og sang "Tenn lys" mens vi telte ned dagene til Julaften sammen. "På låven sitter nissen" Var også en sang som fort ble veldig gøy å synge med bevegelser. 

 

 

I midten av desember hadde vi nissefest her i barnehagen. Nissen besøkte oss en liten tur utenfor barnehagen og mange spente små vinket til han i vinduet :) Han la også igjen en liten gave til alle, som vi koste oss med sammen etterpå. Vi hadde nissegrøt til lunsj og sang "på låven sitter nissen" mange ganger! 

 

Sommerfuglene fikk også besøke kirken der vi var på en julegudtjeneste sammen. Det var spennende å ta buss ned til kirken. 
Vi fikk også komme inn på furustubben og ha KINO. Der så vi kutoppen og dette var veldig stas! Alle syntes det var kjempegøy! 

 

Larvene har hatt mye rolige lekeaktiviteter inne på avdelingen Det blir mye god lek i tumlekrokeb, og i den store bilen. Vi har også hatt sjalene mye fremme sammen med musikkinstrumenter (rasleegg, ukulele) og skapt mange musikk stunder sammen. 


NOVEMBER 2023

I november har vi holdt på med juleforberedelser. Vi har bakt pepperkakehjerte, og pyntet dem med glasur i flere farger og tatt litt non stop på. Vi har også lagd julegaver og barna fikk være med å lage koselige julekort og å pakke inn gavene sine :)

  

  

 

2 åringene lagde også sine egne forklær til når de skulle bake. Det var stor stas å ta på seg forkle når vi bakte små pepperkaker.

  

 

OKTOBER 2023

Da var oktober over og vi har virkelig fått kjenne på høstværet nå de siste ukene som har  vært. Bladene faller fra trærne og blåser avgårde, noe som vi snakker om med barna mye ute og på tur.

Vi følger med på vinden og hører ulelydene innen i fra. Vi undrer oss over alle lyder vi hører ute. Noen ganger hører vi flyene, andre ganger helikopter. Noen ganger hører vi fuglekvitring andre ganger traktor som kjører forbi. Vi er blitt ganske gode til å kjenne igjen lyden på bossbilen. De vinker alltid til oss, og av og til tuter de på oss. Det syns vi er kjempegøy!

 

  

Vi har også brukt høstfargene til å male fine malerier. Da har vi brukt hendene og malekoster. 

  

På tur tar vi den faste ruten bort til jobbeplassen for å kikke på alle de kule gravemaskinene og andre kjøretøy! Oppe i skogen finner vi alltid masse gøy. Vi finner kongler og steiner, insekter og glatte stubber som vi prøver å balansere på. 

           

   

Av og til er det godt å bare finne en plass i treet, hvor man kan slappe av og se utover alle de som leker på marka :) 

 

Vi gikk også på tur til halloween huset. Det var ganske spennende (og litt skummelt). Vi snakket om hva vi så, og de som trengte en hånd og holde i, fikk det :)

   

Vi har også markert refleksdagen, og hatt ekstra fokus på trafikksikkerthet på tur. Hver gang vi går tur, ønsker vi at barna skal oppleve og lære om hvor viktig det er å være trygg i trafikken. 

 Vi lyste jammen med godt opp!

Inne har vi lekt med klosser, regnbueleken vår og alle dyrene. Vi jobber mye med hvordan vi skal leke sammen, og hvordan vi møter hverandre i leken. Vi har stort fokus på konflikthåndtering og hvordan de voksne leder leken videre for barna når den holder på å visne vekk. 

 Vi jobber med å legge ut spor til lek:)

  

I oktober lagde vi også vårt eget kitt. Vi er såå glad i å leke med kitt som er mykt og godt. Da lager vi kaker, former og is. 

  

 

 

SEPTEMBER 2023

I september har vi fått både strålende sommervær og fått oppleve starten på høsten. Vi har vært masse ute, både på tur og i barnehagen. 

    

Plutselig i septmber så kom regnværet. Da var det kjekt å få plaske litt i pyttene og finne masse vann i bøttene.

    

    

  

Vi jobber masse med samarbeid. Og når barna vil klare nye ting, så er vi voksne der for å støtte og hjelpe om de trenger det. Den mestringen som de opplever i etterkant er helt fantastisk. 

    

Vi har også hatt kjekke aktiviteter inne på regnfulle dager. Da finner vi frem puslespill, duplo og andre leker som barna er interessert i. 

         

I september var det HMS uke. Vi hadde brannøvelse og fikk hilse på Bjørnis bamsen :) Da vi gikk tur fikk alle bamsene våre og Bjørnis bli med. Og så hadde vi bamsesykehus på tur :)

Bjørnis fikk skikkelig mange gode klemmer denne uken, og ble tatt godt vare på av alle barna på Lyngtua. Bjørnis ble litt sliten når vi gikk tur, så da fikk han sitte i sekken :) 

    

    

Da vi hadde brannøvelse var noen inn å lekte. Da måtte vi ut på sokkene. Det ble litt kaldt i regnværet, så det var godt å få på seg noen tørre varme sokker etterpå :)

Vi forberedte barna på alarm, og har snakket mye om hva den hjelper oss med. Vi har også øvd oss på nummeret til brannbilen (Bjørnis)

Om det brenner må vi ringe: 110!

2 åringene har også vært på flere kjekke turer inn i skogene vi har rundt oss. Vi går ofte forbi arbeidsplassen og stopper alltid opp for å se på alle maskinene. 

    


Vi leter også etter insekter på tur. Og vi løfter på steiner og kikker inni trær for å se om vi ser noen. 

 

 

AUGUST 2023

Da er vi i gang med det nye barnehageåret :)

    

Vi har tatt imot 4 ett åringer, som har funnet sin plass her på Lyngtua:)

Vi finner frem bøker, stableklosser, bondegård og masse andre kjekke leker som er spennende å leke med. Vi har det herlige teppet som vi ofte sitter å leke på.

  

Flere opplever mestring, og får til nye ting hver dag. Vi legger til rette for at barna skal få prøve selv, med en hjelpende hånd fra oss voksne (støttende stillas)

    

Vi måtte kjenne på alle pyttene som plutselig kom etter varme sommerdager! Var det kaldt vann, eller var det kanskje litt varmt? Og så måtte vi jo også hoppe i pyttene etterpå ;) 

    

Etter sommeren var vinduene blitt veldig skinte, så vi tok frem svamp og litt vann og begynte å vaske :) Det er veldig kjekt når alle er med og samarbeider. 

  

Å finne frem puslespill på rolige dager er alltid kjekt. Barna opplever mestring og ett godt samarbeid.

 

JUNI 2023

I Juni har vi vært heldig å hatt masse fint vært! Det har blitt mye sol og sommerklær (både inne og ute ;))! 

  

Vi tok ut ett lite basseng som vi fylte med vann og mange båter. Alle som fikk øye på denne aktiviteten kom springende bort, og det ble en kjekke lek for alle.

   

Vi har også vært på Soma gård. Der tok vi buss, og fikk oppleve masse kjekt som har satt dype spor hos de små (og store). Vi kikket spent på grisene da vi først kom. De var ganske kule, og de rullet seg i gjørma, akkurat som vi synger om i barnehagen!

    

Vi kikket på flere andre dyr, som påfugl, høner, kaniner og sau. Vi var til og med inne å klappet på de gode sauene. Da var det viktig at vi var forsiktige, og viste hensyn til dyrene. 

  

Vi hoppet også masse på trampolinen, og barna gjorde masse triks. Det va en gjeng som sprakk av glede på trampolinene :)

  

Midt på Soma gård, fant vi en kjekk sabeltann skute som vi måtte reise med. Da ladet vi kanonene, kikket i kikkerten og kastet seil. 

  

På tur har vi funnet flere kjekke turplasser oppe i skogen, det er der vi trives best. Vi elsker å kunne bruke nærområdet vårt, som består av skog og mark. 

     

 

Vi har samarbeidet for å få til noe, og vi har funnet både snegle og gresshoppe :)

  

2 åringene har også vært på avslutningstur på Soma gård. Da tok vi bussen, spiste god mat og STORKOSTE oss ved vannet. Vi lette etter småfisk, snegler og krabber. 

  

Vi har også laget smør. Da ristet vi fløte i ett glass med lokk helt til det ble smør. Alle barna fikk riste, og jammen ble det ikke smør tilslutt! 

  

Vi har fått ny kostemaskin i barnehagen, noe som barna elsker å være med å bruke. Da får vi vekk all sanden fra bakken, og barna er med å tømmer beholderen i sandkassen når den er full.

 

MAI 2023

Da var plutselig mai over og vi har hatt mange flotte dager sammen både ute og inne. Vi har brukt mye tid på å nyte de gode dagene med fint vær, og barna er veldig ivrige på å lete etter småkryp og bruke hele uteområdet ved tunellen, båten og baksiden. De store barna har også vært inne i lavvoen, noe som var skikkelig stas!

  

 

Vi har også hatt en liten 17.mai feiring i barnehagen, på forhånd lagte vi 17.mai pynt og øvde på de ulike sangene vi skulle synge. Barna syns det var spennende å gå i tog og synge sangene vi hadde øvd på. Vi lagde også egen is som vi koste oss med etter 17. Mai toget rundt barnehagen:)

      

   

Barna har fått være med på mating og laging av surdeigsbrød og detter har vært veldig spennende prosjekt. Vi har satt deigen sammen og ventet i spenning på at den skulle bli ferig. Resultatet ble ett kjempegodt surdeigsbrød. 

 

  

Nå vi har vert på tur har vi undersøkt naturen sammen, det er spennende å se på trær som har falt ned i vinden og blader som ligger på bakken. Her undersøker barna barken til treet og ser om de finner noen dyr inni.

 

APRIL 2023

I april tittet solen frem, og vi kunne glimte våren. Vi har vært masse ute i barnehagen og de eldste barna har kost seg på tur. Vi finner alltid mye spennende på tur. Av og til hvis vi leter veldig nøye så finner vi insekter i jorden, og så utforsker vi alltid området vi er i. Vi liker godt å klatre i trær og på store steiner, samle skatter som vi tar med oss til barnehagen og å plukke blomster og blader!

    

Ute i barnehagen er det alltid kjekt med sykler. Enten sykler vi selv, eller så sitter vi på med andre barn eller voksne. Heldigvis har vi en plass hvor vi kan fylle bensin eller strøm (som de store barna sier).

    

Vi har plantet ulike urter, grønnsaker og blomster. Barna fikk plante hver sin solsikke i en kopp som blomstret så fint i vinduet før de fikk ta de med hjem. Det var spennende å følge utviklingen til blomstene. Vi plantet også tomater, basilikum, sukkererter og gressløk. Vi smakte litt av og til og når de var store nok plantet vi de ut i grønnsaks «hagen». Her har vi vannet ofte gjennom sommeren, slik at de skulle få nok næring. 

      

 

Vi har sunget mye Bjørnen sover, og hver gang vi begynner å synge den så vet barna hva som skal skje. Da legger de seg rett ned, og brøler helt i slutten av sangen. Denne sangleken har også ført til «titt tei» leken. Det skapes masse moro

 

    

Ellers har vi vært masse ute. Flere barn mestrer å klatre i klatrestativet, og prøver igjen og igjen. Vi finner flere snegler i buskene bak barnehagen, og de er kjekke å studere. 

   

Inne finner vi god ro i tumlekroken med bøkene, eller med lydbok. Vi har også laget kunst og malt med hendene. 

    

 

MARS 2023

I mars har vi hatt mye kjekt innhold. Masse god lek, forming og mye sang og musikk. Vi har hatt musikksamlinger og disco i gangen eller i samlingskroken har det blitt mye av. Vi har også begynt å forberede oss til påsken med å sunget «en liten kylling i egget lå». Barna er veldig glad i å synge om kyllingen som kommer ut av egget. Og etterpå har de fått kost litt på kinnet med de myke fjærene til kyllingen.

Vi fikk noen nydelige dager med snø hvor vi koste oss masse ute! Det var veldig spennende med traktoren som kom for å strø. Barna syns det var spennende å se på alt snøen som kom, men som smeltet veldig fort igjen og da ble det store søleputter!

Vi laget påskepynt på avdelingen og dette var veldig gøy. Vi malte på glass, og laget påskekyllinger ved å avtrykk av hender og føtter. Dette kilte veldig 😊 Men var veldig spennende, og fine kyllinger ble det. Vi laget påskeegg som vi pyntet med formingsmasse og hente opp i vinduet på avdelingen. Vi sådde også karse i glassene som spiret fort i vinduene på avdelingen 😊

'

Siste dag i mars hadde vi påskerebus her i barnehagen. Og da kom påskeharen på besøk hos oss. Dette var veldig morsomt og han klatret på rutsjebanen og tøyset og hoppet utenfor vinduet på avdelingen. Da vi kom ut hadde han gjemt noen påskeegg og vi fikk være med på eggejakt sammen.

 

Til slutt fant vi et egg ved båten ute, og det var fylt med mange gode knaskegulrøtter. Dette falt overraskende godt i smak og alle virket fornøyde 😊 Hehe, Men etter en liten stund sa påskeharen at han hadde gjemt et til. Og hver sin bit sjokolade lå oppi der og det ble veldig godt tatt imot 😊 NAM!

Hilsen alle oss på Lyngtua!

Februar 2023

Vi startet februar med å feire samenes nasjonaldag den 6.februar. Vi snakket i forkant om den samiske nasjonaldagen og hørte mye på joik i barnehagen. Vi fargela det samiske flagget og pyntet med dette på veggen. Vi lagte «Ghakko» brød som er et samisk brød som vi spiste til lunsj denne dagen. Det falt veldig i smak hos både store og små.

  

Sommerfuglene (2 åringene) har vært mye ute på tur og har også prøvd seg på å spise på tur. Dette er veldig stas og maten smaker alltid best ute 😊 Barna er blitt veldig trygge på å gå ut i nærmiljøet og elsker å være på tur i skogen eller til den store lekeplassen og lete etter skatter på tur.

«Barnehagen skal bidra til at barna blir glade i naturen og får erfaringer med naturen som fremmer evnen til å orientere seg og oppholde seg i naturen til ulike årstider.» Rammeplanen for bhg.

Vi har hatt ekstra fokus på samlinger der barna kan delta med forskjellige instrumenter og konkreter denne måneden, noe som barna har hatt stor glede av. De smiler og blir engasjerte med en gang vi tar frem rasleegg, ukulelen eller konkreter til krokodillen som spiste apekattene eller dyrene i skinnvotten.

Eventyret om skinnvotten kommer vi til å arbeide videre med i mars også. Alle barna har fått tegne hver sin vott som vi har hengt opp på avdelingen sammen med eventyret. Eventyret leser vi ofte i samling, ved måltid eller under lek på avdelingen. Barna er allerede godt kjent med dyrene og sangene som medfølger dem.

Den 26 februar var det fargefest her i barnehagen. Vi pyntet hele avdelingen med vimpler, ballonger og fargekunst laget av barna. Vi hadde ekspriment på forhånd der vi laget en regnbue med maling. Dette var spennende!

Vi hadde fellessamling inne på Furustubben hvor vi alle spilte sammen med rasleegg, ukulele og gitar, og skogsmus på eikenøtta og Furustubben slo på Pinjata for å få skatten ut av sekken! I skatten var det sjokolade til alle! Nam nam

Vi fikk også en fargerik lunsj, og det var mange som ble ovverrasket da pastaen var blå, lilla og rosa. Til frukt hadde vi et fruktfat fylt av alle regnbuens farger. :) 

   

 

Hilsen alle oss på Lyngtua :)

 

Januar 2023  

Da var den første måneden i året over og vi ser tilbake på en litt annerledes men veldig innholdsrik måned med mye god lek. Vi har vært preget av oppussing på avdelingen og med dette startet året med delte grupper på tvers av alder på hver vår plass. 

1 åringene fikk være i lavoen hele januar og her har vi virkelig kost oss masse. Vi har også hatt tilvenning, og vi la veldig til rette for ro og stabile situasjoner nede i lavoen. Vi har hatt fokus på å skape gode samspill og relasjoner mellom barna. Leken står i fokus både inne og ute.  

 

 

 

«Barnehagen skal gi gode vilkår for lek, vennskap og barnas egen kultur. Leken skal være en arena for barnas utvikling og læring, og for sosial og språklig samhandling» Rammeplan for banehager.  

Det ble laget hjemmelaget kitt i flere farger noe som barna syntes var veldig spennende. Og det ble til en god sanse-lek. Barna fikk ta og kjenne på og noen smakte til og med litt. Det har blitt lekt masse med dette kittet nede i lavoen med 1 åringene. Ellers har vi laget larver med maling på korker. Lest mye bøker og synget mye :) 

 

 

 

Sanger vi synger mye nå på avdelingen: Oppe på fjellet, Aram sam sam, Lille bukkene bruse og Dyrene i afrika.  

2 åringne har tilbringt sin barnehagehverdag på furustubben denne måneden. Dette var en overgang for noen, men mest av alt har dette vært en god opplevelse. De har fått utvide sin sosiale kompetanse på tvers av avdeling, og mye god lek med de eldre barna ble det. De fikk noen å strekke seg etter å vi så at det virkelig var spennende og få prøve ut stor avdeling sammen! Men heldigvis var det bare litt på lån. Og gleder oss til å være tilbake full avdeling igjen nå i februar :) 

 

 

Det ble mye utetid, turer og god lek både i sølepytter og øsende regn og fine dager ute med litt solstråler og minusgrader. Vi fikk til og med litt snø, slik akebakken kunne blitt tatt i bruk bak lavoen. Dette er alltid like gøy!  

 

Vi har fortsatt med temaet «Lille larven aldri mett». Vi har laget kunstverk av larver, og sommerfugler som er navnet på aldersgruppene på avdelingen. Hvert enkelt barn har fått en larve/sommerfugl på sin plass i garderoben. Barna er veldig opptatt av dette og disse motivene bidrar til et inkluderende felleskap for barna. Vi har fortellingen oppe på avdelingen hengende på veggen som blir fortalt mye ved måltid. Barna begynner å kjenne fortellingen veldig godt og gjenkjenner lyder, konkreter og bilder når vi leser og forteller.  

 

Desember 2022

Da var måneden som vi er så glad i med tente lys og pynta barnehage. Vi har kost oss masse med mye forskjellig opplegg gjennom hele måneden.

Vi startet desember med skikkelig julestemning da snøen dalte ned og barna fikk oppleve dette både innenfra og å leke i den ute sammen. De store brukte mye av utetiden på aking og ikke minst å smake litt på snøen 😊 De minste syntes det var veldig nytt og spennende, og måtte av med hanskene, kjenne litt på den kalde snøen og noen syntes det var rart å høre lyden da de gikk i snøen for kanskje første gang 😊 Det ble også litt aking for de minste, sammen med en voksen og dette var super gøy 😊

 

Vanlig ukesrytme og turdager har utgått og vi har virkelig senket roen og julestemingen har bredt seg over huset.  Vi har hatt julesamninger hver dag sammen med hele barnehagen inne på Furustubben. Vi har snakket om juleevangeliet, synget «vi tenner våre lykter» og «på låven sitter nissen» Barna synes det er veldig stas med fellesamlinger, og løper inn på furustubben når de hører at samlingen begynner. Vi har også pepperkakekalender på avdelingen. Hver dag trekker vi et nytt barn som skal få med seg pepperkaken sin hjem, og få smake litt på den først 😊

 

Vi har laget julegaver som barna fikk pakke inn selv og ta med seg hjem å gi til dere foreldre. Vi har malt på glass, laget juletre med formingsmasse, tusjet på grytekluter og tatt fingeravtrykk på lerret. Barna synes det er gøy å bruke sansene sine ved å kjenne og ta på malingen, gjerne smaker de litt på noe og blir stolte av resultat av kunstverket sitt i etterkant 😊

 

13. desember feiriet vi lucia her i barnehagen. Denne gang på et annet hvis en tidligere, men som resluterte i en koselig ettermiddag sammen ute med nydelig sang fra de eldste 5 åringene. Det ble servert nissegrøt og saft og det var gøy å se at alle barna koste seg.

 

16. desember var det nissefest i barnehagen. Vi sang mange sanger om julenissen og mange var kledd i røde klær så det ble skikkelig nisse stemning på huset. Vi fikk besøk av nissen gjennom vinduet på furustubben og dette var veldig spennende og litt skummelt for noen. Han hadde med seg en liten gave til oss alle som vi fikk kose oss med her i barnehagen. Litt sjokolade og rosiner. Dette syntes alle var veldig godt 😊

 

Ellers vil vi takke for et fantastisk år! Det har vært veldig kjent å bli kjent med nye barn og foreldre, og ikke minst fortsatt samarbeidet med dere som har 2-åringer hos oss på Lyngtua. Vi gleder oss til 2023!  

 

November 2022

Vi ser tilbake på en flott måned med mye aktiviteter og innhold. Sommerfuglene (2 åringene) har fortsatt vært på mye turer i nærområdet i all slags vær. Det begynner nå å bli mørkere, og kaldere, men vi koser oss veldig ute i naturen og har hatt med oss varm saft, matpakker og suppe på tur. Vi har også tatt bussen til biblioteket, der var det gøy å få lese i flere bøker og leke litt med klosser og magneter.

1 åringene (larvene) har også vært ute og sølt og hoppet i sølepytter, sandkassen blir fortsatt mye brukt til sandslott og rase dette etterpå. Vi har klatret mye og rutsjebanen blir mer og mer brukt av di minste nå. Det er gøy å øve på å klatre opp og rutsje ned og gjøre dette om igjen og om igjen. Vi ønsker å bidra til at barna får mestringsopplevelser og samtidig har noe å strekke seg etter. 

I begynnelsen av denne måneden feiret vi FN-dagen her i barnehagen og hadde samhold Kafè. Vi samlet inn penger til inntekt for våre fadderbarn. Koret sang fine sanger, vi spiste lapskaus og solgte kunst vi selv hadde laget. Det var kjekt å se at så mange fikk dette til!

Vi har lest om larven aldri mett, bukkene bruse, og bøker om dyrene. Vi har fortalt eventyr om de tre grisene. De eldste har fått perlet på perlebrett som er veldig stas. Ellers har vi startet med juleforberedelser. Vi har pyntet og bakt pepperkakehjerter som skal henge på avdelingen i adventstiden. Vi er godt i gang med julehemmeligheter, vi har laget julekort. Barna synes det er gøy å få lage ting selv. Vi ønsker å legge til rette for at barna får god tid og ro i små grupper til å bruke seansene, utforske og kose seg med alle forberedelser og aktiviteter til jul.

2 åringene laget juletrepynt som vi hang opp på juletreet i sola sentrum. Vi ble veldig fornøyde med resultatet, og det var ekstra gøy å kunne ta bussen sammen med Granåsen til sentrum og få henge pynten opp helt selv. Vi fikk klementiner og pepperkaker etterpå som vi koste oss med til lunsj.

Nå gleder vi oss til julemåneden desember!!
Da vil vi ha fellessamling på Eikenøtta hver dag i Desember der vi synger julesanger og snakker om juleevangeliet. Og adventssamling på avdelingen der vi trekker pepperkakehjerte som vi får ha med oss hjem. 

Hjertelig hilsen fra alle oss på Lyngtua 😊

 

 

Oktober 2022

Da var høsten her! Og vi har fått mange høstdager ute i forskjellig vær. Som i september, har vi fortsatt vært en del på tur med Granåsen. Sommerfuglene 2 åringene går fast på tur to dager i uken og her har vi virkelig fått ta og føle på høstens værskifte. Vi har utvidet horisonten fra marka og tatt turen videre oppover i skogen. Der et det mye gøy å finne. Vi har plukket blader, funnet snegler og mark. studert fargene på trær og bladene som faller fra trærne sammen og laget kunstverk av det vi har tatt med oss tilbake til barnehagen.

De eldste har spist masse ute i barnehagen men også nå i oktober for første gangene på tur. Og selv med mange regnværsdager så har det blitt en del måltid ute. Dette synes vi på avdelingen er viktig og videreføre gleden av å lage/tilberede mat ute og spise det ute. Alt smaker så godt ute! Vi hadde med oss stormkjøkken den ene tur dagen i oktober og vi lagte boller og tomatsuppe. Dette var en veldig lærerik og koselig opplevelse sammen ute i naturen!

1 åringene (Larvene) ser vi enda mer de gode relasjonene som er bygget med hverandre. Det etableres vennskap/gode øyeblikk sammen og de viser tydelig glede av å se hverandre, ler sammen når de tøyser, hopper og smiler til hverandre. Vi setter musikk høyt på avdelingen og bruker dette gjennom hele hverdagen som for eksempel i lek, samspill med hverandre og samling.

Vi har hatt mye fokus på kultur, kunst og kreativitet denne måneden. Blader og andre materiale fra naturen har vi brukt i kunstverkene og vi ser at barna synes det er stas å få på seg maledrakt og male med hender, svamp og forskjellige avtrykk som for eksempel potettrykk. Vi har utforsket med formingsmasse og kitt, der vi har dratt videre temaet om lille larven aldri mett i forskjellige kunstverk, samling og eventyrstund. 

Barnehagen skal stimulere barnas nysgjerrighet, utvide deres forståelse og bidra til undring, undersøkelser, utprøvinger og eksperimentering.
 

Uke 43 var det trafikk uke og vi markerte vi refleksdagen og dette var veldig spennende. Vi snakket om hvor viktig det er at vi lyser opp ute i trafikken og alle fikk være med inn i vognskuret der vi lyste på refleksene vi hadde på oss og så at vi alle lyste opp!

 

Hilsen alle oss på Lyngtua :) 

 

September 2022

Da va september måned også over og vi takker for en nydelig start på høsten.
Vi har vært mye ute i finvær med sol men også fått opplevd mer av høstværet med sølepytter og øsende regn.

Vi er godt i gang med team inne på avdelingen nå og deler oss to ganger i uken på tvers av alder. Det er gøy å se at det nå etableres relasjoner mellom 1 og 2 åringene og at de selv tar kontakt med hverandre og får et samspill gjennom lek i gruppene.

Fokuset denne måneden har vært og bli enda mere kjent med hverandre og etablere gode relasjoner. Vi har også hatt mer om temaet: Den lille larven aldri mett der vi har lest bok, dramatisert, laget figurer med formingsmasse og trykket larver med potettrykk.

Barnehagen skal legge til rette for samhørighet og kreativitet ved å bidra ti at barna får være sammen om å oppleve og skape kunstneriske og kulturelle utrykk. Rammeplan for bhg s.50

Sommerfuglene (2åringene) har vært mye på tur denne måneden og vi har tatt med oss mange fine høstskatter til barnehagen. Alt fra blader, kongler, pinner og selvfølgelig bær :)
Vi har laget høstbilder på hvert team med potettrykk og maling og brukt maling og lim med høstblader. Vi har også hatt flere kjekke formingsaktiviteter og baking.

Barna begynner nå å bli trygge på hverandre og oss voksne og vi ser gjensynsglede når de ser hverandre igjen. Vi har klart å fått til en god atmosfære på avdelingen og ser at barna trives godt her inne.

Uteområdet har åpnet seg mye mer opp nå, og dette merkes i leken og utforskningen ute i barnehagen. Det utforskes mer rundt og bak barnehagen og det er spennende for både store og små og få nye lekeområder ute. Tunellen er ofte brukt, og der synger vi og lager høye og lave lyder eller leker ofte bukkene bruse.

I uke 38 var det Brannvernuke her i barnehagen. Alle på avdelingen snakket om brannsikkerhet her i barnehagen og hjemme, og vi hadde to brannøvelser her i barnehagen. Det var spennende og litt skummelt for noen med den høye lyden men alt i alt var det gøy å møte opp på møteplassen vår og så der til den høye lyden forsvant. Vi hadde Brannbamsen Bjørnis fremme i samling flere ganger, og vi hørte og sang sanger sammen med han.

Mvh Alle oss på Lyngtua :)

 

 

August 2022

Velkommen til nytt barnehageår her på Lyngtua. Den første måneden har vi fokusert på å bli kjent, etablere relasjoner og skape en trygg atmosfære på avdelingen. Vi har hatt 6 nye barn på tilvenning i denne perioden og rutiner og inndeling i grupper har derfor vært preget av dette.

Tilvenningen har gått over all forventning, og vi takker alle dere foreldre for at dere bruker god tid og viser tillit til oss i barnehagen, da blir barna også trygge her på avdelingen.

Vi har brukt mye tid med barna på gulvet inne og ute i lek. Vi utforsker, observerer hverandre og blir med når det føles trygt. Når vi er på gulvet er vi på barnas høyde, og de kan søke oss som «trygge baser» når de trenger påfyll med trygghet for eksempel gjennom blikkontakt eller å sitte i fanget.

Bilen på avdelingen blir mye brukt i lek, der vi reiser på turer og kjøper is eller synger og lager bilelyder sammen. Leker som «tittei» i husene ute, eller inne i speilet på avdelingen er også veldig populære. Musikk og sang er noe vi setter høyt her på avdelingen, og vi ser dette smitter over på barna som ofte ønsker å spille musikk selv med rasleegg, tromme eller ukulele.

De eldste barna på avdelingen har også vært gått gjennom en liten tilvenning igjen, det er nye barn, nye voksne og litt endring i rutiner og rommet på avdelingen. Det er naturlig at det kommer en reaksjon på dette i oppstarten men vi føler at vi har klart og ha en god atmosfære i gruppen. Vi ser de eldste inviterer hverandre inn i leken, ser fine øyeblikk mellom dem og at det etableres gode vennskap som blomstrer.

«Barnehagen skal sørge for at barn opplever trygghet, tilhørighet og trivsel i barnehagen»
Rammeplan for barnehagen s.23

2 åringene har nå startet å gå på tur hver mandag og fredag. Og dette synes de er veldig stas. Vi går somregel sammen med de eldste på Granåsen og vi koser oss ute på tur sammen med dem. Vi er mye i skogen, på marka eller oppe ved fotballbanen og sparker ball.

Vi ser frem til å bli enda bedre kjent med hverandre, og til å få etablert litt felles rutiner i gruppen. Vi vil fokusere på å etablere en god dagsrytme slik at dagene oppleves som forutsigbare og trygge. Barna utvider sirkelen sin av trygge barn og voksen, litt etter litt. Det oppstår stadig nye gylne øyeblikk mellom barna og mellom barn og voksne.

 

Hilsen alle oss på Lyngtua 😊

 

MAI 2022

 

Da var mai over og vi har hatt mange nydelige sommerdager sammen. Vi har vært mye ute i det herlige været og vært en del på tur. Noen av de minste har også fått være med på tur og syntes det har vært kjempestas og få komme seg utenfor barnehagen å utforske nærmiljøet. Vi har lett etter innsekter, funnet snegler på tur, vært på sommerfugljakt og plukket mange fine blomster. Det er veldig kjekt å være på tur med Granåsen og vi merker at de blir bedre å bedre kjent med hverandre. Og danner relasjoner på tvers av avdeling som gjør at de finner hverandre ute i lek i barnehagen også. Dette synes vi er kjempe koselig 😊

 

 

 

 

Vi har også feiret nasjonaldagen her i barnehagen, og vi har laget litt 17. mai pynt. Vi lagte mai-blomster, malte 17 mai flagg med hendene. Dette kilte veldig, men det var veldig gøy å se trykket som kom fra malingen på hånden. Vi lagde også instrumenter av brusflaske med perler, som vi brukte i 17. mai toget, og som barna fikk ha med seg som et element fra barnehagen til feiring av den store dagen hjemme. Vi har øvd masse på 17. mai sanger og sunget masse i samling, ute og når vi har gått på tur.

 

 

 

Fredag 13. mai feiret vi 17. mai her i barnehagen. Vi startet dagen med å gå i tog. Det var kjempespennende. Etter toget var vi i barnehagen og hadde mange forskjellige leker som barna fikk utfordre seg på, dette var kjempe gøy. Vi spiste også selvfølgelig litt is og fikk pølser til lunsj fra pølseboden. Det var en vellykket dag!

 

 

 

 

 

 

 

Uke 22 var det tilvenningsuke i Skadberg barnehage. De store på Lyngtua var på Furustubben og de minste var inne på Granåsen sammen med de minste der. På mandagen startet vi dagen med at barna ble levert inne på sin avdeling, så gikk vi over til Furustubben, hvor alle ekorn og marihøner ventet på oss. De sang oss velkommen inn på Furustubben og Lyngtua barna virket stolte og fornøyde. Endelig skulle de være litt på Furustubben! Vi fikk noen innholdsrike dager sammen med de andre på Furustubben og de eldste barna syntes de hadde mange spennende leker der inne de kunne utforske sammen. Ekorn og Marihøner var så gode på å hjelpe til med måltid, vise hvor lekene var og mye mer. De minste hadde det også fint sammen med de andre minste fra Granåsen. De var mye ute, lekte med kitt og magneter.

 

 

 

Vi har ellers fortsatt litt videre på tema Vår, og etter barnas interesse av småkryp har vi hatt flere formingsaktiviteter innenfor dette området. Vi har malt edderkopper som har fått øyner og ben, vi har laget små marihøner med mange små svarte prikker og malt lille larven aldri mett. Barna er veldig glade i å få male, kjenne på lim med hendene og utforske de forskjellige materialene vi tar i bruk.

 

Sangene vi har hatt på avdelingen innenfor dette temaet: Lille petter edderkopp, Lille larven aldrimett og hysj kan du høre. 😊

 

Fotografen har også vært på besøk. Det var kjempegøy, og alle barna syntes hun var morsom. Med en trygg voksen ved sin side fikk vi tatt bilde av alle barna 😊

 

Ellers vill vi takke for et nydelig barnehageår og godt samarbeid! Vi ønsker dere lykke til med barn på stor avdeling, og gleder oss til å fortsette samarbeidet med dere andre!

 

 

 

GOD SOMMER og nyt sommerferien!

 

 

 

Hilsen Hege, Hanne og Silje

 

 

April 2022

Endelig er våren her, og vi har vært mye ute og kost oss i finværet. Barna er veldig glad i å være ute og vi ser at de gleder seg over å løpe fritt rundt. Vi har begynt å spise mer ute og synes dette er veldig deilig nå som været virkelig har vært på vår side. Vi har tatt med oss leker ut, spilt instrumenter ute og snakket mye om det som vokser og gror ute nå.

 

Vi har i år hatt fortellingen om «De tre bukkene Bruse» mye oppe både i samling og ute, og ser at denne også går igjen i leken der vi både dramatiserer, leker og synger om bukkene under lek både ute og inne. Dette skaper et godt samhold, latter og glede for barna.

Vi er fortsatt mye inndelt i team, og synes dette er en god måte å dele barna inn i mindre grupper på tvers av alder. Da er vi hver vår dag ute eller inne, og har våre planer for dagen alt etter tema og prosjekt for denne måneden. Vi ser at barna knytter lettere vennskap, og får et tydelig samspill sammen i mindre grupper. De eldste barna vokser mye på å gå tur og dette merker vi er veldig stas for dem. På tur øver vi på å holde hender med de på Granåsen på samme alder, og på å gå fint på tur sammen i rekke. Sammen utforsker vi nærmiljøet rundt barnehagen, de er veldig nysgjerrige når vi utforsker og løfter på steiner, ser på småkryp i jorda og studerer dem.

 

Til påske pyntet vi avdelingen og malte påskekyllinger og påskeegg. Vi fikk også besøk av påskeharen som hadde laget en påskerebus til oss. Dette var veldig spennende, og selv om påskeharen var litt skummel for noen av de minste synes de det aller mest var stas at han la igjen et påskeegg til oss så vi koste oss med etterpå 😊

I april har vi et ekstra fokus på tema «Vår» da vi ser at barna begynner å vise interesse for alt som våkner til liv ute i naturen av innsekter og blomster. Vi har smått vært på innsektsjakt både her i barnehagen, men også på tur, og snakker og observerer det vi finner i forstørrelsesglass. Vi har funnet skrukketroll, maur, makk, sett på humle og hatt besøk av flue på avdelingen.

Vi gleder oss over å se etter vårtegn mer fremover sammen med barna. Fuglene kvitrer, knoppene på trærne viser seg og solen varmer i ansiktet! Deilig! 😊

 

 

 

Februar og Mars 2022

Disse månedene har vært preget av en del sykdom både blant personell og barn på Lyngtua. Vi nevnte for dere i starten av året at vi ønsket å ha tema «Kroppen vår». Vi hadde musikkveiledning med Hilde fra kulturskolen på Sola. Her fikk vi lært noen nye sanger og regler om fingre og tær. Disse har vi brukt i samlingsstunden😊 Vi synger mye ellers også i hverdagen.

 

Når vi kler på oss for å gå ut har vi en egen påkledningssang hvor vi synger om de ulike delene på kroppen vår. Dette engasjerer barna og er med på å stimulere språkutviklingen deres. Bli bevisst på hvor for eksempel fingrene er og når vi synger gjør vi det på en leken og kreativ måte som engasjerer barna. Ute synger vi når vi graver og leker. Klappe kake søte med hendene, gravemaskinsangen når vi graver med spadene og mange fler 😊 

Vi har blitt kjent med eventyret «De tre Bukkene Bruse» Dette har engasjert barna og spennende er det med trollet under brua 😊 Vi har sunget sangen om Bukkene Bruse og fortalt eventyret med figurer. På småbarnsavdeling er det viktig med gjentakelse. Derfor synger vi mye de samme sangene og forteller det samme eventyret flere ganger. I begynnelsen er barna lyttende og etter hvert som vi har fortalt/sunget flere ganger er de med å enten bevege seg eller synge med.  

 

Vi har også malt hendene våre. Det var gøy. Alltid spennende å få kjenne og ta på ulike materiell. Vi har hatt samtaler rundt måltidet om hvor øyet er, øret, hendene, føttene, magen og titt tei lek. Her har vi også en egen sang hvor vi klapper på de ulike delene på kroppen vår. Vi har også lånt bøker på biblioteket om tema «kroppen vår». Vi har hatt lesestunder etter hvilene våre og rundt måltidene.

 

Den 15. mars var det barnehagedagen i hele landet. I år handlet barnehagedagen om vennskap – du og jeg. Vi printet ut masse bilder på avdelingen og barna har vært veldig opptatt av seg selv på bildene og sammen med vennene sine. De peker, ser og snakker om dem.

 

Vi har også vært mye ute. Både på tur og i barnehagen. Når vi er på tur med 2/3 åringene går vi sammen med Granåsen (den andre småbarnsavdelingen). Vi har gått mye til den store marka. Der er det gøy å gå opp den lange gressbakken og rulle eller løpe ned igjen. Der er det også noen store trær som vi finner insekter i. Pinner er også veldig stas å finne og banke med på trærne for å se om det bor noen inni der 😊

I barnehagen graver vi mye i sanden og ser på «jobbemennene» som banker og sager i vei. Vi sykler mye og spesielt gøy er det å sykle opp bakken ved porten og renne ned igjen, eller sette seg bakpå med et eldre barn fra Furu.

 

Hilsen oss på lyngtua :)

 

 

Januar 2022

 

I januar måned har vi vært mye ute både i barnehagen og på tur. I barnehagen har vi laget masse kaker og ulike former i sandkassen. Vi har syklet masse og det er stor stas å renne med dem i den lille bakken ved porten wiii…. Ute på tur har vi kost oss borte på den store marka. Der er det gøy å løpe opp den store bakken og rulle ned igjen 😉 Ute i barnehagen har det også vært stor stas å se på «jobbemennene» som bygger.  

 

I samlingsstunden har vi hatt fokus på bevegelsesanger og ulike sanger om dyr. Barna er veldig engasjerte og deltakende her. Vi starter alltid med å synge en sang når det er tid for samling og barna går blide og fornøyde og setter seg i samlingskroken 😊 Vi har et samarbeid med Hilde fra Sola kulturskole som kommer med tips og ideer til samlingsstunden og bruk av musikk og instrumenter generelt i bhg. Dette er veldig spennende og lærerikt for både voksne og barn.

 

Denne måneden har vi også malt nyttårsraketter. Gøy å leke seg med maling, blande sammen ulike farger, kjenne på konsistensen og smake litt :) 

Fra februar måned vil vi ha tema «meg selv». Bli bedre kjent med oss selv og kroppen. Sette navn på ulike kroppsdeler gjennom sanger som f.eks «hode, skulder kne og tå», «lille finger, lillefinger hvor er du…..» for å nevne noen. Dette blir spennende.

 

Vi vil også ha eventyret om «de tre bukkene bruse».

 

 

 

 

August 2021 

 

Den første tiden har i stor grad vært preget av tilvenning. Vi har hatt to nye barn som har begynt her på Lyngtua og det er også en tilvenning for de barna som er igjen på avdelingen. Nye barn, nye voksne og noen nye rutiner. Vi ønsker de nye barna hjertelig velkommen og velkommen tilbake etter sommerferien for de gamle! Det er så gøy å bli kjent med dere alle og vi gleder oss til å skape mange gode minner sammen som avdeling på Lyngtua!

 

Fokuset denne måneden har vært å bli trygge på hverandre og på avdelingen. Vi bruker tiden godt på å bli kjent med hverandre og etablere gode relasjoner. Vi synes at tilvenningen har gått veldig bra, og føler vi klarer å ha en god atmosføre på avdelingen, noe vi setter veldig høyt her på Lyngtua 😉

Vi utforsker, leker, observerer hverandre og blir med når det føles trygt. Det blir mye tumlelek der vi tester ut egen motorikk og balanse. Bilen på avdelingen blir ofte brukt til å reise ut på tur å kjøpe kake og is. Ellers har vi vært mye ute i det fine været. Leker som «tittei» og lage mat, og bygge med sanden har vi gjort mye sammen. De små syklene og ballene har også vært populære.

 

Alle synes at det har vært veldig stas å følge med på de store maskinene som har vært utenfor barnehagen den siste tiden. Under denne byggeprosessen vil de være tilstede en stund og dette skaper veldig engasjement og nysgjerrighet blant barnegruppen. Vi snakker om maskinene, observerer og lytter til alle lydene de lager når de arbeider utenfor.

 

Videre nå vil vi fortsette med fokuset «Vennskap og Bli kjent», men dra fokuset også litt videre til «Dyrene på gården». Vi kommer til å utforske forskjellige Dyrelyder, synge sanger om dyr, lese bøker/fortellinger om dyr m.m. Noen har kanskje dyr hjemme og er vant til lydene de lager og hvordan de ser ut, mens for andre er dette helt nytt. Dette blir spennende!

Vi håper og få starte med litt tur nå etter hvert i september og gleder oss veldig til dette!

 

Er det noe dere lurer på eller har noen gode ideer til oss, er det bare og ta kontakt😊

 

Med Vennlig Hilsen fra oss på Lyngtua 😊