Månedsbrev Furustubben

Her kan dere lese litt om hva vi er opptatt av på avdelingen i løpet av året. Siden vil bli oppdatert en gang i måneden med nyheter, barnas interesser og ulike aktiviteter.

Februar

Februar har passert og vi har fortsatt på prosjektet vårt om verdensrommet. Sammen har vi laget alle 8 planetene med avispapir og lim blanding (vann og mel). Dette var ganske klissete og mange syns det var litt spesielt å få limen på hendene, men det gikk veldig fint når vi fikk vasket det av igjen :) Planetene har hengt og tørket i taket på musikkrommet, som skal bli vårt lille verdensrom. Når planetene etter hvert har tørket har vi malt dem i fargene som tilhører dem. Vi har undret oss over hvorfor de har forskjellige farger, størrelser og temperaturer. Samtidig har vi undret oss hvordan vi skal lage de ulike fargene, og har øvd oss på å blande farger for å skape nye! Planet sangen er enda veldig kjekk, og det er gøy å se at barna hjelper hverandre med å synge sangen. Dette gjør det også mye lettere å vite hvilken rekkefølge de er i fra sola.


I februar har vi også hatt karneval, det var kjekt å se at alle ville kle seg ut. Det har vært store forventninger til denne dagen, og det boblet nok litt ekstra i de små magene jo nærmere karneval kom. På selve dagen var det høyt nivå, og mange barn med masse god energi :) Det var veldig mange forskjellige spennende kostymer og vi koste oss masse med karnevalfest. Før karnevalet laget vi pinjata, en elefantpinjata. Skogsmus fikk slå på pinjataen mens vi ropte «slå slå, skatten ut av sekken vår, slå». Ut av pinjataen kom det masse sjokolade. NAMMM!  Vi spiste pølse og hamburger til lunsj, med sennep, ketchup og sprøløk :) Vi koste oss masse med disco, og barna hoppet og danset sammen. 


5. februar markerte vi samenes dag som er den 6.februar! Da laget vi samisk brød, og satt i en stor ring på reinsdyrskinn mens vi hørte på litt samisik joik. 



Vi har gjort noen eksperimenter denne måneden også, alle inne på furu sto klistra til vinduene for å få med seg dette.Vi har prøvd oss på å kaste varmt vann opp i luften, og gjett hvordan det gikk? Det kom ned som SNØ, spennende for store og små!! Vi prøvde også å blande vannet med maling for å se om vi fikk til rosa og blå snø, men det gikk ikke helt som planlagt.. I det minste ble vertfall snøen på bakken blå og rosa 

Vi blandet maling og vann før vi satte det ute over natten, vi fikk kjempestore isklumper! 

Vi har til og med laget vår helt egen fløteis! 

Vi har enda en del snø, og barna begynner å utforske mer og mer med blant annet rumpebrett. Noen bruker det nå til snowboard ned bakkene i barnehagen. Noen knall og fall, men aller mest glede og latter når de prøver seg frem. Det er så kjekt å se mestringen i hele kroppen deres, når de står ned bakken! 
Vi har kost oss masse i den store akebakken! 

 

 

Januar

Nå er det tid for nytt år, takk for det gamle! Vi gleder oss til å se alle igjen og ta fatt i det nye året sammen!

I januar har vi hatt litt vekslende vær, noen dager sol og bart og andre dager med snø og is. Vi har fått kost oss masse i snøen. Vi har aket masse i barnehagen, men også gått på tur sammen til akebakken! Her er det full fart på store og små! Vi renner på rumpen, magen, ryggen og noen har til og med prøvd seg på å stå ned bakken på rumpebrett. I akebakken utenfor barnehagen har vi hatt med oss en matte, den gikk superfort! Alle sammen har fått prøvd seg og storkoser seg i snøen! 


Vi har denne måneden prøvd oss på noen eksperimenter. Vi har blandet vann, zalo og maling i skåler og blåst med sugerør for å lage mønster på et hvitt ark. Dette var en spennende erfaring for mange, ekstra spennende å kjenne på skummet så kom når vi blåste i sugerøret, her fikk vi brukt berringssansen vår! Vi øvde oss på å blåse ut i sugerøret, men noen fikk litt i munnen. Dette er jo en erfaring bare i seg selv! Vi måtte også utforske hvor sterkt vi måtte blåse før det kom mønster på arket. :)  

 
Det har vært iskaldt noen dager, som igjen har gitt oss sjansen til å utforske med kulden (minusgrader).

Vi blandet vann og maling i ballonger og hengt dem ute ved porten over natten. Det var mange spente barn som kom dagen etterpå og lurte på hva som hadde skjedd med ballongene! Alle ballongene var frøset til is! 

Vi undret oss over hva som fløyt og hva som sank i en bolle med vann: 

Inne på furu har det vært en stor interesse for verdensrommet, stjerner, planeter, månen og solen. Vi begynte dermed smått på prosjekt om verdensrommet. Vi har snakket om planetene, lest bok om verdensrommet og lært oss en sang om alle 8 planetene. Gjerne spør barna om de kan synge sangen for dere, så lærer dere den også! De fleste har stål kontroll på sangen nå :) Vi undrer oss sammen i samling om verdensrommet og det er mange som har lyst på å reise opp en tur! Vi har begynt prosjektet ganske rolig med å tegne/farge planeter, bygget dem med duplo, lego og formet dem med kitt. Dette er utrolig spennende og lærerikt! Det som er ekstra kjekt er å se engasjementet til barna! 

 

 

Desember

Desember kom endelig, og vi gledet oss masse til jul! I desember har vi forberedt oss til jul, ved å lage ferdig julegaver, julepynt og spist masse god julegrøt.


I tillegg laget vi julepynt til avdelingen, og pyntet juletreet. Vi malte vinduene med nisser, juletre og en stor nisse med 24 hull i skjegget. Innenfor fagområdet vårt antall, rom og form står det at personalet skal «legge til rette for matematiske erfaringer gjennom å berike barnas lek og hverdag med matematiske ideer og utdypende samtaler.» Hullene i skjegget til nissen tettet barna etter hvert som de fikk med seg pepperkakene sine hjem. Dette var veldig spennende og lærerikt. Vi fikk gode samtaler og det var lettere å telle hvor mange dager det var igjen til jul. 

Rampenissen var litt innom hos oss på furustubben, men ikke hver dag! Vi var jammen heldig da rampenissen kjøpte en julestjerne til juletreet vårt!

Vi har kost oss med julemusikk, kjent på den gode julestemningen og følelsene i kroppen vår (spenning). Vi har undret oss sammen med barna om hva som skjer inni kroppen når vi gleder oss til noe, her er noen av barna sine ord: «jeg er så spent at jeg har lyst til å hoppe», «jeg kjenner at jeg vil danse», «jeg er så spent at jeg bare MÅ springe», «når jeg er spent, så blir jeg bare sååå GLAD!» og «jeg er så spent at det bobler i hele kroppen». Med alle disse følelsene inni kroppen, er det jammen meg ikke rart vi ikke klarer å sitte stille! Det er så viktig å anerkjenne og godta alle disse gode følelsene også! :) Flere av barna var også veldig spente på når de egenlaget julegavene skulle åpnes, og om de klarte å holde innholdet inni gaven hemmelig helt til jul :) 

Hver dag i desember hadde vi en julesamling, sammen med Lyngtua. En fra skogsmus fikk være med å hjelpe til i samlingene, da fikk de tenne adventslysene og åpne pakken til juleevangeliet. Vi øvde oss også på sangen «på låven sitter nissen», slik at vi kunne synge nissen inn på nissefesten.

I rammeplanen står det at personalet skal formidle fortellinger og skape rom for barnas opplevelser, samtaler, erfaringer og tanker om religion, livssyn, etikk og eksistensielle temaer. 

På nissefesten var de fleste kledd ut som nissejenter og nissegutter. Vi malte kinnene røde, hadde juledisco, satt dusken på nisseluen (sett halen på grisen) og fikk besøk av nissen! Nissen hadde med pakker til alle sammen, og vi var så heldige som fikk både rosiner og sjokolade! NAMM! 
Vi fikk også dra til den nye Sola kirken på juleforestilling. Der hadde de et skuespill om da Jesus ble født. Vi sang sanger som «et barn er født i Betlehem», «tenn lys» og lærte oss en ny sang «La oss gå, gå, gå ...» Spør gjerne barna om de kan lære dere sangen, for de kan den nemlig ekstremt godt. Etterpå fikk vi gå opp å se på jesusbarnet som lå i krybben. Vi tok bussen frem og tilbake, til stor glede for alle sammen, buss er gøy!


På grunn av et spesielt år fikk vi ikke dratt til konserthuset og hørt på julekonserten. Allikevel fikk vi streamet den, og satt på furustubben å så den på det store lerretet! Kjekt når det kan fikses digitalt, selv om det ikke ble helt det samme som å være der fysisk. Vi har også brukt lerretet til å se julefilm, det var veldig koselig og vi koste oss med lyset av, tepper og popcorn.


Håper alle har hatt en magisk julefeiring med familie! Vi på furustubben gleder oss til å se alle sammen i 2021, og ønsker dere et riktig godt nyttår! :)

 

 

November
Det begynner å nærme seg jul med stormskritt, det merker vi godt på kroppen. Vi har begynt å forberede oss til juletiden, ved å lage pepperkakekalender og startet på noen julegaver.

Vi har hatt mange gode samtaler om hva vi ønsker å lage til julegaver i år, og kom opp med mange gode ideer og tanker. Det er viktig for oss at barna får være med på avgjørelsene om hva vi skal lage, og at det ligger på et nivå der barna selv kan bruke sine erfaringer, kunnskaper, fantasi og ikke minst få en mestringsfølelse! Dette skal være gøy!

I rammeplanen står det at «gjennom arbeid med kunst, kultur og kreativitet i barnehagen skal barnehagen bidra til at barna tar i bruk fantasi, kreativ tenkning og skaperglede». 


Lukten av pepperkaker har vært i alle rom, i hele barnehagen! Alle barna fikk pynte hvert sitt pepperkakehjerte, og henge det opp i vinduet. Vi fikk til og med pynte to hjerter hver, da noen hadde spist en liten bit av hvert hjerte  hihi viktig å prøvesmake! Det var veldig kjekt å bake og pynte pepperkakene, men det kjekkeste av alt var jo å smake på melisen og nonstop sjokoladen :) 

I november har vi vært ute på masse turer, vi har kost oss i skog og mark. Det er veldig godt og lærerikt å komme seg ut forbi barnehagen sine gjerder. Vi øver oss på å holde i hender, gå på rekke, se etter biler når vi krysser veien, men det største fokuset vårt er å ha det GØY! Vi øver på grovmotrikken ved å gå i ulendt terreng og finmotorikken under utforskning. Utenom det har vi vært mye ute på uteområdet vårt! Her leker vi godt sammen, vi finner nye måter og samarbeide på, som for eksempel å disse to og to på hver disse :) 


Inne liker vi veldig godt å leke med biler, lego og dyr, vi har nettopp fått oss mange nye biler og dyr. Disco har også blitt veldig stort i barnegruppen, og det kunne sikkert vært discodag hver dag :) 

 

 

Oktober

I oktober har vi hatt trafikk uken og refleksdagen! Dette var veldig spennende og lærerikt. 

På refleksdagen hadde vi på oss masse reflekser, deretter gikk vi inn i vognskuret som er helt mørkt for å se på når refleksene lyste med lommelykt. Vi tok et bilde med og uten blits for å se forskjellen på hvordan bilene så oss med og uten refleks. 

 Vi fikk besøk av bamsene Arne og Naffen, de lærte oss masse om trafikksikkerhet. Til barnas store begeistring fikk Arne og Naffen også med ekorn og marihøner på tur i nærmiljøet, der de minte oss på at vi må sjekke veien (til venstre, høyre og venstre igjen) før vi går over. De lærte oss noen trafikk skilt, blant annet rundkjøring skiltet, overgangsfelt og sykkel/gå sti skiltet. Det var mange av barna som allerede hadde sett disse skiltene, og noen av dem visste til og med hva de betydde. Arne og Naffen var med oss på utforskning langs veien og opp i skogen. Barna lekte med dem oppe i skogen, og de fikk blant annet disse og klatre på steiner. 

  • Rammeplanen sier: at barnehagen skal legge til rette for mangfoldige naturopplevelser og bruke nature som arena for lek, undring, utforskning og læring. 
  • Vi skal sørge for et inkluderende felleskap og legge til rette for at barn kan bidra i egen og andres læring. 

Vi bruker naturen rundt oss mye på tur, vi går til den store marka, opp i skogen og til den store steinen. Vi har også brukt fotballbanen til felles lek, her leker vi blant annet haien kommer og alle mine kyllinger. Vi ser at dette engasjerer barna, de bytter på roller, øver seg på turtaking, samarbeider og lærer seg nye leker vi kan leke sammen. Dette skaper en enorm felleskapsopplevelse, der alle hjelper alle. Vi ser at barna opplever mestring, både selv og for hverandre.  Vi tar gjerne med oss bøtter og insektsglass for å finne ulike insekter på tur. 

Vi har også vært å besøkt lekeplassen rett utenfor barnehagen!

I oktober har også barna vist en stor interesse for halloween. Vi malte litt på vinduene sammen, lagte spøkelser av beina våre og malte gresskar! Fredagen før halloween gikk hele avdelingen på tur sammen, og så på mange halloween pyntet hus! Vi gikk forbi mange av barnas hus og det var veldig kjekt å se på all pynten. 

Vi deler oss inn i team tirsdag, onsdag og torsdag, og aldersinndelt mandag og fredag. :) 

 

 

September 

  •        I rammeplanen står det at barnehagen aktivt skal legge til rette for omsorgsfulle relasjoner mellom barna og personalet og mellom barna, som grunnlag for trivsel, glede og mestring

I september har vi hatt fokus på samarbeid, vi oppfordrer barna til å hjelpe hverandre. Vi oppfordrer spesielt til at de eldste kan hjelpe de yngste under påkledning, og i lek. Vi merker at de eldste hos oss synes det er stas å være eldst, vi øver oss på å være gode forbilder for hverandre. 

Vi ser at de gode relasjonene allerede er på plass og jobber nå mot et enda mer inkluderende lekemiljø der alle skal få bli med. Vi kan alltid bli bedre på det! 😊

Inne liker vi godt å leke med lego, biler, plus plus, tegning og perling. Vi har også begynt med å klippe bilder til permene, noe de fleste syns er veldig spennende. Her øver vi oss godt på finmotorikken! 

Vi bruker musikk aktivt i overganger, vi synger ryddesang, vaske hender sang og samlingssang. Vi prøver også å ha samling hver dag. Her har vi fokus på at skolegruppen teller hvor mange vi er, vi synger navnesang, snakker om de som ikk er her idag og hvilken dag det er i dag. Vi øver oss også på å rekke opp hånda, når vi vil si noe slik at alle kan få ordet. Barna er ofte med på å bestemme hvilke sanger vi skal synge.  

Vi deler barna hver dag i smågrupper og her ser vi at den gode samtalen blomstrer. Det er lettere for barna å komme til ordet, når vi ikke er hele barnegruppen sammen. Samtidig finner vi samtaleemner som engasjerer alle. Vi undrer og utforsker sammen med barnegruppen, inne, ute og på tur. På furustubben er fremdeles insekter og å plukke blomster en stor interesse, både i barnehagen og på tur. Hvilket insekt er dette? Hvorfor har ikke denne vinger? Hva tror dere insektet spiser/drikker? Hvor tror dere de bor? Hva trenger de for å leve godt? Hvilken blomst er dette? Hvorfor lukter blomster så godt? Dette er noen av de mange spørsmålene vi har undret oss sammen om, og så utrolig mange spennende svar vi har hørt! 😊

Det har vært veldig skiftende vær denne måneden, noen sommerdager, regndager og noen kalde dager. Det er ikke alltid like lett å kle barna med rett klær på morningen, og det har vi stor forståelse for. Vi setter fremdeles pris på at de kommer ferdig kledde slik at de kan være klar til å være ute. Barna har kost seg i både regnvær og sol 😊

Vi trives enda godt på tur, og har fortsatt med oss mat og av og til lavo. Vi går tur til marka, skogen eller opp med fotballbanen. På tur får alle barna utfordre seg på ulendt terreng og øvd seg på grovmotorikken. 

Det er fortsatt viktig å tenke over smittevern i hente/bringe situasjoner. Vi minner også om levering og hente tider, det er viktig at disse overholdes slik at vi har mulighet og kapasitet til å møte deres barn best mulig. Vi skjønner at dette kan være mye å tenke på, men minner om at deres hjelp og bidrag er viktig for barnas hverdag her i barnehagen. Alle skal komme kledd etter været 😊

August

  Velkommen til nytt barnehageår her på Furustubben!

  • I rammeplanen står det at personalet skal sørge for at alle barn opplever trygghet, tilhørighet og trivsel i barnehagen

I august har vi fått 7 nye barn inn fra lyngtua, det har vært helt supert! I år er vi 18 barn på avdelingen og 3 voksne. Vi prøver så godt det la seg gjøre å dele oss hver dag, noen dager i team og andre dager aldersinndelt. 

Mindre grupper skaper gode samtaler, vi får sett alle og hørt alle. Vi ser at dette skaper gode lekefrekvenser og skaper en magisk «her og nå» lek. 

Fokuset vårt denne måneden har dermed vært å bli kjent, skape gode relasjoner, bli kjent med hverdagsrutiner, bli trygg på inne- og uteområdet og komme i gang med god lek.  

Vårt lekested ute er med lavoen og klatretrærne, her trives vi veldig godt! Vi kan utfordre oss i trærne og kommer stadig høyere opp. Vi har blitt gode til å hjelpe hverandre og heier på hverandre. Barna er fantastisk gode til å holde seg på vårt område, og om noen skulle glemme seg ut minner vi hverandre på det. 

Vi er også så heldige å få låne disseområde når de andre er inne. Barna er så gode til å motivere hverandre til å klatre opp på dissene og å lage fart selv. Bøttene blir stadig brukt som hjelp til å komme opp på dissene. 😊 Ikke minst har vi blitt mestere på insektsjakt, og finner mange larver snegler og makker.

 

Ut på tur trives vi godt, vi pakker med oss lavoen og mat og koser oss mange timer på tur. Hele gjengen hjelper til med å sette opp lavoen. Her tar vi også avslapning med litt rolig musikk og tepper til alle sammen.

Inne har vi lekt masse med magneter, perling og tegning, det syns alle er veldig kjekt. 

 

 

Februar

Februar har vært en spennende måned her på furustubben, vi har kost oss med pysjamasfest og karnevall. Vi har fortsatt å ha fokus på eventyret skinnvotten og ser at barna begynner å bli godt kjent med de ulike dyrene og hva de heter, nå kan barna være med på å fortelle eventyret sammen med oss voksne.

Pysjamasfest var utrolig kjekt, alle barna og mange av de voksne kom til barnehagen i pysjamaser. Vi hadde også med oss hver sin bamse til festen. Vi hadde på høy musikk inne på furustubben og danset og koset oss. Bamsene syns også det var kjekt å være med å danse.

I februar hadde vi også karneval, da hadde vi kledd oss ut og syns det var spennende å se hva alle var kledd ut som. Vi hadde fellessamling der vi snakket litt om hva vi hadde kledd oss ut som. Og så hadde vi piñata som skogsmur var med å slå hull på, det var ikke så lett, men til slutt kom ut sjokolade til oss alle!:)

 

Januar

Da var det januar og nytt år, dagene begynner  å bli lysere og vi håper at det snart skal komme litt finvær også:) I januar har vi hatt fokus på eventyret skinnvotten og barna begynner å blir godt kjent med de ulike dyrene. Vi har fortelt skinnvotten på ulike måter i samling og med ulike instrumenter til de ulike dyrene. Vi har og hatt fokus på å lytte til hverandre og vinterfarger.

På mandager og fredager har vi vært i aldersinndelte grupper og barna begynner å bli bedre kjent med de fra eikenøtta. På ekorn har vi også delt inn i mindre grupper og prøvd å blande barn fra eikenøtta og furustubben, ser at dette fungerer veldig bra. Barna finner mer ro i leken og kommer lettere i kontakt med hverandre. Vi har lekt mye med pluss pluss, dyr, biler, dukkekroken, perlet og tegnet.

 

Skogsmus har hatt besøk fra hage til mage. De har da vært med å laget ulik sjømat. De har fått lov å være med på hele prosessen med å skjære opp fisken og se på innvollene, veldig spennende. Det var ekstra gøy å smake på den maten vi var med på å lage.

Marihøner har fortsatt å ha fokus på tegningene av seg selv. De har også vært en tur på biblioteket for å låne en ny bok.Her har vi også fokus på å dele i mindre grupper, dette er viktig for å ha enda bedre mulighet til å se hvert enkelt barn og ha spennende aktiviteter.

I januar hadde vi også pysjamasfest!! Dette syns vi var veldig kjekt! Vi fikk lov til å gå med pysjamas hele dagen og ha med oss en bamse i barnehagen. Vi koste oss og hørte musikk og danset inne på furustubben og inne på eikenøtta kunne vi få ansiktsmaling. Til lunsj hadde vi herlige ostesmørbrød!:) Dette må gjentas!

Vi har også prøvd andre spennende ting i januar som trolldeig, veving, laget vinterbilder, hinderløype og forsøk der vi laget sommergfugl! Her er kommer ett lite bildedryss:)

 

Desember

November er over og adventstiden er her. Mørket har gjort dagene kortere men vi har kost oss både inne og ute. Været har tillatt oss å være ute og leke både formiddager og ettermiddager. Hele desember har vi hatt fokus på glede, vennskap og felles opplevelser. Når vi har hatt julehemmeligheter/ juleverksted har vi laget en rolig og god atmosfære rundt aktivitetene. Så har barna rullert på ulike stasjoner og lekt innimellom med andre ting. Det har fungert veldig godt. Nissesprell har vært en hit og nissen har gitt oss lilla grøt, nisset bort kysselistene og fargearkene til barna. For å nevne noe. Mye har dere sikkert fått med dere:)

Hele furugjengen drog til kirka 3.desember, vi har hatt kino på avdelingen og vi skulle dradd til byen. Det ble dessverre avlyst pga dårlig vær, men 5-årsklubben fikk gå lucia tog både på hotellet med flyplassen og på Scandic Royale i Stavanger. Da tok vi også en tur innom Oljemuseet for å se på «pepperkakeutstillingen». Vi andre hadde også en deilig Lucia frokost her i barnehagen. Nissefest ble det jammen også! Det virvlet av små søte nisser med nisseluer og røde kinn. I går, 19 desember var vi på julekonsert med Stavanger Symfoniorkester. Barna dirigerte og sang med på sangene. Det var spennende lys som traff oss i fjeset og det var en stor skjerm hvor vi fikk se juletegninger og høre på juleønsker...

 

Vi har hatt fellessamling inne på Furustubben nesten hver dag og i dag, fredag 20. desember var det den siste. Vi har sunget ulike sanger, 5-årsklubben har hjulpet til med å fortelle om juleevangeliet. Etter dette har vi hatt en liten samling hvor vi har trukket kalender og lest i boka: 24 dager til jul. Den handler om to små mus som venter og gleder seg til jul – altså slik som alle oss andre😉. Tenk, nå er det jammen bare 4 dager igjen!!!

 

Minner om at torsdag 2. januar er planleggingsdag, da er barnehagen stengt.

 

Ønsker alle en riktig god jul & takk for gode minner i året som gikk 

 

Hilsen alle på Furustubben.

 

 

November

November forsvant fort med kjekke foreldresamtaler med dere foresatte. Tusen takk😊 Det er kjekt å slå av en prat og prate om hvordan vi kan gjøre hverdagen best mulig for dere og barna.

Barna har hatt det gøy med juleforberedelser og lukten av pepperkaker har preget hele November. Barna har laget pepperkakekalender og pyntet hvert sitt hjerte med deilig melis og nonstop. Noen fikk også med seg hva som skjer med peppernøtter om vi steker dem for lenge.. hoho.. Nalle og Nala har fått vært med mange hjem og Nalle fikk også en heftig makeover😉.

Hele avdelingen drog av gårde på kino på kulturhuset på Sola hvor vi så Hakkebakkeskogen. Noen syntes det var veldig kjekt, andre syntes Mikkel og Pinnsvinet var litt skummelt. Men uhu-opplevelser er også viktig for barna å kjenne på. Det samme gjaldt når vi var på Soltun folkehøyskole i Stavanger for å se Kardemomme by. I etterkant har også barna lekt mye rollelek hvor de har vært ulike dyr som rever, mus, pinnsvin. Vi har hatt røvere som har røvet bort alle bilene – lagt dem i skuffene sine inne på avdelingen og barna har lekt politi og tyv ute og hatt fengsel. Der var det om å gjøre og rømme og bli snill igjen.

 

 

 

Oktober

Adjektivfortelling

Adjektivfortellinger er alltid en hit. Her kan dere kose dere med en team 2 laget på tur i oktober😉.

Det slimete team 2 er på tur i dukkeskogen. Livar bygger seg en tegnehule. Ivar, Nikolai og Juliane finner noen barnehagepinner som de graver med og hjelper Livar. Oskar og Emilian klatret opp i det store piratbarnehagetreet og speider ut over det grønne landet vårt. Karsten og Evelina fant en blå hule. Mon tro hvem som bor der? Kan det være en hoppende edderkopp? Plutselig satt Leif fast i en mørkeblå synkemyr, og mistet nesten de røde støvlene. Katinka klatret opp på en rar stein, sammen med de andre matrosene. Den snille steinen var jo en båt. «Pass dere for det nydelige vannet!! Det er veldig vått!» roper Katinka. Bella og Iselin stakk seg på en lilla stikkebusk og Linn måtte leke en skrukkete sykepleier. Nå finner Aiste fram smilefjes maten vår og Linn skal spise opp all glitterregnbue maten selv. Hahahaha…

(fiktive navn:))

 

Da var oktober måned over, så her kommer et lite innblikk i hvordan denne måneden har vært inne hos oss på furustubben:)

I oktober har barna vært veldig opptatt av halloween, de har snakket mye om spøkelse, godteri og gresskar. Noen av barna var på jakt etter spøkelser her i barnehagen, det var spennende.

Vi syns det er spennende å høre hva barna er interesert i, og siden de var så opptatt av gresskar og halloween fant vi ut at vi kjøpte noen gressakar som barna kunne være med på å lage. Barna fikk smake, kjenne og lukte på gresskaret. De fikk og bestemme hvordan den voksne skulle skjære ut gresskaret, de syns det var veldig spennende!

Ekornene har vært sammen med eikenøtta på mandager og fredager, vi har hatt fokus på at barna skal bli kjent og trygge på hverandre og de voksne som er med. De som kommer inn fra eikenøtta syns det er spennende og se hvilke leker som er inne på furustubben, og de på furu syns det er gøy å vise frem hva de bruker å leke med. De har lekt mye med duplo, trepinner som de bygger med, hundefamilie i dukkekroken, puslespill og andre kjekke aktiviteter.

Marihønene har vært sammen med marihønene på eikenøtta. De har kost seg på tur på mandagene, da har de blant annet gått til den store steinen og den store marka. Når de har vært inne har de hørt eventyret om gullhår og de tre bjørnene, det var kjekt! Vi har malt, lekt med duplo, tegnet og perlet armbånd.

Skogsmus har gått på tur med skogsmus på eikenøtta på mandager og vært inne i barnehagen på fredager. Skogsmus har øvd på bli med dansen som de danset på samholdskafeen, og har hatt kor hvor de har øvd på ulike sanger som de sang på samholdskafeen.

Alle barna gledet seg veldig til vi skulle ha samholdskafè, de syns det var stor stas når foreldre, søsken, tanter, onkler og besteforeldre kom for å være med de i barnehagen. Det ble solgt lapskaus og masse gode kaker! nam, nam!:) Pengene vi fikk inn går til fadderbarna som barnehagen har.

 

 

September

se bladene de faller ned, da er det høsten skal du se. Blader faller ned, blader faller ned, ja blader faller ned. 

Tiden flyr avgårde og nå er vi i oktober! Vi har i september hatt mange flotte opplevelser. 

Vi er i gang med grupper, turer og andre hverdagsrutiner. Fokuset for september har vært tillvenning, inkludering og lek. Dagene har vært preger av at vi setter av mye tid til lek, at vi voksne er tilstedet og støtter barna i deres lek og daglige aktiviteter. 

Vi hadde HMS uke hvor vi hadde to brannøvelser. En varslet og en uvarslet. Barna tok det veldig fint når di måtte ut uten sko og det var vått i gresset. Vi har lekt litt sammen med Eldar og Vanja som har fortalt om røykvarsler, vi har talt hvor mange brannalarmer vi har og pratet om hvor viktig det er å ikke gjemme seg når alarmen går, men heller hjelpe hverandre ut. 

skogsmus har hatt besøk av "Hage til mage", hvor de selv var med på å lage deilige fiskeretter.

 

Marihøner har vært på tur og plukket mye aronia bær og laget saft. Vi har pratet om hvordan trær og blader forandrer seg nå som det blir kaldere. Et lite pinsvin (bamse) har også sneket seg med i sekken. Bjørnis har vi pratet mye om, og noen har tegnet han og vi har hørt på musikk. 

Ekorn har brukt dagene godt til å bli litt mer kjent på avdelingen mens andre grupper har vært på tur. De storkoser seg når de får alle lekene og stor boltreplass til å kose seg. Vi har lekt mye brannmenn og slukket brann hvor vi også har kledd på oss ulike rekvisitter som brannhjelm og laget brannslange av pluss pluss klosser. Male er veldig gøy!

Alle gruppene hadde også bamsedoktor. Det var veldig gøy og spennende for alle. 

 

August

Da var det endelig august igjen og på tide med oppstart etter sommerferien. Det var mange spente både barn og voksne. Vi gleder oss til å få inn 7 nye barn fra Lyngtua! Nå i starten har vi brukt mye tid på å bli kjent både barn og voksne, vi starter ikke med aldersinndelte grupper før september slik at barna først kan bli kjent i det teamet de er på. 

I august koste vi oss masse både ute og inne, inne lekte vi mye i dukkekroken, leste bøker, bygget med pluss pluss og lekte med kitt.

Ute har vi lekt familie, plukket aronia bær og leket at vi var jobbemenn på syklene.

 

 

 

Dette har vi gjort i mai:

I mai har vi forberedt oss til 17.mai. Vi har sunget 17.mai sanger og malt med de fine norske fargene. Vi gledet oss kjempe mye til vi skulle gå i prøvetog 16.mai! I år gikk vi sammen med Eikeberget Barnehage, det var kjempe kjekt og være på besøk der og leke sammen med dem! Vi gikk sammen med dem i prøvetog og sang og veivet med flaggene våre. Etterpå spiste vi pølser og koste oss.

Vi i 5-årsklubben gikk på tur til den store steinen, her sitter vi oppå steinen og koser oss! Vi har snakket mye om at vi snart skal begynne på skolen og hvordan det kommer til å bli. Vi har også vært på besøk på skolen 2 ganger, vi er veldig spente.

Den ene dagen vi var ute plukket vi masse ting vi fant rundt forbi på uteområdet. Da fant vi ut at vi ville lage et kunstverk av det vi hadde funnet. Det var spennende å gøy å se hvordan alt ble når vi limte det på papiret. Vi måtte legge de i tørkeskapet etterpå slik at de skulle tørke.

 

 

Dette har vi gjort i april:

I april har vi kost oss med å forberede oss til påske, vi har laget påskeharer i kopp med karse oppi og påskekyllinger. Det var spennende å følge med på om påskeharene fikk grønt hår etterhvert som karsen vokste. Vi snakket om at påskeharen kanskje skulle komme til barnehagen også, noen syns dette var litt skummelt, mens andre gledet seg og undret seg over hvor påskeharen bodde og hva han fant på. 

Når det nærmet seg påske var det mange av barna som var veldig ivrige og spente, de telte ned dager til det skulle bli påske. Vi snakket om at påskeharen kanskje skulle komme og noen av barna syns de hadde hørt han i barnehagen. Vi sang om "en liten kylling" og håpet at påskeharen skulle høre oss og komme fram.

Plutselig når vi var i samling en dag og sang hørte vi noen lyder utfordi vinduet, og gjett hva vi såg? Jo der stod selveste påskeharen og danset utforbi vinduet vårt. Og han hadde noe spennende i hånda, det var ett brev som det stod furustubben på, vi var veldig spente på hva han hadde skrevet til oss og klarte nesten ikke å vente med å gå å se i postkassen.

Etter en stund var vi klare til å gå ut å se hva påskeharen hadde skrevet til oss. Det stod i brevet at han hadde gjemt noe til oss en plass i barnehagen, men han husket ikke hvor, så vi måtte lete.

Det var spennende å lete, og til slutt fant vi det og der oppi lå det masse appelsin til oss. Men det lå også ett brev oppi, der stod det at appelsinene egentlig var til hareungene. Og at vår var inne i varmeskapet, vi fant den og der var det masse god sjokolade og rosiner.

Her graver vi i sandkassen for å se om vi finner påskeegget! Vi begynte å grave med hendene, men påskeharen hadde gravt det så langt ned at vi til slutt måtte finne en stor spade for å grave det opp.

 

Hva skjer i mai:

Planleggingsdag 2. og 3.mai, barnehagen har stengt.

Fredag 10.05, fotografering.

Torsdag 16.05 prøvetog til 17.mai, barna kan ha med flagg(NB! husk navn).

Fredag 24.mai, Skogsmus skal på besøk til Skadberg skole.

Dette har vi gjort i mars:

I mars har vi gjort mye forskjellig inne på furustubben, vi har hatt fokus på inkludering og at alle barna skal ha noen å leke med. Vi voksne har hatt fokus på å være aktive i lek sammen med barna og inkludere alle.

Skogsmus har gjort noe veldig spennende denne måneden, vi har vært på tur til vitenfabrikken. Her fikk vi oppleve mange nye spennende ting. Blant annet var vi en tur i regnbuekjemi rommet. På forhånd hadde vi snakket mye om regnbuen og malte den da vi var på tur.

På vitenfabrikken var det også mange andre spennende ting å se på og prøve ut. Vi så på mange ulike ting som de brukte i gamle dager og vi prøvde ut hvordan det er å jobbe i butikk.

Her ser vi på hjernen, det var spennende. Vi har snakket mye om hjernen før og hvordan den fungerer. Vi har også sunget en veldig kjekk sang som heter "Jeg er hjernen".


En dag når vi var på tur hadde vi me oss maling, det var veldig kjekt. Vi malte med mange ulike farger og noen prøvde å male regnbuen.


Hva skjer i April:

Torsdag 11.04 samling regi Sola kirke klokken 9-10.

Fredag 12.04 Påskesamling klokken 9-10.

Påskeferie uke 16, barnehagen åpen mandag, tirsdag og halve onsdag.

 

Dette har vi gjort i februar:

I februar har det skjedd mye spennende inne på furustubben, blant annet har vi hatt karneval! Barna hadde gledet seg kjempe lenge til vi skulle ha karneval og var super klar! På karnevalet kunne man møte mange forskjellige skikkelser, det var: Superhelter, dyr, prinsesser, nisse, nonstop, eple, ninjago, spiderman, batman, senorita og mange fler!

Dagen begynte med at vi kom til barnehagen, og vi fikk se og høre med alle de andre hva de hadde kledd seg ut som. Og gjett hva som skjedde da vi satt å spise frokost?! Plutselig stod det en minion rett utenfor vinduet vårt, han hoppet, sprang og tøyset. Det var veldig morsomt!

Etter frokost hadde vi fellessamling, vi sang sanger og fikk vise frem kostymet vårt! Og skogsmusene skulle slå "katta ut av sekken", de slo og slo, men den gikk aldri i stykker! Til slutt måtte Vicci klippe ett hull i den, og da ramlet det ut masse god sjokolade!

Vi koste oss og spiste sjokolade, og noen fikk ansiktsmaling! Til lunsj hadde vi pølser i brød og saft. nam nam! En veldig kjekk dag for både store og små!

 

Hva skjer i mars:

Barnehagedagen 12.mars, kom innom når dere henter denne uken.

Vitenfabrikken for skogsmus 22.mars.

Fellessamling 15. og 29.mars.

 

Detter har vi gjort i januar:

Da var det januar og nytt år! Vi gleder oss til ett spennende og innholdsrikt halvår sammen her på Furustubben.

5-åringene har begynt på svømming og syns det har vert veldig spennende. På 5-årsklubben har vi snakket om hjernen og hvordan den fungerer. Vi har snakket om at det blir laget nye veibaner når vi lærer nye ting.

4-åringene har tegnt portretter av seg selv, de har da hatt fokus på at alle er forskjellige og at dette er positivt. Vi har snakket om ulike, øyenfarger, hårfrisyrer, hudfarger osv.

3-åringene har hatt om følelser, vi har snakket om ulike følelser og hvordan det kan føles inni oss. Vi har lekt masse inne i dukkekroken og bygget lange togbaner.

Vi har også vært ute og kost oss masse, det har til og med kommet en del snø som vi har brukt godt. Vi har vært så mye ute som mulig for å ha mest mulig glede av snøen. Noen har akt på akebrett og noen har stått snowboard på rumpebrettene.

Hva skjer i februar:

Det skal være karneval i barnehagen fredag 22.februar!

Dette har vi gjort i desember:

Desember har vært en veldig spennende måned, barna har vært veldig spente og snakket masse om at de gleder seg til jul. Vi har kost oss med å se på film av nissen på loftet og snakket om hva han finner på der oppe. 

I desember har vi gjort ting litt annerledes, vi har ikke delt oss i aldersinndelte grupper, men i team. Vi har kost oss inne og lagt julepynt, vært på fellessamling og trukket julekalender. Ute har det vært spennende med frost, og sanden var helt hard så vi kunne hakke i den og lage store "sandsteiner".

 

I desember har vi gjort mange ting som vi ikke gjør til vanlig. Vi har vært i kirken, der fikk vi høre historien om Jesus barnet, og vi fikk til og med en pepperkake før vi skulle kjøre bussen tilbake. Mange av barna syns det var veldig spennende å kjøre buss og høre på fortellingen om Jesus barnet og synge mange kjekke sanger.

Vi har også feiret Lucia, da gikk 5 årsklubben i tog inn på avdelingene og sang, de fikk bære hver sitt lys. Vi hadde besøk av foreldrene og vi koste oss med lussekatter til frokost. Den ene dagen når vi hadde fellessamling, kom nissen på besøk til oss! Det var skikkelig moro og vi fikk en liten pakke av han.

Her er vi i gang og lager julegaver!:)

Hva skjer i januar:

2.januar er planleggingsdag, barnehagen vil da holde stengt.

 

Dette har vi gjort i november:

I november har vi funnet på masse spennende inne på furustubben, og noe av det mest spennende har vært forberedelsene til jul. Mange av barna er veldig spente og teller ned dager til det skal bli 1.desember. Vi har kost oss med å bake pepperkaker og pynte disse, noen har tatt mye melis og nonstop, mens andre litt mindre. Vi gleder oss til det er 1.desember og vi skal begynne å trekke fra kalenderen. Vi har også sett på filmen av nissen som bor på loftet.

 

På mandager og fredager har vi kost oss i aldersinndelte grupper. 3-åringene har på mandagen gått på turer, vi har gått en spennende vei opp til skogen, som vi kaller for sikk-sakk vegen, det var gøy. Når vi har vært inne har vi lekt i dukkekroken, lekt med togbane og hatt disco inne på musikkrommet. 

4-åringene har vært på tur i eikeskogen og plukket nøtter, og vi lekte at vi hadde ett lite bål som vi varmet oss på. I barnehagen lagte Hilde ett kjempe spennende skattekart til oss. 

5-åringene har vært på tur ved den store steinen, her har vi klatret og utfordret kroppen. Noen har lekt at de er krokodillefamilie, mens andre har lekt at de har vært i ett romskip. Inne har vi hatt fokus på former i samlingene, vi har lært oss mange ulike former og prøvd å forklare de til de andre uten at de har sett. 

Hva skjer i desember:

I desember skjer det mye spennende, her er noen viktige datoer:

12.desember, vi reiser til kirken, avreise klokken 09.15.

13.desember, luciafrokost i barnehagen, koret(5 årsklubben) møter opp klokken 07.30 på pauserommet.

19.desember, nissefest for barn og ansatte i barnehagen.

Det er også fellessamling hver dag klokken 9.15!

Info står også på ukeplanen så fint om dere sjekker denne innimellom:)

Ønsker dere en flott førjulstid!

 

Dette har vi gjort i oktober:

I oktober har både barn og voksne fortsatt å bli kjent og funnet på mange spennende ting sammen. Vi har kost oss i aldersinndelte grupper og i team. I oktober har vi hatt trafikkuke og refleksdag. 

Når det var trafikkuke gikk vi en tur i nærområdet og såg på alle skiltene vi kunne finne. Vi fant mange ulike skilter og snakket om hva de betydde og hvordan man skal ferdes når man er ute i trafikken.

 

Vi har vært på mange spennende turer sammen denne måneden. Skolegruppa har lekt med blader som har falt ned fra trærne og plukket eikenøtter fra bakken. Vi har også hoppet fra stein til stein og øvd på balansen, vi måtte være forsiktige i tilfelle steinene var glatte. Marihønene har vært mye i skogen og utforsket, vi har gått over hinder og under hinder. Ekornene har vært i skogen og hørt på eventyr om de 3 små grisene og sett over på gården til Monica, noen hadde lyst at vi skulle gå helt ned til gården.

I trafikkuka hadde vi også bilvask/utevask, hvor vi vasket alle syklene, de små husene, båten og toget. Alle var flittige og vaske med bøtte og vann.

I oktober har det også vært mye snakk om halloween, barna syns det har vært spennende å snakke om hva dette er og hva som skal skje. Da vi var på tur så vi mange hus som var pyntet til halloween, det var gøy.

 

 Hva skjer i november:

 I november skal vi begynne med forberedelser til jul, vi skal bake pepperkaker, pynte på avdelingen og gjøre klar til pepperkakekalender. 

 Mandag 26.november skal vi på teater og se dyrene i Hakkebakkeskogen på Solborg folkehøyskole. Vi blir hentet av buss ca. 11.45, forestillingen starter 12.30. Tar bussen tilbake ca. 14.00. Dette gleder vi oss masse til!:)

 

 Dette har vi gjort i september:

Tiden går fort og dagene raser forbi oss. September er snart over og vi har hatt mye gøy sammen på Furu. Det var veldig kjekt å se at så mange tok seg tid til å komme på foreldremøtet og at de som ikke fikk med seg filmen tok seg tid til å se denne sammen med barn når vi hadde åpen ettermiddag. 

Barna har funnet roen på avdelingen og flere har funnet favoritt aktivitetene sine. Noen liker å spille spill som ludo, uno og alias. Noen liker best dukkekroken, der lager de mat, leker familie og reiser på ferie. Andre igjen synes det er aller kjekkest å leke med dyr eller biler. Barna deler seg naturlig inn i grupper og passer godt på at alle har noen å leke med. Inni mellom trenger noen å slappe litt av med tegning eller perling eller en bok i sofaen.

 

I samling har vi hørt om Rødhette og Ulven og hørt på sangene. Det var litt spennende og litt morsomt når ulven slukte hele bestemor og rødhette ned i magen sin. Heldigvis kom jegeren og alt ble bra.

Begge teamen har vært på flere turer og barna koser seg masse sammen. Skogen byr på utfordringer på alle nivå og er lett å tilpasse for alle. Her må vi bruke hele kroppen når vi skal opp på en stein, under en grein, over et veltet tre og må gå rundt en stor sølepytt. Det er også mange muligheter til å bruke fantasien. En pinne er mer enn en pinne. Vi sang "jeg er en liten spillemann" mens pinnene ble ulike instrumenter som; trompet, fiolin, trommer og piano. Plutselig var det noen som så en bjørn og da gikk hele gjengen på bjørnejakt.

 

   

 

Uke 38 hadde vi HMS uke. Vi hadde brannøvelse som gikk kjempe bra. Barna viste hvor de skulle gå og hvordan vi skulle komme oss ut uten at noen ble skadet på veien. Etter brannøvelsen hadde vi besøk av Eldar og Vanja som snakket om røykvarslere, fyrstikker og varmekomfyrer. Det er en utrolig klok gjeng med barn som aktivt deler tanker rundt dette med brann.

Gruppene på tvers er godt i gang både på tur og inne. De dagene jobber vi mye med inkludering og det er viktig at alle er i lek med noen. Vi passer på at vi sitter blandet fra de to avdelingene i samling og rundt bordet. Samtalene går på kryss og tvers og vi passer på at alle har noen å snakke med. Når vi går på tur har vi egen turkamerat fra Eikenøtta som vi går sammen med.

 

Hva skjer i oktober:

I forbindelse med FN dagen som markers i oktober har vi ekstra fokus på vennskap, inkludering og det å være gode med hverandre. Vi kan snakke om likheter og ulikheter og at vi kommer fra forskjellie familier, har ulike språk og ulike vaner, men at vi alle er like viktige og ingenting er feil eller galt.Vi skal finne på noe fint som vi skal gjøre for noen andre og vi skal bli litt bedre kjent med fadderbarna våre. Så avslutter vi det hele med samholdskafe der pengene går til fadderbarna. 

 

Viktige datoer:

 

uke 42 Trafikkuke

18.10 Refleksdagen

26.10 Mangfoldkafe

 

 

Hva har vi gjort i august

August nærmer seg slutten og vi er allerede godt i gang med hverdagen her på Furustubben. Denne måneden har vi hatt fokus på å bli kjent med store og små og på å komme i gang med gode rutiner. Målet vårt er at alle barn skal være i lek og ha noen å leke med. Vi ønsker allerede fra starten å skape en minnerik hverdag for alle. Dette innebærer at barna opplever å bli sett og hørt av både voksne og barn.

Det er en fantastisk positiv gjeng her på furustubben som er både hjelpsomme og oppmerksomme mot hverandre. De har mange interresser og vi prøver så godt vi kan å fange opp dette og bygge videre på barnas egen innspill og ta barns medbestemmelse på alvor. I denne perioden har barna vært opptatt av familielek og butikklek, de har lekt mye med duplo, dyr og biler, men det har også blitt tid til å sitte med bordaktiviteter som tegning, perling og spill. Overgangssituasjoner har vært en god annledning til å presentere litt nye bøker for barna. De har syntes det var ekstra gøy med "Jakob og Neikob" og "den kjedelige boken". Barna får aldri nok og spør om og om igjen etter disse bøkene.

Frokost

Vi ser allerede nå at vi er mange til frokost og at det er flere som kommer midt i måltidet. Vi oppfordrer dere til å komme før eller etter frokost slik at vi har mulighet til å ta godt i mot barn og foresatte og gi alle en god start på dagen. For at det skal være en god opplevelse for alle barna rundt bordet er det viktig at den voksne har oppmerksomheten rettet mot det som skjer rundt måltidet. Vi tar derfor ikke i mot beskjeder over hodene på barna ved bordet. Måltidene er for oss en god anledning til å ha gode samtaler med barn der vi undrer oss sammen, sankker om det som skal skje og andre ting som barna er opptatt av.

 

Hva skjer i september

Grupper og Team

Vi satser på å starte opp med aldersinndelte og turdager allerede første uke i september. I den første perioden vil det fortsatt være fokus på tilvenning, rutiner, bli kjent og på trygghet. Mange har behov for å være i nærheten av trygge voksne mens de går inn og ut av lek og ulike aktiviteter. Vi er den trygge basen som barn søker i perioder for å få bekreftelse, bli sett og hørt før de igjen søker nye utfordringer. 

Utefrokost

Team 2 er første gjeng ut til å starte med utefrokost allerede førstkommende onsdag 5/9 (uke 36) Barna må da komme ferdig kledd i passende klær til vær og tempratur når vi starter med frokost kl.08.00. Team 1 vil ha sin utefrokost i 0ddetallsuker.

Klær/skiftetøy og yttertøy

Været skifter fort fra varmt til kaldt, tørrt til våt. Ta en titt i barns skiftetøy for å se om ditt barn har alt det trenger. Det er viktig å sjekke regntøy og støvler før dere går hjem på ettermiddagen på våte dager. Det er ikke særlig gøy å ta på seg vått regntøy dagen etter.

Ukesrytme 

 

UKERYTME PÅ FURUSTUBBEN 2018-2019

 

 

Mandag

Tirsdag

Teamdag

Onsdag

Torsdag

Teamdag

Fredag

Tur/ute:

Ca kl. 09.30-12.15

5-ÅRS KLUBBEN

m/Elisabeth

EKORN m/Hilde

TEAM 2

 

 

TEAM 1

MARIHØNER m/Oddrun og Aiste

Bhg/inne:

Ca 10-12.30

MARIHØNER m/Oddrun og Aiste

TEAM 1

PARTALLSUKER:

TEAM 1

ODDETALLSUKER:

TEAM 2

TEAM 2

5-ÅRS KLUBBEN

m/Elisabeth

EKORN m/Hilde

Utefrokost

 

 

PARTALLSUKER:

TEAM 2

ODDETALLSUKER:

TEAM 1

 

 

Varmmat

 

TEAM 1 

 

TEAM 2

 

Kor

 

13.42-14.15

Victoria og Elisabeth

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Velkommen til nytt barnehage år

 Da er vi allerede i gang med nytt barnehage år og høsten er kommet. Vi på Furustubben gleder oss til å bli kjent med barn og voksne, både nye og "gamle". Som dere vet har det vært noe endringer i personalet på alle avdelingene denne høsten.

 

På Furustubben treffer dere:

Oddrun - pedagogisk leder

Elisabeth Hjelle - pedagogisk leder

Hilde - barne og ungdomsarbeider

Aiste - Assistent

 

Vi starter allerede med å dele barna inn i Team 1 og Team 2 fra første uke, men venter med aldersinndeltegrupper og turdag til september.

Det vil etter hvert komme en oppdatert ukeplan for avdelingen med informasjon om turdag, teamdag, aldersinndeltegrupper og utefrokost.

 

 

TEAM 1. Elisabeth, Hilde

TEAM 2. Oddrun, Aiste

Hanna

Ali

Sofia

Timothy

Anne

Tuva

Serafeim

Julia

Jens

Theodor

Isak

Johan

Nikshith

Olav

Julie

Eva

Mia

Adele

Malin

Iben

Emil

Maria

Fredrik

Katerina

 

 

Sommer barnehage

Vi kommer til å ha fokus på ulike tema i løpet av sommeren. Det blir ingen faste turdager, men vi har som mål å komme oss på tur minst 1 gang i uken. Følg med på tavlen på avdelingene for viktig oppdatert informasjon. Ukene er planlagt med mål og aktiviteter som passer til blandede aldersgrupper.

Det er viktig at alle blir levert i barnehagen innen kl.09.30 eller at vi får beskjed så fort som mulig hvis noen skal være hjemme.

Nb! husk å sjekke i hyllene at barna har klær til alle typer vær :-)

Uke 25 og 26

Kommunikasjon, språk og tekst

Mål: Utvikle og utforske språksforståelse

Uke 27 og 28

Natur, miljø og teknologi

Mål: Bli bedre kjent med naturen

Uke 29 og 30

Kropp, bevegelse, mat og helse

Mål: Sunn matglede og mestringsfølelse i fysisk aktivitet

Uke 31 og 32

Kunst, kultur og kreativitet

Mål: erfaring med ulike typer materiell og oppleve med alle sansene

 

 

Soma gård

 

Stemningen stod i taket fra tidlig på morgenen denne dagen. Det var mange forventningsfulle barn som satt i bussen kom til Soma gård. Sola skinte fra blå himmel og både små og store luktet solkrem. Da vi kom fram skulle vi stå inntil gjerdet for å vente på at alle fra barnehagen var kommet. Til stor begeistring så vi at de små sorte grisungene bak gjerdet sprang kappløp og var litt ned i søla. Det ble heiarop og mye latter. De fleste barna ønsket å gå på låven først. Etter hvert beveget vi oss nedover området. Påfuglene og de andre fuglene var det gøy å se på, likeledes hønene som hadde lagt egg. Mange syntes det var stas å få klappe sauene og se at geitene klatret på stubber og steiner. Etter hvert kom vi ned til hoppeslottet og trampolinene. Her ble sko, sokker og capser tatt av, litt «leiteaksjon» etter dette måtte til etter hvert. Det var godt å kunne sette seg ned for å spise lunsj, så mange pøser vi orket og is etterpå. Så var det tid for traktorkjøring. Noe som alltid er stor stas, selv om vi må stå å vente en stund.

 

Alle både store og små hadde med hver sin vannflaske som var fordelt i sekker for hver gruppe, ekorn, marihøne, skogsmus og sommerfugl (de voksne). Dette fungerte veldig godt og barna gikk for å drikke når de var tørste.

Vi var tilbake til barnehagen rett før det var fruktmåltid. Vi hadde en liten samling før det var frukt, der alle fortalte hva de syntes var gøy på Soma gård. Tydelig at alle hadde hatt en fantastisk dag med mange gøyale opplevelser Både små og store var nokså slitne etter en kjempegøy dag i nydelig sommervær

 

 

 

 

                         

 

 

Hva vi har gjort i Mai :)

 

I begynnelsen på denne måneden var barna opptatt av 17 mai og hva de skulle gjøre den dagen.  Som alltid har vi feiring i barnehagen dagen før. I år feiret vi sammen med Eventyrberget barnehage. Det ble et langt tog som gikk i gatene og mange barn som var her etterpå til leker og pølsespising. Været var som alltid- sterk vind og litt kaldt.

 

Plutselig var sommeren her med veldig varme dager. Det ble mange dager der vi badet i vannsprederen. Noen som badet hele tiden og noen som var fornøyd med litt dråper på seg – uansett hørtes frydefulle rop lang vei. Å så stas det var å ha med seg badehåndkle og badekåpe. Ser ut som vi fortsatt er heldige og får flotte dager langt ut i juni. Deilig å kunne gå i lette klær hele dagen.

 

Høydepunktet for 5-års klubben var nok overnattingen. Det ble en flott opplevelse for både store og små. Den første sovner rett over halv 10 og den siste rett over halv 11, og de sov hele natten. Det var 15 trette barn (og 3 voksne) som spiste frokost på pauserommet.

 

I denne måneden har vi hatt besøk av de barna fra Lyngtua som skal begynne på Furustubben. Marihønene er faddere og har ett barn de skal passe godt på, vise rundt og leke med. Barna har gått inn på Lyngtua og hentet den er fadder til og tatt den med tilbake på Furustubben der hatt en liten samling og frilek.

 

I Juni er det besøk til Soma gård 08.06 og sommeravslutning 14.06 som er i fokus. Mer informasjon kommer snart. Noen begynner på ferie allerede. God sommer til dere.

 

 

Hva vi har gjort i April :)

 

Endelig fikk vi litt vårfornemmelse, ja- til og med litt smak av sommeren. Fra å gå med dress og vintersko kunne vi endelig ha på bare sko og jakke. Det var jubel blant barna denne dagen. Plutselig var marken tilbake i alle slags lengder og tykkelser. Uansett er den god å holde i hånden synes mange. Sneglene har også kommet tilbake. Spennende å lete etter dem. På tur har den store steinen vært et populært mål for alle aldersgrupper. Det gir god mestringsfølelse å greie å klatre opp på steinen. I tillegg er det store trær å klatre i og mange huler det kanskje sover bjørn i.

 

Inne på avdelingen har vi laget dukkekroken om til butikk. Dette ble gjort da vi så at ett barn ofte var opptatt med å leke butikk både inne og ute. En liten gruppe stod for utviklingen av butikken. De har også tatt med tom emballasje hjemmenfra. Lego og duplo teknikk ble også funnet fram. Det er gøy når leker blir byttet ut og nye kreativitet kan tas i bruk.

 

Det var stor stas da 5-årsklubben endelig begynte med friminutt. Barna er blitt gode på å finne ut hva klær de skal ha på seg etter om det er vått ute eller ikke. Inne- og utekontrakten var også stas å få. Litt høytidelig stemning siden det var viktige «regler» de skal huske, og i tillegg at de selv skulle være med å signere kontrakten.

 

 

 

I mai skal vi noen dager ha besøk av barna fra Lyngtua som begynner hos oss til høsten. De som er 5-års klubb til neste år skal være fadder for dem.

 

I mai er det spesielt to spennende hendelser som venter på 5-årsklubben: besøk til Skadberg skole 04.05 og overnatting i barnehagen 24.05.

 

Andre viktige datoer: Fotograf 03.05, Dugnad for barna i barnehagen 15.05, Prøvetog 16.05.

 

 

Hva vi har gjort i Mars :)

Da team 2 skulle på tur til den store steinen ca. to uker før påske satt det en dame der og gjorde klart til å koke egg på to stormkjøkken. Ett barn spurte hvem hun var. Hun svarte: «Jeg er påskeharen». Det ble en magisk opplevelse. Etter påskeharen hadde svart på alle spørsmålene fra barna ble det avtalt at når påskeharen skulle komme til vår barnehage. Påskeharen visste veien fordi den hadde vært hos oss før. Da vi fortalte dette til team 1 ble det spurt om hvilken farge pelsen til haren hadde. Dette åpnet opp for å at vi kunne undre oss over om hvilken farge påskeharen hadde på pelsen sin. Vi kunne ikke se pelsen fordi påskeharen sa det var så kaldt at hun måtte ha på dress. Videre undret vi oss over om kyllingene har pels eller fjær. Noen barn mener at på bilder av små kyllinger kan vi ikke se at de har fjær, men at det ser ut som små hår.

             

Fredagen før påske hadde vi påskerebus og besøk fra kirken. Det var mange spente barn som kom til barnehagen den dagen. Rett etter frokost så vi plutselig påskeharen utenfor. Den hadde med seg ett brev til hver avdeling som den la i postkassen. Der fikk vi rebus som vi skulle følge. Påskeharen lurte os trill rundt. I påskeegget fikk vi gulerøtter. Sjokoladen og rosinene ble funnet i tørkeskapet. Presten fikk hjelp fra barna på 5- årsklubben til å dramatisere fortellingen fra palmesøndag til påskedag.

         

 

Viktige datoer

uke 14 Brannvernuke

uke 17,18 og 19 foreldresamtaler

26 og 27 april planleggingsdager

 

Hva vi har gjort i Februar :)

 

Vi var heldige fikk snø også denne måneden i tillegg var også frost. Å finne is på pyttene og kanskje greie å knuse den er alltid spennende. Vi så på snøkrystaller og snakket om at det finnes mange ulike snøkrystaller og ikke ett av dem er like. Reglen «Snøkrystaller» ble brukt både inne og ute av både små og store. Noen voksne ble lurt av barna og fikk snø i nakken. Da ble det mye latter når de voksne ropte «AU, snø i nakken».

           

Vi markerte samefolketsdag ved å se på bilder av flagget og fra livet til samene. Fruktmåltidet ble tilberedt på bål, varme epler med sukker og kanel.

                              

Tur til den store steinen er et populært mål for begge team. Det er kan vi utfordre hverandre når vi klatrer opp på steinen og når vi klatrer de store trærne som har blåst over ende. Her leker vi at vi er på en båt, et romskip, rakett… bare fantasien setter grenser.

             

 

Med stor forventning ble det startet på forberedelser til karneval. 5-års klubben hadde til oppgave å lage pinjata. Alle forslagene ble samlet i en boks og vi trakk at det skulle ble en sommerfugl. Den ble laget solid slik at den skulle tåle mange slag, og det gjorde den. Det ble stor begeistring når det drysset ut sjokolade. Det var stas å vise fram kostymet sitt under fellessamlingen. Ekstra stas ble det når de som ønsket fikk male ansiktet sitt malt. Formiddagen ble avsluttet med pølser og saft. Etterpå var det godt for alle å komme ut.

                           

 

 

 Hva vi har gjort i Januar :)

Denne måneden var det kitt som ofte ble valgt til å leke med. Det ble laget fantasifulle figurer og former.  Vi voksne ble servert mat av alle mulige slag, pizza, pannekaker, marsipanroser, slanger og mye annet godt som vi fikk beskjed om å spise på lat.

                  

Å lagre bilbane av de store plussplussklossene var også en spennende aktivitet. Bilbanen ble laget av alle plussplussklossene og det ble plass til alle bilene vi hadde på Furustubben.

              

Også denne måneden hadde vi is og snø. Da vi var på tur ønsket barna å gå til en skogsvei der det var is å skli på. Denne dagen fikk vi erfare at det var umulig å skli på isen fordi den var «hås». Vi undret oss over dette og barna kom frem til at den hadde smeltet litt. Vi gikk videre på veien og oppdaget fuglespor og fuglebæsj. Vi sammenlignet fuglesporene med våre spor. «Oj, vi har jo gedigne føtter» sa et barn.

                       

                        


 

Hva vi har gjort i Desember :)

Så kom endelig desember og vi kunne begynne med juleforberedelsene. Vi valgte å ha alle barna inne på formiddagen sånn at alle var sammen. Da vi etter hvert ble vant til det, hadde vi mange flotte stunder både med å lage julegaver, leke, felles adventsamlinger hver morgen og ha samling der vi trakk pepperkakehjerte for Furustubben. Siden vi har fokus på å være gode med hverandre, laget vi også hjerte til alle voksne som ikke er fast på avdelingen og til nissen og Nalle. Det var herlig å se at barna la merke til at de voksne ble glade. De kunne se at de voksne ble glade for de smilte så masse. Vi var også på julegudstjeneste i Sola kirke og julekonsert med Stavanger symfoniorkester i konserthuset

 

Det skjedde mange rare ting på Furustubben denne måneden. Vi hørte nissen som banket på loftet (han sa au og hysj), vi fant pepperkakedeigen hengende i luken opp til loftet med brev fra nissen, Nalle forsvant, en dag var melken gul, dagen før nissefesten så vi nissen utenfor vinduet to ganger. I kofferten til Nalle var det et brev som Nalle hadde skrevet. Dagen før Nissefesten fant vi Nalle i en stoooor nisselue i voksengarderoben. Han var kommet tilbake fra Nordpolen sammen med nissen. Og så kom det vi hadde ventet på i hele desember – nissefesten, og faktisk kom nissen. Han presenterte seg som hjelperen til nissen. Den skikkelige nissen kommer jo ikke før på julaften sa han.

 

I midten av desember kom det eeeendelig snø. Da ble alt vi hadde av akebrett, matter og rumpebrett tatt frem. Vi hadde noen flotte dager med snø før regnet kom og deretter frost. Det var isglatt som noen barn sa. Det var spennende med is også, men det ble litt knall og fall og blåmerker. Så er vi klare til å starte på et nytt å spennende år etter noen dager juleferie. Godt nytt år til alle sammen.

 

Hva har vi gjort i November :)

 

Site uken i november baket vi pepperkakehjerter og pepperkaker. Hjertene ble flott pyntet med melisglasur og nonstopp. Pepperkakene fikk vi smake allerede samme dag som vi baket. Og kan tro de var gode. Da team 1 skulle bake var det et stort merke etter en finger i deigen. Det var nissen som hadde vært og spist deig. Det ble en flott adventskalender som hang klar i vinduet 1. desember.

 

Nest siste uken var det så mye frost at vi kunne ake med rumpebrett. Det var kjempegøy. Det var også spennende å finne rim over alt ute i barnehagen. Det var is på alle pyttene. Noen kalte det for snø og noen kalte det for rim eller frost. Det ble smakt på både rim og isbiter.

      

Hva har vi gjort i Oktober :)

 

Denne måneden var det både trafikkuke og refleksdag. Vi fikk treffe beltedyret Tarkus, Naffen og Arne som lærte oss om trafikkskilt, trafikklys og hvorfor vi skal være forsiktige i trafikken. På refleksdagen hadde vi samling inne i vognskuret og lyste på refleksene med lommelykt og så at vi ikke var synlige i mørket uten refleks.

 

Uken etter hadde vi samholdsuke der temaet var å være gode med hverandre og gjøre gode ting for hverandre. Vi baket boller og var på Sola sykehjem og Sola sentrum for å glede andre med. Det var mange som ble overrasket og glade. På samholdskafeen fikk vi samlet inn masse penger som fadderbarna være skulle få, hele kr. 8767,- ved salg av inngangsbillett, lapskaus og kaker.

 

             

 

Hva har vi gjort i September:)

September kom med både sol og regndager. Da er det godt med gode varme klær slik at vi kan leke ute. Vi har hoppet i sølepyttene som vi har hatt såpe oppi, lagt elv til båtene og lagt slott med vann rundt. Vi fant også mange snegler som kom frem i dette været. Jammen er de forunderlige dyr, som slimer seg til over alt.

     

Vi har begynt med turdager og turene går som regel til den store steinen eller marka rett over veien for barnehagen. Vi er opptatt av trygg trafikk, og øver på dette sammen med barna. Vi ser etter biler, først til venstre, så til høyre og så til venstre igjen. Av og til går vi over veier hvor det kan komme biler fra fire forskjellige plasser. Da er det godt å ha tolv ekstra par med øyer som kan se etter biler :)

Barna syns det er kjekt på tur og vi opplever mange kjekke leker blant alle. Vi har hatt brannverns uke i September. Da tok vi med oss laminerte flammer og vanndråper og lekte brannmenn. Ett barn fikk hver sin gang legge ut flammene. Så skulle de andre lete etter de og slukke de med vann.

Vi ser også mye samarbeid på tur. De eldste trør jammen til om det er noen som trenger litt hjelp opp den store steinen.

Inne har vi lest om Eldar og Vannja i brannvernsuka. Vi har snakket mye om hva vi skal gjøre om brannalarmen går. Og hvilket nummer vi skal ringe dersom vi ser det brenner.

     

Vi så at noen ble redde da brannalarmen gikk. Da kom de barna som ikke var redde og strakte ut en hånd. Det endte med en trygg opplevelse for alle.

Vi har også jobbet med VI-prosjektet. Vi har snakket om det å ha noen, det å være venner. Hvordan er man når man er en venn? Hva er viktig for venner? Vi har lagt vennskapstre og vennskapslenke. Sammen er vi gode!

               

Monica har fortalt eventyr om skinnvotten på lyskuben. Vi satt alle med stor interesse og hørte på.


Det som er best med hele barnehagen om sommeren er at det finnes aroniabærbusker rett utforbi gjerdene. Alle barna har plukket til det har vært helt tomt nærme gjerdet. Da har vi tatt på vester å gått ut for å hente det. Vi har plukket så mange vi kan og satt oss ned å kost oss sammen.

I Oktober skal vi få besøk av en praksiselev fra Jåttå vidergående skole. Det gleder vi oss veldig til! Vi skal også ha trafikkuke og refleksdag.

Hva har vi gjort i August :)

Endelig er vi i gang med nytt barnehageår. Vi har gledet oss masse til å ta imot de som skulle begynne på Furustubben, både fra Lyngtua og de som er helt nye. Vi har brukt mye av tiden på å bli kjent med hverandre og la barna bli kjent med avdelingen og reglene som er her hos oss. Det er en stor forandring for mange og det har vært viktig med trygge omsorgsfulle voksne. Vi ser også at fadderene har tatt godt vare på sine fadderbarn. Vennskap og samarbeid har vært i fokus. Vi har jobbet med mestringsfølelse, og at barna skal klare mest mulig selv.Vi ser at det er etablert gode vennskap på avdelingen og de er en skikkelig god gjeng med masse humør og god omsorg for hverandre.

         

Vi begynte med teamdager ganske raskt. Da gikk det ene teamet ut, mens det andre var igjen inne. Dette for at barna skulle få mer ro til å bli kjent med hverandre på team og til lek og utforskning.

Vi har hatt mye musikk på avdelingen med både klassisk musikk og med instrumenter. Vi har fått en lyskube i barnehagen og vi har skrudd av lyset, satt på klassisk musikk og danset med sjal. Vi har hatt noen veldig avslappende stunder midt på dagen.

          

I september begynner vi med aldersinndelte grupper på tvers av avdelingen. I år har vi bestemt at det er bare marihønene og skogsmus som begynner med dette på høsten. Ekorn skal være sammen med de på Eik etter nyttår.

HØST 2017

Denne høsten skal vi begynne med ett nytt prosjekt, VI - prosjektet. Det omhandler forebygging av begynnende mobbeatferd. Vårt fokus i barnehagen skal være det å være en venn. Hva er en venn? Og hvordan blir man egentlig venner? Hvilken følelse har man i kroppen når man er en venn? Og hvordan snakker man og er mot hverandre? Tenk at begynnende mobbeatferd begynner allerede i barnehagen. Viktig at vi som jobber i barnehagen og dere der hjemme har fokus på akkurat dette. Sammen er vi gode!

Vårt satsningsområdet de neste fire årene skal være musikk. Ofte tenker vi at musikk handler om sang og kunne spille på instrumenter, men det handler om så mye mer. Dans, lytting og gjennkjenning av lyder, rytme, melodi og mye mer, spontansang, finne muligheter for musikk i ulike situasjoner som f. eks på tur, med bordet, overgangssituasjoner og mer. Vi gleder oss til å ta tak i dette satsningsområdet, og vi voksne skal ha fokus på å hive oss med. Hvilke rollemodeller er vi for barna i disse situasjonene, er vi med selv, eller syns vi det er flaut? For barna skal det handle om trygghet på seg selv og andre. Vi skal ha fokus på å støtte og heie på hverandre.

VELKOMMEN TIL NYTT BARNEHAGEÅR 2017 - 2018 :)

Hva har vi gjort i Juni:)

Vi har kommet til sommermånedene og vi har allerede begynt å tenke på når det blir varmt! Desverre var det slik at i denne måneden har vi hatt noen regndager, og en av disse regndagene var den dagen vi skulle til Soma gård. Barna kledde seg i regntøy og vi tok bussen til Soma gård. Selv om det var en del regn var det like kjekt fordeom. Alle barna satte kursen mot høyloftet og fikk til sin store overraskelse se at det ikke var noe høy igjen der! Det var satt inn en rutsjebane og lekeplass. Vi lekte lenge der før vi gikk videre. Det dryppet enda men vi tok på hettene og gikk videre for å se på fuglene. Hønene gikk fritt og det var mange av barna som listet seg bort for å klappe på dem. Vi fikk se en kjempe fin påfugl som var dekket i flotte farger. Vi så også ett egg som en høne ruget på. Vi lurte veldig på når den kyllingen skulle klekke ut. Vi så også ett klekt egg som var nesten helt most. Vi så også noen høner som hadde skikkelig rar sveis.

Plutselig var klokken 11 og det var tid for lunsj. Vi fikk saft og pølser i brød. Vi spiste godt og etter mat fikk vi is! Vi fikk sitte inne i skuret slik at vi ikke skulle bli våte. Etter lunsj fikk vi en tur med traktoren før vi hadde noen timer til å leke med alle de kjekke lekene innforbi gjerdene og å se alle de dyrene vi kunne :) Takk for nå Soma gård! 

  

  

   

I Juni har førskolegruppa overnattet i barnehagen. Dette var noe de hadde gledet seg til i nesten ett helt år og vi pratet mye om dette i forkant. Dagen kom og 17 barn kom med hendene fulle med liggeunderlag eller oppblåsbaremadrass, sovepose og dyne og ikke minst baggen hvor de hadde klærne og godteri. Foreldrene tok farvel etter en stund og vi samla oss på gulvet. Vi snakket om forventingene til kvelden og natten, vi fant også noen regler som passet og vi pratet om kosedyrene vi hadde med oss. Etter samlingen gikk vi ut for å springe av oss litt! Noen disset, mens andre hadde tikken og andre regelleker. Mens vi var ute ordnet stein til Middagen, og det var TACO! Vi hadde bestemt det tidligere. Vi laget ett koldtbord og gikk og forsynte oss selv. Vi feiret også bursdagen til Victoria på Eik denne kvelden :D

Etter middag og bursdagsfeiring tok vi turen inn til Furustubben, hvor vi tok på pysjamas og satt på musikk og hadde pysjamasdisko! Vi danset og sang og innimellom snek vi oss vekk for å knaske litt på godteriet som var i baggen. Etter en stund med dansing og mye moro var det tid for tannpuss. Det var veldig varmt den dagen og det var derfor varmt inne på Furu der alle sov. Noen sovnet med en gang, mens andre brukte litt lenger tid. Gjennom hele natten sov 17 barn søtt og steintungt! Vi voksne var innom å sjekka jevnlig at alle hadde det bra, og det så ut som om alle drømte søtt og sov godt!

Da det ble morning og det viste 06.30 på klokka vekket vi alle sammen. Det var en trøtt gjeng som pakket ned tingene sine. Når barnehagen åpnet kl 07.00 fikk barna masse energi og ville gjerne fortelle alt til alle som gikk forbi. Høydepunktet med hele overnattingen var å spise frokost inne på pauserommet. Alle satt stappa i sofaen og i stolene og vi koste oss sammen :)

Takk for en kjekk overnatting godgjengen :)

        

 

Hva har vi gjort i Mai:)

5. mai hadde vi besøk av Klovnen Knut. Han reiste rundt til flere barnehager og skoler og hadde show. Vi fikk besøk av Eventyrberget barnehage og hele Furustubben var stappfull med barn og voksne som ventet i spenning på Klovnen Knut. Han var så morsom og ikke skummel i det hele tatt som noen trodde. Han tøyset masse med oss og gjorde mange kjekke tryllekunstner triks.

Vi har begynt å synge sanger til 17. Mai feiring og å lage instrumenter slik at vi gir lyd fra oss i toget. Vi brukte tomme halvliter flasker å tok perler oppi og bant garn i Norge sine farger rundt flasken. Vi gikk i prøvetog 16. Mai og sang for full hals hele gjengen. Når vi kom tilbake til barnehagen hadde vi litt leker som drakamp med tau, Sekkeløp, bowling og potetløp. Det regnet skikkelig mye så vi bestemte oss for å gå inn å spise pølser. Vi var vertfall klare til 17.Mai. 

 

22. Mai var førskolegruppen på besøk til Røyrvik gårdsbarnehage. Her fikk vi kjøre hest og kjerre rundt barnehage området og fikk se alt det kjekke  de hadde av leker. De hadde også ender, sauer og kyllinger. De hadde også trampoline som vi hoppet masse på. Etterhvert tok Stein og Vicci med seg 3-4 barn om gangen opp i trøbåtene. Det var så kjekt at vi akkurat klarte å gjøre slik at de fikk to ganger hver før vi måtte gå. Til lunsj grilla vi pølser og fiksekaker. Vi satt alle mann rundt bålpannen i nydeligt solvær og koste oss med lunsj! Når vi skulle reise hjem var alle så slitne at inni bussen var det helt stille :)

 

Hva har vi gjort i April:)

I April har vi gjort oss klare for å feire påske, samtidig som vi har vært ute å ryddet sammen med "Hele Rogaland rydder". Dette for å gjøre det fint til 17. Mai. Det har vært mye fokus på hvorfor vi feirer påske, og såklart på påskeharen. Barna lurte på om den var like tøysete i år, og det var den! Dagen kom hvor vi feiret påske i barnehagen, og rett som det var så vi påskeharen hoppende ute på lekeplassen. Den rutsjet, disset og vrikket på rompa rett utfor vinduet. Da den skulle til en annen barnehage, gikk den ikke ut porten, men hoppet over gjerdet!! Da var det mange som ble overrasket! Den la igjen ett digert påskeegg til oss oppi den ene vokgna med rosiner og sjokolade oppi. Før vi åpnet egget sprang Oddrun av gårde med det og fikk både hjelp av Gunn, Camilla og Vicci til å tøyse med oss. Vi satt oss ned og spiste sjokolade og leste noen av eventyrene barna fikk på innsiden av sjokoladepapiret. Presten var også på besøk til oss og vi dramatiserte de ulike dagene i påsken, og barna på Ninjagjengen var skuespillerne. 

Delfingjengen (3/4 åringene) har fortsatt med fokus på farger. Vi har hatt en lek hvor barna gikk på fargeark og måtte si høyt hva fargen heter. Noen av arkene hadde en fargebombe under seg og måtte gå tilbake til start. Vi ser også viktigheten her av å ha kjente leker med barna og har derfor hatt kims lek med farger igjen :)

Dyregjengen (4/5 åringene) har fortsatt med boka "Regnbuefisken" og har kommet til da Regnbuefisken møter blekkspruten for å spør om råd. Endelig er alle portrettene ferdig, og barna gleder seg veldig til å vise frem mesterverkene sine :)

Ninjagjengen (5/6 åringene) har hatt brukt tid på å prate om skole og om barnas forventninger til skolen. Vi har vært på besøk en fredag, hvor vi fikk være med på fellessamling. Og tenk det at det var noen av de som gikk her i fjor som var med på fellessamlingen. Vi lærte en ny dans som heter TL dansen og vi sang "Bare så du vett det". Barna har også nå fått inne- og utekontrakt som vi tar i brukt etter påskeferien :)

Hva har vi gjort i Mars:)

Denne måneden har vi hatt fokus på frilek inne og ute, samtidig som vi har vært på tur. Vi har fått lånt duploen fra Lyngtua og det har vært en samla gjeng som har sittet på gulvet å lekt sammen. De har bygget politihus, båter og fly, hus, skoler og mye mer. Vi har lest skinnvotten og filmet barna når de har dramatisert den. Barna har fått tegnet og fargelagt dyrene og votten til eventyret, og vi har malt på vinduet. Her har barna tatt i bruk utklippene som hang på vinduet til lek og dramatisering. Vi opplever enda at barna leker god rollelek, og hele avdelingen blir utnyttet til både skole, barnehage, jobb og mer. Flere og flere barn er med i denne leken. Vi har også hatt stor interesse for spill, og har spilt både ludo, uno, svarteper, spøkelseshuset, villkatten, alias og mer. Ute har vi lekt mye med vann, og har tatt vannslangen i renna med såpe. Dette er spennende og kjekt for små og store barn. På tur har vi vært en del til den store steinen, i hellingen nedenfor den store steinen og i eikeskogen. Vi har også brukt marken nedfor eikeskogen. Team 1 har også hatt besøk til biblioteket hvor vi leste flere bøker og spilte sjakk.

14. Mars var det Barnehagedagen her, og fokuset dette året var "vi vil leke". Vi valgte dette året å lage til noe på avdelingen som foreldrene kunne kikke på når de hentet. Vi opplevde at flere av foreldrene tok med barna inn å så på film og utstilling. Frileken er av stor betydning for oss på Furustubben og vi opplever hver dag den gode leken blant barna.

Ninjagjengen (5/6 åringene) er på tur hver mandag. Denne måneden har vi sett hvor barna bor. Både på Skadberg og tatt buss til Røyneberg. Barna vil skulle til fikk gå fremst i rekken å vise veien til oss andre. Vi snakket også om hvem som bodde nærme hverandre. På turen til Røyneberg var vi oppå ett fjell. Der var det mye spenndene og se og for en utsikt!

 

Barna fungerte som en "menneskelig stige". De rant nedover steinen og hadde litt problemer med å komme opp igjen. Da satt barna seg klar å hjalp til!

 

Vi har også hatt fokus på penger og kredittkort inne. Vi har spurt hva de vil kjøpe. Eks. en sjokolade. Da sier vi at det koster 20 kr. Barna skal da se på pengene som ligger fremfor dem og finner det de skal betale. Spennende samling og barna ville gjøre dette flere ganger.

Dyregjengen (4/5 åringene) er sammen hver mandag og har begynt å lese boka om Regnbuefisken. Den handler om deling, vennskap og det å være gode med hverandre. Vi leser den både på norsk og på engelsk. Vi har også fortsatt med selvportrettet og flere har fått begynt å male. Dyregjengen går på tur med delfingjengen fra Furustubben på fredagene.

Delfingjengen (3/4 åringene) er sammen hver mandag. Vi starter med samling og vi har hatt kims lek med fokus på farger. Vi har lagt noen stilige figurer av oss selv hvor vi har brukt ballonger og mel. Barna har selv tegnet på øyner og munn og satt på hår. Vi ser at barna blir tryggere på hverandre i samtaler og i lek.

Hva har vi gjort i Februar:)

Denne måneden har vi hatt litt av vært å se frem til. Vi har markert Samenes dag og har pratet om hva det innebærer, vist bilder som har tilhørighet med samene og vist bilder av en ekte same. Vi har hørt på joik, satt opp lavvo og Ninjagjengen var å handlet inn til grønnsakssuppe og lagde det sammen. 

Wohoo KARNEVAL :) I slutten av Februar var det endelig duket for karneval! Barna har snakket om dette i lange tider og komt i kostyme hele gjengen. Vi hadde både Elsa, Askepott, prinsesser, legoninja, Ninjaer, Supermann, Klatremus, flammende skjelett, Hulken, Minnie mus, Baktus, Indianer, en rosa drage, Mus og en klovn. Ninjagjengen hadde laget en pinata som forestilte en diger blåhval. De fleste fikk slå, men før alle hadde fått slått datt det ut masse sjokolade! De som ikke fikk slå da fikk være med å slå igjen da vi skulle ha hvalen helt ned fra taket. Vi koste oss med sjokolade før det var tid for ansiktsmaling på eik. Og dørene til avdelingene var åpne slik at vi kunne leke i hele barnehagen. Til lunsj var det tid for pølser! Vi satt i ring på gulvet og hadde en god lunsj før vi gikk ut :)

Ninjagjengen (5/6 åringene) har fortsatt å gå på tur til husene til barna og vi har brukt skogen mye. Det lekes all slags i skogen og vi ser at barna leker mye på tvers av avdelingene. Vi har det slik at når vi går på tur skal Furu holde en fra Eik i hånden. Vi har også hatt fokus på tall, plasseringer og former. På tur har vi hatt aktiviteter som f. eks å lage tall og bokstaver av kroppene våre. Vi har også øvd oss på friminutt. Så når vi er inne på fredager og triangele lager to pling skal barna rydde, ta på klær de ser passer for dagen og gå ut. Det går 15 minutt fra triangelet plinger første gang til vi plinger igjen slik at de kan komme inn. Dette har vært kjempe stas!

Dyregjengen (4/5 åringene) har begynt for fullt med portrettet sitt av seg selv og de voksne har ført tegningene over fra a4 ark til lerret. Barna maler seg selv og blir oppmuntret til å se i speilet for å se hvordan de skal male seg. Det er gode samtaler rundt denne aktiviteten og alle barna syntes det er gøy. Vi har også begynt å lese ”Theo taxibuss”. Denne leser vi ett kapittel av hver mandag i samling.

Delfingjengen (3/4 åringene) har enda fokus på lek sammen på tvers av avdleingene. De har samling og synger kjente sanger. De har aktiviteter som å lage fjeset sitt av ballonger. Da har de fylt ballonger med hvetemel og tegner fjest etterpå og lager hår av garn. Dette var kjempe gøy!

Hva har vi gjort i Januar :)

I Januar har juletiden senket seg og vi har kommet inn i normale rutiner med team og aldersinndelte grupper. Julen var stas og barna hadde mye kjekt å fortelle om juleferien. Vi har startet opp med turer allerede første uken og har brukt den store steinen mye blant teamene da de har funnet den gode leken i skogen. Men vi har også funnet en plass lenger inne  i skogen hvor det er en liten hytte. Vi har hatt oppdagelses turer og funnet masse gøy! Vi merker at alle barna på avdelingen leker med hverandre og er trygge. Vi har god lek og godt samspill på avdelingen. 

Vi har begynt med temaet EVENTYR på Furustubben og vi har blant annet tatt frem skinnvotten igjen som barna har fått dramatisert og dratt inn i leken både ute, inne og på tur. Team 1 har filmet barna som har dramatisert skinnvotten og den blir vist på barnehagedagen.

Ninjagjengen (5/6 åringene) har begynt å gå på besøk til husene for å se hvor alle bor henne. Vi håper dette gjør at de finner hverandre på tvers av avdelingen i tillegg til på Furusstubben. Vi har også brukt skogen som er med golfbanen og har fått mange fine turer der. Vi har også begynt med vanntilvenning (svømmeopplæring) annen hver tirsdag.

Dyregjengen (4/5 åringene) har hatt stor fokus på bildet av seg selv, og har begynt å ferdigstille verket før det føres over på lerret. Noen har allerede fått bilde over på lerret. De har også fått velge farge på rammen og har fått male den :) Vi har også hatt fokus på å leke sammen.

Delfingjengen (3/4 åringene) har enda fokus på det å bli kjent med hverandre. Vi merker at barna finner mer hverandre på tvers av avdelingene. Frileken har vært viktig her og de voksne er aktive i leken slik at de barna som enda er litt utrygge skal kunne være blant de andre barna.

Hva har vi gjort i Desember :)

I Desember har vi vært sammen hele gjengen på Furustubben :) Vi har kost oss med masse kjekke førjulsting som å lage julegaver, julepynt og synge julesanger. I år kjøpte vi ett juletre så vi fikk pyntet. Vi inviterte Eikenøtta inn for å gå rundt juletreet. Det var kjempe gøy! Hver dag hadde vi julesamlinger sammen med hele barnehagen på Furustubben. vi fikk høre litt og litt om juleevangeliet og sang fine julesanger. Det var barna på 5 årsklubben som var gode hjelpere denne dagen, og fikk pakke opp gaven og tenne lys. 

Vi sang sanger som:

Tenn lys

Ett barn er født i Bethlehem

På låven sitter nissen

Santa Lucia sangen

Den 13. Desember feiret vi Lucia her i barnehagen, og det var Gabriel som fikk gå med kronen foran i Luciatoget. De sang for full hals, strålte når de gikk med lys, glitter og lussekatter rundt i barnehagen.

Den 16. Desember var vi på Scandic hotell å gikk Luciatog. Vi har en lang tradisjon hvor vi kommer der, går Luciatog i resturanten, spiser lussekatter og får saft, og senere får vi besøke brannstasjonen. Denne gang var det Fredrik som fik gå først med kronen. Vi måtte vente litt på bussen som skulle hentet oss, og fikk derfor ikke veldig lang tid inne på brannstasjonen. Men den tiden vi fikk var skikkelig kul. De hadde mye større brannbiler på flyplassen enn de vanlige.

22. Desember var vi på julekonsert i Stavanger konserthus. Da fikk vi oppleve en god julefortelling med mye nydelig musikk. Barna fulgte godt med og var engasjerte i fortellingen. Vi tok buss frem og tilbake, og ofte er det bussturen som gjør hele turen ;)

Hva har vi gjort i November :)

Fredag 4. November hadde vi samhold kafe og alle foreldre, søsken, besteforeldre, tanter og onkler var invitert. Koret opptrådde med sanger som "Hallo og velkommen", "stopp ikke mobb", "morgendagens søsken", "himmel full av stjerner" og "Good morgning to you". De var kjempe flinke og fikk masse skrøyt etterpå! Ninjagjengen (5 årsklubben) sa noen få ord om fadderbarnene våre. Etterpå koste vi oss med fiskesuppe og gode kaker. Barna på Furustubben hadde laget vennskapsarmbånd til hverandre, og de delte de ut på samhold kafeen. Det var stor glede fra de som fikk armbåndene og de som ga.

Mandag 21. November var vi på Solborg folkehøyskole og så forestillingen om dyrene i Hakkebakkeskogen. Hele Furustubben sammen med Eikenøtta og 2 åringene på Lyng og Gran reiste i spenning med buss. Det var en skikkelig spent gjeng som gikk inn i gymsalen på Solborg og fant en stol. Gjennom hele forestillingen satt barna helt i ro og fulgte godt med. Det var gode samtaler på bussen tilbake til barnehagen. Om hvordan Mikkel rev var blitt syk, så det hadde kommet enn annen Mikkel rev og sko ta over, og om hvordan de hjalp til når Brumlemann ble kidnappet.

Ellers har vi gjort klar til Desember. Siste dag i Desember var vi i Sola kirke og var med på julegudstjeneste. Vi fikk høre om Jomfru Maria, Josef og Jesusbarnet. Vi har også bakt pepperkaker, laget og pyntet pepperkakehjerter. Vi hang dem klar i vinduet, og var superklar til 1. Desember skulle komme.

Hva har vi gjort i Oktober :)

Trafikkuke I uke 41 hadde vi trafikkuke i barnehagen. Vi pratet mye om hvordan vi skal opptre ute i trafikken. Vi snakket om hvordan barna var myke og små og biler var store og sterke. Vi hørte på noen historier fra trygg trafikk for store og små, om hva vi må gjøre når vi skal gå over veien. Vi var med alle barna på skiltjakt rundt barnehagen og hadde med oss ett ark med ulike skilter på. Vi fant skikkelig mange, og på veien pratet vi om hva de forskjellige betydde. En annen dag denne uken vasket vi alle bilene (syklene) med såpevann. De ble skikkelig rene. Noen vasket også husene, barnehagen og seg selv ;)

   

Refleksdag Vi hadde refleksdag den ene dagen. Og vi hadde en liten intern konkurranse om hvem som hadde flest reflekser. Furustubben samlet inn nesten 200 reflekser. Vi var inne i vognskuret hvor lyset ble skrudd av. Det var helt mørkt der inne. Eirik og Stein fortalte oss om hvorfor det var viktig å ha på refleks, og barna fikk også komme med innspil. Da Victoria skulle ta bilder av alle barna lyste refleksene opp og vi fikk ett innblikk i hvordan vi ser ut for bilene som kommer kjørende forbi. Alle barna vet at det er veldig viktig å ha refleks på når det er mørkt! 

Ellers har vi gjort masse kjekt. Vi har vært på turer både med teamene og aldersinndelte grupper. Vi har også lagt varmmat en gang selv denne måneden, og det var vårruller. Det var kjempe godt og vi spiste nesten opp 100 vårruller med ris til! Vi har hatt noen fantastiske Oktober dager med sol og varme, og de har vi utnyttet med å være masse ute. I slutten kom regnet og kulden, men da vet vi at vinteren nærmer seg, og kan tro det er mange som gleder seg til snø! :)

Ninjagjengen (5 åringene) har gått flere turer i smågruppene, og noen i hel gruppe. Vi er 6-7 barn på hver gruppe med en voksen. Vi har gått mange forskjellige plasser og har mange ulike aktiviteter. Vi har gått i skogen, biblioteket, borgen og utkikksplassen. Vi har pratet om det å være i smågrupper, og hva de tror blir kjekt med det! Vi har hatt fokus på relasjoner i gruppen og fortsatt å jobbe med boka "Gleding". Oddrun har også gitt barna oppgaver av og til, og det er å være hverdagshelter resten av den dagen! Det har de klart med glans! De er en skikkelig omsorgsfull gjeng som gir masse av seg selv til andre og er gode på å ta i mot andre i leken. i slutten av Oktober har vi gått begynt med matematikk og matematiske begreper. Vi har funnet ulike former, vi har telt hvor mange av hver form vi finner på f. eks ett hus og vi har lagt tall med kroppen og funnet ett antall av noe. Inne har vi målt oss selv, og undret oss selv over hvor lang en hval var og hvor mange barn/voksne vi trenger for å bli like lang som en hval. Vi måtte ha 18 barn, 3 voksne + 4 benker for å få 33 M. Og vi lå i en lang rekke fra Inger Grete sitt kontor helt gjennom lyng og til veggen der. Og da måtte vi ligge litt mot den ene siden! Vi lagde en målestokk som henger på dodøren hvor alle har målt hvor lange de er!

Dyregjengen (4 åringene) Vi har fortsatt fokuset vårt på 4 års bildene og undret oss over hvordan vi ser ut, og om alle er like. Hvordan er vi ulike? Vi har også vært på besøk til biblioteket. Høydepunktet med hele turen var bussturen. Vi fant mange kjekke bøker og satt oss ned for å lese sammen. Noen spilte også sjakk! Siste samlingen i Oktober hadde vi om bøtteknotten som samlet på navn og delte dem opp. Vi klappet navnene våre, og klappet navnene på forskjellige måter. Bøtteknotten var også opptatt av fine ord, og trakk opp ett og ett navn som kunne si ett fint ord hver som vi skrev opp.

Delfingjengen (3 åringene) vi har hatt en høstpreget måned og lagt masse fin kunst. Vi har blant annet lagd ugler av håndavtrykkene våre. Og lagd spøkelsesblad hvor vi malte et stort løvbvlad hvit og så fikk den øyne. Vi har også vært på tur og lekt med masse blader. Dette var kjempe gøy, og latteren runget over alt. Vi merker også at 3 åringene begynner å ta kontakt på motsatt avdeling, og de er en mer samlet gjeng!

Vi gleder oss til en ny måned :)

Hva har vi gjort i September :)

Vi har brukt godt tid til å bli godt kjent med hverandre. Er jo alltid spennende når nye relasjoner skal dannes. Barna skal bli kjente både med hverandre og de voksne. Og vi voksne skal bli kjente med barna og ny kollega på avdelingen. Vi ønsket å komme ganske fort i gang med rutiner og å følge ukerytmen. Det vil si at vi delte oss i team og aldersinndelte grupper og begynte med turer, utefrokost, grupper og kor. Det var stas å begynne på 5- års klubben og kor.

Prosjektet vi startet med var Karius og Baktus siden flere barn snakket om dem. Da vi spurte etter var det mange som hadde sett på de to småtassene på tv før de kom i barnehagen. Vi begynte med å lese boka om Karius og Baktus. Og Monica leste ikke bare på bokmål men også på nynorsk. Vi tegnet, hadde rollespill og laget til nå Baktus av natur materialer som steiner, sand, pinner, strå ol. Dette var barna på team 1 med på. Monica strikka to små fingerdukker som var Karius og Baktus og disse blir brukt for å forsterke lesestunden. Vi leser i samling, til måltider og generelt på avdelingen.

HMS uke, med brannvern og førstehjelp. I uke 38 hadde vi HMS uke. Vi fikk oppleve to brannalarmer, en varsla og en uvarsla. Da sang vi brannsangen:

En brann er ikke tull du må ringe 110 (melodi: hvis dine ører henger ned)
Liten glo blir fort til flamme du må ringe med det samme
Og hvis brannen står for full og du mister gods og gull
må du ringe 110

Vi hadde besøk av både Eldar og Vannja og de fortellte oss gode historier med tilknytning til brann. Om både fyrstikk og hva man må gjøre viss det kommer røyk i huset. Vi hadde også ett møte med Henry som er førstehjelpsdukken vår. Han lærte team 1 masse om førstehjelp og de fikk lære å legge hverandre i stabilt sideleie. Vi fant ut at det var utrolig at et så lite menneske kan snu en hel voksen hvis teknikken er rett.

  

Team 1 har vært på tur i skog og mark denne måneden. Vi har hatt en liten utforskningstur for å se hvor det var gode muligheter for lek. Vi gikk opp til Eikeberget barnehage og fant en kjempe kjekk sti med masse Aroniabær. I tillegg på veien fant vi en grop med trapper som barna storkoste seg i. Det er ikke alltid at vi har kommet oss dit vi skal på tur da vi har noen veldig nysgjerrige barn. Så vi stopper ofte opp på veien for å undre oss og utforske ulike ting. Inne har vi hatt fokus på frileken og det å leke med andre. Innestemme og vennskap er to stikkord som vi prater om gjennom hverdagen. Vi er opptatt av at ingen skal stå alene, og at vi kan være gode på å spør om noen vil være med å leke. Vi ser at etter dette fokuset er barna samlet mer i en gruppe og alle kan leke med alle. 

Team 2 vi har vært på tur i skog og mark. Vi har funnet en ødelagt gapahauk i Bærheimskogen som vi vil prøve å fikse opp i. Barna har utviklet en god lek ut i fra hytta hvor de står på ski og snowboard oppå pinner. Joesel viste at vi kan legge flere pinner under plankene og da kan vi renne på ski, nesten på ordentlig. Vi har også undret oss over fler typer sopp og tresorter. Noen ganger har vi funnet nøtter og åratet mye om hvilken nøtt det er og hvem som spiser de. På veien til skogen går vi forbi en furustubbe som vi skal følge gjennom året, for å se hvordan den forandrer seg fra årstid til årstid. I skogen har vi også funnet en rot fra ett tre som stikker opp, og der pleier vi å fortelle eventyret om bukkene bruse. Da tar vi i brukt steiner, pinner og kongler for å lage bukker og troll.

Ninjagruppa (5 årsklubben) har endelig fått startet og det har vært kjempe stas for både barn og voksne. Vi hadde en samling aller først hvor vi pratet om det å være i en 5 årsklubb, og hvilke regler vi hadde inne og hvilke vi hadde på tur. Vi bestemte også navn og av 17 lapper oppi hatten trakk vi Ninjagruppa :) Vi har vært på tur sammen med hele gruppa eller i smågrupper. Da vi er 19 barn syntes vi det er viktig å ha fokus på fellesskap samtidig som å bli kjent med andre utenfor avdelingen. Vi har sett at nye relasjoner skapes nå når vi er blitt 5 årsklubb. Vi har brukt Gleding boka som har fokus på vennskap og det å bry seg om andre. Vi bestemte oss at en dag i September så var vi hverdagshelter, akkurat som de i boka.

Dyregjengen (4 åringene) - Har hatt fokus på meg selv da vi har begynt forberedelsene til å tegne 4 års bilde. Vi har også brukt gleding boka som handler om hvordan vi er med hverandre. Det å bry seg om de som står utenfor, det å tørre å spør hvordan noen har det, og å si noe fint til hverandre. Vi har sett at barna leker mer med barna fra Eikenøtta, og vi ser gode relasjoner og samhandlinger. 

Delfingjengen (3 åringer) - Har hatt fokus på frilek og lek i sammen. Vi har lekt i dukkekroken, togbanen, med biler og klosser med bilder og bokstaver.  Vi har også lagt vennskapshjerte av fingeravtrykk med maling og vennskapsvei hvor vi fikk maling på føttene og gikk over ett stort hvitt ark.

 

Hva skjer i September :)

Hei alle sammen. Da er vi endelig i gang med det nye barnehage året og vi har gledet oss masse til barna fra Lyngtua og Tuva skulle begynne hos oss :) I August har vi jobbet med å det å bli kjent med hverandre. Vennskap og samarbeid har vært i fokus. Vi har jobbet med mestringsfølelse, og at barna skal klare mest mulig selv. Rutinene har ikke vært helt på plass og det er flere ting som kanskje er forandret på, men nå i september begynner rutinene å komme på plass.

 Både team 1 og team 2 har begynt ett prosjekt om Karius og Baktus. Det var flere barn fra begge team som viste interessen for denne fortellingen og disse to små skapningene. Vi har hengt opp bilder og boka på avdelingen og hører ofte på lydbok samt så leser vi boken både på bokmål, nynorsk og engelsk :) Vi går også turer en gang i uken med teamene. Team 1 på tirsdag og team 2 på torsdag. Fint viss alle barna er her til halv 10 da vi prøver å gå da :)

Vi begynte med 5 års klubb (rød gruppe) 29.08, hvor vi hadde en samling og fri lek på avdelingen. Her vil vi gå på turer på mandagen og være i barnehagen på fredager.

4 åringene (blå gruppe) kommer også til å starte opp med grupper sammen med Eikenøtta. Hvor målet er at vi er i barnehagen på mandagen og går på tur på fredager.

Usikkert enda på hva som skjer med 3 åringene (grønn gruppe), om de går tur sammen med eik, men de skal være sammen med dem i barnehagen hver mandag. Kommer med mer informasjon ang dette når det er bestemt.

Ellers vasker barna hendene i yttergangen dersom de kommer i frokosten. Dette for at barna skal kunne komme og sette seg med en gang h*n kommer inn på avdelingen og det blir mindre forstyrrelser for de andre barna :)

Det vil komme oppdateringer på hjemmesiden i løpet av måneden. Så ha litt tålmodighet med oss :)

Ellers minner vi på å komme til oss dersom det er noe dere lurer på! Vi skal svare så godt vi kan, og dersom vi ikke vet svaret selv, så finner vi det ut.

 

HVA HAR VI GJORT I MAI :)

I Mai har vi øvd en del på 17. Mai sanger. Vi hatt samlinger hvor vi har sunget og rundt bordet før mat. 13. Mai gikk vi i prøvetog rundt Skadberg. Dette var veldig kjekt, og barna sang for full hals alle sangene vi hadde øvd på. Det var flere foreldre som stilte seg opp for å sei og heie oss frem. Det var veldig gøy å se så mange kjente fjes som smilte og sang med oss. Når vi kom tilbake til barnehagen hadde vi forskjellige leker som f. eks pil og bue skyting, sekkeløp, drakamp og bowling. Til lunsj fikk vi pølse i brød/lompe. Vi koste oss og heldigvis fikk vi fint solvær med litt vind :)

 

Ellers fikk vi kjempe fint vært i slutten av Mai. Det var så fint at vi satt opp vannsprederen og badet :) Vi fikk også leke med vann!

Vi fikk også besøk av fadderbarna fra Lyngtua i slutten av Mai. Og vi tegnet tegninger til dem og lekte med dem hele formiddagen. Vi gleder oss kjempe masse til de skal begynne hos oss på Furustubben.

Husgjengen begynte å glede seg veldig til vitenfabrikken og til overnatting i barnehagen! Vi begynte å planlegge hva vi skulle ha med og hva vi skulle gjøre. Det var spente barn som talte ned til 3. Juni. Husgjengen hadde sin siste svømmeopplærings time og fikk diplom av hun som ledet det.

Blå gruppe har hatt fokus på frilek og vennskap i og uten for lek gjennom hele året. Dette for å trygge barna slik at de blir klar for 5 års klubb til neste år, hvor barna er mye mer sammen :)

Grønn gruppe har hatt fokus på vennskap gjennom hele året, og har lest Karsten og Petra bøker. Neste år skal de være mer sammen når de blir blå gruppe :)

Ellers har det vært en måned med mye lek og moro. Vi har hatt skiftende vær og har hatt alt i fra dress og regntøy til badebukse på :) Vi har vært på tur i skog og mark og vært inne på avdelingen.

 

HVA HAR VI GJORT I APRIL :)

I uke 16 hadde vi trafikkuke. Da lærte vi oss sangen om Tarkus, og den kunne nesten alle barna synge til fredagssamlingen.

"Nå skal du møte en hyggelig fyr, her kommer Trakus et bilbelte dyr. Tarkus er tøff og har skjold på sin rygg. I bilen har han belte. For da er han trygg"

Vi hadde bilvask den ene dagen, og tok frem alle sykler og racerbiler og vasket dem med svamper med såpe og vann på. På onsdagen tok Elisabeth fra eikenøtta med seg noen barn om gangen og øvde seg på å gå over veien ut forbi barnehagen. Det var kjempe stas, og barna hadde plukket med seg blomster på vei tilbake. Vi tok også frem bamsene Naffen og Arne som hadde mange kjekke historier i bladet sitt om hvorfor det er viktig å være forsiktig i trafikken.

 I uke 14 hadde vi HMS/Brannvernsuke. Da tok vi frem dukkene Vanja og Eldar som lærte oss om brann, og hva vi må gjøre hvis det skulle begynt å brenne. Vi har også sunget sangen «en brann er ikke tull..», denne kan barna godt. Vi hadde to brannøvelser og den ene gangen skulle vi late som om det brant i yttergarderoben. Så da gikk vi ut av vinduet og ut kjøkkendøren. Barna er så gode til å gå rolig og ta vare på andre barn som de ser er leie seg. Vi tok også frem Henry, som er førstehjelpsdukken vår. Vi gikk gjennom mange plakater hvor Henry hadde skadet seg, og hadde samtaler med barna hva de skulle gjort hvis de hadde funnet noen som hadde vondt, og hva vi som voksne skal gjøre. De var kjempe flinke, og de fleste barna var delaktige og ville også prøve å legge i stabilt sideleie. Vi øvde på hverandre og de fikk også prøve å gjøre det på en voksen.

http://www.brannvettskolen.no/novus/upload/article/brannvettskolen/barnehage-vignett-432x234.jpg

 Ruskendagen innebar at vi skulle rydde i nærområdet før 17. Mai. Vi på furustubben delte oss opp i Husgjengen og blå/grønn gruppe. De fant masse boss. Og vi viste frem noe vi fant for resten av Skadberg gjengen. Det var skikkelig rent etter vi hadde ryddet. Vi fikk god smoothie som takk for innsatsen som Hilde fra Lyngtua hadde laget. Den var skikkelig god!

 22 April da vi skulle ha Nallefredag, så var han ikke oppi kofferten sin!! Men i stedet lå det en lapp, hvor han hadde laget en gåte til oss. Han hadde sneket seg oppi kofferten til Vicci og ble med helt opp til Bodø. På fredag 22. April hadde han fått vært med som flygeleder med den ene venninnen til Vicci. Han hadde vært i flytårnet, og fått snakt i telefonen og drukket kaffe. Han hadde også passet på alle flyene som var i luften. På fredag da han kom hjem fra jobbet oppdaget Vicci at han hadde blitt med. Da lo alle sammen godt! På lørdagen fikk han være med til ett høyt fjell som heter Keiservarden. Vi gikk 45 minutter opp og det var kjempe fin utsikt. Helt oppe på toppen så vi to ørner! Det var kjempe spennende, og Nalle hadde hvisket i Vicci sitt øre, at hun måtte passe godt på han, så han ikke ble tatt av ørnen :). Vi reiste hjem på søndagen og Nalle fikk flybillett og flysete. Det var stas! Han fikk til og med se ut av vinduet når flyet var flydd helt opp over skyene. Vi fikk litt dotter i ørene når vi skulle lande, men det gikk bra! Det var jammen godt å komme hjem igjen, for Nalle savnet Furustubben veldig!

   

På mandagen når Husgjengen skulle på svømmeopplæring så snek han seg med i en sekk. På bussen fant vi ut at han var med. Han hadde så lyst å se når barna lærte seg å svømme. :)

HUSGJENGEN: Denne måneden har vi fortsatt med farger. Vi er opptatt av hvordan vi blander farger og studerer alt som er både ute og inne for å finne rett fargekombinasjon. Vi fikk i oppdrag av Inger Grete å tegne alle de voksne som vi skal bruke på hjemmesiden. Dette var kjempe gøy, og barna gikk enten å så på de forskjellige voksne de skulle tegne eller fikk bilder som de kunne se på. De var stolte av å kunne fortelle de voksne hvem som hadde tegnet hvem. Vi begynte også med svømmeopplæring i April. Dette har vært en stor suksess for barna, og de gleder seg hver mandag. Det er 3-4 svømmelærere som er ute i bassenget med dem. De får lære å ha hodet under vann, flyte, dukke, blåse vekk vann, ulike svømmetak, leker osv. Vi tar bussen frem og tilbake, og det er jo en seier i seg selv. Vi snakker også litt om skolen. Barna er kjempe spente og lurer på hva skolen er.

4 åringene har også hatt fokus på lek i sammen som en hel gruppe, ikke som furu/eik. De danser ofte til Røris etter hver samling sammen. Denne måneden har barna begynt å tegne og male bilde av seg selv som skal henge på veggen det året de er 5 års klubb. Dette var skikkelig stas, og tror barna begynte å skjønne at nå er det ikke lenge til de blir 5 års klubb.

3 åringene har lest bøker om vennskap, Karsten og Petra og andre. Spesielt jentene begynner å leke litt mer på tvers av avdelingen. Guttene har sine grupper som de enda holder på. Det blir spennende arbeid fremover.

HVA HAR VI GJORT I MARS :)

I mars har det vært en god blanding av sol og fint/varmt vær og regn/snø. Vi har kost oss mye ute i barnehagen, men også på tur. Vi har endelig begynt å være ute på ettermiddagen, noe som er kjekt for både store og små. Vi ser barn som er omsorgsfulle mot hverandre, og som hjelper hverandre dersom noe ikke går helt. Vi har sett barn på furustubben som hjelper opp de minste på Lyngtua. Da sier vi til dem «Det varmer hjertet vårt når dere er så gode med hverandre». På denne måten ser vi barna tar mer initiativ til å hjelpe andre. Vi har fokus på det positive, og vi voksne jobber imot ordet «IKKJE». Vi snur det heller om til hva de kan gjøre, i stedet for hva de ikke kan. Vi jobber fortsatt med aktive voksne i utetiden (pausetid og ettermiddag) hvor vi ofte har det litt travelt. Det skal jobbes mot å snu synet på hva som er travelt, og heller finne ut hva kan vi gjøre med situasjonen. Vi ser at dette gir positivt utslag på barna på avdelingen :)

Påskeharen kom på besøk til oss. Det var en skikkelig tøysete hare som kom dette året. Han stoppet utfor musikkrommet vårt og vrikket på rumpa. Fremme i barnehagen rutsjet han og disset. Han falt også rett på rompa. Så når han vrikket på rompa igjen foran vinduet var han blitt skitten på rumpa! Da lo vi godt! Vi pratet om hvorfor vi feiret påske og var på påskeeggjakt! Det var så gøy og oppi påskeegget var NALLE! Han hadde gjemt alle sjokoladene og rosinene oppi kofferten sin!!!

De tre dagene da vi ikke var så mange barn, fikk Vicci en melding av datteren til Oddrun av NALLE. Han hadde sneket seg oppi kofferten til Oddrun, og blitt med til USA. Han satt oppi sekken og så på frihetsgudinnen. Vi lo godt, og bestemte oss for at vi kunne fortelle det til Oddrun da hun kom hjem. På tirsdagen etter påsken møttes vi alle i barnehagen, men Oddrun hadde ikke sett Nalle noen steder. Vi så i kofferten hans også men der var han heller ikke. På torsdag med frokost bordet hørte Vicci noen snakke oppi kofferten. Hun sprang inn på avdelingen og var litt redd, for hun kjente ikke igjen den ene stemmen. Vi åpnet sammen opp sekken til Oddrun, og først fant vi en bok med bilder av Nalle, hvor det stod «Min tur til USA, New York». Så fant vi Nalle, endelig var han kommet hjem igjen som var gledelig både for store og små. MEN, han hadde med seg noen!!!!!. Oppi sekken fant vi også OLAF, fra Frost filmen. Nalle hadde fått datteren til Oddrun til å kjøpe 2 Olafer til ham slik at han fikk seg noen gode venner som kunne danse med ham på furustubben da alle var gått hjem. Vi fant også en nøkkelring og en Olaf kopp med sugerør. Nalle hadde også laget en bok med noen bilder fra New York. Det var kjekke bilder å se på, som nå ligger sammen med boken hans i kofferten. Lurer på hva Nalle finner på neste gang!

Team 1 har vært på tur til den store steinen. Der liker vi best å klatre i trær og på steiner, og leke rollespill sammen. Vi leker også gjemmeleken og tikken. Vi er opptatt av at vi skal være gode med hverandre, og si fine ting om hverandre. Slik som du er med andre, er andre med deg :) Inne liker barna å leke i bilkroken. Da tar de også med dyr og byggeklosser som de bygger hus/garasjer og annet med. Barna er også opptatt av puslespill og spill. Vi fikk låne duploen av Lyngtua og den har vi brukt mye.

Team 2 har vært mye på tur til stedet i skogen hvor en kan se rett over til Monica sin gård. Der har barna klatret i trær og hatt en god lek med hverandre. Alle kan leke med alle. Vi har snakket en del om vårtegn, og at nå kommer våren. Inne har vi hatt frilek, med fokus på å hjelpe hverandre og være sammen.

HUSGJENGEN har begynt på teamet FARGER, og har fått ett fargekart over hvilke farger en blander for å få en annen farge. F. eks at rød + blå = lilla. Vi har vært på biblioteket og lånt bøker om farger, som vi leser og går gjennom på fredagen når vi er inne. Vi har vært på tur til den store steinen hvor vi har malt på steinene. Vi lurte på hva andre som kommer der ville si. Vi malte både store og små i forskjellige farger. Noen farger måtte vi til og med blande med hverandre for å få f. eks oransje. Inne har vi tatt maling i vann og sett hva som skjer når vi dypper ark og oppbevaringsboks i tre oppi. Malingen ble skikkelig kul!

4 åringene er sammen med eikenøtta på mandager. Her fortsetter de med frilek, det å leke på tvers av avdelingen og vennskap. :) De har tegnet ferdig 4 års tegningene og skal begynne å male i April. I slutten på hver mandag har de samling med mini røris. På fredagene får de på tur sammen med grønn gruppe på Furustubben.

3 åringene fortsatte med Karsten og Petra bøkene som omhandler vennskap. Ellers har vi frilek på avdelingen hvor vi prøver å få frem fellesskapet i gruppen. Vi ser at barna tar kontakt med hverandre mer etter hvert.

 

HVA HAR VI GJORT I FEBRUAR :)

I Februar har vi hatt både snø, regn og sol. Vi har vært mye ute, men også kost oss inne. Vi fikk ny duplo som har vært kjempe populær hos barna. Her fikk de være med å bygge og sette sammen forskjellige gravemaskiner. Disse er blitt lekt med flittig med. Ellers er det fremdeles kjekt å leke med plus plus, klippe og lime, tegne. Vi ser at barna er også blitt mer opptatt av spill og puslespill.

Vi har også feiret karneval. Her kom barna kledd ut i flotte og kreative kostymer og vi koste oss sammen hele barnehagen. Husgjengen fikk være med å slå på katta, og der datt der jammen meg ut noe godt til hvert barn og hver voksen. Etter dette var det ansiktsmaling inne på Eikenøtta. Barna ble malt både som sommerfugler, Elsa, hulken og indianer. Til lunsj spiste vi pølser med ketchup, sennep og sprøløk. Og gjett hva, vi spiste på GULVET :) Det var skikkelig stas for barna!

Ellers har vi feiret bursdagen til både Jonas, Tiril og Sarah. De lagte alle tre kronene sine selv, og var kjempe stolte av det! Vi sang bursdagssang og skøyt opp raketter.

Team 1 har gått på tur i skogen og på borgen. Her har vi lekt både gjemmeleken, tikken, stiv heks, krokodille leken og taurus. Vi har blitt opptatt av å utforske, og stopper gjerne opp dersom noe er underlig. Joesel hadde sin siste dag i februar hos oss på Furustubben, så vi valgte å lage vårruller, noe som hun gjerne ville vise oss. De smakte kjempe godt. Jeg tror det ble rundt 150 vårruller så vi delte med team 2.

                   

Team 2 har vært på tur oppi skogen hvor de har kunne sett hvor Monica bor. Vi har lest mye eventyr og fortellinger, blant annet «hvordan leoparden fikk prikker», «Skinnvotten» og andre eventyr på nynorsk. Vi opplever god lek blant barna og vi ser at flere og flere barn tar kontakt med hverandre.

     

Husgjengen har hatt fokus på identitet, hvem er jeg og hva liker jeg å gjøre. Barna er med og påvirker turene våre, og viser gjerne vei. Noen har villet gått til biblioteket, andre til den store steinen. I slutten av Februar begynte vi med ett nytt tema, FAGER. Vi var på biblioteket og lånte med oss noen bøker med farger.

4 åringene har begynt med 4 års tegningene sammen med Monica. Dette er utrolig stas, og noe alle gledet seg veldig til. Vi danser enda til mini røris i slutten av lekestunden. Alle bidrar til at dette blir en god opplevelse sammen som gruppe.

3 åringene har fortsatt fokus på vennskap og leser Karsten og Petra bøkene. De ser utviklingen blant barna fra når de begynte å ha grupper sammen. Fra å ikke leke med hverandre i det hele tatt, så har de begynt å leke sammen i både dukkekrok og bilkrok. Det er veldig kjekt!

Nå ser vi frem mot en mars måned med påskeferie og helst påskevær med varme og fint vær :)

HVA HAR VI GJORT I JANUAR :)

Det var kjekt å starte opp igjen etter jul og nyttår. Vi snakket mye om hva de hadde opplevd, og julenissen, pakker, og raketter var de store samtaleemnene. I Januar fikk vi endelig SNØ! Det var skikkelig stas for barna da de kom i barnehagen og det var hvitt på bakken. Vi pakket opp rumpebrettene og barna rant i bakken med tunnelen. Vi har også brukt akebakken rett bak barnehagen.

Vi hadde noen eksperimenter med vann, is og annet materialet. Vi tok vann, maling og glitter oppi hansker og hang dem opp på gjerdet og undret oss hva som ville skje med dem over natten.

Team 2 hadde også denne dagen laget kasser med vann i, og puttet kongler, blader, pinner og steiner oppi. De ble satt inn i skuret til dagen etterpå.

Da barna kom dagen etterpå tok vi på oss jakke og sko når klokken var 8 og sprang ut for å kjenne på hanskene og for å se om vannet i kassene var blitt til is. Det var forventningsfulle barn som sprang rundt i barnehagen og kjente på og undret seg sammen på hvorfor det hadde blitt til is. Når vi spiste frokost spurte Sarah om vi kunne ta inn den ene hansken for å se hva som skjer da. Det var helt greit, og vi to gikk ut for å klippe en ned og for å hente en bøtte. Vi pratet om det i samling hva vi trodde kom til å skje. Utover dagen tittet vi oppi bøtta, og der så vi at vannet smeltet, litt etter litt. Barna fortalte at når det er kalde ting som kommer inn i varmen smelter de, og blir til vann.

Vi har også laget snø på avdelingen. Det var suuper stas og barna syntes det var spennende å få kjenne på å lukte på. Den dagen team 1 hadde innedag lekte vi med snøen, og barna lagde snømann, snøhuler, snøballer og mye mer.

Oppskrift:

1 del balsam

2 del potetmel

glitter

Ellers har vi vært en del inne hvor vi har fokusert på lek, vennskap og nysgjerrighet. Vi er nysgjerrige på hva barn tenker og spør om, og vi har flere gode stunder til dagen hvor vi undrer og finner ut ting sammen.

 

3 åringene på furu er inne på eikenøtta og har fokus på vennskap og lek.

4 åringene er inne på furu og tar i mot de på eikenøtta på mandager. Etter hvert vil de også gå på tur sammen på fredagene når de ser barna er tryggere på hverandre.

Husgjengen har vært sammen mandager og fredager. Vi har begynt med at det er barna som velger hvor vi skal gå på tur og en aktivitet vi skal gjennomføre. Det er to og to som planlegger tur.

Tur 1: Vegard og Oskar. De planla at vi skulle gå i skogen med den store steinen. Der kunne vi klatre på steinen, og i trærne. De ville også leke gjemmeleken/tikken. Siden det var litt kaldt ute bestemte de seg for at vi skulle ha med varm saft. Vi fant en død spissmus på bakken. Vi lurte på hvem som hadde drept musen, og det kom frem ulike teorier, som f. eks katten, fuglen, at det var så kaldt osv.

Tur 2: Sivert J og Milla. De planla at vi skulle gå tur til akebakken. Da vi spurte Sivert J om hint svarte han dette "Det er noe som er kjekt viss det er snø" :). Vi tok med oss rumpebrettene og gikk over veien til akebakken. Her koste vi oss skikkelig, og rant i ett par timer.

Tur 3: Sivert R og Ella. De bestemte av vi skulle ta bussen til biblioteket. Så vi kledde på oss og satt oss på bussen. Barna syntes alltid at det er like kjekt å ta bussen!. Vi kom til biblioteket, og der var det 2 andre barnegrupper. Noen spilte sjakk, mens andre leste og fant bøker. Vi lånte med oss både bøker og lydbøker tilbake til barnehagen. For en koslig tur!

Inne på fredager har vi fokus på identitet. Hvem er jeg?! Vi har hatt en lek som går slik: Hei, jeg heter...... og jeg liker aller best å.....

I tillegg var vi på tur før jul å så hvor alle barna bodde, og tok bilder av dem ved huset. Disse bildene har de fått utdelt. De forteller litt om hvordan det ser ut, hvem som bor der osv. De har også skrevet navnet sitt, og de andre som bor i huset.

Vi fortsetter med dette i Februar.