Mat og kosthold i barnehagen

Da Skadberg barnehage skulle starte opp i 2005 ble ett av våre satsingsområder sundt kosthold. Barna tilbringer store deler av hverdagen sin i barnehagen og vi ønsker å ha fokus på et ”sundt norsk kosthold” Vi oppfordrer barna til å prøve/smake på pålegg, varmretter de ikke har prøvd før. Det å gjøre skiven mer spennende/innbydende er også noe vi har fokus på. En skive med gulost kan fort bli til et ansikt med druer til øyne og paprika til munn….

Viser til:

Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler

Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i barnehagen Anbefalinger for mat og måltider i barnehagen

Alle barn har et varmmåltid i uken til lunsj ellers smører vi skiver/knekkebrød til de andre måltidene. Fra Juni 2016 gjør vi noen endringer og vil ha tre dager i uken havregrynsgrøt til frokost. De andre to dagene vil vi servere korn med kulturmelk el. biola. Vi reduserer kraftig på smøreostene (kun til tur om en ikke smører før en går el. lager noe varmt på bål, grill el. på stormkjøkken). Til ettermiddagsmåltidet fortsetter vi med knekkebrød men da med smør, hvit- el. brunost. Ved de andre smøremåltidene bruker vi grovt brød, knekkebrød og pålegg som hvit- og brun ost, kjøttpålegg, leverpostei, makrell, kaviar, laks, eggerøre, kippers, kyllingpostei, majones o.l. Ellers bruker vi også frukt på skivene som banan, eple og druer. Grønnsaker vi bruker er tomat, agurk, rødbeter, paprika og avakado. Det blir servert lettmelk og vann som drikke til måltidene. Som tørste drikke bruker vi vann. Vi har en egen kalender til alle måltidene for å sikre at kosten blir variert gjennom uken.

I desember blir det servert risengrøt. (Vi serverer ikke varmmat i mnd. Juli og August) Vi har valgt at menyen skal gå igjen da barn ofte må smake mange ganger før de liker det. Alle varmmåltidene består av vanlig sunn og god mat med mye grønnsaker eller salat ved siden av. Med unntak av når vi har karneval, påskerebus og 16. mai fest da kan vi ha pølse i brød, suppe eller annet.

Vi setter av god tid til måltidene, dette for at barna skal få en god opplevelse og ha tid til å spise seg mette. De voksne har en meget viktig rolle som forbilder for barna, de spiser derfor sammen med dem på avdelingen. Riktig og næringsrik mat har positive effekter i forhold til blant annet helse, læring, vekst, utvikling, tannhelse og forebygging av overvekt.

Har vi barn med allergier/relegion som gjør at en ikke kan spise alt vi serverer i barnehagen, så finner vi alternativer både til smøremåltid og varmmaten. Vi finner alternativer til disse barna som er så lik som mulig det de andre spiser.

I desember lager vi pepperkake hjerter som vi pynter med non-stop (adventskalender), vi har også lussekatter til lucia dagen. Nissen kommer på besøk med hver sin lille godtepose til alle. I februar har vi karneval hvor vi slår ”katta utav sekken” og da faller det ut en liten sjokolade til hver. Vi baker også boller til fastelaven. I påsker pleier påskeharen å komme innom med ett stort påskeegg til hver avdeling med en liten sjokolade til hvert barn.

Det at barna er aktive brikker i måltidet og i tilberedelsen mener vi er viktig for at de skal legge seg opp gode vaner ved å spise jevnlig og sundt. Noen ganger er de med på å dekke på- og av bordet, gjøre det koselig rundt måltidene og noen ganger får de være med å tilberede maten. Det å sitte sammen, smake på ulike smaker, ha tid til en prat, der vi kan dele historier, le og ha det fint sammen er med på å gi oss alle en minnerik hverdag. Vi har tro på at med ett sunt kosthold, mye fysisk utfoldelse og mange gode relasjoner vil barna ha ett godt utgangspunkt til å møte verden.

Meny høsten 2019

Frokost kl. 08.00-08.30:

Mandag, onsdag og fredag serveres havregrynsgrøt, med oppskåren frukt, litt kanel og evt. litt smør. Tirsdag har vi kornblanding/havregryn med kulturmelk og torsdag med biola. Ellers har vi brød til med ulikt pålegg, vi bruker også oppskåren frukt og grønnsaker.

Lunsj i tidsrommet 11-11.30/11.30-12.00

Barna smører skriv til alle måltider de ikke har varmmat. Vi bruker grovt brød og varierer mellom; kjøttpålegg, ulike varianter av fisk, leverpostei og egg. Ellers bruker vi frukt som bananer, eple og druer. Av grønnsaker bruker vi tomat, agurk, rødbeter, avakado og paprika. Det blir servert lettmelk samt vann som drikke til måltidene. Som tørstedrikk bruker vi vann.

Varmmatmeny 11.00-11.30/11.30-12.00:

Bergensk fiskesuppe:                                   uke: 36, 40, 45

Kjøttdeig og brokkoligrateng:                          uke: 37, 41, 46

Fransk lakseform:                                       uke: 38, 42, 47

Bondeomelett:                                           uke: 39, 44 48

Risengynsgrøt:                                                     uke: 49, 50, 51

Fruktmåltidet kl. 14.00-14.30:

Vi serverer knekkebørd med hvitost el. brunost sammen med oppskåren frukt.

Annet:

Avdelingene kan baker brød/knekkebrød når de ønsker.

Når vi har salat er det avdelingene som skjærer opp denne.

Når vi har fester i bhg. som karneval, påskerebus, førfeiring av 17. mai får barna som regel servert pølser i brød el. en suppe.

I desember baker vi litt julekaker som pyntes med non-stop og melis (adventskalender), vi har også lussekatter til Lucia dagen. Nissen kommer på besøk med hver sin lille godtepose. I februar har vi karneval hvor vi slår "katta utav sekken" og da faller det ut en liten sjokolade til hver. Vi baker også boller til fastelaven. I påsken pleier påskeharen å komme innom med et stort påskeegg til hver avdeling også her med en liten sjokoladebit.