Månedsbrev Eikenøtta

Her kan dere lese litt om hva vi er opptatt av på avdelingen i løpet av året. Siden vil bli oppdatert en gang i måneden med nyheter, barnas interesser og ulike aktiviteter.

JUNI 2021 

Da var endelig sommeren i gang for fullt og Juni startet med ett pang. 
Ekorn og marihøner hadde besøk av de fra Granåsen som skal begynne på Eikenøtta til høsten en hel uke, mens skogsmus hadde skogsmusuke. 

Det var veldig spennende å få besøk av de nye som skal komme over til Eikenøtta og det va skikkelig gøy å leke sammen med de! Det var stort fokus på å bli kjent, og gjøre de nye barna fra granåsen kjent med avdelingen og rutinene. Vi koste oss veldig og det var veldig gøy for barna å få kjenne på fadderrollen. 

Skogsmus startet uken med å ha et teamsmøte med noen elever fra Skadberg skole. De fikk spør spørsmål om hvordan det er på skolen og hva de gjør på skolen. Vi var også på tur til ormen lange, der badet vi, fant mange krabber og grillet pølser og hamburger. Vi var også på tur til skolen hvor vi fikk komme inn å se hele skolen og til og med treffe rektor! Det var ekstra spennende å se klasserom, hvor vi så noen kjente ansikt som vinket til oss :o) Vi hadde også skogs-bingo og var på kutoppen. Skogsmus-uka ble avsluttet med overnatting, ukas store høydepunkt. Barna møtte opp i barnehagen og fikk valgt seg en plass og funnet seg tilrette. Så var det tid for Cowboy-gryte, disco og snop. Vi hadde det helt supert. Så var det leggetid, og barna stellet seg og pusset tenner, og hoppet i seng. Noen sovnet senere enn andre, men alle sov godt gjennom natten! Vi hadde det supert på overnatting. 

  
  

Senere i Juni gikk turen til Soma gård. Barna er alltid kjempe gira og med en gang bussen kommer er det glede og latter på avdelingen. Vi hoppet på bussen og kom oss avgårde. Denne gangen hadde vi HELE Soma gård for oss selv og det var supergøy! Ved ankomst var allerede barna over hele plassen og det var så mye gøy å se og gjøre at de visste ikke helt hvor de skulle starte! Vi så på alle dyrene, hoppet på trampoliner og hoppeslott, rutsjet på STORE rutsjebaner, slengte oss i slengdissa og koste oss hele dagen! Vi spiste pølser, drakk saft og fikk is og lekte litt til etterpå før det var på tide og komme seg tilbake til barnehagen. Da vi kom tilbake var det en sliten gjeng som trengte en rolig ettermiddag. Vi koste oss resten av dagen inne med rolige aktiviteter. 

 
 
 

Ellers har vi fått besøk av store maskiner og jobbemenn som er voldsomt spennende. Vi er i gang med nybygg i barnehagen og barna følger godt med på alt som skjer. 

I uke 25 og 26 hadde vi glad-mat uke i barnehagen, og vi hadde matretter fra flere land. Vi har hatt vårruller og nudler fra Thailand, Danske pølser, Samosa fra Etiopia og en skikkelig god English breakfast. 

 

 

Vi gleder oss masse til nytt barnehageår og ønsker alle skogsmus masse lykke til på skolen. Det blir spennende! 

GOD SOMMER FRA ALLE OSS PÅ EIKENØTTA! 

 

 

MAI 2021 

Da var vi plutselig i Mai over og vi har hatt en super mai måned. Vi har lekt mye med magneter, i familiekroken, perlet og kost oss masse ute, både i barnehagen og på tur.

 

 

Løvetannen har vært i full blomst og barna har kost seg med de. De har laget sandkaker med løvetann som pynt, laget store blomsterbuketter og kranser.  

Vi har også funnet mange rare innsekter, som er veldi fasinerende for barna. 

  

Vi har også forberedt oss til 17. Mai feiring i barnehagen - vi malte sommerbilder, lagte 17. Mai hjerter av formingsmasse og ett stort hjerte av kongler. Vi gikk på tur og plukket maaaange kongler, og så malte vi alle konglene i rødt, hvitt og blått før vi satt det sammen. Det ble så fint! 


 

Så var det endelig 17. Mai feiring i barnehagen. Vi gikk i tog rundt barnehagen og sang og koste oss skikkelig. Etter toget var det tid for leker i barnehagen. Vi hadde eggeløp (med stein :o), kappløp, sekkeløp, ansiktsmaling m.m og koste oss med pølse og is til lunsj. nam nam

  

SKADBERG BARNEHAGE, HEI HEI HEI! INGEN BARNEHAGE ER SOM DEG! HEEEI!!

 

 APRIL 2021
 

April startet med ett pang og vi har kost oss skikkelig med nydelige dager ute, med en god forsmak på sommeren. Vi har vært mye på tur, og barna har vært knallgode til å gå langt på flere turer. Vi har vært på flere turer i nærområdet. Skogsmus har vært på tur til skolegården. Ann Emilie og Tina hadde med seg halve gruppen til Solatoppen og i slutten av April gikk vi på en laaang tur til Randi! 

  

Onsdag 14. April var det hele Rogaland rydder, og vi var ute og plukket søppel. Barna var kjempeflinke og vi fant masse søppel, til tross for at det ikke var lenge siden vi var ute å plukket sist. Barna har øyne for detaljer, og finner de minste plastbitene som finnes, langt inni buskene :D

  

Vi avsluttet turen med å leke litt på steinene oppe med grusbanen, det var kjempegøy! Vi hoppet fra ett  steingjerde, for noen var det en lett oppgave, mens andre trengte en hånd og holde i. Med litt øvelse og litt motivasjon fra voksne og barn hoppet til slutt alle alene. 

Våren byr på mye kjekt, barna er veldi opptatt av å samle løvetann, og lager store buketter. Vi har også funnet mange småkryp (og noen ganske store :o) som har våknet opp fra vinderdvalen. Vi har funnet frem innsektsglass med forstørrelsesglass på slik at vi kan se innsektene i hver minste detalj. Vi fant blant annet en STOR bille, som var svart med rosa detaljer på. Den var skikkelig stilig, og barna viste den stolt frem til alle voksne og barn. 

  

 

Monica er godt i gang med å lage familieportrett til familiekroken. Kreativ som hun er ble det paspaturbilder av barna. Hun tegnet først omrisset av barnas sideprofil, så skisser hun inn skygger, hår etc. etterpå. Barna ser seg selv fra en annen side en de normalt gjør i speilet, noe som er ganske spennende :) 

 

  

 

Vi har også sådd agurk, reddik og gressløk, som er godt i gang med å spire. Barna er kjempenyskjerrige og er borte å kikker på de hver dag. Barna syns at reddiken er litt treg, som ikke har kommet opp enda:) Når alt er klart, skal vi smake og bruke det i maten :) 

 

  

 

 

Vi har også hatt fellessamling ute: Så kom endelig dagen vi hadde gledet oss til. Siste fredag i April gikk vi den lange turen til huset til Randi, som vi savner så mye. Randi bor nesten helt i enden av Sandesletta, så vi hadde en lang tur foran oss, og allerede ved Skadberg skole begynte barna å spørre om vi var fremme :D Men, de var KNALLGODE og gikk den lange veien helt bort. Da vi kom til Randi var det så kjekt å se henne igjen! Vi ga henne mange gode klemmer og koste masse med hundene hennes Rico og Timmy! Randi hadde laget pølser og saft til oss, og det smakte kjempegodt etter den lange turen. Etterpå lekte vi i den store hagen hennes med hundene, så på fiskene hennes og koste oss skikkelig. 

 

For en stund siden pantet vi alle panteflaskene til barnehagen, og vi endte opp med ganske mange kroner. Vicci fortalte i samling at for pengene skulle vi kjøpe en gave til Randi, og hun ville gjerne at barna skulle komme med forslag. Det kom inn mange fine forslag, blant annet: Blomster, lys, sjokolade, tegninger, perler etc. Det endte opp med at vi kjøpte et nydelig luktelys, en drikkeflaske, en fin blomst og melkehjerter. Barna hadde også tegnet mange fine tegninger og perlet mye fint til henne. Vi laget også en avis til henne om hva vi hadde gjort den siste tiden her i barnehagen. Randi ble kjempeglad og rørt for gaven, og var kjempetakknemlig. 

 

Veien tilbake skulle vise seg og ikke være like lett som veien bort. Det var mange trøtte bein og barna fikk sitte i tvilling-vogn og skuldre etter tur. MEN, alle kom seg tilbake til barnehagen, og det var mange slitne barn denne fredags ettermiddagen :o) Men alt i alt var det en NYDELIG tur, og vi hadde det så kjekt sammen med Randi. 

Ellers er vi gått i gang med 17. Mai forberedelser og gleder oss masse til å se hva Mai bringer oss!:) 

 

 

MARS 2021

I Mars har vi hatt fokus på følelser, vi har snakket om hvilke følelser vi kan føle på og lest bøker som handler om gleding. Vi laget også noen plakater som vi kunne se på og snakke om :) 

 

 

9. Mars var det barnehagedagen, og temaet var ``små steg for kloden``. Vi snakket om hva søppel gjør med naturen, og var ute å plukket MASSE søppel. Alle var kjempeflinke og fant masse søppel, og vi endte opp med 4 store poser med plastikk, flasker, osv. 

Vi har også forberedt oss til påske, og vi laget påskekylling-potter av melkekartonger som vi sådde karse oppi. Det var veldi spennende å se karsen vokse. Vi snakket om at karsen trengte masse lys for å vokse, så vi fant ut at det var best de sto i vinduet. Ellers laget vi også påskeharer og kyllinger av formingsmasse. Dette var kjempegøy. 

 

I slutten av mars hadde vi påskefest i barnehagen. Vi fikk plutselig et besøk av en påskehare som hoppet rundt på lekeplassen. Noen syntes det var litt skummelt, og noen syns at det var kjempegøy! Vi så at påskeharen la noe oppi postkassen til barnehagen, så vicci og noen barn løp opp for å se. 

  

.. og jammen hadde han lagt igjen ett brev til oss. Her hadde han lagt en påskerebus til oss, og vi måtte løpe rundt på hele uteområdet til barnehagen for å finne skatten han hadde gjemt. Bak på toget, bak buskene, gjennom tunellen, rundt lavoen.. og til og med klatre opp i treet for å finne ett hint. Til slutt sendte påskeharen oss til sandkassen, hvor vi måtte grave etter skatten. Det var litt vanskelig å finne den, men plutselig dukket det en pose opp. 

 

... og inni posen lå et KJEMPESTORT påskeegg. Vi satte oss ned for å åpne påskeeget, men den tøysete påskeharen hadde lurt oss, og inni påskeegget var det ingen skatt. Vi måtte fortsette å lete, og til slutt fant vi skatten oppi baggen til ett av barna... og der var en hel haug med kvikklunsj! Nam nam. Vi koste oss resten av dagen inne på avdelingen med ansiktsmaling, perling av påskeegg og andre aktiviteter. Til lunsj spiste vi pølselapskaus. 

Ellers har vi vært mye ute, hatt perledilla, lest mange bøker og tegnet mange fine tegninger. 

     

   

 

Februar 2021

I februar var vi så heldige at vi fikk mye snø som ble utnyttet godt. Vi koste oss veldig, og det ble mye aking både i nærområdet og her i barnehagen. De fleste dagene var det nydelig vær med sol og lite vind, og selv om det va kaldt kledde vi oss godt slik at vi kunne nyte dagene ute. 

 

Siden det var så kaldt, lagte hjemmelaget softis ute. Vi brukte: fløte, melk, vaniljesukker, sukker, frysepose, isbiter og MASSE salt. :) vi fylte blandingen med melk og sukker oppi en frysepose, knyttet den godt igjen, og la den oppi en stor pose som vi hadde is og masse salt oppi... så ristet vi til krampen tok oss :) Alle fikk prøve å riste på den kalde posen, og til slutt fikk vi nydelig softis som smakte kjempegodt! 

 
 

Hvert år har vi karneval og barna gleder seg alltid mye, og i år som alltid var den supermange flotte prinsesser, dyr, superhelter osv. Vi startet dagen med en fellessamling sammen med Granåsen hvor vi blant annet jaktet på skatten i sekken :) Skogsmus fikk lov til å slå hver sin tur på pinjataen og alle var veldig spente på hva som skjulte seg inni :) 


Til slutt åpnet skatten seg, og ut falt det nydelig sjokolade og rosiner! Nam nam. Resten av dagen var vi avdelingsvis, og vi koste oss med ansiktsmaling, disco og lek. Til lunsj hadde vi pølser. En supervellykket dag! 

 

Januar 2021

Januar startet råflott og vi fikk flere dager med frost og snø som vi utnyttet til de fulle. Vi er så heldige at vi har en stor akebakke rett i nærheten av barnehagen som vi benyttet oss av flere ganger i uken. Her hadde vi med oss rumpebrett og en matte som vi kunne renne på. Det gikk kanon fort og barna rant både alene og flere sammen. Det beste med slike dager er å høre rungende barnelatter som glemmer alt rundt seg og bare er i nuet. 

   

Det var ikke like mye snø i begynnelsen av januar som litt senere, men jammen måtte vi ake allikevel. Og tro det eller ei, det gikk fort ned bakken.

  

MEN så var vi så heldige at det kom ett skikkelig snøvær en dag vi var på tur. Vi hadde det så kjekt at vi glemte helt tid og sted. Det var litt glatt i bakken så utfordringen var å komme seg opp. Men barna viser evne til å samarbeide og hjelpe hverandre til å klare ting selv. 

vi tenkte jo også at barnehagen trengte sin egen snømann. Så team 2 laget snømann rett ved vår lille akebakke. Den fikk gulrot til nese, steiner til munn og øyne og greiner til armer. Jammen jobbet de lenge på denne. 

 

Ellers har vi hatt noen koselige timer inne også. Da har vi brukt familiekroken, lekt med magneter og spilt spill/puslespill. Vi elsker musikk på Eikenøtta så det går aldri en dag uten musikk og danseleken. 

Spesielt i denne tiden hvor det er lenge mørkt om dagene har vi hatt avslapning med enten halve teamet eller hele avdelingen. Vi bruker en spilleliste som heter "baby sleep" på spotify og av og til spiller de voksne også på gitar. Barna finner tepper, madrasser og puter og legger seg godt tilrette på gulvet. De deler alltid med hverandre og alle skal få plass under ett teppe. 

 

 

 

 

 

 

August 2020

Velkommen til nytt barnehageår 

Vi er allerede godt i gang med september, men her kommer en liten oppdatering på hva vi har hatt fokus på i august.

Nye barn og foreldre er i gang på ny avdeling og noen i helt ny barnehage. I denne tilvenningsperioden har vi hatt fokus på å bli kjent, hverdagsrutiner og lek. Vi har baksiden som vårt uteområdet og dette fungerer veldig godt for små og store. Området er godt avgrenset og vi har mange muligheter for god lek og gode samtaler. Barna blir levert og hentet på samme sted og er trygge på området vårt. 

      

                         

Her kan vi leke i buskene, plukkebær og frukt og samle massevis av snegler. Vi graver i jorden, leker på toget og finner på masse kjekke ting.

Inne har vi hatt fokus på å bli kjent med rommet, lekene og rutiner i forhold til samling, lek og måltider.

    

Barna har blitt delt i to team: Team 1 og Team 2, 2 dager i uken deler vi barna i aldersdelte grupper. Vi deler på å være ute/på tur eller å være inne på formiddagen. Mindre grupper gjør at vi har bedre ovversikt, barna leker godt sammen og mindre konflikter.

Vi har allerede begynt å gå litt kortere turer slik at vi får litt mer varisasjon i lekeområdet. Da går vi til plasser i nærheten som byr på ulendtterreng, skog og klatre muligheter. Barna får utfordre seg grovmotorisk, noe som alle trenger i løpet av uken.

Ellers er det fortsatt viktig at vi tenker på smittevern i hente/bringe situasjon, at barna vasker hender når de kommer slik at vi alle kan holde oss friske. For at vi på avdelingen skal kunne gi alle barna det de har behov for trenger vi at dere som foreldre gjør deres del av jobben. Alle må ha yttertøy etter været på seg når de blir levert og levering og hente tider blir overhold slik at våre ressurser blir brukt på best mulig måte. Vi vet at det kan være mye å tenke på, men deres bidrag i denne dugnaden er viktig for barnas hverdag her i barnehagen.

 

Mai 2020

Nå når vi nærmer oss slutten på mai har vi fortsatt litt andre rutiner og mindre grupper. Vi har stort sett hatt fint vær og muligheter til å ha lange turer. På dager med litt mer nedbør har vi hatt med oss lavvoen. Det har vært så koselig å sitte inne og høre på lydene utenfor. I forbindelse med 17. mai har vi satset på å lage den så normal som mulig. Vi har pyntet opp avdelingen med det vi har laget. Vi har malt flagg og laget blomster i rødt, hvit og blått, og hengt det på veggen. Vi har også laget en plakat med føttene og hendene ”Vi går sammen” som symboliserer at vi pleier å gå prøvetog før  17. Mai sammen med hele barnehagen, og at vi står sammen i en litt annerledes tid. Da vi var på tur, hentet vi og spikket oss pinner slik at vi kunne lage flagg i barnehagen. Vi tegnet på ark med fargene fra flagget og stiftet de på flagget. Så gikk vi i tog på avdelingen å sang ”Alle fugler”, ”Ja, vi elsker” og ”Tenk at nå er dagen her” for full hals. Fredag 15.mai hadde vi en liten markering i barnehagen med pølser, is og 17.mai sanger.

   

 

Barn, foresatte og personalet tilpasset seg fort det ny regler og annerledes dager. Både store og små koste seg med rolige dager og mye tid sammen.  Vi dro lasset sammen og gjorde at dagene ble fylt og minnerike opplevelser.

   

 

 

April 2020

20.april fikk vi endelig komme tilbake til barnehagen. Store og små var spente på å møte hverandre igjen. Vi hadde fått litt nye regler og dagene ble litt annerledes, men vi hadde det så kjekt sammen. Gruppene var mindre en vanlig og vi måtte være strengere på leker og lekekamerater, men vi var så glade for og endelig å være sammen. Det fine nærområdet rundt barnehagen ble godt brukt til turer for hele barnehagen. Vi har hatt med oss eventyr, bøker og litt leker på tur. Vi har gått på skattejakt, hatt avslapping i skogen og hatt samlingsstund med gitar og sang.

   

 

Siden vi bruker kroppene våre ekstra mye når vi er så mye ute, har vi hatt avslapning, selv når vi har vært på tur. Da har vi vært inne i lavvoen, men også ligget på tepper og gresset ute i naturen. Vi har lyttet etter fugler, vind i trærne og biler som kjørte langt borte, hørt på rolig musikk og hatt samlingsstunder med forskjellige eventyr.

 

 

 

 

 

Mars 2020

Mars ble en veldig annerledes måned her i barnehagen. 12.mars fikk vi beskjed om at barnehagen måtte stenge og at alle måtte ta med seg alt hjem. Vi viste ingenting om hvor lenge dette skulle vare og om hva som ville skje videre. I løpet av mars satte vi opp en facebook side der vi kunne holde noe kontakt med hverandre via innspilte filmer. Elisabeth fra Eikenøtta leste ”den kjedelige boken” og hadde noen påskesamlinger. Victoria fra Eikenøtta lagde eksperimenter med farger og Liv Marit fra Furustubben spilte for oss på kornett.  Rett før påske sendte alle i personalet ut en liten påskehilsen til hele gjengen. Tilbakemeldinger fra foresatte og barn viser at dette ble godt tatt i mot og mange hadde sett filmene flere ganger. Vi kunne på denne måten ha litt kontakt med hverandre i en veldig annerledes tid. Alle barna fikk tilbud om videosamtaler der de kunne snakke med og se en voksen fra barnehagen som de kjente. Dette var en viktig del av å holde kontakten og for å gi barna en bedre start når barnehagen åpnet igjen.

 

   

 

 

Februar 2020

Da er februar nesten over og vi har fortsatt ikke fått noe snø. Vi hadde en dag og to med litt mye rim på bakken og det utnyttet vi så godt vi kunne. Det ble aking på rompebrett på frossent gress.

Vennskap og felleskap(rammeplan for barnehager)

I barnehagen skal alle barn kunne erfare å være betydningsfulle for fellesskapet og å være i positivt samspill med barn og voksne.

 Det har vært mye fin lek på avdelingen etter vi byttet ut og ryddet opp i litt leker. De nye lekesonene fungerer veldig bra og leken har fått en fin flyt. Barna spør fortsatt etter tegnesakene, men vi er litt mer bevisst på når vi tar det frem og hvor lenge de får sitte med bordet. Dette gjør vi fordi vi ser at leken er så god uten tegning og for å utfordre de som trenger det. 

Vi har fått besøk av Øyvind, en afrikansk kjempesnegle. Han skal være hos oss en stund, men vi vet ikke helt hvor lenge han blir. Han bor i en boks med lokk på avdelingen og der virker det som han trives godt. Barna er med på å passe på at Øyvind har nok mat og drikke og at han har det bra hos oss.

 

Skogsmus

Endelig kom dagen da vi skulle på skolebesøk. Det var stor stas å få komme inn i klasserommet og hilse på læreren. Vi fikk sitte på pultene og vi måtte rekke opp hånden når vi hadde spørsmål. Etter på var vi på Sfo, der fikk vi leke litt. I slutten av februar fikk vi besøk av 1.klassingene som hadde gikk her i barnehagen hos oss i fjor.

 

Marihøner

Vi er godt i gang med 4 års bilde og flere har allerede fått tegningen sin opp på lerret. Vi har snakket mye om at vi er like, men allikevel forskjellige. Vi fant en rull med ark som vi kunne bruke til å tegne oss selv på.

 

Ekorn

Det fungerer så godt når vi deler oss i mindre grupper på innedagen. Vi er så heldige at vi har begge avdelingen(furu og eik) til rådighet på hver mandag. Dette gjør at vi voksne kan ha full fokus på barna og leken. Det er også flere muligheter til å sette i gang andre aktiviteter som maling.

 

Den store finalen for februar var karnevalet. Dagen raste avgårde som bare sånne dager gjør. Store og små hadde tatt på seg flotte kostymer og sitt aller beste humør. Det ble både pølser, katta i sekken og ansiktsmaling.

 

 

 

Januar 2020

 

Etter adventstid og juleferie er vi nå tilbake til faste aktiviteter og planer på avdelingen.  Mandager går Marihøner og skogsmus på tur, Ekorn er sammen med Furu på avdelingene. Torsdag og torsdag er teamdag og fredager er Ekorn på tur.

Lek(rammeplan for barnehager)

Barnehagen skal bidra til at barna får felles erfaringer som grunnlag for lek og legge til rette for utvikling av leketema

Vi har sett at mange av barna er interessert i dyrene på avdelingen og har brukt det som utgangspunkt for å velge oss et eventyr som vi har lyst til å jobbe med fremover. Eventyret om Skinnvotten har mange forskjellige dyr og er også et godt utgangspunkt for å snakke om inkludering. Barna har allerede inkludert eventyret i leken og vi ser at dette er et positivt tilskudd. Her kan alle bidra uansett alder og språk. De kjenner til historien, vet hva som skal skje og hva som er forventet.

   

Vi har hatt en liten opprydding og ommøblering på avdelingen. Vi har sett en negativ utvikling rundt tegnebordet og har for en tid fremover bestemt at vi legger vekk tegnesakene . Dette har ført til at barna må finne andre aktiviteter å bryne seg på. Flere ganger ser vi at barna finner frem spill og inviterer andre til å bli med. De venter på tur, lytter til hverandre og øver seg på ”tap og vinn med samme sinn”

Vi har også hatt fokus på å lytte til hverandre og vente på at andre skal få snakke ferdig.  Hvordan kan vi koble oss på en samtale eller lek med å finne et fellesfokus? Hvordan kan jeg bidra inn i denne leken? Hva kan jeg ta med inn i leken?

 Skogsmus

Hage til mage har vært på besøk og vi har fått lage ulike retter med sjømat som utgangspunkt. Alle fikk prøve seg og bidra til å lage maten. Etter på er det enda mer spennende å smake på den maten vi har bidratt til å lage selv.

 

Marihøner

Siden høsten har vi hatt med oss en bok om et pinnsvin på tur, men nå var alle enige om at vi måtte finne en ny bok. Vi dro på tur til biblioteket.

 

Ekorn

Vi har begynt å dele oss i mindre grupper på tvers av avdelingene(furu og eik). Heldigvis har vi hele furu og eik tilgjengelig så vi kan fordele oss på. Fokuset har vært å inkludere alle i en lek der voksne er til sted som gode støtte spillere og et godt fang.

 

 

 

Desember 2019

 

Godt nytt år!

 Her kommer et lite tilbakeblikk fra desember.

 

Etikk, religion og filosofi (rammeplan for barnehager)

Personalet i barnehagen skal formidle fortellinger og skape rom for barnas opplevelser, samtaler, erfaringer og tanker om religion, livssyn, etikk og eksistensielle temaer.

 

Denne måneden legger vi vekk alle faste planer. Det er mye som skjer i desember og mange spente barn. Vi prøver å skape en balanse mellom mange nye inntrykk, god jule stemning og tid for å roe ned.

Hver mandag møtes vi til fellessamling inne på furu. Vi tenner lys, synger og får høre litt om juleevangeliet. Vi undrer oss sammen over dette med Jesusbarnet, Maria, Josef, engler og de tre visemenn. Hva er en visemann? Hvem var far til Jesus?  Inni mellom lurer vi litt på hvor nissen kommer inn i dette og om han finnes på ekte. Hvordan klarer han å levere pakker til alle barna? Er han skummel? Kommer han i barnehagen?

Vi teller ned dagene til jul med julekalender der alle er så tålmodige og venter på sin tur til å få sitt eget pepperkakehjerte.

 

Vi har vært i kirken. Der dramatiserte de litt fra juleevangeliet, og vi fikk se på "jesusbarnet"

 

  

En dag hadde vi kino inne på furu. Vi så filmen om "Julenissen og Snekker Andersen" og vi koste oss med julebaksten som vi selv hadde lagd.

     

Fredag 13 desember gikk hele skogsmusgruppen i Luciatog

   

Endelig kom dagen da vi skulle ha nissefest og selveste Nissen kom på besøk i barnehagen.

 

 

Vi laget julegaver som vi skal glede noen vi er glad i med. Vi bruker både gull og glitter og de pakkes inn med julepapir.

 

Barna har snakket mye om hva de gleder seg til med jul, hva de skal spise, hvor de skal være og hva de ønsker seg fra nissen.

Da vi dro til konserthuset for å gå på julekonsert var alle super klar. Vi hadde øvd på sangene og den vi kunne best var "jule nissen gleder seg til jul". 

Hele Eikenøtta var propp full av julestemning da vi kom til slutten av desember og det nærmet seg julefeire. Heldigvis fikk vi også tid til å leke masse både ute og inne også i desember.

   

 

 

 

November 2019

 

 

Det flotte høstværet har fortsatt å gi oss mange fine dager i november.
Vi har hatt turer i skogen både med team og aldersgrupper.
     
 
 
Kommunikasjon, språk og tekst(rammeplan for barnehager)
”I barnehagen skal barna få mulighet til å erfare ulike formidlingsmåter av tekster og fortellinger, som kilde til estetiske opplevelser, kunnskap, refleksjon og møter med språk og kultur.”
 
Vi har brukt en del tid på å bli kjent med sanger og figurer fra ”Folk og røvere i Kardemommeby” og ”Dyrene i hakkebakkeskogen” siden vi var så heldige å få dra på forestilling og kino. Sangene og figurene til Torbjørn Egner fenger barna fortsatt og har mye bra budskap.
   
 
 
 
Vi ser at barna koser seg med sangene og at leken blir preget av de ulike figurene som kommer fra fortellingen. Både ute og inne kan vi høre at Mikkel Rev skal ta Klatremus og at bestemor skogmus flyr til værs med paraplyen sin. For noen er de 3 røverne skumle, men vi lurer også litt på hva en røver egentlig er.
 
 
 
 
 
Allerede i slutten av november var vi i gang med forberedelser til jul. Vi lagde pepperkakehjerter og pyntet dem slik at kalenderen på avdelingen skulle være klar til 1.desember.
 
   
 

 

 

Oktober 2019

 

I oktober har vi virkelig fått kjenne på høsten. På tur har vi sett at bladene har skiftet farge, det har vært rim i gresset og det begynner å bli mørkere og kaldere ute.

 

Vi har hatt mange fine turer ute i den fargerike naturen, vi har tatt med oss blader hjem og lagd høstbilder og vi har sett på forandringer som skjer rundt oss.

 

   

Vi brukte også mye tid på det som skulle skje i slutten av måneden, nemlig samholds kafé. Vi fikk høre om fadderbarna våre og om hvordan de hadde det nå, og hvordan ikke alle har det likt som oss her i Skadberg.Til den store dagen lagde vi armbånd av perler som vi skulle gi en venn på furustubben.  På selve dagen var barnehagen fult av spente store og små som koste seg med lapskaus og kaker. Det var veldig kjekt å se at så mange hadde tatt seg tid til å komme innom i barnehagen og dele denne dagen med oss. Vi ser at barna gleder seg til denne dagen og at det er ekstra stas å få ”besøk”.

 

 

I uke 42 hadde vi trafikkuke. Da lærte vi litt om hvordan vi skal oppføre oss i trafikken, litt om de forskjellige skiltene vi ser rundt barnehagen og vi snakket mye om hvor viktig det er med refleks. Vi hadde også en dag der vi vasket sykler, for lek med vann blir aldri kjedelig. Høydepunktet denne uken er refleksdagen.  Da har alle med seg reflekser hjemmefra og vi tester om de virker ute i vognskuret. Det er både spennende og skummelt når det blir helt mørkt.

   

 

Helt tilslutt i oktober kom den dagen barna snakket mest om nemlig Halloween. Dett er en dag som barna gleder seg til å feire hjemme, men vi var så heldige å få komme i hagen til noen som virkelig hadde gjort seg flid med dekoreringen.

   

 

 

 

September 2019

 

Nå er vi kommet til siste dag i september og her kommer en liten oppdatering på hvordan denne måneden har vært. Vi er i gang med grupper, turer og andre hverdagsrutiner her i barnehagen, barn og voksne har funnet sine plasser og overgangene glir nesten av seg selv.

 

Fokus for september har vært tilvenning, inkludering og lek. Dagene har vært preget av at vi setter av mye tid til lek, at vi voksne er tilstede og støtter barna i deres lek og daglige aktiviteter.

 

HMs – uke:

 

Vi hadde to brannøvelser, en varslet og en uvarslet. ”Henry” kom innom og lærte oss litt om første hjelp og vi hadde en bamsesykehus rundt omkring i hele barnehagen.

  

 

Skogsmus har hatt besøk av ”hage til mage”

 

 

Marihøner har vært på tur og samlet aroniabær som de lagde saft av.

  

 

Ekorn har brukt tidene på å bli kjent på avdelingen mens de andre er på tur. De storkoser seg når de får alle lekene for seg selv og god tumle plass. 

 

 

I slutten av september hadde vi foreldremøte der vi hadde en fin diskusjon rundt dette med inkludering og hvordan vi kan jobbe sammen rundt dette tema. Vi takker for oppmøtet og kjempe gode innspill.

 

Nytt barnehage år 2019

 

Vi er godt i gang med nytt barnehage år. Store og små har blitt bedre kjent på avdelingen, med hverandre og med nye rutiner. Vi har brukt tid på å skape en trygg og forutsigbar hverdag med lek i fokus.  

       

Noen dager kan det være litt trist å gå fra mamma og pappa, da stiller vi opp med et godt fang og rom for å bruke den tiden barnet trenger for å komme i gang med dagen. Det er ikke en god følelse å gå fra et gråtende barn, så ta gjerne en telefon til oss og hør hvordan det går.

Frokost i barnehagen er en god start for alle. Når vi har satt oss ned sammen retter vi fokus mot måltidet og det som skjer her og nå. Måltidet starter ca kl. 08.00 og avsluttes når vi er gode og mette.

For å kunne gi barna den nærheten og støtten de trenger ønsker vi voksne å være tett på og tilstede der barna leker. Dette gjør vi best når vi deler avdelingen i mindre grupper slik at det er bedre rom for ulike aktiviteter både inne og ute. Derfor er viktig å komme tidlig i gang med teamdager, turdager og aldersgrupper. Skogsmus, Marihøner og Ekorn (aldersgruppene) har fokus på ulike tema og aktiviteter som er tilpasset den ulike aldersgruppen. Alle faste aktivteter er i gang innen kl.10.

  

 

Juni 2019

Endelig var juni her og skogsmusgruppen gledet seg kjempe masse til overnatting i barnehagen. Dagen kunne ikke komme fort nok. Vi hadde laget oversikt over hvor mange dager det var igjen, og barna krysset ivrig ut dag etter dag.

Da barnehagen var over, og ettermiddagen nærmet seg møtte 16 barn ivrig opp med sekk/koffert/bag og en bamse i hånden, kjempe klar til å finne seg en soveplass på Furu. Foresatte var med inn å gjorde alt klart før de gikk. Vi hadde en samling hvor alle fikk presentere bamse/ting de hadde med seg. Vi lagde taco, lekte både ute og inne, hadde pysjamasdisko og mange gode samtaler og ikke minst mye lott og løye. Når alle hadde lagt seg hørte Vicci, Oddrun og Tina at noen av jentene spurte om de kunne få gi en klem til et annet barn. Det var greit sa Vicci og før vi visste ordet av det, gikk 16 barn rundt og klemte hverandre og sa god natt. Etter det sovnet de og sov jammen hele natten :) Det var en trøtt gjeng vi vekket fredagsmorgning. Vi spiste frokost på pauserommet og etter det var det full gass inn på avdelingene sine. Det var en kjempe opplevelse som de kommer til å huske i lang lang tid.

    

Uken etter overnatting var det enda en kjekk ting som skulle skje for Skadberg barnehage. Vi tok turen til SOMA GÅRD :)

Vi leide buss, som oftest er det kjekkeste med hele turen vekk fra barnehagen. Men denne gang var det Soma gård som fylte forventingene til barna. Vi kom dit, heldigvis til fint vær. Noe regn kom etterhvert, men det gjorde ingenting. "friskt og godt" som ett av barna sa.

Vi sprang overalt i det vi slapp inn porten. Noen sparng rett bort til purka og grisungene, mens andre ned til traktorene som de kan kjøre på selv. Andre ned til trampolinen og lekeutstyret som ligger helt inners på gården. Vi var en del ganger inne hos de forskjellige fuglene. Og kan tro vi utfordret oss alle sammen da vi gikk inn til påfugl. Det var litt skummelt når den satt der på gjerdet, men vi gikk inn. Vi snakket om at det var viktig at fuglene fikk være i fred og at vi var rolige der inne.

Skogsmus var på en avslutningstur til Nærbø. Vi tok buss inn til byen, og toget videre til Nærbø. Det var skikkelig spennende, og det var ikke alle som hadde tatt tog før. Det var en far som kjørte toget til Nærbø og hjem igjen når vi skulle det. Når vi kom til Nærbø ble faren med oss og vi gikk opp til fugleparken. Her var vi blant flere typer fugler. Noen syns det var litt skummelt, men samtidig veldig spennende. Her også snakket vi om hvordan vi skulle være rundt fuglene som gitt fritt. Viktig at vi var rolige, gikk og ikke sprang og at fuglene fikk gå fritt. En av oss ble til og med bæsjet på når vi skulle gå for å spise lunsj.

 

 

 

Og ikke minst masse lykke til videre til de barna som skal begynne på skolen til høsten og som har begynt i en ny barnehage.

I sommer er det sommerbarnehage og vi har ulike temaer annenhver uke.

Med det ønsker vi dere en god sommer

 

Mai 2019

Mai var en måned med mye kjekke opplevelser. Vi feiret 17. Mai, fant ett fuglerede i lavvoen, planter ulike blomster og urter og fikk endelig låv til å begynne å klatre i trærne.

Etter langhelgen i begynnelsen av Mai fant vi noe som vi syns var suåer spennende. Vi fant nemlig ett fuglerede i lavvoen. Vi lurte på om det lå noe oppi der.. Så en voksen stilte seg forsiktig opp på en stubbe og tok ett bilde. Og jammen fikk vi se 5 flotte egg.

Vi undret oss over hvilke fugl som hadde lagt disse eggene. Plutselig var det ett barn som kom på at vi har en fuglebok på avdelingen. Han sprang inn for å hente den og kom tilbake med nesen i boken. Vi lette en stund før vi fant noen egg vi syns lignet på de vi hadde i lavvoen. Det var svarttrost.

Hver dag var vi å sjekket om de hadde det bra. Og for en stund var syklene innelåst i skuret slik at de skulle få ro.

En dag sent i Mai gikk vi inn i lavvoen etter det hadde vært helg. Da så vi noen fjær som stakk opp fra rede, og den voksne stilte seg igjen forsiktig opp på stubben, holdt avstand fra fuglene og tok ett bile. Vi snakket om hvor viktig det var å ikke ta på fuglene og forstyrre rede. Barna var enig i dette og var spente på hvordan fuglene så ut.

 

Vi sørget for at fugleungene fikk mye ro, slik at de kunne vokse å bli store nok til å fly. Men vi sjekket dem med jevne mellomrom slik at vi visste de hadde det bra.

Dette var det siste bilde vi tok før etter en helg de hadde fløyet av sted.

Vi studerte rede godt, og så at fuglemamma hadde brukt litt av hvert for å lage rede til eggene. Til og med plastikk og en slags kjettingsnor. Vi undret oss over hvorfor dette hadde havnet her. Og ungene hadde en god samtale om plastikk og søppel i naturen. De fikk med en gang lyst å plukke boss neste tur.

Vi har også hatt prøvetog, 16. mai sammen med Eventyrberget barnehage. Vi sang for full hals hele toget før vi gikk inn til Eventyrberget for å leke, spise pølser og is. Vi storkoste oss og de hadde lagt noen kjekke aktiviteter som vi kunne prøve oss på. Men det kjekkeste var å leke med lekeapperatene som vi ikke hadde i vår barnehage.

Endelig kom dagen hvor barna fikk beskjed om at nå var trærne store nok til å klatres i. Det var klatring til alle tider på dagen, og vi fant de i ulike høyder på treet.

Ellers har vi plantet og gjort det fint til 17. Mai feiring. Alle var med og tok jord oppi pottene og satte blomstene på plass.

Vi har også plantet urter. Vi plantet de først i melkekartonger for så og plante de over i større potter etterhvert. Vi plantet basilikum, persille og gressløk. I tillegg plantet vi lavendel og agurk.

Ellers var vi på mange kjekke turer sammen. Vi har brukt skogen en del og undrer oss over det meste vi finner der.

Skogsmus lagde taubane i skogen. Her gikk vi sammen to og to. En skulle balansere og den andre skulle støtte. Det gikk kjempe fint. Oddrun måtte bidra noe i midten da tauet var litt ustabilt.

 

Vi gikk helt på toppen i Eikeskogen den ene gangen og gikk nesten rett ned i hagen til ett av barna på skogsmusgruppa. Det syns vi var stas, og han lurte på om vi ikke kunne spise lunsj i gårdsrommet hans, og det gjorde vi.

Ellers har Mai vært den store ryddemåneden. Barna har bidratt og tatt med seg syklene bak og vært søppelbiler. De syklet søppelet ut porten og bort til kontaineren. Det som var mest spennende var når lastebilen kom for å hente kontaineren. Da stod vi ivrig og følte med.

Juni:

Sommeravslutning 13. Juni

April 2019

I April har vi begynt med noe nytt, avslapningsstund. I en halvtime hver dag legger vi oss ned på gulvet, skrur av lysene og slapper av til deilig klassisk musikk. Listen heter ”baby sleep” på spotify. Etter hvert masserer vi og kilder hverandre på ryggen. Ser at barna slapper godt av og det har stor innvirkning på resten av dagen.

  

Vi fikk besøk av noen som lagde ett kjempe kjekt show for oss ”fisken og plasten”. De hadde øvd mye på det de drev med, for de var gode. De balanserte på kun en tråd mens de danset, og snurret rundt i en tau. De fikk frem at det er alt for mye plast som ligger i naturen, og for fiskene så er ikke det bra. De lagde ett kjempe fint show for oss, og vi lo masse samtidig som det var noe alvor med det. De avsluttet showet med en sang alle barna kan ”baby hai/baby shark”.

 

 

Vi har også hatt påskesamling med presten og barna på skogsmusgruppa fikk være med på fortellingen. Vi sang sanger som vi på forhånd hadde øvd på ”mine hender er fulle av blomster”, ”på golgata” og ”hvem har skapt alle..”.

 

Fredagen før påsken fikk vi også besøk av selveste påskeharen. Påskeharen hadde sendt ut et brev til Eikenøtta som vi fant i postkassen. Vi måtte gjennom ett rebusløp rundt om i barnehagen før vi til slutt fant påskeegget nedgravd i sandkassen. Der oppi lå det APPELSINER. Før vi åpnet, sa barna ”jeg håper det ikke er gulrøtter denne gangen også”. Kan tro det var noen snurte barn. Vi koste oss med appelsinene i solsteiken, da vi plutselig fant ett brev i bunnen av egget. Der stod det at påskeharen hadde lurt oss! Der vi tørker klærne våre når det er vått, jo der ligger det en overraskelse. Våre to gode hjelpere den uken gikk sammen for å sjekke det ut. Og de fant det riktige innholdet som var sjokolade og rosiner. Etterpå hadde vi ansiktsmaling som var inspirert av påske og pølser til lunsj. Jeg fikk heldigvis hjelp av en knall god hjelper til å dele ut pølser til lunsj. ”Minikokken” på huset.

 

Alle kikker på påskeharen som tøyser med oss utforbi vinduet. Barna ler godt og det skapes mange gode samtaler rundt påskeharen i etterkant.

Påskeharen hoppet over gjerdet til ungenes store forbauselse, "det er ikke lov å hoppe over gjerdet" - gutt 4 år.

Vi leter over alt etter påskeegget. Påskeharen lurte oss rundt hele barnehagen, og fikk oss til å samarbeide gjennom flere oppgaver. Vi lurte på om kanskje påskeharen hadde gjemt påskeegget hos Ole Brumm i ole brumm treet.

  

 

I påskeegget denne gang hadde påskeharen lagt appelsiner!! Vi satt oss i solveggen og koste oss med appelsinene, før vi fant en lapp til hvor det sto at påskeharen hadde tøyset litt med oss. Og at det lå noe mer der hvor vi tørker klærne våre. Vi fant da sjokolade og rosiner inne i tørkeskapet.

Til lunsj hadde vi pølser, og jammen er det godt med en god hjelper som kan servere pølser i "kafeèn.

 

I påsken var det ikke så mange barn på Eikenøtta. Vi var sammen med 2 åringene fra Granåsen og var både inne og ute i det fine været. På onsdagen når det var halv dag startet vi dagen med en herlig påskefrokost alle avdelingene sammen. Vi prøvde å koke egg sammen med rødløk skall for å se hva som skjedde. Og vet dere hva, det ble gult! Etterpå hadde vi aktiviteter hvor vi brukte formingsmasse og andre kjekke ting for å lage høne, påskekylling, hare eller annet. Til lunsj kokte vi pølser på stormkjøkkenet før vi hadde mango is som vi hadde laget dagen før. Perfekt avslutning før påskeferien.


 

Vi ser endelig mange fine blomster som begynner å titte frem, og en av dem er løvetannen. Vi har vært og plukket en del på utsiden av barnehagen og laget blomsterkranser.

 

Vi er en del opptatt av bøker enda inne på Eikenøtta. Noen gutter ble veldig kreative og lagde sin egen lesekrok.

Rett før April var slutt gikk skogsmusgruppa fra Eikenøtta og Furustubben på tur opp til fotballbanen. Vi tok med oss rokkeringer og hadde samarbeidsleker. Dette var ganske lærerikt og barna fikk god erfaring med hvordan en kan samarbeide godt i sammen.

Datoer en må huske på i Mai:

2. og 3. Mai - planleggingsdager, barnehagen har stengt.

10. Mai - fotografering (HUSK, registrer dere)

16. Mai - prøvetog sammen med Eventyrberget barnehage. Mer informasjon kommer på avdelingene.

17. Mai - Norges nasjonaldag, barnehagen har stengt.

24. Mai - skogsmusgruppa (Eikenøtta og Furustubben) besøk til SFO og Skadberg skole. Info på ukesplan.

30. Mai - Kristi Himmelfartsdag, barnehagen har stengt (Gi beskjed i god tid dersom barnet skal ha fri 31. Mai)

 

Fokuset vårt denne måneden:

4 - åringene skal male "meg selv" bilde sitt.

Synger og øver på 17. Mai sanger (øv gjerne dere også :) )

- Ja vi elsker

- Tenk at nå er dagen her

- Alle fugler

- Sola er god

- Skadberg barnehage hei hei hei, ingen barnehage er som deg, Heeei

- Skadberg barnehage nøff nøff nøff, ingen barnehage er så tøff, Nøøff

- Skadberg barnehage mø mø mø, ingen barnehage er så sprø, Møøøø

 

Ellers så er vi enda opptatt av å bruke tålmodighet, og øve øve øve. Vi fortsetter da vi ser det har stor effekt på barnas hverdag :) Vi fortsetter også med ordet "stopp".

 

Mars 2019

Skogsmus har vært på vitenfabrikken og i regnbuekjemi rommet. Der fikk vi eksprementere med farger. I forkant og etterkant av vitenfabrikken hadde vi om regnbuen i barnehagen. Vi har gjort våre egne eksperiment, lest bøker om regnbuen og brukt maling/blyant for å lage regnbuen.

 

 

Før vi besøkte regnbuekjemi rommet gikk vi å så på alt på vitenfabrikken. Vi prøvde å få glasset til å knuse, men heller ikke denne gang klarte vi det.

Vi så på mye spennende. Vi så på ulike materiell som ble brukt før i tiden, skapninger som lever i havet og mer.


Vi prøvde også ut hvordan det var å jobbe i butikk, samtidig som vi øvde oss med bruk av penger. Hva skal du gi for matvarene, og hva får du igjen. Barna syns det var spennende hver gang de hadde handlet, og lurte alltid på hvor "mange" penger de fikk igjen. Noen prøvde seg også som kranfører. Her handlet det om samarbeid for å få alt på plass i hullene. Det var knall godt samarbeid mellom barna, og de måtte snakke sammen og bli enige.


Etter vi var på regnbuekjemi rommet inspirerte det oss til å gjøre ett eget eksperiment selv. Vi kjøpte inn skittles og gikk i gang.

Først la vi skittles helt med kanten på fatet. Etter det tok vi varmt vann (varmt fra vasken) og tømte over. Så var det bare å vente å se.

Vi følgte prosessen og tok bilder underveis. Vi pratet om hva som skjedde, og barna undret seg sammen.


Når det hadde truffet hverandre spurte vi barna hvilken farge det hadde blitt dersom vi hadde blandet dette. BRUN ropte de i kor. De lurte på om vi kunne prøve. Vi fant en gaffel og rørte forsiktig rundt.

Når vi begynte å blande endret barna seg noe. "det ble ikke brun, men rødbrun" var det flere som sa.

 

Etter skogsmus hadde gjort dette, ble også marihønene interessert i hva dette gikk i. Så de måtte prøve de også.

Ett annet eksperiment vi prøvde var å få farger opp i tomme glass. Vi plasserte fargene ut slik at det skulle bli regnbuen sine farger.

Etter vi hadde gjort dette klar, hadde vi kleenex papir oppi slik at fargen skulle blande seg i de tomme glassene.

Etter helgen sprang barna inn på kunstrommet for å se hvordan det var blitt

Vi syns det var skikkelig kult at det fungerte. Vi la merke til at i det glasset det skulle være oransje, var det mest rødt oppi. Vi bestemte oss for å ta ut kleenexen av den røde og ta ny fra den gule til den oransje for å se om dette halp, og det gjorde det.

Eksperimentet står enda inne på kunstrommet, for vi oppdaget nemlig at solen fordampet vannet som var oppi glassene. Og lurer på hvordan dette kommer til å se ut.

Inne på Eikenøtta har vi ellers hatt noe fokus på farger. Og teipet forskjellige fargeark på gulvet slik at barna kunne sortere legoklosser.

Vi har vært på mange kjekke turer i Mars, og bruk skog og mark som vi har rundt oss. Vi finner på mye kjekt, vi reiser med romskip, leker bukkene bruse som ikke skulle til seters, men på kino. Vi ønsker å gripe fatt i det som fenger barna, og dette jobber vi med hver dag.

"Bukkene bruse på vei til butikken for å kjøpe seg snop" og "Bukkene bruse på vei til kino for å se den nye legofilmen".

 

Vi liker godt å finne frem en bok sammen. Vi snakker om bildene, og noen leser til og med noen ord.

Vi har noen bøker inne på avdelingen som handler om fire dyr fra dyrehagen, Ville, Bambus, Rosa og Klara. Her om dagen fant vi ut at alle bøkene dannet ett eget bilde. Så kult å finne ut det. Vi begynte å sette sammen, og oppdaget at vi manglet en del. Så nå er vi på jakt på hele huset for å se etter bøkene som mangler.

Vi liker godt å være ute i alt slags vær. Vi finner masse rart sammen, og i det siste har vi funnet mange forskjellige typer insekter, spesielt marihøner.

 

Vi øver enda på tålmodighet sammen med barna, og ser at barna på Eikenøtta er blitt knall god til å øve og øve helt til de får det til. De samarbeider ofte, og er ikke redd for å spør hverandre om hjelp.

Vi skal også øve på ordet "STOPP" og hva det betyr.

 

Datoer å huske på i April:

Uke 14, 15 og 17 foreldresamtaler ekorn og marihøner.

11.04 samling regi sola kirke 9-10 torsdag

12.04 påskesamling 9-10

Påskeferie uke 16. Barnehagen åpen mandag, tirsdag og halve onsdag.

 

Februar 2019

I februar har vi gått flere turer, men også funnet på mye spennende i barnehagen, både ute og inne. En dag fant vi noe helt nytt. Forstørrelsesmatter. De satt vi foran fjeset vårt, og da ble vi dobbel, ja kanskje trippel så store i fjesene våre. Vi delte, slik at alle fikk prøve.

Vi har også sett hvordan det gikk da vi gravde elv i vannet. Vi lurte veldig på om vannet forsvant med en gang. Flere om gangen sprang med bøtter for å fylle oppi vann. Og jammen varte vannet en stund.

Vi har også funnet på egne leker. Da har vi brukt det vi fant i skuret. Her gjelder det å treffe oppi "kassene", men også på gjerdet og i treet. Reglene endret seg ofte etter som leken foregikk, men dette var noe som var i orden for de fire som var med i leken. Det var spennende å se om vi traff, og kan tro vi heiet på hverandre, og ikke minst klappet for de som fikk det til, men også for de som ikke fikk det til. "du fikk det nesten til, det klarer du neste gang"

 

Noen av oss som var på tur tok med seg noen dyr og vi fant på ulike eventyr og leker. Bukkene bruse med både sauer griser for eksempel. Vi lagde hus som de kunne bo i, og alle på tur var sammen i leken. Var annerledes å ta med leker fra barnehagen på tur, men kan tro vi hadde det gøy!

KARNEVAL

Endelig var det karneval, og vi hadde gledet oss helt siden januar! Alle kom kledd i kostymer. Vi var jo helt i hundre da vi først kom i barnehage, og klarte nesten ikke å sitte i ro til frokost. Vet dere hvem vi fikk besøk av før frokost da? En MINION.

Det var skikkelig gøy, og han danset og tøyste med oss.

 

Vi hadde fellessamling etter rfrokost hvor skogsmusene slo på "katta i sekken" som var et hjerte som vi hadde malt på forhånd. Da hadde vi malt den i alle regnbuens farger på den ene siden og fargene til flash og pikachu. 

 

Kan tro vi måtte slå mange ganger. Den var skikkelig vanskelig å slå hull i. Så Vicci måtte til slutt klippe hull i den, og da datt det masse SJOKOLADE ut :):)

Etter vi hadde kost oss med sjokolade var det tid for ansiktsmaling. Noen ville ha hjerte på kinnet, mens andre ville bli malt som batman, sommerfugl eller hello kitty. Og noen var til og med ett skjelett. De var litt skumle, men vi viste de var snille for de hadde så snill og god stemme.

 

Ellers har vi storkost oss inne på Eikenøtta. En ettermiddag var det to barn igjen, og de ville leke rødhette og ulven. Da fant de rød teppe til kappen, en kurv og en seng til bestemoren.

Vi har også hatt show i massevis. Både sangshow og forestillinger.

Ellers har vi funnet frem spill og flere kjekke leker vi har på avdelingen. Det som enda er kjekkest er magnetene. Vi bygger både fly, romskip, hus, ball og mye mer. Vi bruker fantasien vår, for det kan vi på Eikenøtta!

  

Vi fikk også ett lerret som var ødelagt av Inger Grete. Det pyntet vi med papir mosaikk i mange ulike farger. Inne på Eikenøtta har vi kjempe mange ponnier og vi hadde en god plan om hvordan den skulle se ut.

 

 

Vi fortsetter med å jobbe med tålmodighet og hjernen. Vi ser flere av barna bruker ordet, og jobber med sin egen tålmodighet. Vi har også mye fokus på undring, og overalt hvor vi er og går undrer vi oss over det vi finner. Noen ganger må vi også finne ipaden da ikke noen av oss vet.

 

Datoter å huske på i mars:

Foreldresamtaler skogsmus uke 10 og 11(egen liste i gangen)

Barnehagedagen 12. mars. (kom innom når dere henter resten av uken)

Vitenfabrikken for skogsmus 22. mars

Fellessamling 15. og 29 mars

 

Januar 2019

Nytt år og vi er kjempe klar for å finne på nye eventyr i barnehagen. Vi har brukt mye tid ute da vi har vært heldige å hatt litt snø. Da har vi funnet frem rumpebrett som vi har hatt inne i barnehagen, mens som vi også har tatt med oss på tur. Vi har utforsket ulike måter å renne på rumpebrettene. Noen barn har brukt de som snowboard, mens andre har ligget på magen, ryggen, sittet på knærne og rent flere sammen.

                         

                 

Det var så glatt noen ganger når vi gikk på tur at vi datt rett på rumpa flere ganger. Kan tro vi lo godt! Noen måtte rutsje ned, mens andre kavte seg opp ved hjelp av de andre barna. Det var skikkelig godt samarbeid.

Når vi er ute på tur finner vi også mange ting på veien som gjør at vi bruker god tid. Vi fant nemlig en isbelagt stor sølepytt. Her gitt vi på "skøyter" kjempe lenge. Og vi så nedi isen for å se gresset og steinene som lå igjen  under isen. Det var interessant å se, og vi lurte på hvorfor noen gresstrå enda var grønne når de lå under isen. Vi så også på mønsteret som var i isen.

  

På tur har vi funnet flere kjekke trær å klatre i. Vi har virkerlig øvd på balanse og brukt muskler da trærne var kjempe glatte å klatre i. I skogen har vi lett etter reven, men også funnet mange spennende ting i skogen. På trærne fant vi noe som lignet på kaviar?!

   

Her er vi på jakt etter reven som har vist seg borti buskene. Vi har sunget flere av sangene til Dyrene i Hakkebakkeskogen, og det var slik vi så reven. Desverre så fant vi han ikke.

Inne på Eikenøtta bruker vi mye fantasien vår. Og vi snakker mye om dette sammen, barn og voksne. Med fantasien kan vi se mye, og gjøre ting vi kanskje ikke klarer ellers. Som å fly, eller å være ett dyr. Viktig for oss at alle er inkludert, og at voksne er delaktige og tilstede i leken på det nivået barna har behov for.

 

Vi fant ett skattekart! Hvem har lagt dette igjen mon tro! vi undret og lurte på hvordan vi skulle gå frem. Vi lette lenge før den ene gutten sa: "tenk om det er hemmelig skrift, vi trenger noe som lyser!". Da sa den andre gutten til den voksne "Vi trenger en lommelykt, har vi det?" Vi fant en diger lommelykt å kikket etter hemmelige ledetråder. Plutselig var det flere som ville være med å lete. Jo mer øyne, jo større sjanse for at vi finne noe..

Vi må gå rundt hele barnehagen. Vi måtte se under bord, grave i sankassen å lete i busker.

Vi har funnet ut at vi kan ha show ute også, ikke bare inne. Da liker vi godt å rope "Hvem vil se på show". Barn og voksne samler seg til forestilling.

 

5 årsklubben begynte med svømming tidlig januar. Det var kjempe kjekt, og vi gleder oss til resten i februar og mars. For å komme til svømming så må vi ta bussen, og dette er ofte det kjekkeste med hele bussturen. Da leker vi "hvor mange busser ser vi fra barnehagen til svømmingen"

 

I januar har vi begynt å snakke en del om hjernen, og at når vi øver og øver helt til vi klarer noe nytt så blir det lagt nye hjerne"veier"baner. Dette er noe vi bruker i alle situasjoner, og barna snakker også om dette. Ser at de er mer motivert for å øve mer og mer, og ser mindre av barna som gir opp før de har prøvd en god del selv først. Vi hører også på en sang som heter "jeg er hjernen".

Noe vi øver oss på er å klatre i klatrestativet uten å trenge en dytt i rumpa. Vi øver oss på å bruke skarpe kniver til å skjære f. eks salat. Vi øver oss på å se hvor mye maling vi trenger på fatet når vi skal male, og hvilke redskaper vi bruker da. Vi øver oss på å være i lek sammen med flere, og å la andre få bestemme av og til. Og hvordan er det å tegne å klippe i tykk papp i forhold til å gjøre det samme på tynt ark?


 

 

 

Ting å huske på i februar:

Svømming: Hver tirsdag (ikke vinterferien)

KARNEVAL: 22. Februar.

Vinterferie: Uke 9 (gi beskjed dersom barnet skal ha fri)

 

Arbeidet vi fortsetter med/begynne med:

- Hjernen, øve øve øve.

- Samarbeid.

Vi ønsker å prøve å ha ett fokusord over en stund. Vi har begynt med tålmodighet. Vi setter ord på og snakker om hva tålmodighet er. Barna er med å undrer og setter ord på hva de mener er tålmodighet. Vi bruker ordet bevisst. "nå var du tålmodig".

Desember 2018

Desember kom endelig og barna hadde store forventninger til denne måneden. Vi hadde fellessamling hver dag hvor vi tente lyd, sang julesanger og fortalte korte historier om evangeliet.

"Når en pepperkakebaker, baker pepperkake baker"

Vi har også laget gode kakemenn og gode pepperkaker. Vi har spist masse godt i løpet av desember, og til varmmat har vi hatt nissegrøt :)

En av smågruppene som var på tur sammen med Monica, fant mange småpinner som de laget en stjerne av. Vi brukte tråd for å binde den sammen og sprayet den med gullspray. Senere hang vi den opp i vinduet på avdelingen som adventstjerne.

 

Vi fikk besøk av 1. klassingene som gikk i barnehagen vår i fjor! Vi gledet oss og tok i mot dem med det største smilet vi noen gang har gitt noen. Vi hoppet av glede og ville vise dem rundt på eikenøtta, selv om de sikkert visste hvordan alt så ut fra før. Noen ville leke inne, mens andre ville ut å springe. Før de kom hadde vi laget brev til de som vi gikk rundt for å levere. Var spennende å se om vi husket hvor de bodde :)

Hele avdelingen har vært i kirken for julegudstjeneste. Vi skulle ta buss! Og det er noe av det kjekkeste barna på Eikenøtta vet! Vi fikk høre fortellingen om Maria og Josef med dramatisering. Vi sang sanger og var med på dans. Barna var delaktige hele tiden og vi storkoste oss. På vei ut fikk vi hver sin pepperkake :) Noen stappet den i lommen for de ville spare på, mens andre koste seg med pepperkaken med en gang.

       

Når vi kom tilbake til barnehagen etter kirken, hadde vi fått en gave av selveste nissemor! Vi lurte på om hun også bodde oppe på loftet vårt i desember, eller om hun bare kom en liten tur innom mens vi var i kirken. Der lå det enda merr pepperkaker og andre kjekke ting vi kan lage julepynt av.

Skogsmus dro for å gå lucia på scandic Stavanger airport hotell. Dette er en tradisjon vi har vært år, og det er like kjekt hver gang. Vi fikk også saft, pepperkaker og boller etter vi hadde sunget under luciafrokosten. Denne gang ble det ingen tur på brannstasjonen, men de kjekke ansatte på hotellet hadde ordnet slik at vi fikk pynte pepperkakehus. Og kan tro at vi pyntet så godt vi kunne :)

 

    

 

Dette skjer i Januar:

2. Januar - Planleggingsdag

Vi begynner med svømming :)

November 2018

 

Vi har vært på flere kjekke turer i November. Hvor vi har lekt at vi reiste til månen i en rakett, hunde og katte hotell, bensinstasjon som selger pølser og hundemat og funnet fuglerede og masse annet kjekt.

   

Her er vi på tur til månen. Viktig å leve seg helt inn og gå så sakte man kan. Heldigvis fant vi flere prompepistoler som vi kunne jage vekk alle romvesnene. Vi hadde også en veldig fint utsikt fra romskipet når vi måtte ligge på ryggen på steinen og talte ned fra ti på engelsk.

 

Her setter de på plass gjerdet så ikke hundene skal springe vekk. Og så er det viktig å komme å kjøpe pølse etterpå. Man blir jo sliten av å bygger gjerde. Og hvis man hadde hund fikk man også kjøpe hundemat.


Vi var en liten gruppe på tur og gikk til husene hvor vi bor. På veien så vi ett stort fuglerede oppi ett av trærne. Og de brune greinene, de lignet sånn på saltstenger at det plukket vi med oss å "smakte" på.

"mmm dette var kjempe godt, godt og salt".

 


"Vi er apekatter, apekatter, apekatter små, og vi liker oss best i trærne".

Vi masjerer inn i fantasiskogen på tur. Før vi kommer inn til der hvor fantasien er trykker vi på en liksomknapp på greinene. Da vi kom inn begynte vi å se masse kjekke ting. Vicci så en apekatt med skjørt, og en apekatt med dress. Vi lurte da på om de kanskje skulle på dans. Oddrun sier så at hun hørte musikk. Barna begynte å samle sammen bananer i tilfelle vi så noen apekatter. Men plutselig ble vi jammen apekatter selv. Noen måtte sove, mens andre var ute å fant bananer. Her delte vi så godt at alle fikk smake hver sin banan.

Vi var også en liten gruppe oppe med den store steinen en dag. Og her lagte vi ett steintroll. Det ble skikkelig kult og fint, og vi lurte på om det kanskje hadde flyttet seg.. men vi har ikke fått vært å sjekket enda. Vi venter enda i spenning.


Vi har også vært på hakkebakkeskogen på Solborg folkehøyskole. Det var kanon kjekt. Både det å kjøre buss og selve forestillingen.Vi har også hatt kjekke leker både ute og inne. Vi har snakket mye om inkludering i denne måneden. Og viktigheten av å vise glede for andre. Det er noe vi kommer til å jobbe videre med. Vi har spilt spill, lest bøker og lekt med magneter. Vi har også begynt å fjerne bilveien på gulvet. Det var en allmanns jobb :)


Ellers har vi begynt på julepynting. Og vi hadde ett barn som skrev ett brev til loftnissen. Han hadde ett ønske om å få ett juletre til Eikenøtta. Bare noen timer etterpå fikk vi oss en overraskelse. Nissen hadde lagt et juletre inne på kontoret. Vi måtte pynte det samme dag og vi gikk rundt juletreet mens vi sang fine julesanger.

Vi gleder oss til en fin adventstid og jul. Hva som skjer de ulike dagene står på ukeplanen. Fint om dere sjekker den ;)

Ønsker dere en god adventstid :)

Oktober 2018

Vi har hatt trafikk uke og refleksdag og hatt kjempe mange fine turer sammen med både aldersinndelte grupper og team.

Vi har vært på oppdagelsesferd i skogen sammen med Ekorn gruppa. Vi gikk opp dit hvor vi så Monica sin gård, og der.. ja der kom det ett rådyr springede over jordet. Det var kjempe stas. Etter dette speidet vi utover for å se om vi fant flere. Vi fikk øye på flere lastebiler, traktor og biler. Kjekt var det også å finne hull og sette foten fast i. På veien mot marka er det gjørme som vi sank nedi. Da ropte vi på hjelp fra de andre barna, og de kom å hjalp til.

    

Vi har også hatt trafikkuke og refleksdag. Da har vi vært på tur for å se etter skilt og øve oss på hvordan ferdes i trafikken. Vi gikk rundt barnehagen sitt området og fant flere skilt. Vi har truffet på Arne, Naffen og Tarkus. De har vært med oss på flere morsomme samlinger.

 


Vi hadde også en dag hvor vi hadde reflekser med oss hjemmefra. Da gikk vi inn i vognskuret for å se hvor godt vi lyste. Det lyste ekstra godt når Vicci tok bilde med blits. Naffen, Arne og Trakus ble også med oss inn i vognskuret, og de fikk låne reflekser. Jammen lyste de også godt opp.


I trafikkuka hadde vi også bilvask/husvask. Vi fikk svamper, vann og såpe og satte i gang med vaskingen. Alle syklene, småhusene, toget og båten ble skikkelig rene.

Fredag 26. Oktober hadde vi samholdskafè. Før den tid har vi hatt samlinger om vennskap og det å være gode med hverandre. Barna har fått sagt selv hvordan de kan være gode med andre. I den anledning så bakte vi boller en dag og gikk på besøk til Eventyrberget barnehage. Her leverte vi boller til alle barn og voksne. Vi fikk se hvor glade de ble, og noen av barna kommenterte at de så barn og voksne smile.

 

Å leke med noen, lese bok med noen, passe på de minste, trøste, holde i en hånd, hjelpe og le er bare noen av tingene barna sa. De har virkelig gått inn for å gjøre noen glad denne uken, og vi voksne sammen med barna setter ord på det etterpå.

 

 

Dette skjer i November:

Juleforberedelser. Vi baker pepperkaker, pynter og gjør klar til pepperkakekalender i Desember.

26.11. Dyrene i Hakkebakkeskogen. Solborg folkehøyskole. Vi blir hentet av buss ca 11.45, forestillingen starter 12.30. Tar bussen tilbake ca 14.00. Vi gleder oss kjempe masse! :)

Planleggingsdag 16. November

 

September 2018

I september måned har vi endelig begynt med gruppene for fullt. Og vi har hatt kjempe mange kjekke turer sammen med Furustubben. Vi har gått i skogen, "akebakken" og vi har til og med sett hvor noen av barna bor. Vi har fokus at barna skal leke og være sammen på tvers av avdelingen. Vi utforsker og finner alt slags gøy i skogen og på veien bort. Vi finner på masse sprell sammen og klatrer i trær, har ringleker, sklir ned bakken kun på rumpa og har gjemmeleken.

 

 

    

Når vi var i "akebakken" fant vi en handlevogn. Den tilhørte bunnpris. Da turen nærmet seg slutt gikk vi bort til bunnpris å leverte vognen tilbake. De syns det var veldig kjekt at vi kom med den.

 

Når vi har gått turer denne måneden har vi sett flere epletrær som er på ulike lekeplasser. Vi fant frem en sekk, og alle plukket epler. Vi skulle nemlig lage eplesyltetøy til havregrøten. Alle var med å kuttet opp og rørte i syltetøyet. Det blei kjempe godt!

Denne måneden har vi hatt HMS uke. Vi har snakket om Henry, Eldar og Vannja. Vi har hatt en brannøvelse, og vi øvde kjempe masse på hva vi skulle gjøre dersom den gikk. De som var redde fant en hånd som de holdt i. Ute i leken har vi lekt at vi er brannmenn, og slukket brann med bensinpumpa. De sprang frem og tilbake med bøtter og spader og fant vann i sølepyttene. Sammen slukket vi brannen!

   

Vi har også fått hilse på Caroline, som skal få være med barna hjem hver fredag. Hun gleder seg kjempe masse til å se huset hvor de bor i, rommet de sover på og familien de bor sammen med.

 

INFO:

I oktober skal vi ha trafikkuke i uke 42. Da blir det også refleksdag på torsdagen der :)

Samholdskafè uke 43, fredag 26.11 kl. 14.30 - 16.00

 

August 2018

Da var August over og vi går snart inn i September måned. Måneden har vært preget av tilvenning og nytt barnehageår. Med masse kjekk lek og nye vennskapsrelasjoner. I samling leser vi for øyeblikket "Folk og røvere i Kardemomme by". Vi ser på kjekke bilder og synger sangene som er i boken.

 

Vi har lekt både inne og ute, i sol og regn.

  

Her er det to gutter som før ikke klarte å komme opp på taket på lekehytta. Etter masse øving og litt hjelp fra noen jenter på Furustubben fikk de det til. Da var det gledeshyl og skikkelig mestringsfølelse fra begge to. Det var såvidt vi fkk dem ned der i fra.

   

Vi har en kjekk aktivitetsbok inne på avdelingen. Her fant barna tips til å male figurer på hånda. Så det måtte vi selvfølgelig gjøre. Helene fant frem malesakene og satte i gang. Det var jammen mange spennende figurer til slutt.

 

Vi har av og til show i garderoben. Da kler noen seg ut, mens noen er publikum. Det blir byttet litt på. Kjekkest er det når vi skrur av lyset og har danseshow og kostymeshow. Her venter de i spenning på det lysende skjelett.

Veving er noe som er kjempe kjekt for flere på Eikenøtta. Da finner de frem garn og saks, klipper og knyter med hjelp. De produserer i massevis, og tilslutt lager vi flaggermus, veske, edderkopp, dyne, pute eller noe helt annet. Barna får velge selv. Da er de med å syr og stapper med bomull helt til de er fornøyd. Ofte er det rett i gang med ny vev.

Vi storkoser oss ute i alt slags vær. Leker med biler og graver i sandkasse med både spade og hender. Ofte er vi kjempe sandete når vi skal inn :)

Etter dager med mye lek og moro, er det godt å slappe av med en bok, enten alene eller med andre. Da er det kjekt å kikke på bildene og fortelle ut i fra det. Vi syns også det er kjekt med høytlesning fra de voksne.

Vi bygger gjerne en hytte av og til. Da hender det at vi må forstørre den for flere har lyst å være med. Men da finner vi en løsning sammen slik at alle får være med. Her leker vi rollelek, leser bok, har gode samtaler og gode latterkramper.

 

Inne leker vi med lego, dyr, tog, kitt, magneter og rollelek. Avdelingen ser kanskje skikkelig rotete ut, men det foregår kjempe masse fin lek blant alt dette rotet. De er supergode til å rydde når triangelet gir fra seg ett pling. Da er det racerbarn som rydder opp alt sammen. 

 

I september begynner vi med gruppene og det vil bli hengt ut en ukeplan og team oversikt i gangen :) Koret starter opp første tirsdag i September kl 13.45 - 14.15. Vi gleder oss :D

Vi fortsetter også å lese "Folk og røvere i Kardemomme by" og ser om det kanskje blir ett prosjekt ut av dette etter hvert.

Foreldremøte - 13.09 kl 20.00 - 21.30

Husk uke 38 - HMS uke

Åpen dag på Eikenøtta - 18.09.  Bruk litt ekstra tid når dere henter å kom inn å se hva barna deres er opptatt av på avdelingen. Kikk i permen, bli med i lek.

 

Velkommen til nytt barnehageår :)

Da er vi allerede i gang med nytt barnehageår og vi gleder oss til å bli bedre kjent med både "gamle" og nye barn :) Det har vært personalendringer i løpet av sommeren. Og de du treffer på Eikenøtta nå er:

Victoria  (vicci) - Pedagogisk leder

Helene - Assistent med sosionom utdanning

Stein - Barn og ungdomsarbeider

 

Vi begynner med aldersinndeling og team i september og vil legge ut en ukeplan hvor dere får info om når turdagene er og hvilken uke det er utefrokost for hvi.lket team. Vi gleder oss til ett kjekt år på Eikenøtta. Ta gjerne kontakt hvis det er noe dere lurer på. 

Store hilsner fra Eikenøtta :)

 

Sommer barnehage

 

Vi kommer til å ha fokus på ulike tema i løpet av sommeren. Det blir ingen faste turdager, men vi har som mål å komme oss på tur minst 1 gang i uken. Følg med på tavlen på avdelingene for viktig oppdatert informasjon. Ukene er planlagt med mål og aktiviteter som passer til blandede aldersgrupper.

 Det er viktig at alle blir levert i barnehagen innen kl.09.30 eller at vi får beskjed så fort som mulig hvis noen skal være hjemme.

 Nb! husk å sjekke i hyllene at barna har klær til alle typer vær :-)

Uke 25 og 26

 Kommunikasjon, språk og tekst

 Mål: Utvikle og utforske språksforståelse

 

Uke 27 og 28

 Natur, miljø og teknologi

 Mål: Bli bedre kjent med naturen

 

Uke 29 og 30

 Kropp, bevegelse, mat og helse

 Mål: Sunn matglede og mestringsfølelse i fysisk aktivitet

 

Uke 31 og 32

 Kunst, kultur og kreativitet

 Mål: erfaring med ulike typer materiell og oppleve med alle sansene

 

 

 

Dette har vi gjort i mai

De første ukene av måneden var barna veldig opptatt av 17. mai. Vi tegnet det norske flagget, og det ble også mye snakk om alle de andre flaggene som finnes. Vi øvde 17. mai-sanger og vårsanger som vi skulle synge i barnetoget. Vi hadde ordentlig dugnad, der de minste barna ryddet og gjorde det pent inne i barnehagen, mens de eldste barna plukket søppel rundt i gatene. Dagen før dagen tyvstartet vi på festen. Vi gikk i tog rundt Skadberg sammen med barna fra Eventyrberget barnehage, og etterpå var det leker og pølser. Så da var alle klare til den ordentlige feiringen dagen derpå.

Det har vært kjempefint vær nesten hele måneden, og vi har hatt flotte turer til skogen og fine dager i barnehagen. Det er herlig å bare kunne gå rett ut uten å ta på sko og ekstra klær. Vi har snakket om hvorfor vi må ha på solkrem og hvorfor det er viktig å drikke masse vann og ta gode pauser inne fra sola. Vi har badet i vannsprederen og hatt vannlek i vannrennen, og det har vært sommer helt på ekte.

Marihøner er faddere for de av barna som går over fra Granåsen til Eikenøtta etter sommeren. De har hatt besøksdager hos oss og det har vært stor stas å få være fadder for barna, vise dem lekene på avdelingen og passe på dem under samling og i lek.

For de eldste barna nærmer det seg avslutning i barnehagen. Vi har besøkt Skadberg skole, der de fleste barna skal begynne. Der fikk vi bli med på fellessamling, og vi fikk se hvor SFO leker og hvor første trinn har klasserommene sine. Etterpå fikk vi bli med på friminutt.

De eldste har også overnattet i barnehagen. Vi lekte, spiste taco og hadde disco, og etterpå sluknet alle barna og sov natten gjennom. Dagen etterpå startet med frokost på pauserommet til de voksne. Det var kjempegøy!

 

Juni på Eikenøtta

Vi har vanlige turdager og grupper fram til og med 15. juni, og etter det blir det sommerbarnehage. Da har vi temauker med ulike aktiviteter for alle barna i barnehagen, og det gleder vi oss til. Det blir sommeravslutning der foresatte og familie selvsagt er invitert, og så skal vi på besøk til Soma gård.

 

Viktige datoer

8. juni Soma gård

14. juni Sommeravslutning

 

 

Dette har vi gjort i april:

Vi startet april med brannvern/HMS uke. Da fikk besøk av Eldar og Vanja som fortalte oss om hva vi må gjøre hvis det brenner og hva som kan være farlig. Henry kom også og fortalte om førstehjelp og hva vi må gjøre hvis noen skader seg. Vi hadde to brannøvelser der vi fikk øve på hva vi skal gjøre når vi hører brannalarmen. Den ene brannøvelsen var ikke varlset på forhånd, da ble det veldig kaldt å stå ute på sokkene og bare bein. Alle barna viste hva de skulle gjøre og hvor de skulle gå. Dette er vi veldig gode på.

På avdelingen er vi fortsatt opptatt av bøker. Det er kjempe koselig å lese alle de kjekke bøkene barna har med seg hjemmefra og vi lærer masse nye ting. Nå er vi i gang og skal lage våre egen bok, en på hvert team. Barna bestemmer sammen hva boken skal handle om og lager tegninger til boken.

Ekorn er fortsatt sammen med Furu mandager og fredager. Vi leker sammen og spiser lunsj sammen. Vi har hatt noen fine turer sammen til eikeskogen og kommer til å fortsette med dette. Det er kjekt for barna å gå til samme plass slik at de blir bedre kjent med stedet og tryggere på hverandre. 

Marihøner har vært en tur på biblioteket. De som ville fikk låne med seg en bok tilbake til barnehagen. Barn aer godt i gang med å lage 4 års bilde med portrett av seg selv. De blir så utrolig flotte bilder.

Skogsmus har laget fuglekasse som de har vært i skogen og satt opp. Nå er de spente på om det er noen fugler som vil flytte inn. Ellers er det skolebesøk, friminutt og inne/utekontrakt som har vært et stort tema i April.

 

Mai på Eikenøtta:

Vi er allerede i gang med å øve på 17.mai sanger og andre vår sanger. Vi har hatt mini tog inne på avdelingen der barna sang og spilte. Det er deilig å se at det begynner å bli grønt ute og at blomstene titter frem. Det kommer til å bli jakt på insekter og plukking av blomster fremover både på tur og ute i barnehagen. Etter hvert så håper vi på varmere vær og mindre klær, men det kan alikevel være lurt å ha litt varmt tøy liggende i barnehagen. Nå når solen titter frem bør dere smøre barna med solkrem før de kommer i barnehagen. Vi smører også alle en gang etter lunsj og etter behov utover dagen.

På avdelingen kommer vi til å fortsette med bøker som hovedtema. Vi skal lage til en bok som vi kaller leselogg der vi skriver ned alle bøkene vi har lest og hvem vi har lest sammen med. Med dette sikrer vi at alle blir lest for og at de får en fin stund sammen med barn og voksne. Bøker kan være et fint utgangspunkt for gode samtaler om flere ulike tema.

 

Viktige datoer:

3.mai Fotografering

15.mai Dugnad for barna

16.mai Prøve tog og 17.mai markering

24.mai overnatting i barnehagen for skogsmus

 

Dette har vi gjort i mars:

Første delen av mars brukte vi til forberedesler før barnehagedagen. Alle barna på avdelingen fikk være med å spille inn sin egen cd. Barna fikk selv velge hvilke sanger de ville synge og vi testet det ut både i team og aldersgrupper. Det var både spennende og rart å høre sin egen stemme på opptak. Det ble en del fnising både når vi skulle ta opp og høre på etter på. Håper både dere og barna får glede av denne. Det var ivertfall en glede for oss.

  

Vi har hatt mange flotte dager både med snø og sol i mars, det har til tider vært ganske kaldt. Dette har ikke hindret oss i å ha flere flotte turer både med team og aldersgrupper.

  

 

 

Begge teamene var en tur på biblioteket, der fikk barna bla i bøker,lese og låne med seg bøker tilbake til barnehagen. Dette er bøker barna gjerne finner frem og blar i alene eller sammen. 

 

 

Siste uke før påskeferie fikk vi endelig besøk av påskeharen. Han hoppet rundt i barnehagen og var helt vill og gal. Han hadde lagt igjen et brev med et skattekart sånn at vi kunne finne påskeegget som han hadde gavd ned i barnehagen. Etter mye strev fant vi endelig egget, men påskeharen hadde lurt oss. Det var bare gulerøtter i egget. Han var en skikkelig luring i år og hadde lagt godteriet inni tørkeskapet når vi var ute på jakt.

 

Etter en slitsom jakt på påskeegg fikk vi besøk av presten. Det var ekstra kjekt for skogsmus som fikk være med som hjelpere i historien om jesus og disiplene. Etter samling ble det pølser på alle.

Vi har til og med få tid til å leke litt med ulike materialer og lage påskepunt i mars. Vi lagde påskekyllinger av formingsmasse som vi pyntet med fjær i alle farger. Barna fikk forme kyllingene selv og valgte selv fjær og farger.

April på Eikenøtta:

Første uken i april er det brannvernuke. Vi skal ha brannøvelse og kanskje vi får besøk av Vanja og Eldar. Videre i april kommer vi til å fordype oss i 2-3 bøker som fenger barna ekstra på team dagene. Kanskje vi kan lage vår egen bok med tekst og bilder.

Fokus området fra rammeplanen: "Antall, rom og form"

Arbeidet med fagområdet skal stimulere barns undring, nysgjerrighet og motivasjon for problemløsning

 

Viktige datoer

uke 14 Brannvernuke

uke 17,18 og 19 foreldresamtaler

26 og 27 april planleggingsdager

 

 

 

 

Dette har vi gjort i februar

 

Tirsdag 6. februar markerte vi samefolkets dag her i barnehagen.  Vi samlet oss i lavvoen sammen med Furu og hadde en liten samling. Vi hadde ”bål” og grillet epler med kanel og fikk høre et samisk eventyr. Vi hørte på joik og så på bilder av reinsdyr og ulike ting som var laget av reinsdyrskinn.

  

 

Det har vært stor stas å være gode hjelper og ha med bok. Bøkene har vi lest i samling, på tur og ellers på avdelingen. Veldig kjekt å lese nye bøker. Noen av barna har fått lage egne bøker med tegninger og tekst som vi har laminert og lagt i bok hylla på avdelingen. De har også fått en kopi med hjem. Flere selvlagde bøker kommer etter hvert.

 

 

Ekorn har nå hatt besøk av og hvert på besøk hos Furu flere mandager. Det er spennende å leke med lekene på Furu og vi koser oss sammen. Etter en liten samling spiser vi lunsj sammen før vi går ut. Etter hvert kommer vi til å ta kortere turer sammen på fredager.

 

Marihøner er godt i gang med tegninger av seg selv og skal snart begynne å male det på lerret. De er inne sammen hver fredag på Furu. Mandager går de tur sammen.

 

Skogsmus er en nysgjerrig gjeng. På fredager har de en lang samling der de undrer seg sammen og har mange spennende spørsmål. Etter samling leker de litt sammen på Eikenøtta for de spiser lunsj. Hver mandag går de tur, de har nå som mål å se hvor alle bor.

 

Høydepunktet for februar kom sent men godt. Barna har hatt nedtelling til karneval siden mandagsmorning, endelig kom dagen. Store og små kom stolte i barnehagen med kostymer og masker. Vi hadde fellessamling der alle fikk vise frem kostymet sitt og vi spilte på karnevalinstrumentene våre. Etter samling åpnet vi alle dørene og barna fikk gå fritt mellom avdelingene, på Eikenøtta fikk alle som ville ansiktsmaling.

 

 

Mars på Eikenøtta:

 

 

 

Viktige datoer

 

13.mars Barnehagedagen ca kl.14 - 16

23.mars Påskesamling med presten kl.11.00

23.mars påskerebus ca kl.09.00

 

 

 

 

 

 

 

Vi inviterer foresatte inn på avdelingen tirsdag 13.mars når dere henter barna. vi vil vise frem hvordan vi har fokus på kreativitet, med vekt på hvordan barn kan sanse, oppleve og uttrykke seg gjennom musikk.

 

Meste parten av mars kommer til å gå med til påskeforberedelser. Vi skal lage påskepynt og snakke litt om hvorfor vi ferier påsken. Fredag 23.mars får vi besøk av presten. Da blir det rollespill sammen med barna om påsken og Jesus. Samme dag skal vi også ha påskerebus i barnehagen. Da får barna gå på jakt etter påskeegg og hvis vi er veldig heldige kommer kanskje påskeharen i år også. 

Voksne og barn stor koser seg med masse kjekke bøker hjemmefra, så det fortsetter vi selvfølgelig med. Ellers håper vi at vi får til en tur på biblioteket med teamene i løpet av mars.

 

Nå har Ekorn blitt bedre kjent med barn og voksne fra Furu og vi er klar for å gå på tur sammen, det blir på fredager.

 

Fokus området fra rammeplanen: ”kunst, kultur og kreativitet”

 

Barna skal få oppleve og erfare ulike kunsneriske uttrykk gjennom ulike formingsmaterialer, musikk, dans, drama og språk. Vi skallegge til rette for å ta i bruk fantsi, kreativ tenkning og skaperglede.

 

 

 

 

 

KARNEVAL

I morgen(fredag 23/2) er det endelig karneval i barnehagen. Vi starter med fellessamling på Furu kl.9.15, derfor oppfordrer vi alle til å være i barnehagen før kl.09.00 denne spesielle dagen. Barna har lagd egne instrumenter som vi skal bruke i samlingen og det blir katta i sekken som skogsmus har lagt.

Vi vet at det er mange som gleder seg til denne dagen, men det kan også være litt skummelt for de yngste. Fint hvis dere kan la sverd og andre våpen ligge igjen hjemme. 

 

Februar på Eikenøtta:

 

 

Viktig datoer:

Tirsdag 6.2 Samefolkets dag

Torsdag 22.2 foreldremøte kl.19-21 (husk påmelding)

Fredag 23.2 Karneval

 

I januar var vi så heldige å få noen dager med ordentelig snø. Små og store koste seg i akebakken, lagde snømann og kastet snøballer på blink.

  

 

Vi har prøvd oss på en ny maleteknikk der vi lagde vinter bilder med sugerør og zalo. bildene ble kjempe tøffe!

   

 

Vi har så smått kommet i gang med nytt prosjekt som nå skal handle om bøker. Vi har startet med at ukens gode hjelper får ha med seg en bok hjemmefra som vi leser i barnehagen. Boken må gjerne ligge i hylle hele uken slik at vi kan ta den frem flere ganger. Dette har til nå vært veldig populært og vi ser at barna fryder seg når vi tar frem deres bok. Barna spør ofte om det er deres tur snart og har allerede planlagt hvilken bok de skal ta med seg.

En av de nye bøkene vi har fått, den heter "den kjedelige boken" og handler om en gutt som ikke vil være i den kjedelige boken og prøver å rømme ut av boken. Denne har vi lest flere ganger allerde :-)

 

 

Da er vi i gang med ny måned og nye muligheter. I løpet av januar har vi sett at barna blir mer og mer interessert i bøker og at det fenger alle uansett alder og kjønn. Vi har fått noen nye bøker på avdelingen, noen har lagd egen bok og de gode hjelperne har hatt med seg bøker hjemmefra.

Det å sette seg ned å se i bok sammen kan være en god start på en fantasilek eller bare en mulighet til å sette seg ned å slappa av litt. Vi har hektiske dager på avdelingen og enkelte barn har et høyt aktivitetsnivå store deler av dagen. Det kan være godt å sette seg ned og slappe av litt og samle nye krefter. Vi kommer til å bruke litt tid på dette med bøker fremover, lese bøker, gå på biblioteket, lage egne bøker og  snakke om hvordan vi behandler bøker.

 

Bøker er et supert redskap i inkluderende lek og språkstimmulering. Å lese sammen skal gi og forsterke gode opplevelser.

 

Utviklingsarbeid for hele skadberg barnehage er inkludrende leke og læringsmiljø med fokus på: en god start på dagen. Målet er at alle barn og voksne skal få en god start på dagen og føle seg som en viktig del av gruppen. Vi på eikenøtta har jobbet mye med frokosten og hvordan dette skal bli et hyggelig måltid for alle. Vi setter oss til bordet kl.08.00 og er for det meste ferdig kl.08.30. I det siste har vi sett at flere blir levert i barnehagen akkurat på dette tidspunktet. Dette er med på å skape uro for de barna som spiser frokost og bidra til at de som kommer i dette tidspunktet ikke føler seg godt nok møtt. Vi setter stor pris på om dere kan levere før eller etter frokost slik at vi kan møte alle barn og foreldre på en best mulig måte.

 

Januar på Eikenøtta:

God nytt år!

Håper alle har at en fint avbrekk fra hverdagen og er klar for å komme inn i gode rutiner igjen. Etter en måned med kos og mange spennende aktiviteter er vi klar for å komme inn i våre faste rutiner. Vi starter opp igjen med team, aldersgrupper og turdager. Her er det ingen endringer. 

Vi ønsker Hanne velkommen tilbake fra permisjon :-) Så kjekt å få henne tilbake på avdelingen.

Januar blir en måned der vi bruker tid til det barna er opptatt av og ser etter spor for å finne oss nye prosjekter som vi kan fordype oss i frem til våren. 

Desember på Eikenøtta:

Praktisk info:

 

Fredag 1.desember: Teater ”kardemommeby”

 

Tirsdag 5. desember: Adventsamling i kirken. Kl.09.00

 

Mandag 11.desember: Lucia med koret på hotellet(skogsmus)

 

Onsdag 13.desember: Lucia

 

Torsdag 14.desember: Juletrefest arrangert av SU

 

Onsdag 20.desember: Nissefest

 

Torsdag 21.desember: Julekonsert - stavanger konserthus

 

November på Eikenøtta:

Dagene raser avgårde og vi er godt i gang med november allerede. Vi koser oss på ute og inne på Eikenøtta med denne gode gjengen. Her har alle noen å leke med og det er alltid mye som skjer. Her kommer litt informasjon om hva som skjer i barnehagen i november og litt om hvordan vi har hatt det i oktober.

Praktisk info:

Foreldresamtaler uke 45 og 47 - informasjon om tidspunkt henger i garderoben

Planleggingsdag fredag 17. november - barnehagen stengt

Teater mandag 27.november - buss fra barnehagen kl.09.20

Elise fast vikar frem til januar, da kommer Hanne tilbake.

November:

Vi fortsetter å ha fokus på gode lekerelasjoner og vennskap. Vi har kommer til å finne frem enda flere Albert Åberg bøker sånn at vi kan bli enda bedre kjent med han og vennene. Til nå har bøkene vært fengende både for de minst og de eldste og her her det mange flere bøker å ta av. Vi kommer også til å bli bedre kjent med folkene i Kardemommeby sånn at vi kjenner litt til dette før vi skal på teater i slutten på november. Ellers fortsetter vi med aldersgrupper og team sånn som vi har gjort til nå.

 

Albert er en god gutt som strever med å få seg venner, vil ikke legge seg, lærer seg nye ting og leker mye forskjellig både med ekte venner, Pappa og med Skybert.

Oktober:

Det skjedde en del i oktober og vi hang i stroppen for å få med oss alt :-) I uke 42 hadde vi trafikkuke og refleksdag. Vi fikk treffe beltedyret Tarkus, Naffen og Arne som lærte oss om traffikkskilt, trafikklys og om hva vi skal gjøre når vi er ute å går der det er trafikk. Barna syntes det var kjekkest med refleksdagen da vi hadde samling i mørket inni i vognskuret og lyste med lommelykt.

Uken etter hadde vi samholdsuke med fokus på å være gode med hverande og gjøre gode ting for andre. Vi snakket om fadderbarna våre og om at vi skulle samle inn penger slik at de kan gå på skole. Hele gjengen fikk være med å bake boller som vi skulle glede andre med. Torsdag formiddag tok vi bussen og gikk til Sola Sykehjem og delte ut boller og sang for de gamle. Det var mange som ble glade både for boller og besøk.

       

Fredag kom den store dagen som vi hadde forberedet oss til med flotte vennskapskort og sang. Foresatte med familie var invitert til samholds kafe med konsert. Alle barna på Eikenøtta fikk besøk av familie denne dagen. Vi solgte lapskaus, kaker og saft. Tilsammen fikk vi samlet inn 8767 kr til fadderbarna våre. Tusen takk for oppmøte og god innsats til alle sammen :-)

 

Oktober på Eikenøtta:

 

Nå har høsten kommet for fullt og vi har fått føle på kalde dager med sur vind og mye regn. Det vil hjelpe oss og barna mye hvis dere kan sjekke regntøy og støvler før dere går hjem på ettermiddagen.

I oktober kommer vi til å fortsette med fokus på vennskap og sosial kompetanse i grupper. Vi leser bøker og eventyr og snakker om hvordan vi er gode venner. Tidlige erfaringer med jevnaldrende har stor betydning for barns samspillsferdigheter og gjør barnehagen til en viktig arena for sosial utvikling, læring og etablering av vennskap.

Oktober er også en måned for å ta vare på hverandre og være hjelpsom. I uke 43 skal vi ha samholdsuke der vi blant annet snakker om fadderbarna våre og om hvordan vi kan glede andre. Uken avsluttes med samholdskafe der vi inviterer familie og venner til barnehagen på en matbit og underholdning. Mer informasjon kommer

 

September har gitt oss mye vær, alt fra øse-pøse regn til deilige sommertemperaturer. Begge teamene har vært på turer og vi ser at barna fryder seg når de kommer ut av barnehagen og får litt variasjon i leken.

                             

Brannvern/HMS uke

Vi har hatt 1 varslet og 1 uvarslet brannalarm. Barna er superflinke til å gå rolig ut og finne plassen vår når de hører brannalarmen. Henry har lært oss litt om førstehjelp. Han har egen førstehjelpsekk på ryggen med plaster og bandasjer.  Vanja og Eldar har lært oss litt om brannvern. De som ville fikk lage brannmonster og vannmonster.

               

Begge teamene har lest om Albert Åberg som er ensom og får seg en ny venn. Vi har snakket om vennskap og gode venner og hva gode venner kan si til hverandre.

 

 

 

September på Eikenøtta:

 

Hei alle sammen!

Tenk, da er vi i september måned. Kjempe kjekt å møte alle igjen etter ferie og hilse på dere nye ”Eikenøtter”. Nå skal alle ha fått mail om gruppeinndelinger, primærkontakter og dagsrytme/ukesrytme. Lurer dere på noe angående dette, så bare ta kontakt med oss.

I år igjen vil vi ha fokus på å følge barnas spor. Så da er det bare til å ta på oss ”forsker brillene” for å se hva barna er opptatt av og hva som rører seg i barnegruppa.Samtidig vil vi ha fokus på de ulike tradisjonene vi har og andre ”happeninger” som skjer gjennom året.

Vi vil informere dere via hjemmesiden om hvilke spor vi har fulgt med barna og hva vi tror vi kommer til å gjøre neste måned. Disse skrivene per måned vil bli bundet sammen til en avis hvert halvår, som vi vil gi til dere. På hjemmesiden vil dere også motta viktig informasjon fra hver måned om datoer som kan være lurt å merke seg – se månedsplan. Så vi oppfordrer dere til å lese/sette dere inn i hjemmesiden vår. Samtidig vil vi nytte tavla ute i garderoben til å skrive ned hva vi har gjort i løpet av dagen. Se også bilder på bildefremviseren.

Vi vil bruke tid til å dokumentere hva vi gjør på vegger inne på avdelingen, og en gang i måneden har vi som mål at barna selv skal bli med på å ta del i egen dokumentering i barnepermen sin. Vi vil oppfordre alle til å komme inn å se hva vi holder på med

September måned er en måned hvor det skjer mye forandringer. Noen barn har blitt ”store” og begynt på stor avdeling, helt nye barn begynner her hos oss på eik og for andre har deres aller beste venner sluttet i barnehagen og begynt på skolen. Det tar tid å danne nye relasjoner og bli kjent i de nye gruppene. September vil vi derfor bruke til å bli enda bedre kjent med hverandre, både ”nye” og ”gamle” eikenøtter.

Målet vårt denne måneden er at barna skal kjenne navnene til alle på avdelingen. De skal vite hvilken gruppe de tilhører, og alle skal ha noen å leke med. For noen går dette lekende lett, andre trenger mer hjelp. På denne måten vil alle barna få trygghet og tilhørighet på avdelingen og i barnegruppa.

Et annet viktig målfor september er å få mer struktur på avdelingen. Rammer skaper trygghet. Dette innebærer at vi må jobbe med holdninger, og til dette trenger vi å samarbeide med dere foreldre. Vi ønsker at barna skal lære å ta ansvar for seg selv, hverandre, fellesskapet, egne klær og barnehagens utstyr. Graden av ansvar avhenger av alder og modning, men alle må bidra for at alle skal ha det bra. Vi starter med å trene på å rydde opp etter oss når vi er ferdige med en aktivitet, rydde noen leker ute når vi blir hentet (hjelper dere oss her?) rydde av bordet etter oss når vi har spist og holde orden på egen garderobeplass.

 

Dette har vi gjort i august

Da er vi i gang med nytt barnehage år. Store og små har gledet seg til å bli kjent med avdelingen og med nye barn etter sommerferien. Nå har vi hatt noen uker sammen der vi har brukt tiden på å bli kjent med hverandre, med nye rutiner og med avdelingen. Det er en herlig gjeng som skal utforske og oppleve mye sammen dette året.

 For dere foreldre som har barn på stor avdeling for første gang er det sikkert også mye nytt.  Vi er mange inne på Eikenøtta og det betyr også mye klær og sko. Det er viktig at dere merker tøyet godt og at dere hjelper oss å holde orden i hyller og på knagger.

For de som har barn som skal være med på skolegruppen dette året vil det komme egen informasjon om hva som skal skje og hva dere kan forvente dette året.

Nå har alle fått informasjon på mail om teamdager, gruppedager og dagsrytmen. Er det noe mer informasjon dere savner må dere bare ta kontakt med oss.

Vi har så vidt kommet i gang med grupper og team der vi bruker mest tid på trygghet, lek og vennskap. Dette vil fortsette å være vårt hovedfokus denne høsten.

Dette har vi gjort i mai

I begynnelsen av mai hadde vi besøksdag for de nye barna som kommer inn til oss fra Granåsen. Det er; Marta, Eva, Gabriella, Heljar, Akwasi, Arman, Hanna og Tuva J I forkant av dette hadde vi pratet om på Eikenøtta at disse nye barna trenger noen faddere. Og hva er en fadder? Jo en som kan passe litt på de nye, vise dem litt rundt og hjelpe til med hvor leker er, hvor en kan gå på do og lignende. Det er veldig greit å bli litt mer kjent inne på storavdeling før en skal starte her. Marihøne gruppen gikk fort inn i denne rollen. Så når besøksdagen kom hadde de tegnet noe eller bygget noe til dem. Vi har hatt to besøksdager hvor vi har leste eventyr, lekt med skitt, perlet, lekt med biler og dukker.

Til 16.mai og 17. mai toget laget alle barna flotte risteinstrumenter med Norgesflaggets farger og som kunne tåle litt regn. 3-åringene syntes det var litt vanskelig å forstå at det var vi som skulle leke tog og at de ikke skulle få se et skikkelig tog. Alle storkoste seg med ”17. mai” leker som drakamp, hoppe i sekk, potet på skje løp og pølser til lunsj. I forkant av 17. mai har vi kost oss med å tegne flagg og barna hat både lært seg det Norske, Danske, Svenske og Kanadiske flagget. Barna har også bygget flaggene i lego.

Vi har gått på mange flotte turer hvor vi har funnet hestehov blomster som vi har laget blomsterkranser av og flotte kaker. Barna lager parfyme av gress, bær og blomster de finner inne på barnehagensområde og det er gøy å leke med vann!

 

5-årsklubben/Ninjagjengen drog på avsluttninstur til Røyrvik gårdsbarnehage. Der kunne barna bli med på ulike aktiviteter som trøbåt, hestekjerre, se på dyr, ballaktiviteter. Alle grillet og de fikk noen flotte opplevelser. Samtidig har det vært stor stas med inne/utekontrakt og alle har vært kjempe gode her og leker så fint. Avdelingen har aldri vært så fint ryddet som når de har vært inne.

Dyregjengen/Marihønene har lest ferdig boka om regnbuefisken, alle har sakt hva favoritt dyret sitt er, tegnet det selv på ark. Så nå skal vi lage et lerret med alle disse dyrene på.

Delfingjengen/Ekorn har også denne måneden hatt tema om farger. Vi har lest boka ”gul og blå” – som blander seg og blir til ulike farger. Så dette har også barna gjort. ”Hæ, blå og grønn ble lilla”. Veldig spennende. Vi har sunget: ”Se min kjole” og det har vært veldig kjekt å bygge med duplo og leke med biler.

I dag har vi besøksdag til helt nye barn som skal begynne hos oss i Skadberg barnehage. Inne hos oss på Eik får vi besøk av Marta – lillesøsteren til Gabriel, som går inne på Furustubben. Det gleder barna seg til.

Hva skjer i juni/juli

Ninjagjengen ser frem til overnattingen i barnehagen og er spent på sommeravslutningen. Marihøner klarer nesten ikke å vente med å henge opp og vise frem 4-årsbildene sine. ”Årh, må me venta et heilt år for å få de med hjem!!”. De gleder seg til 5-årsklubb, kor og ute/inne-kontrakt. Mens 3-åringene er spente på om de klarer å lage 4-årsbilder, slik som Marihøner har gjort dette året. Samtidig som de ikke blir minst på avdelingen lengre. Alle gleder seg til Soma Gård nå på fredag. Vi ser frem til mer sommerdager/ferie og klarer nesten ikke å vente til alle de nye barna skal begynne inne hos oss. Vi har en besøksdag igjen. Leit blir det også at noen skal slutte hos oss, men vi vil ønske dere alle lykke til på skolen og si at dere alle er hjertelig velkommen til å besøke oss når som helst!

God sommer til dere alle og vel møtt til nytt barnehageår, 16. august!

Hilsen Stein, Elisabeth, Hanne, Linn og Cecilie.

 

 

 

Dette har vi gjort i april

I april har vi hatt en del fokus på påskeaktiviteter. Vi hadde en besøk av presten som hadde en spennende samling. De eldste barna fikk være med på rollespill og fikk kostymer og rekvisitter. Vi har lagd påskepynt og sunget påskesanger. Påskeharen kom også på besøk til barnehagen og vi gikk på påskeeggjakt.

 

 

Det er utrolig mye fin lek på avdelingen og vi ser mer og mer at barna leker flere i sammen og gjerne med barna de ikke har lekt så mye med tidligere. Barna er tryggere på hverandre og de voksne på avdelingen. Vi er opptatt av at alle skal ha noen og leke med og at alle blir inkludert i en god lek. Vi voksne har fokus på å være god rollemodeller og legge tilrette for god lek gjennom organisert og strukturert hverdag der de voksne tar ansvar for barna og miljøet i gruppen.

Torsdag 27.april var vi med på Hele Rogaland rydder. Vi delte oss opp i grupper og ryddet i og rundt barnehagen og i nærområdet rundt barnehagen. Alle abrna fikk hansker og sposer som de samlet søppel i.

Delfingjengen:

Har fortsatt å ha fokus på farger. De har hatt en aktivitet der barna gikk på fargeark og sa høyt hva fargen heter, noen ark hadde en bombe under seg, da måtta barna gå tilbake til start. Det var både spennende og utfordrende for flere. De har også lekt kimslek med farger. Vi ser at dette med farger er noe barna er opptatt av og noe som fenger denne barnagruppen. Barna er nå tryggere sammen og leker mer påtvers av avdelingene.

Dyregjengen:

Har kommet langt i boken om Regnbuefisken og det begynner å bli veldig spennende. Regnbuefisken har møtt en blekksprut som bor i en mørk hule på bunnen av havet som gir han gode råd. Flere barn har tegnet egne fisker som de har klippet ut og hengt på vinduet. Alle har nå lagd fireårsbilder. Dere kan glede dere til å pynte hjemme med disse kunstverkene.

Ninjagjengen:

Har i denne perioden brukt en del tid på samtaler og refleksjoner om skole og forventinger. Barna har fortalt om sine forventninger og snakket en del om hvordan det skal bli å begynne på skolen. Nå har alle fått  levert inne/ute kontrakt og er godt i gang med å teste dette ut. Hele gjengen fikk komme på besøk på skolen på fellessamling fredagsmorning.

Hva skjer i mai:

Vi har begynt så smått å øve på 17.mai sanger og vår sanger og gjør oss klar til en deilig vårmåned i mai. Barna skal få lage egne instrumenter til 17.mai toget og vi skal selvfølgelig ha en egen markering her i barnehagen. Ninjagjengen skal på gårdsbesøk i mai og forbereder seg til det.

 

 

Dette har vi gjort i mars

Det var utrolig kjekt å se at så mange tok seg tid til å komme innom på avdelingen og se på det vi hadde gjort klart til barnehagedagen. Barna fortalte stolt om bildene og vi var veldig fornøyde med dagen.

På team dagen har alle som ville fått tegne seg selv i hel figur. Det ble utrolig flotte figurer på veggen. Noen har langt hår, noen har lus, en har rockegitar og noen har lange ører. Barna har selv fått tegne på øyne, ører, nese osv.

       

 

 

Team Rød hadde en lang tur til kutoppen og barna var super flinke til å gå, ingen klagde og alle var kjempe sultne til lunsj.

Team Blå har hatt noen turer til ”utsiktstårnet”. Der kan vi se Skadberg skole, flyplassen og flere kan se huset sitt.

 

Dyregjengen leser nå om Regnbuefisken – en bok som handler om vennskap, å være god med hverandre og ta vare på hverandre.

Delfingjengen har hatt kimslek i samling med fokus på farger. Barna blir tryggere og tryggere og har mye fin lek sammen.

Ninjagjengen  har lekt butikk med  penger og kredittkort. I samlingen har de snakket mye om penger og ulike mynter og lapper. Nå har alle fått hjem ”inne og ute kontrakt” – det er viktig at barna signerer med eget navn selv.

 

 

 

 

 

Dette har vi gjort i februar

Høydepunktet for februar var karneval. Store og små kom blide og forventningsfulle til barnehagen denne dagen. Vi hadde fellessamling med karnevalsang og katt i sekken. De som ville fikk ansiktsmaling og det var pølsekiosk til lunsj.

 

Vi har også markert samenes nasjonaldag. Vi satte opplavoen og hadde en fellessamling der vi snakket litt om hva samer er og hva de gjør.

Ellers har vi vært opptatt av kroppen vår og snakket en del om hva vi er gode på. De fleste klarer selv å sette ord på ting de er gode på, og hjelper gjerne de som ikke helt selv vet hva de er gode på. Noen er gode på breakdance, mens andre er gode på å hente is selv hjemme J Vi ønsker at alle skal oppleve mestring og styrke eget selvbilde gjennom å se at vi er gode på ulike måter.

Ninjagjengen har blitt kjent med ulike begreper innen tid, plassering og tall. De øver seg på å ta i mot beskjeder og på å kle seg selv til ”friminutt” Det har vært veldig stas.

Dyregjengen(4 åringene) har begynt å lese i en bok som heter ”Theo taxibuss” De leser et kapittel hver mandag i samling.

Delfingjengen(3 åringene) har blitt bedre kjent på Furustubben. De starter med en fellessamling der de synger og snakker litt om det barna er opptatt av.

Mars er allerede i gang og vi kjenner at det er mildere i været, selv om det fortsatt kan være litt ruskete og vått. Vi kommer til å holde på videre med kroppen, hva vi kan gjøre med kroppen, hvilke lyder kan vi lage med kroppen og undre oss litt sammen rundt det.

 

 

 

Viktig info for februar:

24. februar: Karneval!

 

Dette har vi gjort i Januar

Vi har brukt starten av januar på å komme inn i rutinene igjen etter juleferien. Det har vært noen kalde dager i januar, og det har til og med kommet litt snø som vi har kost oss med! Vi har feiret Matheo som ble 4 år, og Olivia som ble 6 år, hurra!!

Ellers har vi begynt på vårt neste tema som er kroppen. Vi har fokusert på at vi er alle forskjellige på utsiden og har forskjellige farge på øynene og håret, noen er lave og noen er høye, og det er helt greit. Team rød har laget puslespill av ansiktene våre, og vi ser at vi får rare ansikter hvis vi bytter om på øynene eller munnen med en annen sitt ansikt!

I februar vil vi fortsette å jobbe med kroppen, og da vil vi vise at på innsiden er vi alle helt like. Vi vil se på forskjellige ting vi kan bruke kroppen til, og finne frem ting vi er gode på, for da ser vi at alle er gode på noe, men ikke akkurat det samme!

Skolegruppen har begynt med svømmekurs annenhver tirsdag! Det var kjempestas da vi første gang tok på oss sekkene og tuslet ned til bussen for å dra avgårde. De gledet seg masse, og viste stolt fram badetøy og badehette da vi kom i garderoben. Uti vannet koste de seg også, og det blir spennende å fortsette med svømming fremover!

Fireåringene har kommet godt i gang med selvportrettene sine, og mange av tegningene er nå kommet over på lerretet. De har selv valgt hvilken farge de vil ha på rammen sin og fått male den. Så nå gjenstår det bare å male farger og pynte med litt glittermaling!

Treåringene jobber fortsatt med å bli bedre kjent med hverandre på tvers av avdelingene. De leker mer og mer med barn fra Furustubben, men holder seg ofte til de gode og kjente vennene sine fra eikenøtta.

På fredagene har vi nå bestemt oss for at fireåringene og treåringene fra eikenøtta går på tur sammen.

 

Januar:

Vi har sendt dere en liten avklaringsmail i januar som informerer om vinkevindu og leker i barnehagen.

Vinkeviduet:

Det er fint om selve avskjeden til barna skjer i garderoben og ikke i vinduet også. Da får dere og barna to avskjeder som kan være såre om det er en vanskelig morning. Dette ønsker vi ikke for dere. Barna kan derimot vinke i vinduet, men ikke åpne dette opp og klemme her også. Skaper mye uro for de andre barna på avdelingen, og det barnet som skal vinke/klemme må vente for at mor/far skal komme. Dette tar litt tid noen ganger. Det hender også at barnet kommer inn i lek med en gang, men kommer på ti minutt etter at mor/far ikke vinket i vinduet (fordi barnet var opptatt) og det blir sårt. Avklar gjerne med barna før dere går i bhg om at dere sier hadet i garderoben, og minn dem på det igjen i garderoben. I dag klemmer vi bare her. Så blir det en ny rutine. Dere kan oppleve å få en protest, og det er normalt, men stå på deres så vil det gå fort over.

Leker i barnehagen:

Som hovedregel har vi alltid hatt en regel på huset om at privatleker forblir hjemme, men at det selvfølgelig er lov til å ha med et overføringsobjekt for enkelte barn, enten dette er en bamse, klut eller bil. Nå har derimot praksis på eik vært at barna har fått lov til å ha med leker.Dette vil vi snu på nå da vi opplever at det er blitt uheldig for barna. De ”kjøper” seg venner og det blir veldig ekskluderende for andre barn da kanskje noen har med seg en leke, som andre vil låne – men som de ikke vil låne bort. Leker har forsvunnet, det har vært en del bytting og barna klarer ikke å være her og nå i leken sin, fordi de er så opptatte av hvor er leken min nå. Barna kan derimot ta med leker for å vise oss og barn, men vi ønsker at dere foreldre tar lekene med tilbake, enten det er i bilen eller hjem. Forblir de oppå hylla blir det en konstant fristelse. Overgangsobjekt er selvfølgelig et unntak. Da er det greit at dere prater med barnet at dette er en bamse, bil eller lignende, som får bli med deg, men at den skal være på plassen.

I tilegg har vi gjort en liten endring på teama til barna. De som det gjelder har vi tatt kontakt med. Dette har vi gjort med hensyn til det beste for enkeltbarnet og hele barnegruppen. Vi vil kontinuerlig evaluere og se hvordan teamet fungerer, og vil gjøre endringer etter behov.

 

Dette har vi gjort i desember:

Endelig kunne vi begynne å trekke julekalenderen! Hver morgen var det mange spente barn som gledet seg til å trekke en ny luke for å se om det var deres navn som lå i kalenderen!

Jakob har blitt feiret, han fylte 4 år, hurra!

Vi har kost oss masse i førjulstiden, men mye julemusikk og dans, vi har laget julegaver og julepynt, og vi har håpet at det skal komme snø! Vi feiret Lucia i barnehagen, hvor koret gikk i tog og sang så fort. Luciatoget i år gikk ganske fort, men det var fint og koret koste seg!

Koret skulle også på flyplass-hotellet for å gå Luciatog der også, og der sang de like fint, selv om det var litt skummelt å synge for mange ukjente fjes. Etter at vi hadde sunget for frokostgjestene fikk vi lussekatter og saft og koste oss før vi dro videre til brannstasjonen på flyplassen. Der fikk vi se brannbilene, og de kjørte ut en av dem og viste hvor langt de kunne sprute med vannet! Vi fikk også se de store måkebilene! I tillegg fikk vi også en ekte brannmannbukse, og den var akkurat lik sånn vi noen ganger lager i barnehagen med regnbuksa vår!

Siste uka før jul hade vi to spennende dager! Dene ene dagen hadde vi nissefest, og da kom til og med nissen på besøk! I sekken sin hadde han med seg en godtepose til alle barn og voksne i barnehagen, og det var kjempestas! Etterpå hadde vi alle dørene i barnehagen åpne, og det var ansiktsmaling og nissedisco og mye kjekk lek!Vi hadde også fått invitasjon til symfonikonsert i Stavanger, og spente tok vi bussen konserthuset i Stavanger sammen med Furustubben. Det var flott musikk, og alle barna satt med store øyne og fulgte med!

I løpet av desember fikk vi også besøk av rampenissen. Han farget både melk og grøt blå og rosa, og en dag hengte han til og med opp alle jakkene våre i taket!!

Dette har vi gjort i november:

November er over og adventstiden er her. Mørket har gjort dagene kortere, men vi har kost oss både inne og ute i måneden som gikk. Vi har spist frokost i dempet belysning med lys på bordet, kjempekoselig. Barna har vært med på å planlegge samholdskafeen som vi hadde i uke 44. Da var noen barn med på å lage nye plakater av fadderbarna våre. I forkant av dette var barna også ganske opptatte av Halloween, og noen skulle gå på ”knask eller knep”. Vi har pratet mye om ”gleding” og gode ord. Noen barn laget kort på tur som de ville gi til noen de var glad i.

Når det gjelder prosjektet om verdensrommet har barna vært med på å lage stjerne galakser av brusflaske som vi har hatt vann, maling, glitter og perler oppi. Vi har laget ”Lillebjørn” stjernekikkert og pratet om stjerner. Vi avsluttet prosjektet med å dra en tur til Vitenfabrikken hvor alle barna var med på et opplegg inne i planetariet. ”Det var nesten som å være på kino” – jente 5år. Vi pratet mye om stjernehimmelen og stjernebildet ”Lillebjørn”, han kom også å besøkte oss før vi gikk inn i planetariet. Kjempe kjekt opplegg, og etterpå gikk vi rundt for å se på alle de kjekke utstillingene. Å leke butikk, jobbemann, se på den store bæsjen, rullestolkappløp m.m var noe vi kunne ha gjort hver dag syntes barna.

Vi var på en teaterforestilling om Hakkebakkeskogen, og etter dette har barna lekt mye Mikkel rev og latet som om de har baket pepperkaker – men dette har vi jo også gjort! Og det var gøy! Pepperkakedeig lukter godt og noen sytes også den var god å smake på, mens andre likte best lukta som kom når vi stekte dem i ovnen.

I desember har vi tenkt å fordype oss i boka” 24 dager til Jul” samtidig som vi vil justere oss til barna og følge deres initiativ. Vi roer ned med juleverksted og synger mange kjekke julesanger. Vi fortsetter fokuset på å vise positive følelser, glede over å være sammen og hjelpe barna og regulere seg selv. Da er det viktig å sette ord på følelser og det som skjer i samspillet mellom oss. For oss voksne og dere der hjemme er det å være tydelige voksne som setter grenser med fokus på barnets beste noe alle kan øve seg på. Handling viser mer igjen enn ord. ”Nå vil jeg at du skal”.. ”Nå bestemmer jeg at du skal…”

Vi har fellessamlinger/adventsamling hver morgen inne på Furustubben. Før dette trekker vi kalenderen inne på Eikenøtta. Kalenderen vår er en pepperkake som barnet har laget og pyntet. Samtidig så får barnet henge opp et hjerte med datoen på i vinduet. Dette er en koselig tradisjon vi har hatt i flere år.

Se månedsplanen for utflukter og aktiviteter i desember måned. Barna gleder seg til Lucia, nissefest og julekonsert med Stavanger symfoniorkester. Kirken har vi allerede besøkt, og der fikk vi høre fortellingen om Maria som skulle ha en baby som Gud hadde sakt skulle hete Jesus…

Minner om at mandag 2. januar er planleggingsdag og at barnehagen da har stengt!

Ønsker alle en riktig god jul og takk for gode minner i året som gikk. Mon tro hva vi vil finne på i januar!

Hilsen alle på Eikenøtta.

 

Dette har vi gjort i oktober:

I oktober har vi jobbet videre med universet, og det har dukket opp mange fine og forskjellige planeter rundt om på avdelingen! Planetene er i alle former og farger, og har blitt malt både på ark og vindu, vi har formet planeter av kitt, og vi har brukt lim og ”magic flocks”. De aller største planetene har vi laget av tapetlim, papir og ballonger, og det har blitt både runde og flate planeter ut av det! Vi har også laget vårt eget lille univers på flaske, med vann, glitter maling og perler, og det var kjempekjekt!

 

Vi har snakket videre om planetene, og litt om hvorfor vi har dag og natt, vinter og sommer her på jorda. Vi har også begynt å snakke litt om sola, månen og stjernene, og at stjernene lager stjernetegn som kanskje ligner litt på dyr eller lignende. Nå som det er mørkt om morgenen går det kanskje an å se stjerner på himmelen før dere går i barnehagen!?

 

Det er kommet mange små astronauter på avdelingen, og det synges ”jeg er en austronaut” nesten hver dag Nå skal vi se om vi kan lære en sang eller to om planetenes rekkefølge også!

 

I uke 41 hadde vi trafikkuke, og vi startet uka med å vaske alle syklene i barnehagen med såpevann og svamper. Vi fikk besøk av bilbeltedyret Tarkus, og Naffen & Arne som alle lærte oss litt om hvordan vi oppfører oss i trafikken, at vi må ha på refleks når det er mørkt ute for at bilene skal se oss. Vi har også hatt leker hvor vi har lært litt om skiltene, og så skal vi finne små skilter som er gjemt rundt i barnehagen. En av dagene var refleksdag, og da gikk vi inn i skuret og slo av lyset. Vi fikk da se hvor vanskelig det er å se de som ikke har refleks, og hvor lett vi ser de som har på seg refleks. Eikenøtta hadde på seg nesten 200 reflekser til sammen!! På fredagen hadde vi fellessamling og etterpå fikk vi diplomer for vel gjennomført trafikkuke.

 

Ninjagjengen (Skolegruppa) startet oktober med å ha fokus på hvem vi er både som gruppe og individuelt, og også at en skal være en hverdagshelt og hjelpe de som trenger litt hjelp til å for eksempel kle på seg. Ellers har de nå begynt med matematikk som tema, og har hatt mye fokus på former og tall.

 

Dyregjengen (marihøner) har jobbet med fireårsbildene og øvd seg på å tegne der. Fokuset denne måneden har vært på kroppen og hvordan vi skal tegne den. Vi har hatt en fin tur til biblioteket hvor vi hadde en herlig lese-/fortellerstund med alle sammen. Det har også gått i samholdsaktiviteter, hvor har hatt hviskeleken og klemmeleken hvor vi har klemt hverandre i hånden og sendt det videre. Vi har også hattom bøtteknotten som samlet på navn og delte dem opp. Vi klappet navnene våre, og klappet navnene på forskjellige måter. Bøtteknotten var også opptatt av fine ord, og trakk opp ett og ett navn som kunne si ett fint ord hver som vi skrev opp.

 

Delfingjengen (ekorn) har fortsatt fokuset med å bli kjent med både nye voksne og nye barn, og lært at vi kan leke med andre enn kun de som er på avdelingen. De fleste begynner å bli nokså trygge nå, og det er kjekt å se at samtalen rundt matbordet og leken nå går på tvers av avdelingene, og ikke kun med de på ”min” avdeling.

 

Ellers har vi hatt mye fint vær i oktober, og vi har kost oss på mange fine turer, både med teamene og aldersinndelt sammen med furu.  

 

 

Dette har vi gjort i september:

Adjektivfortelling på tur er blitt en morsom og gøyal greie. September har vært en nydelig turmåned og vi har vært mye inni skogen. Der har fantasien fått blomstre og noen 3-åringer har hatt litt vansker med å skille mellom fantasi og virkelighet. Bor det tigrer og spøkelser der inne? Vi gjentar ofte hva tror du? Og legger vet på at vi leker bare på liksom, om noen blir redde. Barna er glade i når vi voksne er litt aktive og kommer med innspill til ulike leker, så det vil vi ha fokus på hele året, samtidig som vi skal være nysgjerrige.

ADJEKTIV FORTELLING

”Det var en gang det bråkete team blå, som gikk tur inn i den kule husskogen. Der ble myke Maja, fisete Neo, lave Antonia apekatter, som klatret på en myk stein. Slimete Espen fant en tre år gammel jegerhytte. Fargestift Henrik og tøffe Amar skulle flytte jegerhytta. På ferden møtte de på en rosa sjørøverskute, der sandete Alma og løgne Fredrik ble til rosablomstrete pirater som klatret opp i den store båten. Randi måtte hoppe den slimete planken og svømme til land. Møkkete Sofie og myke Julie stakk seg på en slimete plante, og kule Hanne måtte lappe de sammen. Brennende Ann Emilie løp rundt for å ta pinne bilder av barna. Mens makkete Linn pyntet et tre som falt ned og løp etter Birk og Amar, som ble til hulken og trekanta jegere som bygger hytter. Stilige Matheo fant et rolig spøkelse som var redde blader.

Og snipp snapp snute, der var eventyret ute”.

Vi voksne har tatt på oss de nysgjerrige brillene våre og har sett at der er mange barn som er opptatte av å bygge romskip med lego og magneter, og at verdensrommet er noe de lurer på hva er. Så da vil vi ha prosjekt:Verdensrommet en tid fremmover og se hva det blir ut av dette. Vi er i gang med å prate om alle planetene som er i vårt solsystem i verdensrommet og alle ville lage hver sin egen planet. Noen ville lage små andre vil lage store. Så på tur en dag tok vi med oss Taurus-slim (tapetlim), ballong og papir og satte i gang… Utrolig spennende. Fortsettelse venter… En pappa medvirket også til å lage planetene i solsystemet med barna hjemme og tok det med i barnehagen så vi fikk se. Tusen takk!:) Vi leser boka: ”Romraketten”. Skal på biblioteket og se om vi finner sanger vi kan synge.

 

 

I uke 38 hadde vi HMS/Brannvernuke, og da pratet vi mye om fyrstikker og hvor de skal ligge. (Høyt oppe, om noen lurer). Vi har sunget sangen; ”En brann er ikke tull, du må ringe 110…” Vi hadde to brannøvelser sammen med barna. En varslet hvor barna fikk ha på sko og satt klare i samling. Da var det noen som ble litt ivrige og løp nedover mot lavoen, noen ramlet og det hele ble litt leit og skummelt. På den uvarslete øvelsen var det var godt å ha en hand å holde i og gå to og to. 4-åringene har vært kreative om laget ”brannmonster” som henger på vinduene. Tøft!

Ellers har vi hatt fokus på at om et barn har skadet seg eller trenger hjelp skal vi rope på en voksen. Bamsedoktor Jeanette og Cecilie var på besøk og hjalp alle bamsene til barna som hadde hatt ulike uhell og var leie seg.

Navn: Marie.

Navn på kosedyr: Kitty. Alder: 4år.

Hvor har kosedyret vondt: Rundt halsen og nakken.

Behandling: Fikk ispose og bandasje rundt halsen

 

 

Navn: Alma.

Navn på kosedyr: Fantorangen. Alder: 3år

Hvor har kosedyret vondt: Vondt på øyet og hånden fordi han datt i bakken.

Behandling: Øyedråper og et plaster på handa.

 

 

Da kommer vi også inn på et fokusområde som vi har året rundt inne på Eikenøtta. Nemlig vennskap og det å prate om følelser. Jeg blir lei meg når du ikke vil leke med meg, sint når du løper i fra meg. Det er viktig å prate om det som skjer slik at det ikke blir noe som gjentar seg og resulterer i mobbing. Da er det viktig med tydelige beskjeder og ta barna på alvor og ha tid til å lytte til hverandre. Vi leser boka ”Gleding” og ”Vennskap” (Karsten og Petra) for alle sammen og den handler om hvordan vi kan glede andre og hvordan vi kan hjelpe noen om vi ser de står alene og ikke har noen å leke med.

Mandager og fredager er delt inn i aldersgrupper, og det er spennende å bli kjent med barna fra Furustubben, ikke minst de voksne også. Her må vi spesielt trygge 3-åringene og utfordre dem til å kanskje sitte sammen med et Furu-barn når vi spiser for å bli bedre kjent.  

Mon tro hva som vil skje i oktober…?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

september:

Vi har fokus på å være aktive og nysgjerrige voksne dette året og allerede har vi sett at barna undrer seg mye om verdensrommet. De bygger romskip av magneter og lego. Vi har laget raketter av papir. Dermed vil vi benytte sjansen mens mange er interesserte til å bygge videre på dette. Så dette er vårt tema og felles prosjekt fremover.

Vi legger også vekt på vennskap og det å bygge gode relasjoner til hverandre.

 

Torsdag 22. september kl 20-21.30 er det foreldremøte. Sett av dagen allerede nå. Nærmere informasjon kommer fra kontoret og henges ut på blå ytterdør.

Fotografering mandag 17.10 kl. 09.00 og tirsdag 18.10 kl. 10.00. Dere får nærmere info etter hvert om hvilke dag det blir på Gran.

Brannvern, uke 38. Her vil vi ha en meldt og en uanmeldt øvelse sammen med barna. Husk å ha med ekstra sokkeskift.

Vi skal feire to bursdager i september. Vi gleder oss!:)

 

Dette har vi gjort i mai:

 

”Eventyr”

Barna har blitt kjent med flere eventyr, vi har hørt om Askeladden som kappåt med trollet, om Geitekillingen som kunne telle til ti og om de 3 små griser. Barna har også diktet eventyr selv både i samling og på eget initiativ. I samlingen fikk de bruke dyr, dukker og tilbehør og lagte sine egne fortellinger som de fortalte til resten av gruppen.

 

 

”Det var en gang en dame som skulle melke kua. Hun hadde melken i bøtta si. Hun bodde i huset, der bodde en pandabjørn, en mus, en katt og en okse. Så kom det et troll. Trolle ville spise grøten til dama. Først må vi ha melk i grøten for å lage grøt. Grøten oppi en skål, et glass og en skei. Det var også en hest, en hund og en bjørn. Plutselig kom Rødhette sammen med mamma, pappa og lillebror, sammen med en rev og en bjørn. Da måtte de ha enda en skål. Så kom et lite lam som sa bæ. Da kom store sauen som hadde leita etter han. Snipp, snapp, snute eventyret ute”

 

 

 

Barna har hatt dukketeater for hverandre. Vi kan kjenne igjen noe fra de ulike eventyrene vi har jobbet med både i leken, i samtaler, sanger og i de fortellingene barna lager selv. Det nærmer seg sommerbarnehage og en avslutning for tema om eventyr. Barn og voksne har kost seg og hørt mange forskjellige eventyr.

17.mai:

Fredag 13.mai hadde vi en liten forsmak på 17.mai her i barnehagen. Vi gikk i tog, hadde leker og spiste pølser. I toget sang barna for full hals på de sangene vi hadde øvd på. Hele uken etter var det flere av barna som hadde ”mini konserter” ute og inne i barnehagen. Barna stilte seg opp på rekke og sang ”Ja, vi elsker”, ”alle fugler” og ”tenk at nå er dagen her”. De lager så mange gode tekster. ”Lerka jubler høyt i sky” ble til ”hjerter jubler høyt i sky” og ”hipp, hipp hurra” ble til ”pipp, pipp hurra”, ”Furu værbitt over vannet” ble til ”fugler værbitt over vannet”. Når de var ferdige med 17.mai sanger ble det Kaptein Sabeltann og hakkebakkeskogen sanger.

 

    

 

 Besøksdag:

Vi har hatt besøk to ganger av barna fra Granåsen som skal begynne på Eikenøtta til høsten. Alle Marihønene(4 åringene) har fått et fadderbarn som de skal ønske spesielt velkomme til oss. Barna fikk vise de nye litt rundt på avdelingen og passet litt ekstra på sitt fadderbarn. Det var lett å se at dette var en spennende oppgave. I samlingen fikk de nye sitte ved siden av sin fadder og de fikk også spise lunsj sammen med oss denne dagen.

 

Grønnsakshage:

Siste dag i mai sådde vi grønnsaker. Vi hadde gulrotfrø, rødbetfrø og salatfrø. Nå er vi spente på hvordan det blir når dette spirer i løpet av våren og sommeren.

 

  

 

Vi har vært så heldige å hatt en del fint vær i mai, så det har blitt bading i vannspreder. Det kan være lurt å ha noe ekstra tøy i hyllen både til varme dager og til regnværsdager fremover. Ta gjerne en titt på hva barna har, om det er noe som kan byttes ut og om tøyet fortsatt passer.

 

Hva skjer i juni:

Torsdag 2.juni er det overnatting for ”husgjengen” i barnehagen

Torsdag 9.juni er det fellestur til Soma Gård

Torsdag 16.juni er det felles sommeravslutning for alle i barnehagen

Uke 25 starter vi opp med sommerbarnehage

Vi avslutter tema om eventyr med en fellestur for hele avdelingen før vi starter opp med sommerbarnehage

 

 

 

 

 

 

Dette har vi gjort i april:

I uke 14 hadde vi HMS og brannvernuke. Da fikk vi møte Eldar og Vanja som fortalte oss litt om brannvern og brannalarm, og vi hadde to brannøvelser. Den ene visste vi om, da skulle det ”brenne” garderoben så vi måtte gå ut kjøkkendøra. Alle var flinke og gikk bak lavvoen og ventet. Den neste gangen kom det uventet på, da var ekorn og marihøner ute mens skogsmus var inne på furu. Alle var like flinke til å gå til møtepunktet bak lavvoen denne gangen også!

 

I uke 16 hadde vi trafikkuke. Da lærte vi litt om skilter og hva de betyr. Alle syklene har blitt vasket, og vi har syklet rundt i barnehagen og sett hva de forskjellige skiltene vi har i barnehagen betyr. Vi har også gått ut av barnehagens område i grupper for å se på skilter ute på veien og snakke om hva de betyr og hvordan vi skal oppføre oss i trafikken. På fredagen hadde vi en lek hvor vi hadde delt inn i to lag og en voksen gjemte små skilter ute i barnehagen. Det var om å gjøre å finne alle de små skiltene først! Vi hadde fellessamling ute, og da kom Naffen og sang en sang sammen med oss og vi fikk også diplom og premie for vel gjennomført trafikkuke, og premien var en kopp med smoothie!

28 april hadde vi Ruskendag, da tok vi med oss hansker og plastikkposer og gikk ut for å plukke søppel. Det var masse søppel og plukke, og noe av det rareste vi fant var blant annet en hjemmelaget bombe, et skattekart og en frisbee. Nå er det i hvert fall pent og ryddig til 17.mai!

Ellers har vi i april valgt å dele gruppen inn litt annerledes enn vi har gjort tidligere. På tirsdagene har marihøner gått på tur, guttene har gått med Stein og jentene har gått med Cecilie. Skogsmus og ekorn har vært inne med Elisabeth og Hanne. På torsdager har det vært omvendt. Dette gjorde vi for å bedre samholdet i marihøne-gjengen. Jentene har vært på både skogsturer og biblioteket, og de har storkost seg. Guttene har vært på skogsturer og kost seg med spikking og leking sammen. Det har vært veldig stas med både gutte- og jenteturene!

Vi har hatt om eventyr på avdelingen, og vil fortsette med dette fremover. Vi har fortalt om konen og det bittelille huset, Lille larven aldrimett, geitekillingen som kunne telle til ti og Askeladden som kappåt med trollet. Skogsmus og ekorn har laget sine egne troll med steiner de har plukket ute, limt sammen og malt på.

På mandager har skolegruppen vært på svømming, og det har vært veldig gøy! Det er en sliten men fornøyd gjeng som halvsover på bussen hjem til barnehagen! Ekorn får besøk av ekornene fra Furu og starter med å lese en bok om vennskap. Deretter leker og tegner de, og vi ser at de begynner å bli godt kjent på tvers av avdelingene! Marihøner koser seg inne hos furu og leker masse med barna på furu. De avslutter med samling sammen før de kommer tilbake til Eik for å spise lunsj.

Fredager har skolegjengen hatt opplegg inne på furu, mens marihøner og ekorn har vært på tur. Det er spennende med alle insektene som begynner å våkne til liv og plantene og trærne som spirer og gror!

Spikkeknivene er funnet fram og har blitt godt brukt! Vi har lært at vi må sitte fint med kniven og bare spikke fra oss. Noen har skjært seg litt, men vi setter på ett lite plaster og så har det gått fint!

 

 

Dette har vi gjort i mars:

 

Barnehagedagen

1.mars markerte vi barnehage dagen her hos oss med en fellessamling inne på Furu. Alle avdelingene fikk vise frem noe av det de har holdt på med de siste månedene. Vi har hatt mye om Rødhette og ulven og barnet sang for full hals og med innlevelse når vi opptrådte med Rødehette sangen. De hadde også fått lagd seg ører til ulvene og hetter til Rødhettene. Det var stas å få fremføre dette for barn og voksne.

 

Teater

Torsdag 1o.mars hadde vi besøk av ”Rogbiff og Fiona” De hadde en kjempe kjekk forestilling med ”Geitekillingen som kunne telle til ti”, former, tall og fargene fra regnbuen. Alle barna på Eikenøtta syntes det var en morsom og spennende forestilling

 

”Husgjengen”

I slutten på februar startet vi med tema om farger. Vi har blitt kjent med forskjellige farger og navn. Sett på hva som skjer når vi blander farger og hatt med maling på tur. Turen gikk til den store steinen der barna fikk male på steiner i skogen. De var veldig spente på hvordan andre som gikk på tur der ville reagere når de så at alle steinene hadde fått så fine farger. Vi har også vært en tur på biblioteket og lånt litt forskjellige bøker om farger. Ellers har turen gått til borgen der vi har lekt stivheks og andre regelleker. Mandag 4.mars starter vi opp med svømmetrening. Alle må være klar i barnehagen innen kl.08.30 med svømmetøy.

 

Marihøner

Begynner å bli godt kjent inne på Furustubben der de er sammen med de andre fireåringene på mandagene. På fredager er marihøner og ekorn på tur sammen med avdelingen sin. Vi ser at barna leker mer og mer på tvers og blir bedre kjent med hverandre. Dette er med på å skape trygghet i ferieperioder der det av og til er litt mindre barn på hver avdeling. Barna kjenner hverandre litt bedre og har flere å velge mellom i leken.

 

Ekorn

På mandager kommer 3 åringene fra Furu på besøk til oss. Da har vi samlingsstund og leser om Karsten og Petra, så synger vi litt sammen og etter på får barna velge hva de vil leke med og hvor. Barna velger da ofte lego, jovo, magneter, tegning og dukkekroken.

Team Rød og tema Blå

I mars har vi brukt en del tid på påskeforberedelser. Vi har lagd påskekyllinger og sådd karse. Vi har sunget om ”En liten kylling i egget” og snakket litt om hva som skjer ute i naturen nå når det nærmer seg vår. Vi har også vært en del på tur i skogen til den store steinen. Både team Blå og team Rød har vært på biblioteket, det er kjempe spennende. Vi har bladd i bøker, lest litt og lånt med noen kjekke bøker tilbake til barnehagen. Vi snakker om hvordan vi skal behandle bøker og at vi må ta godt vare på de som vi skal levere tilbake til biblioteket.

 

Påskeharen

Fredag fikk vi besøk av påskeharen i barnehagen. Han hoppet rundt på lekeplassen, rutsjet på rutsjebanene og disset. Barna sprang ivrig fra vindu til vindu for å se på den tøysete påskeharen. Noen syntes det var litt skummelt, men det var greit så lenge de viste at han ikke kunne komme inn J Etter på ble det påskeeggjakt på hele gjengen. Store og små koste seg med innholdet i påskeegget som haren hadde lagt igjen til oss.

 

 

 

Dette har vi gjort i februar:

 

I februar har vi fortsatt å jobbe med eventyret om Rødhette og ulven på begge teamene. Vi har lest høyt, og dramatisert med figurene, og barna har også fått prøve seg som fortellere selv. Figurene har vært med oss på tur og de har fått være med ute i barnehagen. Vi har sett gjennom både samling og lek at eventyret har vært av stor interesse blant barna. De har lekt seg inn i de forskjellige rollene både ute og inne, og forteller eventyret til hverandre på eget initiativ. Barna syntes det var stor stas da de fortalte eventyret selv i samling samtidig som de fikk styre figurene, og de syntes det var spennende og kjekt å høre eventyret bli fortalt av barna og ikke bare de voksne.

 

Vi har også hatt fokus på høytlesing. Det har blitt noen biblioteksturer for å finne bøker som vi kan låne med oss og lese i barnehagen. Det er spennende med litt nye bøker, og barna sitter og blar gjennom og koser seg. Vi leser også høyt og dette synes barna er veldig kjekt, de setter seg ned og vil være med og høre. Å ta med bøker ut på tur er også ganske interessant. Det gir en litt eventyraktig stemning, og barna følger veldig godt med.

 

Fastelaven ble feiret med å lage fastelavensboller. Husgjengen lagde en dag, mens marihøner og ekorn lagde en annen. Det var veldig godt med boller og krem! Vi har også kost oss på turer i det fine været vi har hatt!

 

        

 

 

 

Ellers var vel det store høydepunktet karnevalet i slutten av måneden. Før selve dagen lagde vi karnevalskatter som vi hang opp i taket for å pynte med.

 

 

På karnevalet var det mange prinsesser, superhelter og dyr. Vi startet dagen med lek og disco, og etter hvert kom Husgjengen syngende på karnevalssang for å hente alle avdelingene, nå var det tid for fellessamling. På samlingen reiste hver avdeling seg opp og sang en sang hver for å vise fram kostymene til resten av barnehagen. På slutten av samlingen fikk Husgjengen lov til å slå katta ut av sekken, og etter et par slag ble det hull. Det falt ut noen poser med sjokolade, og det var mange glade barn. Etter samlingen var alle dørene åpne så barna kunne få gå hvor de ville, og på Eik var det ansiktsmaling. Det ble servert pølser og saft til lunsj, og både små og store koste seg kjempemasse.

 

 

 

 

Dette har vi gjort i januar:

 

Det nye året er kommet godt i gang, og på Eikenøtta har vi i januar hatt mye fokus på eventyret om Rødhette og ulven. Vi har fortalt eventyret med noen dukker, som barna har fått lov til å være med å styre og leke litt med. Barna har derfor blitt godt kjent med både Rødhette, Ulven, bestemor og jegeren. Marihønene og ekornene har også malt fra eventyret og da ble det malt både Rødhette, og ulven, jegeren, bestemoren og bestemorens hus, mens noen malte enkelt og greit litt bæsj.

 

 

 

Eventyret har inspirert, og vi har sett at noen av de eldste barna har samlet en gruppe barn og så har de fortalt eventyret selv for de andre barna, med stor innlevelse, og barna som har hørt på har sittet helt i ro gjennom hele eventyret.

 

 

På mandager fortsetter vi med aldersinndeling. Ekornbarna får besøk av Furu sine Ekornbarn, og vi har fokus på vennskap. Vi leser Karsten og Petra-bøker i samling, og så deler vi inn i tre lekestasjoner hvor vi prøver å blande avdelingene litt slik at de skal bli bedre kjent på tvers.

 

Marihønene går inn til Furu for å leke der. Der blir det også lekt i lekestasjoner for å bli kjent med hverandre, og det fungerer veldig fint.

 

Fredager er Ekorn og Marihøner på tur med sin avdeling, men etter hvert som barna blir tryggere på hverandre vil vi gå på tur aldersinndelt sammen med Furu.

 

Husgjengen (femårsklubben) samles på mandager og fredager. Mandager er turdag, og nå er det barna som velger hvor skal på tur, og en aktivitet de skal gjøre. To og to barn planlegger turen sammen. Den første turen var det Oskar og Vegard som planla, og de ville lage med seg saft og gå til den store steinen. Der kunne de klatre på steinen og i trærne, og de ville også leke gjemmeleken/tikken. Turdag nr 2 var det Milla og Sivert J som planla. De ville ta med rumpeakebrett og gå til akebakken bak barnehagen. Alle sammen storkoste seg!
Ella og Sivert R fikk planlegge den tredje turen, og de ville ta bussen til biblioteket. Der ble det lest bøker og spilt sjakk, og de lånte noen bøker og lydbøker med seg hjem til barnehagen.

 

På fredager har Husgjengen jobbet med identitet, hvem er jeg? Før jul var vi ute og tok bilder av barna ved husene sine, og disse bildene har de fått utdelt og skrevet på hvem som bor der.

 

I starten av januar hørte vi rykter om at det var snø på en lekeplass, så Ekorn og Marihønene pakket med seg rumpeakebrett og gikk på leting. Det var stor jubel da vi fant snøen, og barna hadde det kjempegøy med aking og leking i kunstsnøen. Etter hvert kom det også ekte snø, til enda mer jubel fra barna, og vi fikk ake i barnehagen. Mange av turene ble da turer bak barnehagen for å nyte snøen mens den var her og ake masse. Etter hvert fikk vi også bygget snømenn og vi hadde snøballkrig. Det var veldig kjekt å kunne kaste snøball på de voksne, og de voksne tok igjen og kastet på barna også.