Månedsbrev Granåsen

Her kan dere lese litt om hva vi er opptatt av på avdelingen i løpet av året. Siden vil bli oppdatert en gang i måneden med nyheter, barnas interesser og ulike aktiviteter.

 

Januar 2021

 

Det er godt å  komme tilbake til barnehagehverdagen igjen, etter en travel og inntrykksrik desember.

Vi er fortsatt inndelt i kohorter. For vår del vil det si at Granåsen holder seg mest mulig for seg selv, men at vi samarbeider med Eikenøtta ved behov. Fokuset vårt er som alltid å gi barna minnerike og gode dager, uavhengig av hvilke smitteverntiltak vi til enhver tid følger.

    

I januar var vi så heldige at vi fikk kalde, fine dager med snø, is og sol. Vi har lekt med snøen, smakt på den og ikke minst aket masse! Barna gjør seg mange nye erfaringer når de slik undersøker naturen på egen hånd og sammen med andre barn og voksne.

    

Det å lage is-skulpturer av vann, konditorfarge og hansker var veldig spennende! Vi har også erfart at vi kan tegne på isen, samle snø som smelter til "kaker", og lage snøballer og snømenn.

   

Inne har vi vært opptatt av å følge barnas mange initiativer og å støtte dem i deres utforskning av det de stopper opp ved. Når barn samler stoler og hamrer løs på bokhyllen, lager de musikk sammen. Alle barna deltar ivrig i dukkelek, og dette gir gode begynnende opplevelser med rollelek. Det er kjekt å se hvor inkluderende barna er med hverandre i denne typen lek.

Andre aktiviteter som engasjerer for tiden, er konstruksjon med duplo og kitt. Her samles vi rundt bordet eller på gulvet i samme aktiviteten, og det gir rom for gode samtaler og felles utforskning.

I januar feiret vi også 2-årsdagen til Viktoria Sifenee, som hadde bursdag i julen, og vi feiret at Mathias ble 2 år! Hipp, hipp hurra!!

 

Viktige datoer i februar

10.02 - Tiril 2 år!

26.02 - Karneval!

 

 

 

 

Februar 2020

Februar har vært en frisk måned der vi har fått opplevd all slags vær. Vi har lekt og boltret oss i både sol, snø/frost, mye regn, vind i løpet av denne mnd.

  

Vi ser at barna på Granåsen trives godt ute. De bruker fantasien, er kreative og finner spennende leker. Noen har en lek som de går tilbake til som foreksempel å lete etter Mikkel Rev eller være tigere med spesifikke spader som "klør". Vi ser også at barna er interessert i dyr og småkryp og leter stadig etter meitemark. Vi går på leting etter mark og snakker om hvordan vi skal behandle marken og hvorfor den er viktig for naturen.  I rammeplan for barnehager står det at personalet skal legge til rette for mangfoldige naturopplevelser og bruke naturen som arena for lek, undring, utforsking og læring.

Barna utfordrer seg selv og kroppene sine med å prøve seg på ting de gjerne ikke klarte eller turte før, som å klatre til topps i klatrestativet og rutsje ned den store rutsjebanen. De voksne er tett på og støtter og veileder når det kan bli litt utfordrende eller skummelt. Mestringsfølelsen er lett å se på smil og stolte små kropper når de får det til.

  
Det var også veldig stas når årets første "snø" kom i slutten av måneden. Da fant vi frem rumpebrett og akte i bakken og noen laget en liten snømann. 

  

På tur fant vi pytter som var frosset, vi knuste isen og kjente på de kalde isflakene i hendene. Vi utforsket og undret med sansene våre og så hva som skjedde med isen når den etter hvert vil smelte. 

 

Vi har også gått på tur sammen med Lyngtua, vi prøver å gjøre ulike ting sammen med barn og voksne på Lyng og etablere vennskap og felleskap på tvers av avdelingene. Vi ser at barna har stor glede av hverandre.

 

Eik har fått besøk av en afrikansk kjempesnegle som heter Øyvind. Det er spennende og få undre oss sammen over den store sneglen som vi besøker iblant. 

 

Den store finalen for februar var karnevalet. Dagen var fylt med gøyale aktiviteter som ansiktsmaling, disko og katta i sekken(hjernen). Vi fikk smake på sjokolade og rosiner og avsluttet med pølser til lunsj. Dette falt veldig i smak. Store og små hadde tatt på seg flotte kostymer og sitt aller beste humør. 

 

 

Januar

Det var mange som hadde hatt juleferie og hadde mye energi når de kom tilbake. Godt å se gjensynsgleden mellom barna. Herlig å komme tilbake til vanlige rutiner igjen.

Januar på Granåsen har vært preget av tilvenning av nytt barn. Det er veldig kjekt med et nytt tilskudd i gjengen. Fokuset vårt blir da å skape ro og gode situasjoner til samspill og relasjoner for alle barn. Leken står i fokus både inne og ute. "Barnehagen skal gi gode vilkår for lek, vennskap og barnas egen kultur. Leken skal være en arena for barnas utvikling og læring, og for sosial og språklig samhandling" Rammeplan for barnehager.
Vi fortsetter å dele oss i team på formiddagen for å skape større spillerom for hver enkelt. Det ser vi har gode effekt. Barna blomstrer når de får tettere kontakt med de voksne og mer ro til å holde på egen lek.

 

Når vi er inndelt i team har vi ofte litt andre aktiviteter som for eksempel formingsaktiviteter eller vannlek i vasken. Da får de stimulere de ulike sansene, utforske og være kreative.

  

To dager i uka deler vi oss i aldersgrupper, da går 2-3-åringene på tur og 1-åringene leker i barnehagen, ute eller inne. De eldste blir veldig kry når de får ta på seg vesten å gå på tur. Vi jobber oss opp bakken, ruller eller løper ned igjen. Det er godt å få bruke kroppen og jobbe med motorikken. Vi har ofte med oss mat og spiser lunsj på turen, før vi går tilbake til barnehagen for en hvil.
De yngste får utfolde seg både ute og inne og vi ser at denne tiden alene skaper et eget bånd dem i mellom.

   

De eldste har også begynt å smøre skiven sin selv. Dette er utfordrende for noen, men det er veldig god trening og vi ser raskt fremgang. De øver seg også på å sende pålegg til hverandre og spørre om hjelp. Det varmer de voksne hjertene når vi ser de spør hverandre om hjelp og hjelper hverandre gledelig.

 

 

Desember

Godt nyttår! 

Vi håper at alle har hatt en fin juleferie.

Et lite tilbakeblikk på desember på Granåsen:

Fokuset i desember var at vi ønsket å ha en koselig, rolig og minnerik førjulstid. Det var mye god lek og mange fine relasjoner inn i mellom juleforberedelsene. Vi begynte tidlig med julehemmelighetene og brukte den tiden vi trengte. 

Vi hadde fellessamling hver dag på Furustubben. Der tente vi adventslys, sang julesanger og fikk en liten bit av juleevangeliet hver dag frem til jul. Det gjorde at det ble mye repetisjon for alle og lettere å få med seg hvem de forskjellige menneskene var og detaljene rundt. 

"Barnehagen skal la barna få kjennskap til fortellinger, tradisjoner, verdier og høytider i ulike religioner og livssyn og erfaringer med at kulturelle uttrykk har egenverdi." Rammeplan for barnehager.

Vi snakket litt om hvem Maria, Josef og Maria var, også inne på avdelingen, men han som hadde størst fokus var nok julenissen.

På vinduet hadde vi malt en nisse med masse hull i skjegget, 24 hull. Vi fylte inn ett hull hver dag og snakket om at når skjegget var tett - var det jul! Det var spennende å få være med å fylle skjegget og nissen på vinduet skapte mange undrene samtaler. "Men han er ikke ekte?"

I begynnelsen av desember hadde 2-åringene en tur til kirken. Der fikk de høre flott musikk fra orgel og se rollespill av litt av juleevangeliet. De fikk også komme frem for å se på Jesusbarnet som lå i krybben. 

Lucia ble markert fredag 13. desember i barnehagen. Skogsmus (førskolegruppa) gikk Lucia-tog og sang nydelig før vi spiste lussekatter sammen.

18. desember var dagen alle hadde gledet seg til. Det var nissefest! De som ville hadde røde- eller nisseklær og fikk røde kinn i barnehagen. På fellessamlingen måtte vi synge "På låven sitter nissen" så høyt vi klarte før Julenissen endelig kom. Det var spennende! Endelig kom han vi hadde snakket så mye om. 

 

November

November kom og gikk. Vi brukte måneden til å være mye ute. Både på tur for 2-åringene og ute i barnehagen. Vi på Granåsen elsker å være ute. Når vi forteller at vi skal gå ut blir vi møtt med stor jubel!

Det har vært litt utfordrende også, for når det er kaldt ute må vi ha på mer og tykkere klær. Dette hemmer en del av bevegelsene, men det er også god erfaring og trening. Men vil man det nok, klarer man det meste. Enten alene, eller med litt veiledning og støtte. 

 

2-åringene har hatt mange fine turer. Vi hadde vår første tur der vi spiste lunsj på turen, det var stas. Vi ser og gjør mange spennende ting på turene våre. Løper, leker, klatrer, kikker og undrer. 

 

  

Vi ser mye god lek inne på avdelingen. Det er tydelig at barna begynner å bli trygge på hverandre. Vi voksne jobber med å være autoritative voksne med kreativ handlingsledelse. Det handler om å få satt i gang og veilede lek, være kreativ og slippe fantasien løs samtidig som vi har trygge rammer og alltid et fang tilgjengelig. Utrolig spennende å se hvor leken tar vei :) 

  

 

November var også tid for å begynne på juleforberedelser. Vi bakte og pyntet pepperkakehjerter som vi skal bruke som adventskalender i desember. Det var kjekt å både bake og smake pepperkakedeig, melis-glasur og non-stop. 

Vi begynte også på noen julehemmeligheter. Tanken var å bruke god tid slik at vi slapp stresset i desember. Noen syntes gjerne det var tidlig, vi så at vi fikk en herlig ro og fikk dratt ut julestemningen litt. 

 

 

I desember blir det flere julehemmeligheter, mer baking og julesamling hver dag. Vi har en liten samling inne på avdelingen der vi trekker pepperkake og fellessamling på Furustubben 09.15.  

 

 

Oktober

 

Det har vært en innholdsrik måned. Vi merker at barna har funnet seg mer til rette på avdelingen. Vi ser det dannes mange nye vennskap. Barna kjenner tilhørighet til hverandre og spør etter hverandre om morgenen. Det er mange som kjenner eierskap til lekene vi har i barnehagen, vi øver på å bytte på å ha, og å dele med en venn. Det er ganske vanskelig, men de fleste klarer det med litt støtte og veiledning fra en voksen.

 

I oktober fikk vi kjenne på frosten for første gang på lenge. Det var litt rart, for det ble hvitt som snø ute, men ikke nok til å finne frem akebrettene. Vi la oss ned på bakken, studerte de hvite gresstråene og undret oss over hvordan de ble slik, og hvorfor det forsvant når vi tok på det. Spennende!

Uke 42 hadde vi trafikkuke.  Den ble satt i gang med "carwash". Vi fant frem svamper, vann, bøtter og såpe og vasket alle syklene. Det trengtes og de ble skikkelig fine og rene etterpå. Det var stor stas å få leke med svampene i vannet. Noen jobbet iherdig med syklene, mens noen fant andre ting å vaske, som lekehyttene eller bakken. Det var veldig god innsats fra alle.
Vi var også på skiltjakt i barnehagen og på tur og snakket om hva de ulike skiltene betyr. Og trafikkuken ble avslutta med å markere refleksdagen. Da tok alle med seg reflekser som vi testet inne i vognskuret.

 

Vi har jobbet videre med "Bukkene Bruse". Trollet henger på veggen inne på avdelingen, det har flere av barna vært med på å male og legge på formingsmasse og det har blitt skikkelig skummelt! Vi malte også på føttene og lagte bukker med skjegg og horn. Noen syntes det var litt rart og kaldt å få maling under foten, men det gikk bra når vi vasket det bort etterpå.

 

Når vi går inn i november skal vi avslutte "Bukkene Bruse"-temaet etter hvert og begynne å forberede oss til jul. Vi skal bake og pynte pepperkakehjerter til adventskalenderen i barnehagen og ha litt juleverksted.

 

 

August og september

 

Den første tiden har i stor grad vært preget av tilvenning. Det har begynt flere nye barn, men det er også en tilvenning for de barna som har gått ett år på Granåsen allerede. Det er mye nytt for dem også, nye barn, nye voksne og noen nye rutiner. 

 

Det har gått veldig bra. Noen reaksjoner er naturlig og de tar vi på alvor, samtidig som vi vet at det vil gå over. 

 

Fokuset disse månedene har vært å bli trygge på hverandre og på avdelingen. Vi utforsker, leker, observerer hverandre og blir med når det føles trygt. Det blir mye tumlelek der vi tester ut egen motorikk og balanse i tumlekroken. Det har blitt laget masse god mat i dukkekroken. Og vi har kjørt mange turer med både små og store biler. 

 

 

 

 

I september begynte vi å dele oss i mindre grupper. Da gikk 2-åringene på tur til lekeplassen rett ved siden av barnehagen. Det er stor stas å få på seg vesten og få gå på tur. Da øver vi oss på å holde hender, følge med på de forran og holde plassen vår i rekka. Det er også viktig å følge beskjeder når man er på tur. Mye nytt å øve på, men veldig gøy å være på tur. Vi finner snegler og blader og snakker om det vi ser rundt oss. 

 

Temaet for tiden er "Bukkene Bruse". Vi har samlinger der vi forteller eventyert, vi synger sangen om dem og har formingsaktiviteter. 

Vi fortsetter med "Bukkene Bruse" i oktober også.

 

 

Juni

I Juni har vi fremdeles nytt herligt sommervær! Vi har blitt godt vandte til å være ute nesten hele dagen, ha på solkrem og drikke masse vann! 

Vi har fokus på å ha en pause til dagen vekke fra solen. Dermed spiser vi vertfall et ett måltid inne når været er på sitt beste! Det er godt å kvile øynene inne litt også! 

 

3 åringene har vært på avslutningstur til ormen den lange sammen med lyngtua. Så nå er det mange som er klare for å komme over på stor avdeling! Vi var kjempeheldige med været nok en gang! 

Vi fikk vasset i vannet, fikk vann, sand og steiner på tærne. Vi fanget krabber, skjell og fant mange forskjellige steiner. Det var mange kjekke leker rundt vannkanten! 

Til lunsj hadde vi med oss pølser og brød.

Vi hadde også sommeravslutning på Soma gård! Dette var utrolig kjekt, og igjen var vi heldige med været! Vi fikk sett på mange spennende dyr og lekt med masse nye leker! Noen klappet på dyrene, mens andre likte bedre å bare se på de :) Noen fikk til og med kjøre en ekte traktor! Det var staaas! Vi fikk pølser, saft og is til lunsj! Namm 

 

I Juni er sommermånedene begynt i barnehagen og vi starter opp i uke 25 med spennende temaer. I uke 25 og 26 er det teknologi som sto på skjemaet. Da har noen fått vært med å laget en telefon, mens andre har prøvd seg på å vispe egg og sukker! 

 

I uke 27 og 28 blir temaet "lek før og nå".

 

Mai

I mai har vi laget masse 17.mai pynt med de flotte fargene fra flagget! Vi har hatt rød, blå og hvit maling på hendene og trykket et "flagg"! Vi har kost oss ute i strålende sol, og endelig tatt i bruk både solkrem og solhatter :) Vi har også vært på mange turer, og smakt på bær fra buskene. De var veeldig sure :D 

16.mai gikk vi i prøvetog sammen med lyngtua og de små avdelingene fra eventyrberget barnehage. Det var veldig gøy, og spennende å se foreldre som heia oss frem! :) Vi ropte blant annet "skadberg bhg heiheihei ingen barnehage er så grei.. Skadberg bhg nøff nøff nøff ingen bhg er så tøff."

 

 

 

Etterpå ble eventyrberget bhg med til barnehagen, der var det planlagte 17.mai leker! Samtidig kunne alle få leke med det de ville :) Til lunsj fikk vi pølse fra "pølseboden" (servert gjennom vinduet) og saft! Til dessert fikk vi en god og kald is, det passet perfekt i det fine været! 

April

I april har to/tre-åringene begynt å spise lunsjen sin på tur. Da må vi ha med flere sekker for å få med alt vi trenger, og alle vil hjelpe til å bære sekk :) Ellers er det flere to/tre-åringene som leker litt med de eldste fra Lyng, og det er kjekt å bli godt kjent med dem. 

 

Ett/to-åringene er fortsatt veldig glade i å klatre, og klatrere alle steder de får mulighet til det, spesielt inne. Vi har tatt med litt matter ut på avdelingene og stupt litt kråke. Noen får det til kjempebra, mens andre trenger littegranne hjelp. Men alle er like fornøyde uansett! Kitt er også veldig gøy å leke med, og vi lager dyr og mat og koser oss masse. 

 

Ellers var nok det store høydepunktet for april påsken! Torsdag før påsken fikk vi besøk av presten som fortalte litt om hva påsken var, og vi sang litt sanger. På fredag kom påskeharen! Vi satt i samling da han kom klatrende over gjerdet. Noen syntes det var litt skummelt, så det var godt å bli bært av noen voksne, men de aller fleste syntes det var kjempestas! Har vinket til oss, og lekte litt på lekeplassen før han klatret over gjerdet og vekk igjen. 

Før han gikk hadde han lagt igjen et lite brev, en liten skattejakt for oss. Vi gikk og lette, og tilslutt fant vi et kjempestort påskeegg! Oppi der lå det både rosiner og sjokolade, og det smakte kjempegodt!

 

I mai skal vi ha 17. mai-feiring i barnehagen 16.mai. Vi gleder oss. Ruta vi går med toget kommer senere, for de som vil stå og vinke til oss :)

 

Minner ellers om at påmelding til fotografering må skje innen 8.mai!

Fotograferingen vil skje 10.mai, da må alle være i barnehagen til 9.00, for da starter vi med gruppebildet :)

 

 

 

 

Mars

Mars har vært en spennende måned! På  tur har vi undret oss over masse forskjellig, vi har sett hundebæsj og lurt på hvorfor den ligger der. Vi har funnet snegler og makk, og lurt på hvor de bor hen. Vi har lurt på hvorfor noen trær og busker har blader mens andre ikke har noen blader. Vi har lurt på hvorfor vi kan tegne med kritt som ligner veldig på stein, mens en annen type stein kan vi ikke tegne med. 

 

Ettåringene har også undret seg over mye forskjellig. Hvor kommer makken fra? Kan vi finne makk overalt? Klarer jeg å balansere på forskjellige leker? Kan jeg male overalt med denne malingen?

 

Vi er mye ute, og nå som det har begynt å bli litt varmere i været har vi spist flere måltider ute. Vi storkoser oss ute, og de fleste vil ikke inn igjen!

 

Noe vi prøver å lære oss er at det er godt å kunne hjelpe hverandre og samarbeide om ting. Det er gøy både og hjelpe andre, og å få hjelp fra andre barn, og ikke bare de voksne. 

 

 

2-åringene har også fått være med på et lite eksperiement! Vi lånte Skittles fra Eikenøtta, og la dem etter regnbuens farger i sirkel på en tallerken. Deretter helte vi på varmt på tallerkenen. Etter litt begynte fargen å gå over i vannet, og det ble en fin regnbue  på hele tallerken! Det var kjekt!

 

Vi har feiret mange bursdager i mars, og har derfor kost oss med mye smoothie! 

 

I april  sier vi takk for jobben til Anette, og gleder vi oss til Hege kommer tilbake!

11 april er det påskesamling hvor presten kommer og forteller om påsken for oss. 

12 april er det påskeeggjakt, og påskeharen kommer til oss!

Februar

I februar har 2-åringene kost seg på fine turer. Vi har klatret og lekt masse, og en dag fant vi et lite glasskår som vi undret oss veldig over. Vi undret oss over hvor det kom fra, hvorfor det lå her og hva vi kunne gjøre med det. Det ble sagt at vi ikke kunne legge det i veien, for da kunne bilen bli punktert og så undret vi oss over hvordan vi skulle reparere hjulet, og vi snakket videre om verkstedet og biler.

 

2-åringene har også bakt brød, og det var veldig gøy. Det stod til heving over natten, og da vi stekte det neste dag måtte vi inn på kjøkkenet flere ganger for å se på det brødet i ovnen :)

 

Vi har også hatt litt fokus på rolige aktiviteter inne. vi prøver å lese bøker, både høytlesing for barna, men også at de kan lese bøker selv. Vi har også prøvd oss litt ut med sakser, og da bare klipper vi arket i masse småbiter!

 

1-åringene er høyt og lavt, og er blitt veldig flinke på å klatre. Vi prøver å legge til rette så de kan klatre opp i stolene og vognene selv, mens vi voksne står og støtter. Da får de øvet motorikken sin godt!
Ute klatrer de også veldig mye opp i klatrestativet og rusjer ned i full fart. Også er det opp igjen. Inne ser vi ettåringene tar mer initiativ til lek sammen. De deler på leker og ler og tuller sammen. Det er kjekt å se!

 

 

Ellers har det store høydepunktet i februar vært karnevalet! I forkant av karnevalet lagde i rytmeinstrumenter som vi malte på. 
Vi ble hentet av skogsmus som ledet an karnevalstoget og gikk noen runder i barnehagen før vi hadde fellessamling på Furustubben. Der sang vi litt sanger og så på kostymer før skogsmus skulle "slå katta ut av sekken". Da fikk vi sjokolade som vi koste oss masse med!

 

 I mars vil vi prøve å dele litt i smågrupper, både i garderoben når vi kler på, men også når vi er ute. Da kan vi jobbe litt med språk og vennskap, og vi prøver å ha fokus på hvor godt det er å kunne hjelpe hverandre med for eksempel å kle på.

 

 

 

Januar

 

I januar har det vært kaldt! 2-åringene liker seg på tur, og vi øver på å holde hender og gå i rekke. Det er vanskelig å holde hender med votter på, så noen ganger har vi funnet pinner som de kan holde i sammen, og da er det mye lettere :) En av turdagene møtte vi på en fryst sølepytt nesten rett utenfor porten, og det var så spennende at vi ikke gikk lenger. Da fikk vi prøve ut hvor glatt isen kunne være og hvor lett det var å falle hvis vi løp på den. Kjempekjekt!

1-åringene har fått malt mye, noen synes det er kjekt mens andre liker det ikke like godt. Noen smaker på malingen, og noen maler på hendene mens noen maler på arket. Det er spennende!

I januar har det også vært snø flere ganger, og det har vært gøy! 2-åringene har lært seg å ake på rumpeakebrett og det går så det suser! Det er også gøy å lage snøkaker og snøslott med bøtte og spade. Snøen smaker også veldig godt!

1-åringene har fått oppleve snø for "første gang" og det har vært spennende. Første dagen med snø var vi ute på ettermiddagen og lekte, og det morsomste var da å ta litt snø i hånda og hive det opp i luften! De har også fått opplevd snø inne. Vi fylte en boks med masse snø og tok med inn. Da fikk de både se, kjenne og smake på den. Noen syntes det var veldig kaldt, mens andre syntes det var kjempegøy.

Ellers har vi den siste tiden jobbet med en ryddesang når vi har ryddetid, og det ser vi har hjulpet veldig. Nå begynner barna å rydde med en gang vi synger sangen, og vi har også observert at om de begynner å synge sangen for seg selv så rydder de helt av seg selv også! Her er sangen:

Ting-tingeling
hver tar en ting
rydder opp og legger ned
alle barn skal være med

 

Vi vil jobbe litt med å bruke sanger i overganger. Vi har begynt med klapping og en sang når vi skal starte samling, og barna begynner å skjønne hva det betyr. De er med og klapper, går rolig bort til samlingskroken og setter seg i vinduet. 
Når vi vasker hender pleier vi også å synge. Da må vi bruke hele sangen på å vaske hendene våre, for da vet vi at de blir vasket ordentlig. Her er den sangen:

Vaske hender,
vaske hender
såpe på,
såpe på,
Hendene blir rene,
neglene blir pene, 
skrubb og skyll,
skrubb og skyll.

(Melodi: Fader Jakob)

 

 

 

Desember

I desember hadde vi samlinger kl 9.00 hver dag, og da trakk vi kalenderen hvem som skulle få med seg pepperkakehjertet sitt hjem. Det var litt vanskelig å skjønne at det bare var et barn som skulle få med pepperkaken sin, og noen syntes det var veldig urettferdig hver dag de ikke fikk sitt hjerte.

 

Etter samling på avdelingen hadde vi fellessamling med hele barnehage. Der tente vi lys, vi fikk vi høre om juleevangeliet og vi sang noen julesanger. Det var skummelt de første gangene for noen, men mot slutten syntes alle det var stas å tusle inn på furustubben der hvor samlingene ble holdt. 

Vi var en tur i Sola kirke og der fikk vi være med å lete etter stjernen og Jesusbarnet. Vi fant det i krybben!

Vi har også laget julegaver og mye julepynt, og det har vært kjekt med masse glitter!

Det største denne måneden var nok nissefesten! Da kom julenissen på besøk med godteposer, og vi hadde nissedisko, nissemaling, og alle dørene i barnehagen var åpne. Til lunsj spiste vi nissegrøt med saft til. 

November

November var forbi i en fei! Vi startet november med litt endringer i personalet, så vi har jobbet litt for å bli enda bedre kjent med hverandre. Vi har også gjort om på rutinene våre, og nå går 2-åringene ut hver formiddag etter frokost, mens 1-årignene er inne, og så gjør vi omvendt på ettermiddagen. Dette er en rutine vi jobbet litt med for å komme inn i, men vi ser det har merket en mye større ro i barnegruppen. 

I november har 2-åringene fått gått mye på tur, litt sammen med Lyngtua, og litt alene. Det er stor stas å få på seg vestene, da vet alle at det er tid for tur. Vi jobber med å holde hender når vi går, men alle synes det er herlig å gå på tur.

1-åringene har blitt ordentlig trygge inne, og vi ser at de blomstrer når de er "alene" inne. De prøver seg fram på ting de har sett at 2-åringene gjør, men nå i sitt eget tempo. Vi synger og koser oss. De har også fått male og tegne masse, og da er det maling overalt etterpå =)

Mot slutten av november bakte og pyntet vi pepperkaker til adventskalenderen vår. Både pepperkakedeig, nonstop og melis smakte kjempegodt, og det ble smakt ganske mye!

 

I desember vil vi ha samling kl 9.00 på avdeling hvor vi trekker hvem som får med seg pepperkakehjertet hjem. kl 9.15 vil vi ha storsamling inne på Furustubben med hele barnehagen. Her vil vi tenne lys, åpne kalenderen, som er en liten fortelling fra Juleevangeliet, og synge sanger. 

 

Oktober

I oktober har det vært mye fokus på eventyr. I starten var det mye Bukkene Bruse det gikk i, med både eventyr og sang. Vi har også lekt litt at vi har vært trollet. Den siste uka i oktober har vi fortalt eventyret om Gullhår og de tre bjørnene også, og det har vært kjempespennende.

2-åringene har endelig fått kommet seg på litt flere turer, og det er gøy! Vi øver på å holde hverandre i hendene når vi går, og også at vi  må stoppe og se etter biler. Det er spennende og oppleve nye plasser og leke på!

 

1-åringene har kost seg i barnehagen med alle de fine høstfargene som har kommet på bladene. Det er kjempegøy å hive alle bladene opp i lufa så de regner ned på oss :)

 

Vi har også lekt oss med litt med musikkinstrumenter. Kjempekjekt med masse spill sang! 

Nå har det også blitt litt endringer på ansatte hos oss, og vi gleder oss til å ha Helene og Henriette hos oss framover. Dagsrytmen er også endret på, og nå er 2åringene ute på formiddagen og inne på ettermiddagen, mens 1åringene er inne på formiddagen og ute på ettermiddagen. For mer info, se mail/ta kontakt med oss :)

 

 

 

 

August

Den første tiden har vi brukt på å bli kjent med hverandre. Det er fem nye barn som har startet, og de er nysgjerrige på alt som skjer i barnehagen. De som har gått i barnehagen fra før synes også det er veldig spennende med nye barn, og passer godt på de nye.

Tilvenningen har gått veldig bra, og vi fortsetter litt videre med fokus på å gjøre de nye barna trygge, på avdelingen, med de voksne og også på uteområdet. 2-åringene har fått gått på et par turer, men vi satser på å få startet ordentlig med turer litt ut i september.

 

 

 

Sommer barnehage

 

Vi kommer til å ha fokus på ulike tema i løpet av sommeren. Det blir ingen faste turdager, men vi har som mål å komme oss på tur minst 1 gang i uken. Følg med på tavlen på avdelingene for viktig oppdatert informasjon. Ukene er planlagt med mål og aktiviteter som passer til blandede aldersgrupper.

Det er viktig at alle blir levert i barnehagen innen kl.09.30 eller at vi får beskjed så fort som mulig hvis noen skal være hjemme.

 Nb! husk å sjekke i hyllene at barna har klær til alle typer vær :-)

Uke 25 og 26

 Kommunikasjon, språk og tekst

 Mål: Utvikle og utforske språksforståelse

 

Uke 27 og 28

Natur, miljø og teknologi

 Mål: Bli bedre kjent med naturen

 

Uke 29 og 30

 Kropp, bevegelse, mat og helse

 Mål: Sunn matglede og mestringsfølelse i fysisk aktivitet

 

Uke 31 og 32

 Kunst, kultur og kreativitet

 Mål: erfaring med ulike typer materiell og oppleve med alle sansene

 

 

 

Soma gård

Endelig var det tid for Soma gård. Vi var litt spente på bussen som skulle komme, og det var stor stas når Teo bussen kjørte inn på parkeringsplassen til barnehagen. Noen syns det var litt skummelt å sitte i buss, men etterhvert som bussen kjørte roet alle seg og så ut av vinduet. 

Når vi kom til Soma gård gikk vi aller først til grisene. Det stinket veldig sa de, men de var kjempe kjekke å se på. Grisungene fikk mat av mammaen sin. Da la mammaen seg ned på siden slik at babyene kunne spise. Vi så alle ganske fasinert på det som skjedde. Samtalen som gikk etterpå handlet om at mammaen ga babygrisene melk. 

  

Vi så på mange kjekke dyr. Noen av dere prøvde å være en høne. Dette var gøy, og vi lo godt sammen med dere. 

Noen av dyrene vi så var påfugl, høner, struts, sauer, kyllinger og mer. 

  

  

  

 

  

Vi har også kjørt traktor og kost oss masse med pølser, is og saft :)

 

Takk for nå Soma gård :)

 

Mai :)

I mai har vi hatt skikkelig sommervær. Vi har lekt masse med vann ute og til og med tatt frem vannsprederen. Noen syns det var litt skummelt med vannsprederen ut på gresset mens andre syns det var kjempe stas. De sprang rett bort med klær og alt og storkoste seg. 

     

Vi har også hatt dugnad her i barnehagen. Da kostet vi og plantet blomster slik at det ble kjempe fint ute. Alle var med på å koste, løsne opp jord, hente blomster og å vanne. 

  

Når det var tid for 17. Mai feiring i barnehagen (16.mai) skulle vi gå i tog med Eventyrberget barnehage. Det var stas for alle å komme seg litt bort fra barnehagen. Vi gikk rundt fotballbanen mens vi sang og heiet frem Skadberg barnehage. Etterpå fikk vi leke i Eventyrberget barnehage, før vi spiste pølser og fikk is :)

 

De eldste barna har vært på besøk hos Eikenøtta. De har fått vite hvem som skal være fadderen deres, og har til og med fått armbånd og tegninger som de har tegnet. De har også hatt dukketeater for oss. Dette syns vi var kjempe gøy, og vi lo masse! 

Ellers har vi kost oss både ute og inne. Noen har funnet bøker som de later som er gitar, mens andre har hoppt og kost seg i sølepyttene ute i regnet. Hakkebakkeskogen er enda kjempe populær blant barna og vi hører derfor mye sanger og leser boka. Barna finner frem bøker selv og slapper godt av mens de ser i boka. Noen synger og snakker høyt til seg selv eller andre barn også. 

  

 

Viktige datoer i Juni:

8. juni - Soma gård

14. Juni - Sommeravslutning

15. Juni Ormen lange

 

April :)

I April kom endelig vår/sommerværet og vi kunne noen dager ha på jakke og sko. Barna syns det var superstas og vi var mye ute disse dagene.

De eldste har gått på turer sammen med Lyng både til skogen, den store marka og fotballbanen. Vi utvikler stadig nye vennskap og relasjoner til de eldste barna på Lyng og det er blitt populært når vi annen hver onsdag går inn å besøker de. Vi undrer sammen over ting vi finner på tur og barna har gode samtaler sammen rundt dette.

 

Men vi går også på tur bare Granåsen. Vi bruker god tid og tar oss muligheten til å studere det vi finner på veien til turen. Noen ganger undrer vi oss over hvordan edderkoppen henger fast i nettet, mens andre ganger lurer vi på hvorfor det ligger store steiner i veien. 

  

De minste har utforsket uteområde i barnehagen. Vi har vært bak på toget og reist til dyreparken. Da har vi sunget dyrene i Afrika og om apekatten Julius. Barna styrer toget og passer på at alle setter seg ned når toget går. Noen ganger har de også matservering på toget. Da blir det alt fra kaker til middag :) Vi har også vært med den store steinen på baksiden, hvor vi har klatret opp på den og hoppet ned fra den. Vi øver også på å balansere. De voksne holder i hendene slik at vi ikke detter. 

Astrid tok med seg noen barn å lagde leker av blader og pinner. Vi festet blader på pinnen og vridde rundt. i har også ett snilt troll som bor på andre siden av gjerdet. Den fikk spagetti til mat av oss. Det likte den godt. 

Inne har vi lest bøker sammen. Vi har en kjekke lesekrok som blir brukt mye. Vi fikk også to dukkevogner som vi har kost oss med. Vi skubbet den sammen to og to, og satt oppi. 

  

Vi har også hatt HMS uke. Da har vi hatt to brannøvelser, hilset på Eldar og Vannja og Henry og hatt bamsedoktor. Vi har vært veldig opptatt av brannalarmen og brannmann Sam etter HMS uken. 

   

 

Vi har også spilt en del instrumenter denne måneden. Barna syns det er veldig kjekt å få spille både gitar, ukulele klokkespill og rasleegg. Da synger vi sanger og koste oss veldig :)

Mars :)

Da var Mars måned slutt og vi er snart klar for April. Vi har hatt all slags vær, både snø og minusgrader, regn, vind og masse sol. Vi fant ut at vi ville finne ut hva som skjedde hvis vi tok snø inn blandet det med maling og lot det stå over natten. Da vi kom neste morgning, var det helt vannete. Så på ettermiddagen satt vi det ut. Neste morgning var det frosset. Men vet dere hva som skjedde i løpet av dagen.. Da tok malingen sin egen form igjen og det ble en tykk malingsmasse oppi skålen. All snø, vann og is var borte. 

Det var skikkelig herligå være ute når det var sol 

Vi lekte i sandkassen, syklet, disset og rutsjet på rutsjebanene. 

 

Da det nærmet seg påske lagde vi påskepynt som vi kunne ha med hjem, men også som kunne henge på avdelingen. Team oransje lagde en kylling som vi hang opp i vinduet i samlingskroken. Den har vi snakket mye om i ettertid. 

Så var det endelig klar for påskefest i barnehagen og vi hadde fått høre at påskeharen ville komme på besøk til oss kl. 9. Det var en skikkelig tøysete kanin. Den hoppet fra dissene, rutsjet på rutsjebanen og klatret over gjerde. Men den var veldig fin og ville bare være snill :) Før den måtte gå til en annen barnehage, la den noen brev oppi postkassen vår. Ett til Granåsen, ett til Lyngtua, ett til Furustubben og ett til Eikenøtta. Her var det gåter som vi måtte løse før vi kunne finne påskeegget. Vi undret oss over hva som kunne være oppi der.. Vi fant SJOKOLADE OG ROSINER oppi vårt påskeegg :) Det ble vi veldig glad for. Men vet dere hva Eikenøtta fikk oppi? GULRØTTER.. men de fikk sjokolade og rosiner til slutt, for påskeharen hadde bare lurt de litt. 

      

Uka etter påske skal vi ha Brannvernsuke (uke 14). Vi har snakket mye om brannalarmen som vi har hengende på avdelingen. Vi har tegnet brannmann Sam sin bil og hjelm på vinduet som vi bruker ofte. Vi har latet som om det brenner på avdelingen. Da har barna satt seg på brannbilene, kjørt bort til vinduet, tatt på seg hjelmen og er klar for å slukke brann. De kjører fort av gårde mens de sier "bæbu bæbu bæbu". Vi har snakket om hva vi skal gjøre hvis brannalarmen går. Barna forteller at vi må gå fort ut, og vi skal møtes bak lavvoen. Men det er viktig at vi ikke gjemmer oss. Brannalarmen skal bare hjelpe oss til å huske at vi skal gå ut. 

   

Dager/uker som kan være viktig å huske på neste måned er:

Uke 14 - brannvernsuke

Uke 15 og 16 - Foreldresamtaler

Fokus neste måned:

vi har hatt ett større fokus på å lese bøker sammen med barna. Vi har fått tak i bokhylle som er i barnehøyde slik at de lettere kan finne den boken de vil ha. Vi fortsetter med dette, og ønsker å skape ett godt lesemiljø for barna. 

Nye sanger vi har sunget

En liten kylling

Haren uti gresset

Mine hender er fulle av blomster

Regle - inne i det store berg

 

Februar :)

Da var Februar over, og vi beveger oss inn i Mars måned. Gjett om Februar har vært kjekk! Vi har kost oss masse i snøen som kom. Vi akte på rumpebrett og på rumpa, baklengs og fremlengs, på ryggen og på magen. Ja i alle slags varianter har vi rent ned akebakken i barnehagen. Noen ganger fikk vi til og med plass til to stk på rumpebrettet. Da gikk det kjempe fort! Vi laget snøballer, og heiv de på veggen. Og de satt fast! Da lo vi godt, og lurte på hva som ville skje med snøballen til slutt. Vi har forsket på hva som skjer hvis vi tar snø i hånda og klemmer på det, med og uten hanske. 

         

Vi har spilt på instrumenter som Djembe, gitar og rasleegg. Vi bruker musikk hver dag i samling, og andre situasjoner. Barna er glad i å lytte til musikk på cd-spilleren og vi har ofte diskolys fra lyskuben i tillegg. 

2 åringene går tur hver mandag og fredag. Vi øver på å holde hender to og to, og vi går lengre turer nå på våren enn vi gjorde på høsten. Vi har vært på sjørøverskuta da det var kjempe fint vær. Vi sang kaptein Sabeltann sanger og ropte hiv og hoi. Mon tro om kaptein Sabeltann visste at vi brukte skuta hans. Vi måtte klatre opp en stige for å komme opp i skuta. 

   

1 åringene har fokus på å dele gruppa på 9 opp i mindre grupper. Da leker vi på puterommet, leker med togbane og duplo, og leser bøker. Vi har store klosser som de ogse elsker å bygge med. Godt å få litt ro blant de minste, slik at de får mulighet til god lek sammen. 

Fredag 23. Februar var det duket for KARNEVAL :). Vi har laget instrumenter som vi kunne spille på. Vi farget papptallerker og stiftet de sammen. Inni var det perler, og gjett om den laga god lyd!

Vi gledet oss veldig til karnevalet, og vi var på fellessamling på Furustubben på formiddagen. Der slo 5-åringene på katta (sommerfuglen) i sekken. Inni var det SJOKOLADE og SEIGMENN :D På Eikenøtta var det ansiktsmaling for de som ville det, ellers var alle avdelingene åpen for lek :)

      

 

Vi synger enda de samme sangene fra forrige måned :)

Dager dere må bemerke dere for neste måned er:

Tirsdag 13. Mars - BARNEHAGEDAGEN. Info på dørene kommer

 

Januar :)

Da har vi endelig begynt på 2018 og vi er klar for ett nytt halvår med denne herlige gjengen. Vi har hatt tilvenning i starten så gruppene har ikke helt fått komt i gang enda, men ut over februar vil nye gruppene være fungerende. For oss er det viktig at barna er trygge på inne/ute miljø, på voksne og barn og at de trives og har det godt i barnehagen. Vi gir omsorg, nærhet, en lekekamerat, en støtte og masse masse latter. 

Vi har jo vært så heldig å hatt litt snø i Januar og da har vi rent på rumpebrett og akebrett, lagd snøballer. I regnværet har vi hoppet i pyttene og gravd veier og slott i sandkassen. Det har vært masse forskjellige typer vær som vi har kost oss ute i. Inne har tumlekroken og lyskuben vært det kjekkeste. På morgningen er det ofte gøy å skru på lyskuben å lese en bok eller finne knapper å legge opp på. Vi leser bøkene om mopp og mikko og Ole og Ellen. Mopp og Mikko finner kjøretøy og matvarer som vi liker å snakke om. Både farger og hva de gjør. Store og små samler seg i lesekroken for lesestunder gjennom dagen. 


Vi har temaet hakkebakkeskogen på avdelingen, og Monica har malt flere karakterer fra boken på vinduene. Blant annet er såklart reven og klatremus kommet opp, bamsefar, ugla, pinnsvin og bestemor skogmus. Vi synger noen av sangene hver dag, og av og til later vi som om vi flyr rundt på avdelingen som Bestemor skogmus. Med noen av barna har vi begynt å lese boken. Tar noen sider av gangen og synger alle sangene. Vi har tegnt karakterene på ark og lagd papitfly av dem, mens noen har villet hatt de med seg hjem. På tur har vi vært på jakt etter reven, og sett etter klatremus oppi trærne. De eldste har vært på tur til biblioteket for å se etter lydbøker og bøker fra Hakkebakkeskogen. Det var skikkelig stas å kjøre buss, sikkert det kjekkeste med hele turen ;)

           

Sanger vi synger/rim og regler på avdelingen og i samling er:

God morgen alle sammen

Hallo og velkommen

Navnesanger (ai ai ai, shobidobido og andre)

Sanger fra hakkebakkeskogen

Fem små apekatter

Hjulene på bussen

Bjørnen sover

Alle barna hopper

Bukkene bruse sangen

Inne i det store berg

Tommefinger tommelfinger

Lillegutt kan tromme

Neste måned har vi fortsatt fokus på Hakkebakkeskogen. Vi skal prøve å lage ett bakeri til Bakermester Harepus og Bakergutten og vi skal lage pepperkaker av papp. Kanskje vi også må smake på noen ekte pepperkaker og kanskje noen nøtter ;) Vi synger de samme sangene som i Januar, og kanskje noen nye :) Kom gjerne med innspill til kjekke sanger, rim og regler og eventyr/bøker :)

 

Desember :)

Desember har vært en veldig spennende og kjekk tid i barnehagen. Vi har hatt pepperkakesamling om morgenen der vi hver dag har trukket en som har fått pepperkakehjerte sitt. Det er veldig kjekt å få spise den pepperkaken som de har bakt og pyntet selv. Inne på furustubben har vi hatt adventssamlinger, der har vi hørt juleevangleliet og sunget masse julesanger! Veldig kjekt å synge "på låven sitter nissen". I desember har det også kommet litt snø, noe som var veldig spennende, vi fikk renne på rumpebrett og sitte på akebrett ute.

 

2-åringene tok bussen til kirken, de syns det var veldig spennende å ta bussen. I kirken fikk de lov til å leke litt inne på et rom fram til det skulle begynne. Under samlingen fikk de høre om Maria, Josef og Jesus barnet.

 

Veldig spennende å være  i kirken, og kjekt å ha noen nye leker og leke med!

 

Vi hadde nissefest i desember, da hadde vi på oss røde klær og nisselue! Nissen kom på besøk i barnehagen og hadde med sjokolade og rosiner.

 

November :)

I november har vi kost oss masse, vi har hatt mange koselige dager inne når det har stormet ute. Vi har danset masse til musikk, vi liker veldig godt bevegelsessanger som "hode, skulder, kne og tå", hjulene på bussen og bjørnen sover. Vi er blitt veldig flinke på bevegelsene! Vi har også bakt gode pepperkakehjerter og hørt på julemusikk. Pepperkakehjertene skal vi henge opp i vinduet, i desember skal vi trekke en hver dag som får sitt pepperkakehjerte. 

I begynnelsen av november var det mye ruskevær, det var masse vind og kaldt. Vi fikk da kjenne på hvor viktig det er å ha på seg gode klær og votter, dette var litt uvant for noen. I slutten av november har vi hatt noen flotte vinterdager, vi har kost oss ute og sett på frosten og kjent på isen på bakken.  

I november har vi feiret bursdagen til Edvin, hipp hipp hurra!:) Vi feiret med samling og god smoothie etter lunsj. 

Oktober :)

I oktober har vi kost oss masse både inne og ute. Inne har vi lekt mye med duplo og laget store hus og dyrehager. Barna er også veldig interessert i å leke med dukker, de finner mat til de og passer godt på de. I samling har vi sunget mange kjekke sanger og hørt eventyret om løven og musa. Barna er veldig glade i sangen om de 5 små apekatter og krokodillen. Vi har også hørt en del på musikk, barna er veldig glade i å danse og synge. 

Vi har hatt trafikkuke i oktober, der vi vasket sykler og i samling snakte vi om hvordan vi skal oppføre oss i trafikken. En dag hadde barna med seg masse reflekser og vi var inne i vognskuret og skrudde av lyset for å se hvordan refleksene virket. Barna syns det var veldig stas å få vise frem refleksene sine. 

I oktober har vi også feiret bursdagen til Marius! Hipp hipp hurra!:) Vi hadde god smoothie til lunsj!

 

 

September :)

Nå er høsten i gang og vi føler at alle barna begynner og finne sin plass i barnegruppa mer og mer. Det har vært en spennende start med mange nye barn. I høst har vi hatt stort fokus på at barna skal ha ro rundt seg til å bli kjent med oss voksne og de andre nye barna. Det er mye nytt for 2 åringene også, da de går fra å være de yngste til de eldste på avdelingen. 2 åringene har nå begynt å gå tur på mandager og fredager, dette syns de er veldig stas. De har gått tur til marka ved skogen og til lekeplassen ved siden av barnehagen. Det er spennende å være nye plasser og leke, og de har plukket masse aroniabær som de syns er veldig godt. 1 åringene har vært ute i barnehagen og kost seg, her har de lekt bak på toget og laget god mat i sandkassen! 

I høst har vi valgt å ha fokus på eventyret om løven og musa, det handler om ei lita mus som hjelper en løve ut fra ei felle. Vi har fokus på vennskap og å hjelpe hverandre. 2 åringene kommer til å være med som dagens gode hjelper framover, vi tenker da at de kan være med å hente mat fra kjøkkenet og sitte sammen med 1 åringene på det store bordet og hjelpe de små med å smøre mat. 

 

April

I april har vi vært på mange spennende turer i skogen med de eldste, vi har leitet etter småkryp under steiner og pinner. Vi har funnet masse mark, det var både spennende og skummelt. Vi har også leitet etter trollet oppi skogen, men vi fant bare huset. De minste har vært i barnehagen og utforsket ute området her, veldig spennende å leke i søleputtene og kjenne på vannet. Vi har også feiret påske, vi laget påskekyllinger og var på eggejakt. Den ene dagen kom påskeharen på besøk, det var spennende og skummelt.

 Vi feiret bursdagen til Tuva og Gabriella, hipp hurra!!

 

Februar

I februar har vi kost oss masse både ute og inne. Vi har gått turer til den store grønne marken og rullet i bakken, veldig gøy! Vi har også gått tur til lekeplasser og prøvd oss på å klatre på ulike klatrestativer og sitte på forskjellige disser. Inne har vi hatt karneval, da kledde vi oss ut og hadde pølser og andre godsaker til mat. Før karnevalet laget vi katter i ulike farger som vi pyntet med glitter og hang i taket.

Vi feiret bursdagen til Emily, hun ble 2 år, hipp hipp hurra!:)

Pynting av katter til karnevalet!

Alle var pyntet og stilige til karnevalet, her hadde vi besøk av alt fra batman, ku og en pingvin! :)

 Vi feiret bursdagene til Hanna og Akwasi, de ble 3 år, hipp hipp hurra!:)

 

Januar 

Etter en god og lang juleferie, så var det mye glede og latter for barna å se hverandre igjen :) I januar begynte vi også å introdusere eventyret om "Skinnvotten". Det er et eventyr hvor vi blir kjent med ulike dyr. Vi har sunget sanger om dem og laget de ulike dyrelydene. Vi fikk også en dag med snø, akkurat nok til å renne på rumpebrett i de små bakkene her i barnehagen. Kjempe gøy!! 

 

Desember

Torsdag 1.desember starter vi med fellessamlinger inne på furustubben hver morgen, her vil vi komme med innspill fra juleevangeliet og synge julesanger. Dette vil finne sted fra 09.15-09.30. Samlingsstunden på Granåsen vil som vanlig starte 09.00. Da trekker vi pepperkakehjerte og synger julesanger, pepperkakene har vi laget selv:)!

Som tradisjons tro vil vi også i år ha luciafrokost i bhg. 5-årsklubben vil gå i luciatog og dele ut lussekatter. Foreldre, søsken og besteforeldre er velkommen. Ps. det vil komme opp dugnadslister til denne happeningen. Dette vil bli tirsdag 13.desember.

Nissefest tirsdag 20. desember. Denne dagen er det fint om alle barna kler seg i røde klær. Vi starter festen med fellessamling og kanskje kommer nissen. Avdelingene spiser nissegrøt fløyvis sammen.

Ellers i desember vil vi ha juleverksted der vi lager gaver og koser oss. Vi kommer i julestemning med julemusikk og har fokus på glede og forventning. Varmmat i desember vil være grøt.

Vi feirer Aiste sin bursdag i desember. Hurra!

 

Vi minner dere alle på om å tenke trafikksikkerhet når dere kjører inn på parkeringsplassen til barnehagen. Kjør sakte og husk å rygge inn.

 

Mandag 2. januar 2016 er planleggingsdag, barnehagen vil da være stengt.

 

 

Ønsker dere alle en riktig god førjulstid!

Hilsen oss på Granåsen:

Eirik, Aiste, Astrid og Hege.

 

OktoberBilderesultat for bukkene bruse

 

 Det har vært en spennende tid på granåsen i høst med ny barnegruppe. Vi opplever at barna begynner å finne sin plass i gruppen og at de begynner å bli trygge på oss voksne. Vi har brukt mye tid på å leke både inne og ute. De eldste barna har begynt å gå på tur på mandager og fredager. Nå utover i høst vil vi ha bukkene bruse som tema, vi kommer til å fortelle eventyret i samling, synge bukkene bruse sangen og ha ulike aktiviteter rundt temaet.

 

 Nå begynner vi å kjenne at høstkulda setter inn. Viktig at dere sjekker at barna har tilstrekkelig med skift. Ullbody, ullstilongs/strømpebukse, lurt med 2-3 sett. Da vi er mye ute i vær og vind og trenger gjerne å skifte opptil et par ganger på en dag. Tykk vinterdress, huer, hals og votter.

 

I uke 41 blir det trafikkuke, vi vil da ha kjekke aktiviteter i barnehagen og lære mer om trafikkregler. Påtorsdagen skal vi ha refleksdemonstrasjon. Vi oppfordrer da alle til å ta med mange reflekser. Vi skal se på dem og  telle dem i vognskuret.

 

Mandag 17.oktober kommer fotografen og tar enkeltbilder og gruppebiler.

 

Fint om dere gir beskjed om noen skal ha fri i høsteferien i uke 41.

 

Lurer dere på noe, ikke nøl med å ta kontakt.

 

Hilsen oss på Granåsen!:)

 

 Dette har vi gjort i september

 I september hadde vi førstehjelp og brannvernsuke. I samlingene fikk vi besøk av Henry og av Eldar og Vanja. Henry måtte vi hjelpe for han datt på sykkelen og da måtte han få plaster på såret. Vi snakket om at det er viktig å hjelpe hvis noen faller og slår seg. Eldar og Vanja fortalte oss om brannalarmen og når den ringer så må alle sammen gå ut og ned til lavvoen. Dette var vi veldig gode på. Når brannalarmen ringte så gikk vi alle ned til lavvo. Vi hadde også en dag hvor vi hadde med oss bamser. Bamsene hadde skadet seg og da fikk de plaster på. Dette var veldig spennende :) 

         

 

 

 

September

 

Hei alle foresatte på Granåsen 

Da var vi i gang med et nytt barnehageår. Håper alle har hatt en flott sommer!!  Nye barn har begynt på Gran og vi ønsker Isaac, Emily, Amelie og Heljar hjertelig velkommen til oss J I løpet av høsten begynner også Edvin, Marius og OliverJ De første ukene nå fremover vil fokuset vårt være å skape trygghet og bli kjent med hverandre, både store og små.  2- åringene vil etter hvert starte opp med å gå tur på mandager og fredager. 1- åringene vil da være ute eller inne i barnehagen. Vi tenker at nå i begynnelsen vil det være nok for dem og få gjøre seg kjent og bli trygge her i barnehagen.

Grupperommet tenker vi fremdeles å beholde som et dukkerom. Vi ser at det å "lage mat", leke med koppestell, trille på vogner, stelle "babyer" er en veldig kjekk lek i denne alderen  og en god start på å utvikle rolleleken. I denne leken inngår det mye samspill barna imellom med deling og innta ulike roller. Har dere noen tanker eller ideer om ulike leker som barna deres er ekstra opptatt av så gi oss gjerne tips om detJ Vi setter stor pris på innspill fra dere.

Nå i oppstarten anbefaler vi de helt nye barna til å ha med et tilknytningsobjekt. Dette kan være en bamse, dukke, bil etc... Noe som er kjent for dem hjemmefra som kan være med på å skape en ekstra trygghet for dem, nå som alt er nytt.

Om barnet er lei seg ved levering og det blir en litt vond avskjed så sender vi en melding eller ringer dere etter en liten stund om dere ønsker, for å si hvordan barnet har det.

Så litt viktig informasjon...

Jessica kommer til å være en del på Gran nå utover høsten. Hun har vært en god stund på Gran tidligere og kjenner barna godt.

Torsdag 22. september kl 20-22 er det foreldremøte. Sett av dagen allerede nå. Nærmere informasjon kommer fra kontoret og henges ut på blå ytterdør.

Fotografering mandag 17.10 kl. 09.00 og tirsdag 18.10 kl. 10.00. Dere får nærmere info etter hvert om hvilke dag det blir på Gran.

- Brannvern, uke 38. Her vil vi ha en meldt og en uanmeldt øvelse sammen med barna. Husk å ha med ekstra sokkeskiftJ

- Husk å følge med på barnas tøy og se etter at de har et ekstra skift i bhg. Nå når høstværet begynner er det viktig med helt regntøy, ull, fleece/tykk genser… altså klær til vær.Den siste fredagen i hver måned vil vi levere gjenglemt tøy til Fretex. Kurven med gjenglemt tøy står i garderoben, ta en jevnlig titt her. Husk å merke alt av barnas klær og utstyr med navn. Vi låner gjerne ut en tusj, hvis dere har glemt det når dere kommer i barnehagen.Hver fredag ønsker vi også at dere tar med regntøy og dresser hjem slik at dere kan se over om alt er like helt og gjerne det trenger en vask. Kurven trenger ikke tømmes men hyllen må være tom slik at vi kan vaske over dem.

- Dersom dere gjennom året har endringer på email, tlf nr, adresse og lignende er det flott om dere gir beskjed om dette muntlig til oss eller via mail, slik at vi er oppdaterteJ. Det samme gjelder dersom barnet utvikler allergier o.l.

- Viktig at dere har med myggnett til vognene.

- Frokost i barnehagen er fra kl. 08.00-08.30. Mandag, onsdag og fredager har vi havregrøt med frukt, tirsdag og torsdag skiver og gryn med biola/kulturmelk. Fint om dere følger barnet inn til bordet hvis dere kommer midt i måltidet. Dette for å bevare roen rundt bordene. Vi spiser lunsj ca. kl. 11.00 og har et fruktmåltid med knekkebrød og frukt ca. kl. 14.00.

 

- Husk å ta på blåe beskyttelser på skoene eller sett skoene i yttergarderoben før dere kommer inn i garderoben. Dette gjelder også på barna.

 

Mye informasjon herJ Ta kontakt med oss dersom noe er uklart eller noe dere undrer dere over. Viktig at vi har en åpen og god dialog. Benytt dere av hente- og bringesituasjonen. Ser vi opptatt ut så må dere gjerne vente eller se om en annen på avdelingen er ledigJ

Dere kan også ta kontakt med oss på tlf. nr. 40 10 47 15. Legger også ved et infoskriv om Granåsen. Dere har fått dette tidligere men kan være godt for dere som har gått et år på Gran å få se gruppeinndelingene nå som det både er nye barn og litt endring i personal.

Med vennlig hilsen

Hege, Eirik, Astrid og Aiste