Månedsbrev Lyngtua

Her kan dere lese litt om hva vi er opptatt av på avdelingen i løpet av året. Siden vil bli oppdatert en gang i måneden med nyheter, barnas interesser og ulike aktiviteter.

Februar

Februar har vært en frisk måned der vi har fått opplevd all slags vær. Vi har lekt og boltret oss i både sol, snø/frost, mye regn, vind i løpet av denne mnd.

 

Denne måneden har vi hatt fokus på Bekreftelse. Vi setter ord på ting som barnet gjør som er verdsatt som positive. Vi viser hva som er god atferd ved å sette ord på det. (barn handler instinktivt og spontant, og vet ikke alltid at det de gjør opfattes positivt for andre). Vi har fokus på å bygge gode relasjoner til barna ved å bekrefte barnas positive handlinger gjennom hele dagen.

Eks: jeg blir glad for å se at du hjelper Ane på med luen. 

I februar har vi også hatt fokus på fagområdet Natur, Miljø og teknologi. Vi har lagt til rette for mye tid ute i naturen både på tur i nærmiljøet  men også her i barnehagen. Vi har opplevd naturen i all slags vær og kjent på frosten/haggel, sølt mye med vann, hoppet i søleputter, vasket oss i sand, lett etter edderkoppspinn og kjent på varme og kalde gjenstander ute og på tur tur. 

Rammeplanen sier: Barnehagen skal legge til rette for at barna kan få et mangfold av naturopplevelser og få oppleve naturen som arena for lek og læring. 
 

Da det var frost ute samlet vi litt i en bøtte og tok den med oss inn på avdelingen. Vi utforsket og undret med sansene våre og så hva som skjedde med isen når den etter hvert vil smelte. Og det ble en stor spenning rundt dette prosjektet og mye god dialog sammen.

Eik har fått besøk av en afrikansk kjempesnegle som heter Øyvind. Det er spennende og få undre oss sammen over den store sneglen som vi besøker iblant. 

 

Den store finalen for februar var karnevalet. Dagen var fyllt med gøyale aktiviteter som ansiktsmaling, disko og katta i sekken. Vi fikk smake på sjokolade og rosiner og avsluttet med pølser til lunsj. Dette fallt veldig i smak. Store og små hadde tatt på seg flotte kostymer og sitt aller beste humør. 

 

 

Januar

Januar har vært en innholdsrik måned, og det kjennes godt å være tilbake i gode rutiner igjen både for store og små. Vi ser at barna leker på tvers av alder, og koser seg sammen når de er i lek med med hverandre. Et godt samspill på avdelingen styrker til barns vennskap og rom for utforskning i leken.

Denne måneden har vi hatt fokus på Benevning. Vi repeterer det barna sier, det vi gjør, setter ord på gjenstander og handlinger. Vi Observerer og bekrefter samtidig som vi benevner ønskede initiativ fra barna og oppmuntrer til å gjøre mer av det som er ønsket og som fører til en god samhandling.
Vi opplever en stor dialog blant de eldste barna rundt bordet da vi har fokus på å benevne det vi gjør. Nå spiser vi lunsj, vi har brødskiver med pålegg på. Vi har grønnsaker som Agurk og tomat. Vi har hver vår kopp å ha melken i. Hvor kommer melken fra? Vi er takknemlige for den gode samtalen rundt bordet sammen med barna.

 

I januar har vi også hatt fokus på fagområdet kommunikasjon, språk og tekst.Vi har lagt til rette for en koselig lesekrok på avdelingen, og fått inn litt nye og flere bøker. Lesegleden ser vi har økt denne måneden og det er så kjekt! Flere av barna finner roen alene og blar i bøkene og mange flokker seg rundt og vil bli med når en voksen leser høyt. Vi ser at barna liker veldig godt vrimlebøkene vi har inne på avdelingen, som viser en hel by med omland, hus, gater og en vrimmel av saker og ting.

Vi snakker og undrer oss over alle de foskjellige historiene som ligger bak hver en side.

Vi ser at barna tar med seg elementer fra eventyr ut i leken, og leker med språket. Vi hører at de bruker kjente sanger, rim og regler som vi har hatt fokus på i samling. Barna lærer fort og vi opplever at gjentatte sanger stimulerer til språklig nysgjerrighet, bevissthet og utvikling hos barna. Vi drar med oss sangene ut i naturen og synger sammen ute i lek.

I februar vil vi har fokus på bekreftelse (gjenta med ord, smil eller blikk på barnets handling, som en respons på barnets initiativ) og fagområdet natur, miljø og teknologi på Lyngtua. Vi gleder oss!

 

Desember 2019 

Desember måned forsvant fort av sted og den har vært fylt med mange fine øyeblikk. Vi har sunget mange julesanger og skapt en skikkelig julestemning inne på avdelingen med både pepperkake lukt, pyntet vinduene med maling og snøkrystaller. Vi har også hatt fellessamling inne på furustubben hver morgen sammen med hele barneahgen. Dette har vært veldig spennende og gøy. 

Vi var også i kirken den 10 desember, dette var veldig spennende og for de fleste aller første gang. Vi tok buss sammen og fikk se Peppa gris på veien, det var gøy. Presten snakket om da Jesus ble født og vi fikk se jesusbarnet ligge i krybben. 

Vi har hver dag hatt fokus på julens betydning her i barnehagen. I fellessamling har vi sammen pakket opp en figur som tilhører juleevangeliet og snakket oss gjennom det i hele desember. Vi har også snakket om Maria og Josef inne på avdelingen, og trekt hver sitt pepperkakehjerte, de fikk henge opp hver sin julekule på et stort juletre som vi hadde laget sammen og hengt opp i samlingskroken. 

Takk for godt oppmøte på Luciafrokosten i år, det var gøy og få besøk av Skolegruppa i bhg som gikk og sang for oss. Lucikattene smakte kjempe godt :D Takk for god hjelp der!

Den 18 desember hadde vi nissefest her i barnehagen. Barna var forventningsfulle og mange små og søte nisser hoppet og smilte da nissen kom med godteri til oss. Vi koste oss masse med nissegrøt og sang masse julesanger.

 

November 2019

November var en fin mnd der vi var mye ute sammen i barnehagen og på tur for 2-åringene. Det er en glede og se hvor glade alle blir da vi skal gå ut. Vi trives veldig godt ute alle sammen!

 
2-åringene har hatt mange fine turer. De begynner nå å bli vandt med å gå sammen på tur, og vi synger, snakker og undrer oss sammen over va vi ser når vi er ute på tur sammen. Vi klatrer på steiner, leter etter pinner, løper sammen leker og har det veldig gøy. 

Vi ser mye god lek inne på avdelingen. Vi jobber med relasjonsbyggng og å styrke vennskap hver dag, og har hatt fokus på å snakke om vennskap denne mnd. Vi ser at barna begynner å bli tryggere på hverandre, og etablerer seg vennskap i mellom. Vi snakker høyt om at vi er gode venner i barnehagen, og roser gode handlinger som når de hjelper hverandre, deler eller viser godhet på andre måter. Vi voksne jobber med å være autoritative voksne med kreativ handlingsledelse. Det handler om å få satt i gang og veilede lek, være kreativ og slippe fantasien løs samtidig som vi har trygge rammer og alltid et fang tilgjengelig. 

 

November var også tid for å begynne på juleforberedelser. Vi bakte og pyntet pepperkakehjerter som vi skal bruke som adventskalender i desember. Det ble også litt smaking underveis ;) 

I desember fortsetter vi med noen hemmelige kreative prosjekt, lager julepynt og selvfølgelig litt mer baking. Vi har en liten julesamling hver dag inne på avdelingen der vi trekker pepperkake og fellessamling på Furustubben der vi tenner lys, synger julesanger og forteller juleevangeliet.

 

 

Oktober 2019 

Vi er takknemlig for en innholdsrik og kreativ Oktober måned her på Lyngtua.  Måneden har vært fullt med mye latter, glede og dans. Vi har hatt høststemning både inne og ute og vi plukket blader på tur som hang opp inne, og noen fikk være med å pynte dem med glitter. Vi merker at barna begynner å finne seg til rette og komme mer og mer inn i barnehagerutinene. Vi ser det dannes nye vennskap hele tiden og at barna inkluderer hverandre i leken og ønsker å dele gleden sammen i fellesskap med alle. Dette styrker tilhørigheten, tryggheten for barna på avdelingen.

 

Vi har fått opplevd at høsten mer går mot vinter, frosten har lagt seg på gresset og vi har undret oss over hvorfor bladene har falt ned på bakken og skiftet farge. Innsektene har forsvunnet mer og mer og vi har kjent at gresset, bakken og sanden er mye kaldere en før. Spennende! 

 


Uke 42 hadde vi trafikkuke her i barnehagen. Det ble satt i gang ”carwash”. Vi fant frem svamper, vann, bøtter og såpe og vasket alle syklene sammen ute. Alle syklene ble rene og pene og det var godt de

fikk seg en vask før vinteren. Det var stos stas å få leke med svampene i vannet. Noen likte best og vaske syklene, mens noen vasket andre leker og lekehyttene ute i barnehagen. Vi hadde i slutten av uka Refleksdag her i barnehagen, der vi markerte en dag med å ha med og på oss refleks, og snakket om hvorfor det er nødvendig og være synlig ute i mørket. Det var spennende, og litt skummelt når vi skrudde av lyset ute i skuret for å se på når refleksene lyste opp i rommet.

 

Fokus denne måneden: Småkryp og Løvenes Konge

 

Vi har fortsatt med fokuset om småkryp og innsekter inne på avdelingen. De minste liker godt å synge om edderkoppen og vi har laget edderkopper sammen. Snakket og undret oss over hva som skjer med dem nå når vinteren er her. Vi har samtidig hatt fokus på å bruke mer musikk inne på avdelingen, og Løvenes konge har blitt en stor interesse hos barna. Vi malte simba, timon og pumba på vinduet ved samlingskroken og har sunget, danset og snakket mye om løver og alle dyrene i Afrika.

 

Nå går vi inn i november måned, og gleder oss til å forberede oss til julen sammen. Fokuset vårt er prosessen og ikke resultatet. Vi ønsker at barna skal ha en god opplevelse med glede over det å lage julepynt og bake pepperkaker sammen. Vi pynter pepperkakene og lager adventskalender inne på avdelingen. 

 

September 2019 

Tenk at september måned allerede er over. Vi har hatt en fin oppstart i barnehagen og de ”nye” barna begynner sakte men sikkert å bli kjent med de nye barnehagerutinene. Allerede er forventningene der når vi setter oss i samling, synger godmåren til hverandre og finner frem dyrene og synger om dem. Vi klapper mens vi synger ”Bæ Bæ lille lam” og små og store storkoser seg. Dette gjør vi hver morgen. De faste rutinene vi har gjennom dagen vet vi gir trygghet, ro og forutsigbarhet.

Vi har sett mye god gjensynsglede etter ferien og enda mer av den gode samhandlingen i leken. Dette særlig gjennom den karakteriserte smårbansleken ”toddler/tumlelek”. De fryder seg og ler når de springer sammen over gulvet fra den ene enden av rommet til den andre, eller kaster seg i putene på puterommet. Leken har gjerne inspirert til å springe sammen med de store bilene på rekke og rad og tute på hverandre. Dette er den første sosiale leken som er så viktig for å bygge relasjoner. Vi gleder oss over å følge barna ”våre” videre og se vennskap som kommer til å blomstre enda mer utover høsten!

Fokus denne mnd: Småkryp og innsekter

Forrige mnd hadde vi fokus på det å bli kjent med hverandre her på Lyngtua. Vi forsetter med det litt inn i denne mnd også men drar fokuset litt videre og fanger opp interessen av småkryp og innsekter.

Toåringene går på tur to ganger i uken og dette virker til å være ukens høydepunkt. Barna blomstrer når vi synger om hvem de skal holde i hånden og tusler livlig ut gjennom porten. Vi har begynt å utvide lengden og plass vi går til og de begynner å bli kjent med nærområdet her i barnehagen.

På tur er barna veldig opptatt av det vi kan finne. Vi leter under steiner, i gresser, under stubber, langs trær og inni busker etter alle slags småkryp og innsekter. Vi har undret over hvor edderkoppen bor og hvordan skrukketrollet kan gå så fort med så små bein. Vi kommer til å se etter småkryp og innsekter og undre oss sammen over hva som skjer med dem videre i høst når være blir kaldere. 

I midten av mnd hadde vi HMS uke her i barnehagen. Vi sang sanger om brannbilen, sykebilen og politibilen og leste masse om Elfi og Apa i vennebyen som slokket brann. Vi fikk brannhjelmer med oss hjem, og dette var veldig stas å få være brannmann for en dag. Brannalarmen gikk i barnehagen og den høye lyden vekket raskt oppmerksomhet og spenning hos barna. De var alle overrasket over lyden og det som skjedde, mens vi undret oss sammen og gikk ut på sokkene.
Vi hadde med oss bamser i barnehagen den ene dagen og hadde bamsedoktor for dem. De ble pleiet godt og fikk plaster av doktoren der barna fortalte de hadde vondt, og det var fint og se hvor empatiske de var overfor bamsene sine :)

Bilderesultat for vennebyen

 August 2019

Varmt velkommen til Lyngtua! 

Det har vært godt med ferie for store og små, men nå var det kjekt og være samlet alle igjen. Vi har gledet oss masse til høsten og ser frem til å bli kjent med 6 nye barn her på Lyngtua.

De første ukene handler om å bli kjent og skape trygghet. Alle barn er forskjellige og har ulike behov som vi ønsker å ta hensyn til med et godt samarbeid med dere foreldre. Dere kjenner barna best :) 

Det å begynne i barnehagen er en stor omveltning i både barnets og deres liv. Det vil bli travle og lengre dager med mange nye inntrykk, opplevelser og rutiner. Dette kan ofte føre til endringer i barnas humør, spisevaner og søvn. Det kan også godt være at barna vil gråte eller oppføre seg annerledes hjemme denne tiden. Men.. Slapp av! Dette er helt normalt.

Barna vil knytte seg til oss voksne og de andre barna i barnehagen, og de vil forstå at de bare skal være her en stund før dere kommer tilbake og henter dem igjen! Dagene vil bli mer forutsigbare og alt det nye vil snart bli velkjent og trygt, og barna får gi seg hen i en helt ny verden av lek og fellesskap.

Fokus denne måneden: Bli kjent

Siden fokuset denne og neste mnd er ”Bli kjent” kommer vi til å ha fokus på å bli kjent med hverandre og med barnehagens inne og uteområder. De eldste 2-åringene på Lyngtua vil være mest ute på formiddagene, og gå turer sammen. De nye barna vil få utforske og bli kjent med områdene inne og ute her i barnehagen først og fremst.  Vi vil utvide litt etter litt, og gi de verden i små doser nå i starten. Det kan nok oppleves som litt ”tregt” for dere som foreldre, men vi er opptatt av at ikke inntrykkene skal bli for mange og voldsomme i starten.

2 åringene har vokst så masse og vi har allerede hatt vår første tur sammen, til lekeplassen ved siden av barnehagen. Vi øver på å kle på oss selv, og til og med hjelpe andre. Vi har plukket masse Aronia bær sammen og leken tar oss der vi selv ønsker det. Vi har hatt nydelige sommerdager, men nå kommer høsten sakte men sikkert og den gleder vi oss til mange felles opplevelser sammen her på Lyngtua :)

Barna trenger tid til å ta inn det de opplever, bearbeide og få hjelp til å sette ord på alt som skjer både rundt og inni seg. Dette kan vi hjelpe dem med samen! Vi i personalet og dere! Vi gleder oss til å ta fatt på høsten og ser frem til et godt samarbeid med dere.

 

 

 

 

 

 

Dette har vi gjort i mai

Vi har laget 17.mai-pynt og lekt masse ute i det fine været.

Vi gikk i prøvetog 16. mai sammen med Eikeberget barnehage. Det var fint å treffe dem og ha dem på besøk. Vi ropte heiarop sammen og til hverandre, spiste pølser og hadde 17.mai-leker.

Vi har også hatt Kims lek på tur og i barnehagen.

I juni:

  • 2/3-åringene på tur til Ormen Lange fredag 7. juni.
  • Sommerfest i barnehagen torsdag 13. juni kl 15-16.
  • Soma gård fredag 14. juni.

Fra uke 25 er det sommerbarnehage med ulike tema:

Teknologi, lek før og nå, mat og musikk.

Dette har vi gjort i april

Før påske hadde vi besøk av presten, der vi hørte påskefortellingen og sang påskesanger. Dagen etterpå så vi påskeharen og vi gikk på påskeggjakt, der vi fant et stort egg som haren hadde gjemt til oss. Det var spennende!

Vi har observert at trær og busker har fått knopper og blader:

Vi har løftet på steiner og stokker og sett hva om rører seg der:

Vi har hatt samtaler rundt bordet om å være glad i hverandre. At vi er glad i familien vår og hverandre.

I mai feirer vi 17.mai ved å gå i prøvetog dagen før. Dette gjør vi sammen med Eventyrberget barnehage. Etter at vi har gått i tog, har vi leker og spiser pølser ute. 

Dette har vi gjort i mars

I mars har vi vært nysgjerrige på turer og med ulike materialer inne. Vi tar på og undersøker det vi finner på turer: pinner, makker, biller, blad, is. Vi har også sett på hundebæsj/kattebæsj og studert en stor familie av skrukketroll. En dag vi var på tur til den store steinen var det en regnbue malt på en stein. Vi undret over hvem som hadde malt den. Inne har vi malt, klippet, limt og pyntet. Vi har laget påskepynt, vårblomster, vi har perlet og tegnet.

Vi har feiret mange bursdager med smoothie og fruktspyd. 

Vi har også øvd masse på å kle på og av, rydde dress, sko og lue på plass selv. Vi prøver og øver og hjelper hverandre. 

Barna vokser og søker nye utfordringer. Flere og flere klarer å klatre opp på speilet inne på avdelingen, og det gir både mestringsfølelese og selvtillit til å klare flere ting selv.

Dette har vi gjort i februar

Vi leker med biler på "lekeveggen" vi har laget:

Vi har også fått nye lekebiler som vi har lekt mye med inne.

Lesestund:

Vi studerer ting vi finner i naturen. Her fant vi en liten kongle:

Vi har også hatt karneval med mange kule kostymer og god stemning. På Lyngtua haddde vi Batman, Apa (i Vennebyen), dinosaur, krokodille, løve, Spiderman, bier, drage, klovn og sebra. Vi lekte på alle avdelingene, sang sammen og så at Skogsmusene slo "katta ut av sekken", mens vi sang: Slå slå bare slå, katta ut av sekken nå! Slå! Til slutt raste det ut sjokolader til oss! Nam!

Ellers i februar bakte vi brød, lagte katter til karneval og tegnet på ark. Vi har hatt språkgrupper, rullet på gresset, syklet og lekt på toget, der vi reiser til byer og land.

I mars fortsetter vi med språk/musikk-grupper. Vi voksne øver oss på og har fokus på hvordan vi motiverer barn til å klare ting selv. Tommel opp! og Du klarer det! er setninger man hører ofte på Lyngtua for tiden. 

12. mars er det Barnehagedagen, der foreldre kan komme inn på avdelingene for å se hva vi har fokus på når det gjelder barns nysgjerrighet, undring og medvirkning. Temaet er: Jeg lurer på...

 Dette har vi gjort i januar

I januar har vi hatt mye glede av snøen som kom. Vi trenger ikke så mye hvitt på bakken før vi tar frem akebrett og aker på gresset i barnehagen. Noen av barna har fått sine første erfaringer med aking, og man trenger å øve før man klarer å renne på et rumpeakebrett selv. 

     

Vi har fått nye Vennebyen-bøker på avdelingen, bøkene handler om å løse problemer og hjelpe til, noe vi kan kjenne oss igjen i.

På turer har vi spilt fotball, både med ball og ballong. Ballongen sprakk etter kort tid, så vi har funnet ut at fotball er best med en litt mer solid ball.

Den siste uken i januar har vi begynt med språk/musikk-grupper. Vi deler oss inn i grupper på tre barn og en voksen og synger og har oppgaver som for eksempel kims lek. I små grupper får voksne bedre kontakt med barna, og det er lettere å plukke opp initiativ barna kommer med. Dette vil vi fortsette med utover våren. 

Ellers jobber vi hele tiden systematisk for å få en bedre hverdag på Lyngtua. Vi er hele tiden ute etter å gjøre aktiviteter og overganger (rydding, påkledning) bedre for barna og har hatt noen fokus i høst (se årsplanen):

Inkluderende leke og læringsmiljø: Vi har hatt fokus på felles opplevelser. Det gir oss ting å snakke om og inspirasjon til felles lek. Vi har sunget, hørt eventyr, lekt med biler, studert naturen og mer. Vi deler oss i grupper inne og ute for at barna skal få ro til å leke, her legger vi tilrette for at vennskapsrelasjoner skal utvikle seg. Alle skal ha noen å leke med og føle seg som en viktig del av gruppen.

Lek: Vi har lagt til rette for lek med ulike kjøretøy: brannbil, politibil, båt, søppelbil, lastebil og lignende. Vi har startet samlingen litt tidligere enn kl 9 for at barna får mer tid til å leke på formiddagen mellom frokost og lunsj. 

Den gode samtalen:Vi har satt i gang samtaler og hatt fokus på å snakke om det vi gjør, det vi ser og det barna er interessert i. Da lærer barn best språk. Vi har blant annet snakket om fugler som flyr forbi, katter vi ser utenfor, fly på himmelen, snø i luften og på bakken, at mamma er på jobb, hvem som eier hvilke sko, krøllete hår, at det er fint å hjelpe hverandre, om å sitte på potte, tiss og bæsj, Kina og kino, Apa og Elfi, sovetid og mye mye mer…

Musikk: Vi har innført sanger som hjelper oss i overganger som ryddetid og vaske hender. Overgangene flyter bedre og er mer oversiktlige for barna, og det skaper trygghet og glede. Barna tar selv initiativ til å synge sangene nå som det har blitt en del av rutinen.

Vi fortsetter med dette samtidig som vi setter oss nye mål og innfører nye rutiner for å få en bedre hverdag for alle på Lyngtua.

22. februar er det karneval i barnehagen der vi kler oss ut.