Månedsbrev Granåsen

Her kan dere lese litt om hva vi er opptatt av på avdelingen i løpet av året. Siden vil bli oppdatert en gang i måneden med nyheter, barnas interesser og ulike aktiviteter.

 

Dette skjer i APRIL 2024

Nå fremover kommer vi til å ha fokus på at våren våkner til liv, vi går på insektjakt og følger med på fuglene som bor her i barnehagen. Vi skal ha eventyret om "Den lille larven aldri mett". 

 

Vi feirer flere brusdager denne måneden med smoothie og bursdagssamling. 

 

MARS 2024

Mars og første vårmåneden var her. Enda litt frost på bakken og gode klær må være på. Vi har oppdaget de første vårtegnene på bakken og på trærne, og bruker baksiden av barnehagen enda mer. Her er det mye å utforske og vi utfordrer oss i ulike terreng. Vi kikker i plantekassene, på epletrærne og buskene som etterhvert får grønne blader. Vår er en spennende sesong hvor det skjer mye. 

De yngste barna kan endelig være enda mer ute da det er mildere vær og lettere å bevege seg uten så mye snø og is. Dette er stor stas for dem alle. Barna er veldig glad i å utforske hele uteområde i barnehagen. Vi kikker i busker, går gjennom tunellen og tar flere turer på båten. 

 

12. Mars markerte vi barnehagedagen og i år var slagordet: "Stedet mitt". Formålet med dagen er å synliggjøre hva barna får oppleve, erfare og lære i barnehagen. - Utdanningsforbundet.no

 

De eldste barna har vært litt på tur og de har reist med buss til biblioteket, noe som var veldig spennende. Her fikk vi se i masse kjekke bøker, leke med spennende leker og spise lunsj i den store foajeen. Det var stor stas å vise hvilke bøker de hadde funnet til de andre barna på avdelingen. 

Vi har brukt god tid på å pynte avdelingen til påske og lage påskepynt til å ta med hjem, dette har vært så koselig for både store og små. Vi har brukt ulike materialer som vi har både kjent, luktet og smakt på. Avdelingen bugner nå av fargerike kunstværl, påskeharer med karse i og påskekyllinger. Så koselig!

 

Fredag før påsken kom påskeharen til barnehagen. Han hoppet og sprang rundt i barnehagen. Han la et brev i postkassen og gjemte et påskeegg til hver avdeling. Vi fant det til slutt ved båten på baksiden, og oppi var det gulrøtter. Det var veldig godt. Han hadde også gjemt hjemmelaget is i fryseboksen som vi koste oss med til fruktmåltidet. 

 

"Barnehagen skal la barna få kjennskap til fortellinger, tradisjoner, verdier og høytider i ulike religioner og livssyn og erfaringer med at kulturelle uttrykk har egenverdi." - Rammeplanen for barnehager

 

Håper alle får en nydelig påskeferie :) 

 

  

FEBRUAR 2024

Februar var en innholdsrik måned. 6. Februar markerte samenes nasjonaldag. Vi pyntet avdelingen og fikk smake på bidos (som er samisk tradisjonsmat) med ghakko brød til. Gahkko brød er et samisk festbrød. 😊 23. Februar hadde FARGEFEST hvor vi kledde oss i fargerike klær. I forkant pyntet vi avdelingen opp med kunstverk barna hadde laget i ulike farger🌈 Vi hadde samling hvor vi sang om de ulike fargene. Vi danset til musikk med fargesjal og vi fikk masse ballonger i ulike farger🥳 

 

 

Inne har vi lekt mye med duplo den siste tiden. Gøy å få bygge ulike kunstverk og trene på finmotorikken. Inne på spillerommet har vi puslet en del og lekt med playdough. Vi leser i bøker og snakker om hva vi ser på bildene. Vi koser oss mye i mildere vær. Lettere å bevege seg, og vi utforsker hele barnehageområdet. Vi graver i sanden og i sølepytter, vi sykler og leker på båten. 

 

     

Vi hadde mange fine dager med masse snø i februar. Vi var ute å koste oss å bygget store snøballer og lekte i dissene. Det var spennende å kjenne på den kalde snøen og se på hvordan den smeltet. 

 

JANUAR 2024

Nytt år og hverdagen har startet opp igjen. Januar var en spennende måned hvor vi fikk oppleve skikkelig kalde vinterdager. Mye frost, is og snø. Vi eksperimenterte med å sette vann ut i bøtter og spann og etter noen timer var det blitt til is!! Dette var veldig interessant. Vi tok isen inn i vasken og fikk se når den smeltet og ble til vann igjen, spennende. 

"Barna skal få oppleve, utforske og eksperimentere med naturfenomener og fysiske lover" - Rammeplanen for barnehager

Dette halvåret har vi startet et nytt prosjekt. Vi har fokus på "Et inkluderende leke- og læringsmiljø". 

Rammeplanen sier at "Barnehagen skal ivareta barnas behov for lek" og at vi skal "fremme et inkluderende miljø der alle barna kan delta i lek og erfare glede i lek". Den sier også noe om at barna skal "møte et mangfold av eventyr, fortellinger, sagn og uttrykksformer" samt at barna skal "oppleve spenning og glede ved høytlesning, fortelling, sang og samtale".

Skinnvotten er et eventyr noen av barna kjenner godt til fra før, og vi er godt i gang med å implementere det litt i hverdagen. Vi synger sanger om de ulike dyrerene, forteller eventyret med figurrer i samlingsstunden og leser boka. Vi lager også kunst som vi henger på avdelingen. Dette eventyret passer også godt å ta med ut i barnehagen for å fortelle det med figurer i ekte snø. Når vi går på tur, kikker vi etter dyrene og sporene de etterlater seg. Hva spiser de? Hvor bor de? Hvilken lyd lager de? Barna blir veldig engasjerte og er med fra første stund. Dette eventyret viser noe om mangfold, inkludering og det å vente på tur, så det passer godt å refere til til barna. 

 

 

DESEMBER 2023

Endelig var Desember her, en måned mange ser veldig frem til. Vi har kost oss masse med juleforberedelser, laget julegaver og hatt julesamlinger både på avdelingen og sammen med resten av barnehagen.

I vinduet i samlingskroken vår har vi hengt opp pepperkakehjerter som barna har laget og pyntet selv. Hver dag trekker vi et navn og et barn får smake på hjertet sitt. Dette er vår kalender. Så går de største barna inn på Eikenøtta for å ha fellessamling hver morning. Her hører vi fortelling fra "Den første julen", synger julesanger sammen og tenner lys i adventstaken og synger "Tenn lys" og "På låven sitter nissen". Veldig stas. 

Sommerfuglene har vært på besøk i kirken og hørt julefortellinger. 

"Barnehagen skal la barna få kjennskap til fortellinger, tradisjoner, verdier og høytider i ulike religioner og livssyn og erfaringer med at kulturelle uttrykk har egenverdi." - Rammeplanen for barnehager. 

Den 15. Desember hadde vi nissefest i barnehagen som for mange er høydepunktet i julen. Her fikk vi besøk av nissen og han hadde med seg en overraskelse til hele barnehagen. 

Godt jul og godt nytt år :)

 

NOVEMBER 2023

I November har vi fortsatt å vært på tur i skog og mark, samtidig som vi har kost oss med juleforberedelser inne. Vi har startet å lage julegaver og laget pepperkaker til kalenderen vår. Det begynner å bli kaldere ute, så de minste barna har vært mer inne på ettermiddagen. De har utfordret kroppen med å klarte på bilen og oppi tumlekroken, samt bygget med duplo, og lekt med dyr og ballene. 

 

OKTOBER 2023

Så ble det Oktober, og høsten var offisielt i her. Vi har kledd godt på oss og vært mye ute. De største barna har vært på tur og blitt godt kjent med nærområdet rundt barnehagen og i ulike terreng. 

 

Vi har benyttet høsværet til å ha forskjellig håndverk inne. Vi har hatt fokus på vennskap, lagt vennskapsplakat og høstbilder.

Vi markerte FN-dagen med høstkafe i barnehagen. Dette ble en koselig samling av store og små, familie og venner, hvor vi koste oss med lapskaus og kaker. 

 

SEPTEMBER 2023

I september har vi fortsatt å ha fokus på å bli kjent både inne og ute. For de minste barna er det viktig med det som er kjent og forutsigbart, vi har derfor hatt mye fokus på gjentakelse av sanger og leker. Samt hatt mye fokus på rutiner og å komme inn i barnehagehverdagen. Barna begynner nå å bli kjent med nye rutiner og hva som skal skje gjennom dagen, dette er trygt og godt for de. 

I september har det vært mye regn, noe som har gitt oss masse kjekk lek ute i søleputtene.

Vi har kost oss på tur i den store bakken ved marka. Her får vi utfordret motorikken ved å øve på å komme oss både opp og ned den store bakken. Det er spennende å følge med på hvordan det er på tur gjennom de ulike årstidene, vi ser etter dyr, blader som faller ned og kanskje etterhvert kommer det litt snø. 

Vi har også kost oss med inneaktiviteter som å male og perle!

 

Dette halvåret har vi Temaet "Vennskap". Vi fokuserer på å skape nye bekjentskap og være venner med hverandre. Vi øver på hvordan ta kontakt med andre, hvordan komme inn i leken og passer på at alle har en venn i barnehagen, enten de er store eller små, barn eller voksne. I forbindelse med dette temaet bruker vi Bukkene bruse som eventyr, og bruker dette i samling, men drar det også inn i andre kontekster som i lek med dyr, konstruksjonslek og rollelek. 

 

AUGUST 2023

Da er vi godt igang med nytt barnehageår inne på Granåsen! Nå i starten har vi hatt fokus på tilvenning og det å bli kjent. I starten er det mye nytt for både barn og voksne, så vi har brukt mye tid på å bli godt kjent både inne og ute. 

Inne har vi hatt mye fokus på å være tilstede på gulvet sammen med barna. Vi ser at det er godt for de minste å bare kunne finne roen inne til å utforske og observere alt det nye. Da er det viktig at de har oss voksne som de kan komme til for å ta en liten pause i fanget innimellom. 

I august hadde vi en del regn så vi var mye ute å lekte i sølepyttene. Det var spennende for de nye å få kjenne på vannet og sitte i de store sølpyttene! De eldste har også kost seg ute i vannet ved å vaske de små husene og vinduene på Lyngtua!

Kjekt å grave i sanden og lage masse gode sandkaker! Barna liker å lage mat til bamsefar som bor i det lille blå huset. Vi leker at bamsefar har bursdag, og at vi skal være med å feire bursdagen hans. 

Inne har de eldste lekt mye rollelek inne på "tumlerommet". De har hatt med babyene sine på kjøretur, ferie og hyttetur. De måtte passe på å kle på babyene godt siden det var mye snø på hytten:)!

 

MAI 2023

Da var mai over og vi har hatt mange flotte dager sammen. Vi har brukt mye tid ute i det fine været, barna er veldig ivrig på å lete etter småkryp. Snegler er den store favoritten, så det har blitt mye leting etter de. Det skaper gode relasjoner mellom barna når vi er ute på insektjakt og vi øver på å vise til de andre og dele. 

Vi har også hatt en liten 17.mai feiring i barnehagen, på forhånd lagte vi 17.mai pynt og øvde på de ulike sangene vi skulle synge. Barna syns det var spennende å gå i tog og synge sangene vi hadde øvd på. Det virker som "alle fugler små" er den store favoritten. 

 

Nå vi har vert på tur har vi undersøkt naturen sammen, det er spennende å se på trær som har falt ned i vinden og blader som ligger på bakken. Her undersøker barna barken til treet og ser om de finner noen dyr inni. 

 

APRIL 2023 

I april har vi gjort mye spennende, det har vært  veldig varierende vær denne måneden. Alt fra sommervær til snø og kulde. Barna har vert veldig glad i å leke i sandkassen og bake kaker til Ole Brumm, bamsefar og kjente som de har vært i bursdag til. 

Her lager de god snøkake til bamsefar som bor inni det lille huset, han er ofte veldig sulten så de må være mange for å finne nok mat til han. Ole Brumm som bor i det store treet pleier også å få mat; pølser, salat, kake osv. 

Vi har også plantet solsikker i april, barna syns det var kjekt og spennende å få være med å plante de oppi små pappbeger. Vi har hatt de inne i vinduet på avdelingen slik at barna kunne følge med på de når de vokste.

Vi har hatt noen herlige dager med sol og varme, barna syns det var skikkelig stas å få gå ut i kun sko! Ute er de glad i å sykle på syklene, vi kan henge på henger på sykkelen og lage langt tog. 

De eldste har gått mange turer i nærområdet, den ene gangen vi var ute å gikk såg vi en stor byggeplass med masse anleggsmaskiner. Det var spennende å stå og se og snakke om alle de ulike tingene vi såg. 

MARS 2023

I mars har vi hatt mye kjekk lek både inne og ute. Inne har vi hatt samlinger, hinderløyper, hørt musikk og hoppet masse i tumlekroken. Vi har og begynt å forberede oss til påske og sunget "en liten kylling i egget lå". Barna er veldig glad i denne sangen og syns det er spennende med det lille påskeegget med kylling oppi. 

Vi fikk noen nydelige dager med snø hvor vi koste oss masse ute! Det var veldig spennende med traktoren som kom for å strø. Barna syns det var spennende å se på alt snøen som kom, men som smeltet veldig fort igjen og da ble det store søleputter!

Her hadde vi laget hinderløype inne og ute. Veldig kjekt for barna å få utfordre kroppen med klatring, trø oppi, gå over og balansere. 

«Gjennom arbeid med kropp, bevegelse, mat og helse skal barnehagen bidra til at barna

  • opplever trivsel, glede og mestring ved allsidige bevegelseserfaringer, inne og ute, året rundt».Rammeplanen for bhg.

FEBRUAR 2023

Februar har vært en veldig kjekk måned, vi har funnet på mange kjekke aktiviteter og ikke minst hatt fargefest på huset!

Vi har fortsatt å ha fokus på eventyret "skinnvotten", barna syns det er veldig spennende med alle dyrene som flytter inn i votten for å varme seg. Og i den forbindelse har vi hatt fokus på å lage plass til hverandre i lek og aktiviteter. 

Den ene dagen tok vi med oss eventyret ut i snøen, barna syns det var kjekt å få leke med dyrene og leke eventyret. Vi brukte votter som barna kunne få legge dyrene inni slik at de kunne varme seg.

 Barna har fått øve seg mye på å kle på seg selv, de syns det er gøy å øve på å dra føttene inn i dressen og prøve å trø oppi skoene selv. 

Glidelåsen kan være litt vanskelig av og til, da er det godt å ha andre barn eller voksne som kan hjelpe:). 

26.februar var det klart for fargefest. Vi hadde pyntet avdelingen med ballonger, pynt som barna hadde laget og vimpler som hang i taket. Vi hadde også 2 eksperimenter med farger. Det ene på bildet var med skittles og vann, det var spennende å se alle fargene som blandet seg sammen inn mot midten. 

Vi hadde fellessamling inne på furustubben, her spilte alle sammen på intstrumenter. Og vi fikk se når de eldste barna slo skatten utav sekken, der inni var det sjokolade til alle!

 

JANUAR 2023

Da var den første måneden av året over og vi har hatt en spennende måned inne på Granåsen. I januar har vi hatt tilvenning inne på avdelingen, vi har da hatt mye fokus på å bli kjent og være sammen på gulvet. 

Når barnet begynner i barnehagen, skal personalet sørge for tett oppfølging den første tiden slik at barnet kan oppleve tilhørighet og trygghet til å leke, utforske og lære.                                         Rammeplan for bhg.

 I januar kom det også litt snø, noe som var veldig spennende og kjekt. Vi var ute med akebrett og rumpebrett i de små bakkene på uteområdet. Vi brukte mye tid på å leke med spader og spann, det var spennende å ta snøen oppi bøttene og se når den smeltet. 

 

Vi kunne lage mange spennende kaker ute når det var snø. Vi prøvde å ta av oss vottene og kjenne på snøen, det var veldig kaldt!

 

DESEMBER 2022

Da var endelig desember her, og det er mange spente barn som gleder seg til alt som skal skje! Vi gjorde de fleste juleforberedelser i desember, så nå skal vi bare nyte den gode julestemningen!

 

"Det snør, det snør tiddelibom", var en sang vi fikk sunget litt av i løpet av desember. Barna syns det var veldig kjekt og spennende med snøen som kom. De eldste barna var mye ute og akte, og de minste fikk prøve litt sammen med voksne. 

 

 I hele desember har vi hatt koselige fellessamlinger inne på Furustubben. Her får barna høre om juleevangeliet, og vi synger noen julesanger. Barna er spesielt glad i når vi skal synge "på låven sitter nissen". Denne fellessamlingen skaper alltid julemagi og en god start på dagen for både store og små😊.

16.desember var det nissefest her i barnehagen. Da hadde mange kledd seg i røde klær og hadde nisselue på. Vi koste oss med samling der vi sang om julenissen. Og plutselig var det noen av barna som så noe rødt som gjemte seg utforbi vinduet. Noen syns dette var litt skummelt så det var greit at han bare var utenfor😊.Julenissen hadde med en liten gave til alle, det var sjokolade og rosiner som vi kunne kose oss med!

 

NOVEMBER 2022

November har vært en innholdsrik måned med mange ulike aktiviteter og turer for 2-åringene. Vi merker at høsten er her for fullt og det blir mørkere og kaldere i været. 2-åringene har kost seg mye på tur i nærområdet sammen med barna på Lyngtua, det er alltid spennende å se hva vi kan finne når vi er ute på tur.

Veldig gøy med de store søleputtene!

 

I starten av måneden feiret vi FN-dagen, da hadde vi samhold kafè her i barnehagen. Koret sang fine sanger og vi samlet inn penger til fadderbarnet vårt. Vi solgte kunst som vi hadde laget selv og koste oss med lapskaus, en kjekk ettermiddag!

 

2-åringene var en tur på bilioteket sammen med Lyngtua, her fikk de se i mange spennende bøker, bygge med klosser og leke med magneter. Veldig kjekk tur!

 

 Barna er veldig glad i å utforske hele uteområdet, det er veldig spennende å gå på baksiden. Her lister de seg bak buskene og bort til den nye lavvoen. 

Barna fikk smake masse spennende den ene dagen, noen syns det var litt surt med sitron, mens andre syns det var helt topp! Det var gøy å få smake på nye ting!

 

OKTOBER 2022

Da var høsten her for fullt og vi har hatt mange fine dager ute i regnværet! Barna syns det er gøy å leke i vannet og hoppe i søleputtene. 2-åringene har vært mye på tur sammen med de eldste barna på Lyngtua. Det har vært spennende på tur når alle bladene har endret farge og falt ned fra trærne. Det er mye spennende å se på tur i skogen, den ene gangen fant barna en liten snegle som hang på ett blad. 

Vi har også hatt tid til masse innekos, barna har lagt høstpynt, laget masse god mat til oss voksne på lekekjøkkenet og blitt bedre kjent med hverandre. 

Leken skal ha en sentral plass i barnehagen, og lekens egenverdi skal anerkjennes. Barnehagen skal gi gode vilkår for lek, vennskap og barnas egen kultur.                                                                            Rammeplan for barnehager.

Det er gøy å stå i vinduet å se på hva de ute holder på med. Og av og til kan det hende at noen av de andre barna kommer bort til vinduet og vinker og tøyser litt tilbake😊.

 

SEPTEMBER 2022

I september har vi fortsatt å bli bedre kjent med hverandre inne på avdelingen. Barna begynner å finne sin plass mer og mer, noe som er godt å se. Vi er opptatt av at barna har faste rutiner og en forutsigbar hverdag, noe som er spesielt viktig nå i oppstarten.

I september fikk vi oppleve det meste av vær, noen dager var det herlig sol og vi kunne gå ute i lette klær. Men vi fikk også kjenne på høstvær med mye regn, vind og litt kulde. 

 

Her fra en av de dagene med mye regn, vi koste oss masse i de store søleputtene. Det var gøy å ta vann oppi bøttene for så å tømme det ut igjen!

Barna er veldig glad i å leke ved den store tunnelen, her kan de springe gjennom eller krype som små mus. Det er også gøy å leke tittei leken inni her. 

 AUGUST 2022

Da har vi kommet godt i gang med et nytt barnehageår her på Granåsen! Vi har tatt imot 4 nye barn og det har vært supergøy og bli kjent med både barn og foreldre! Vi har hatt stort fokus på at barn og voksne skal bli godt kjent med hverandre, og vi ser at de nye barna finner seg mer og mer til rette på avdelingen.

                      

 

Nå i starten bruker vi mye tid på å være sammen med barna på gulvet i lek. Når vi er med barna på gulvet ser vi at de tørr å utforske og leke, og de kan komme bort på fanget til oss voksne når de trenger litt trygghet. Vi er ute og utforsker uteområdet og alle på Granåsen er kjempeglad i å være ute. Vi har hatt mye fint vær, men også regnvær, som har gjort at vi har kunnet lekt mye med vann.

                       

 

De store barna har vært mye ute i tilvenningsperioden, med trygge voksne. Vi har også spist mange måltider ute og vi ser at de koser seg med maten ute. Vi har også begynt å gå tur med de eldste! Vi har vært på en del turer i nærområdet, funnet mange snegler, edderkopper og andre insekter. Vi var også på en tur hvor vi fant aroniabær som vi malte med – og smakte på 😊 Velkommen inn på avdelingen for å se mesterverkene!

Vi har også fått fiskene tilbake på Granåsen, noe som har vært kjempestas! (Fiskene følger Hege;-)) Vi mater fiskene hver morgen og har også fått noen nye fisker i fiskefamilien! 

 

Temaet på avdelingen for høsten vil være V EN N SK A P & M E G  S E L V 😊  Vi ønsker å ha stor fokus på at barna skal bli kjent med hverandre å knytte relasjoner med både barn og voksne på avdelingen og i barnehagen. Vi skal bruke solboken, ludde bøkene, ingrid bøkene, synge navnesanger (napoleon med sin hær over kjøkkenbenken dro, Labbetussemann) og lage vennetre. Vi deler også opp barnegruppen for mer rom for utfoldelse og god lek. 

 

Rammeplanen sier: ’’I barnehagen skal alle barn kunne erfare å være betydningsfulle for fellesskapet og være i positivt samspill med barn og voksne. ‘’